[Teszt] Moss: Book II

Moss: Book II

sQrNagy Csaba2022.04.20. 18:45

Quill, hát emlékszel rám? Persze neked csupán egy lélegzetvételnyi jutott a győzelmi mámorból. Egy ölelés kósza pillanata Argus nagybácsid szerető karjai között. Mellettem viszont négy hosszú éve porosodik történetünk felejthetetlen nyitófejezete. Egy varázslatos utazás első lépései, amit fájóan hirtelen és messze túl korán szakítottak félbe. Azt hiszem éppen ideje továbblapoznom a dohos, megsárgult oldalakon egy újabb közös kaland felé. Készen állsz aprócska barátom?

2015-ben az egykori Bungie és Rockstar Games alkalmazottakból verbuválódott Polyarc sikeresen vitte tovább az iparág mamutjainak profizmusát egy kevesebb mint harminc fős független stúdió barátságos falai közé. Alig három évvel később a teljes mértékben virtuális valóságra fókuszáló csapat debütáló alkotása rögtön magával ragadta a kritikusokat, szakmai zsűriket és játékosokat egyaránt - számos díj begyűjtése mellett az egymilliós mérföldkövet is könnyedén átlépve a megjelenést követő évben. A Moss bizonyította, hogy nem feltétlenül szükséges rögtön a forradalmi megoldások bátor, de botladozó lépéseire bízni egy új platformot. Néha elég, ha már ismert alapokból építünk neki kisebb lépcsőfokokat.

A Moss világában ugyanis a rejtélyes "Olvasó" szerepét ölthettük magunkra, aki a kontroller mögül csupán közvetve terelgeti Quill névre hallgató főhősnőjét. Bár olykor méretesebb tárgyakat mozgathattunk és forgathattunk körülötte a logikai feladványok megfejtéséhez, felsegíthettük a csatatér padlójáról vagy lepacsizhattunk vele egy nehéz szakasz után, azért a játékmenet soha nem rúgta fel alapjaiban a már jól ismert akció/logikai/platformer eszköztárat. Nem degradálta gimmick szintre a lehetőségeket. Nem bonyolította túl a koncepciót. Mindössze karnyújtásnyi közelségbe hozta az új technológiának köszönhetően.

Dacára az időközben elsuhant négy esztendőnek, az alcím nem véletlen! Az események rövid összefoglalóját követően a Moss: Book II közvetlenül az első rész záró képsorainál veszi fel újból a szálakat. Percre pontosan. A tűzokádó Sarffog hatalmas kígyószerű teteme végre élettelenül fekszik a várkapuban, fogságából szabaduló Argus nagybácsink viszont máris egy minden eddiginél nagyobb Arcane fenyegetésre figyelmeztet. A történet innentől néhány emlékezetes pillanattal, maréknyi kiszámítható fordulattal, egy elkerülhetetlen érzelmi tetőponton átlendülve gördül tovább a lezárás felé - ezúttal nincs cliffhanger a könyv végén, csupán egy izgalmas kiskapu.

Az elmesélés módja egyébként is fontosabb. Az elmúlt húsz évben számtalan blockbuster sorozatban (Destiny, Call of Duty, Horizon: Forbidden West) feltűnő Morla Gorrondona ismét fantasztikusan kíséri narrátorként az eseményeket és kelti életre a különböző karaktereket a hangszínével játszadozva. Az olvasó nagyterme folyamatosan változik az előrehaladásunk függvényében, a lapozgatott könyvben életre kelnek a kopottas oldalak, a játéktérbe pedig vakító fénnyel rántanak be a lapok. A varázslatos mesehangulatot a szintén visszatérő Jason Graves dallamai egészítik ki - őt többek között a Dead Space és a Tomb Raider játékok zeneszerzőjeként ismerhetjük jobban.

A visszatérő elemek mellé azért néhány óvatos újítás is társult. Megbízható kardunkhoz idővel csatlakozik például egy villámgyors és közepes távolságra is hatékony chakram, majd egy lassú és nehéz, ellenben orbitálisat csapó pöröly. Fegyvertárunk bővülése ráadásul nem pusztán a kissé egyszerű összecsapásokat színesíti: a másodlagos funkcióknak a szintén nem túl komplex ugrálós és logikai részek alatt is masszív szerepük lesz. Kardunkkal egy nagy távolságokat átívelő dash mozdulat érhető el, a falba fúródó chakram a megfelelő pillanatban Mjölnir szerűen hívható vissza magunkhoz, míg a pöröly másolata a levegőben megdermedve várja, hogy lesújtson.

Ezúttal "olvasóként" is némileg aktívabban nyúlunk bele az események sűrűjébe! Bár az interakciók között továbbra is a tárgyak mozgatása, forgatása, piszkálása dominál, idővel új képességként megjelenik a növények manipulációja: indákat növeszthetünk a falakon és hidakat képezhetünk két meghatározott perem között. Lehetett volna azért egy-két hasonló megoldás még a kezünkben később. Mint ahogy az Arcane seregben is szükség lenne a modellfrissítésre lassan, mert a maréknyi ellenféltípus csupán minimálisan bővült új variációkkal.

Ez az első rész szűk három órás játékideje alatt talán kevésbé volt zavaró, a második könyv viszont könnyedén beszippant 6-8 órára is mielőtt a stáblista legördülne! Opcionális szobák, apró titkok és gyűjtögetni valók várnak, amit egy érezhetően kidolgozottabb és változatosabb környezetbe sikerült ezúttal helyezni. A látványra és a fantasztikus animációkra már a Moss esetében sem lehetett panasz, de ezen a téren mégis sikerült szintet lépni - meghazudtolva a leköszönő PlayStation hardver limitációit. A képek tényleg semmit nem adnak vissza az érzésből. Ezt headsettel a fejeden kell átélned!

A Moss: Book II az első résszel karöltve egy karakteres, szívmelengető, varázslatos meseként kerül be a platform kötelezően ajánlott címeinek sorába. Ráadásul a SIE ismételt anyagi támogatásának köszönhetően ideiglenes PlayStation VR exkluzív címként egy kicsit többet is jelenthet. Nekünk talán a hat éves, nagyrészt már kéznél lévő technológiákból kísérleti jelleggel összepakolt konzolos VR megoldás első generációjának hattyúdala is egyben. Méltóbb búcsút mondjuk elképzelni sem tudnék.

MOSS: BOOK II
PLATFORM PSVR (tesztelt)
KIADÓ Polyarc FEJLESZTŐ Polyarc
MEGJELENÉS 2022. március 31. ÁR 13 990 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

17 órája

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

18 órája
1

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

1 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

2 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

2 napja
6

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

2 napja
2

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

2 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

3 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

3 napja
1

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

3 napja
2

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

3 napja

Dread Delusion – Morrowind rémálomföldén

Még szerencse, hogy az indie csapatok jóval bevállalósabbak az átlagnál, és nem restek bedobni játékosaikat a mélyvízbe, ahogy azt a korai hozzáférésből mostanában kilépő Dread Delusion példája is jól mutatja. Teszteltük a nagyon furcsa kinézettel bíró szerepjátékot.

4 napja
3

60 millióhoz közelít a PS5, rekorder a Helldivers 2

Üzleti évet zárt a Sony is és összességében elégedettek lehetnek az eredményekkel.

4 napja
15

Game Pass: mozgolódás május második felében

Premier áradat, nagy nevek és izgalmas független fejlesztések. Senua’s Saga: Hellblade II. Lords of the Fallen. Chants of Sennaar.

4 napja
2

Bemutatkozik az új Assassin's Creed, stratégiát vált a Square Enix – ez történt hétfőn

Továbbá: Sony Interactive Entertainment, Monster Hunter, Big Helmet Heroes, INDIKA, Fabledom, Shin Megami Tensei V.

4 napja
20

Heti megjelenések

5 napja
2

Final Fantasy 16: The Rising Tide

A Final Fantasy 16 második letölthető tartalma megérkezett, azt adva, amit vártunk tőle. De elég lesz ez a nagy többségnek? Teszteltük a Rising Tide-ot!

6 napja
3

Heading Out - kerék a nyakamon

Pár napon belül ez a második cikkünk egy lapozgatós könyvről, ami persze ferdítés, hiszen a Heading Out egy autós, narratív, roguelike kalandjáték akar lenni... aminek a lényegi része valójában egy lapozgatós könyvhöz hasonló rétegben nyer formát. Lássuk, mennyire váratlan élményként hatott a Saber gondozásában megjelent különleges csemege.

6 napja
2

Ian Livingstone - Az óriások árnyéka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak új kötetével.

7 napja
3

God of War Ragnarök PC pletyka, Microsoft mobiljáték bolt - ez történt pénteken

Továbbá: Lightforge Games, Senua’s Saga: Hellblade II, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – Sweep the Board!, CI Games, Marathon, Eternal Threads, The Rogue Prince of Persia.

7 napja
25

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==