[Teszt] The Raven: Legacy of a Master Thief

The Raven: Legacy of a Master Thief

Gamer3652013.10.30. 18:58

A német illetőségű KING Art Games három epizódra osztott point and click detektívkalandjának nyitóepizódját nyár végén részletesen kiveséztük, így aki képbe szeretne kerülni az alapokkal, az itt kezdje az olvasást. Október elején lezárult a hollómaszkos tolvaj története, ami indokolttá teszi, hogy Vega szezonértékelő The Walking Dead tesztjéhez hasonlóan én is végigtekintsek még egyszer a kész művön, hisz sokan alighanem az összkép milyenségétől teszik függővé, hogy érdemes-e megvenni.

A hatvanas években a sajtó egy magát Hollónak nevező maszkos tolvaj tetteitől volt hangos, aki stílusosan elkövetett, áldozatokkal soha nem járó rablásaival sorozatosan csinált balekot Európa országainak hatóságaiból. Az egyetlen, aki igazán értette, majd sarokba szorította és pisztolyával halálosan megsebesítette, egy fiatal párizsi detektív, Nicholas Legrand, akinek tehetségét a hozzá intézett baráti hangú levelekben maga a Holló is elismerte. Legrand egycsapásra sztár lett, ám amikor pár év múlva újabb nagyszabású rablást hajtanak végre és ismét őt bízzák meg a nyomozással, kénytelen szembenézni vele, hogy vagy egy Holló örökségét két lábbal taposó utód bukkant fel, vagy nem a valódi tettest intézte el Párizsban.

Az első részben nyomon követhetjük az öregedő és pocakos, de rendkívül lelkes Anton Jakob Zellner svájci rendőrtiszt hajszáját a halálból visszatért (?) tolvajlegenda után. A Legrand nyomozásához lelkesen asszisztáló és többször életveszélybe kerülő Zellner Zürichtől egészen Kairóig követi az eseményeket, először az Orient Expressen, majd egy tengerjáró hajón utazva, míg el nem kapja a tettest. Ekkor váratlan huszárvágással oldalt váltunk és a bűnöző szemszögéből újrajátsszuk az eseményeket ugyanaddig a pontig, a bennünk maradt kérdéseket megválaszoló végkifejlet pedig felteszi a koronát az egészre.

A hatvanas években játszódó és két kontinensen átívelő bűnügyi kaland nem csak egzotikus helyszínekben, érdekes szereplőkben, drámában és érzelmekben bővelkedik, hanem elsősorban álleejtős és már-már kiszámíthatatlan fordulatokban. Epizodikus jellege miatt a ember akaratlanul is a Telltale csapat zombis kalandjához hasonlítgatja a Ravent, pedig a német kollégák egészen másra helyezték a hangsúlyt. Nem kemény döntésektől, elhulló szereplőktől és váratlan akciójelenetektől fogunk egyik ámulatból a másikba esni, hanem az ügyesen megírt történettől, amelynek idővel minden apró részlete a helyére kerül és úgy áll össze a szemünk előtt, mint egy kirakott puzzle. Akárcsak a mintának tekintett Agatha Christie regényekben, itt sem maradnak elvarratlan szálak, hanem szinte mindenre logikus magyarázatot kapunk és a legapróbb részletek is értelmet nyernek.

Sajnos a befejezés körüli pár ordító ellentmondás némileg ront az összképen és eléggé megosztotta a játékosokat, nekem viszont kimondottan tetszett azzal együtt is, hogy a hatásos csattanó kedvéért részben feláldozták a logikusságot. Mivel A KING Art Games eddigi két játékának legnagyobb hibája az összecsapott befejezés volt, örültem, hogy ilyesmiről szó sincs és ezúttal inkább nagyon be akarták bizonyítani, hogy tudnak olyan befejezést írni, ami a bakikkal együtt is inkább kellemes emlékként, semmint csalódásként marad meg.

Amiben túlmutat a játék a krimi koronázatlan királynőjének írásain, az a karakterek kidolgozottsága, itt ugyanis a rejtéllyel egyenértékű az annak részesévé válók személyisége és sorsuk alakulása. Motivációik világosak, egyikük sem tökéletes, legtöbbjük sötét titkot rejteget, de bűneik súlyosságától függetlenül valamennyiükkel együttérzünk, a befejezésig pedig a legtöbben nyernek némi feloldozást, de legalábbis azt kapják, amit megérdemelnek.

Ami kevésbé sikerült jól, az a struktúrálás. A valójában két részből álló történetet mesterkélten három részre osztották, aminek az eredménye egy meglehetősen rövid és lagymatag középső fejezet lett, amiben ráadásul idő előtt lelövik a fő poént. A befejezésben ismét kezd önmagára találni az eredeti koncepció, Zellner teljes mellőzése miatt azonban lemondhatunk az első rész báját adó Poirotos-öreguras hangulatról, helyette pedig irányíthatunk két totál jellegtelen karaktert. Egyikükkel a Kairóba tartó hajó fedélzetén kell műalkotásokról beszélgetnünk a többi utassal, hogy megfejtsük egy zárkombináció kódját, ám mire kiokoskodjuk a megoldást, hirtelen a másik szereplő bőrében találjuk magunkat és a zár kinyitására sosem kerül sor, ami az egész másfél órás kínlódást teljesen fölöslegessé teszi. A második epizódban volt egy kísértetisen hasonló, szintén kicsit erőltetetten oktató jellegű záras fejtörő, aminek a megoldásához a Kairói Múzeum kiállítását kellett áttanulmányozni, de arra legalább szükség volt a továbbjutáshoz.

*Összegezve tehát az élményeket, a rendkívül ígéretes startot erős visszaesés, majd mérsékelt felemelkedés követte, magyarán az első epizód szintjét sajnos nem érik el a későbbiek. Az első részben az ekkor még egyértelműen főszereplőnek gondolt Zellnert irányítjuk, később azonban váratlanul levonul a színpadról és a játék második felében kivétel nélkül korábban gyanús mellékszereplőknek vélt karakterekkel azonosulhatunk. Sem ez, sem a történet háromfelé vágása nem bizonyult szerencsés döntésnek, de még így is sok olyan tulajdonsága marad a Ravennek, amiért egy Steam leárazás alkalmával érdemes a kosárba tenni. Ilyen a csavaros történet, az

érdekes szereplők, a logikus fejtörők, a korhűség és a fantasztikus zene. Ha nem is hibátlan, mindenképpen a KING Art Games eddigi legkiforrottab kalandjátéka és részemről nagyon jól elszórakoztam vele.*

*Chapter I: The Raven - 8 pont*

Chapter II: Ancestry of Lies - 6 pont

Chapter III: A Murder of Ravens - *7 pont***

Bónusz: Ha valaki kevesellte Legrandot, akinek a játszható karakterként való mellőzése tényleg elég nagy kihagyott ziccer, az ő főszereplésével készült a játék mellé egy ingyenes grafikus novella, amit akár böngészőből is végigjátszhatsz: http://raven-game.com/ign-en/

Siklara

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

20 órája

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

21 órája
1

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

1 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

2 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

2 napja
6

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

2 napja
2

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

2 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

3 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

3 napja
1

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

3 napja
2

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

3 napja

Dread Delusion – Morrowind rémálomföldén

Még szerencse, hogy az indie csapatok jóval bevállalósabbak az átlagnál, és nem restek bedobni játékosaikat a mélyvízbe, ahogy azt a korai hozzáférésből mostanában kilépő Dread Delusion példája is jól mutatja. Teszteltük a nagyon furcsa kinézettel bíró szerepjátékot.

4 napja
3

60 millióhoz közelít a PS5, rekorder a Helldivers 2

Üzleti évet zárt a Sony is és összességében elégedettek lehetnek az eredményekkel.

4 napja
15

Game Pass: mozgolódás május második felében

Premier áradat, nagy nevek és izgalmas független fejlesztések. Senua’s Saga: Hellblade II. Lords of the Fallen. Chants of Sennaar.

4 napja
2

Bemutatkozik az új Assassin's Creed, stratégiát vált a Square Enix – ez történt hétfőn

Továbbá: Sony Interactive Entertainment, Monster Hunter, Big Helmet Heroes, INDIKA, Fabledom, Shin Megami Tensei V.

4 napja
20

Heti megjelenések

5 napja
2

Final Fantasy 16: The Rising Tide

A Final Fantasy 16 második letölthető tartalma megérkezett, azt adva, amit vártunk tőle. De elég lesz ez a nagy többségnek? Teszteltük a Rising Tide-ot!

6 napja
3

Heading Out - kerék a nyakamon

Pár napon belül ez a második cikkünk egy lapozgatós könyvről, ami persze ferdítés, hiszen a Heading Out egy autós, narratív, roguelike kalandjáték akar lenni... aminek a lényegi része valójában egy lapozgatós könyvhöz hasonló rétegben nyer formát. Lássuk, mennyire váratlan élményként hatott a Saber gondozásában megjelent különleges csemege.

6 napja
2

Ian Livingstone - Az óriások árnyéka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak új kötetével.

7 napja
3

God of War Ragnarök PC pletyka, Microsoft mobiljáték bolt - ez történt pénteken

Továbbá: Lightforge Games, Senua’s Saga: Hellblade II, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – Sweep the Board!, CI Games, Marathon, Eternal Threads, The Rogue Prince of Persia.

7 napja
25

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==