Mobil ajánló: Soha rosszabb hetet

Mobil ajánló: Soha rosszabb hetet

VegaNagy-Sz. Ferenc2014.11.23. 12:00

Far Cry 4 Arena Master (iOS, Android)

Essünk túl ezen, aztán ígérem, a maradék három nem fog fájni. Ma már rengeteg nagyobb AAA címhez érkezik valamilyen mobilos applikáció, ami apróbb segítségekkel, esetenként direkt vagy indirekt kontrollal, de a leggyakrabban a nagy játékban felhasználható plusz erőforrásokkal bírja rá a játékosokat arra, hogy nap közben a munkahelyen se tudjanak szabadulni a szeretett világ rabságától. A Far Cry 4 megjelenésekor rögtön két ilyen “companion app” is érkezett, az egyik egy fél percig sem élvezetes fura pókerjáték, a másik pedig az Arena Master. Ez utóbbinak azért egy fokkal több értelme van, bár önmagában ez sem állná meg a helyét, segítségével mégis kisebb előnyökhöz juthat mindenki a nagy játékban, és gyanítom, ez az, ami igazán számít, nem a minőség.

A feladat, hogy lényeket vásároljunk, vadásszunk és fejlesszünk, majd egy arénában egyre erősebb és erősebb ellenfelek ellen küldjük őket. A harctérnek négy sarka van, ezekbe tudjuk helyezni a lényeinket, már amíg a “készletünk” tart, illetve amíg van erre elegendő pontunk, majd az egységeink egyedi támadásaikkal elkezdik aprítani a középpontban álló ellent. A harapós vadállatoktól kezdve a lőfegyveres zsoldosokig majdnem ötven különféle egységet vethetünk be. Az arénaharcok között kiküldhetjük a csapatunkat újabb egységek gyűjtésére, de ez kétesélyes játszma, nem biztos, hogy hoznak bárkit is, ellenben meghalhatnak.

Aki önmagában kíván játszani az Arena Masterrel, az gyorsan felejtse ezt el. Aki ellenben épp most ugrik neki a Far Cry 4-nek, az tegyen vele egy próbát, nyilván az idő majd eldönti, hogy ténylegesen mennyi érték van benne kiegészítő alkalmazásként. Annak még akár lehet is értelme.

Framed (iOS)

Egy újabb játék, amiben gyakorlatilag a bejelentése óta benne van a GOTY esélye, aki látta azt a tavalyi videót, amiben bemutatják a működését, szinte biztos, hogy a mai napig emlékszik rá. Most végre megjelent, és nagyjából azzal a lendülettel, ahogy olvasod ezt a cikket, akár mehetsz is megvenni még ma, ugyanis nem rontották el.

Pedig szinte kivitelezhetetlennek tűnik az alapötlet. Adott néhány képregénykocka, amelyeket szinte szabadon rendezgethetünk. Namost a történetet, pontosabban minden oldal “megoldását” az adja ki, ahogy ezeket sorba rendeztük. Ha végeztünk, életre kelnek a képkockák, és egy animáció játszódik le, ami mutatja, hogy mi a kimenetele a rendezésünknek. Bizonyos helyzetek egyértelműek, ha egy útvonal jól láthatóan egy másik képen folytatódik, akkor nyilván eszerint kell őket egymás után rakni. Azonban sokkal kevésbé egyértelmű a helyzet, ha egy kisebb történet különböző elemeit mutatják a panelek, ilyenkor egész érdekes dolgok is kijöhetnek, érdemes átgondolni, hogy mit hogyan pakoljunk.

A Framed egy sztorimesélős játék, de ellentétben a ma divatos trendekkel nem hátradőlve nézzük végig a történetet, hanem minden másodpercénél jelen vagyunk a döntéseinkkel, gondolkodás nélkül itt nem sokra jutunk. Ennek a minőségnek természetesen ára van, maga a menekülős, film noir hangulatú kaland extrém rövid, egy óra alatt jó eséllyel végezni fogsz vele. De az milyen egy óra lesz! A Framed szinte minden szempontból példaértékű mobiljáték, villámgyorsan elsajátítható és egyszerűen kezelhető, tele van sziporkázó ötletekkel, nem jellemző rá az önismétlés, nincsenek benne üresjáratok és úgy igényel agymunkát, hogy nem is igazán töröd rajta a fejedet, előbb-utóbb szinte maguktól jönnek a válaszok. Ha csak egy mobiljátékot veszel meg idén, akkor vegyél inkább kettőt, és tedd be ezt a Monument Valley mellé.

Space Expedition: Classic Adventure (iOS)

Ez a hét a rövid, de pazar játékoké, és nem kivétel ez alól a Space Expedition sem. Ha leírom, hogy háromnegyed óra, bizonyára sokan a szívükhöz kapnak, és tulajdonképpen igazuk is van, ugyanis annyira jó, hogy kínszenvedés ilyen rövid idő után a “folytatása következik” feliratot olvasni. Manapság már ritkán találkozni olyan akciójátékkal, amiben nincs semmi időhúzás, betanítás, hiányoznak az átvezető videók és a töltelékrészek, van ugyanakkor helyette precíz irányítás, jól belőtt kihívások, illetve az ezek eredményeként összeálló önfeledt szórakozás. A Space Expedition pont ilyen. A pályáknak nincs olyan pontja, ami indokolatlanul lenne ott, ahol, és az akciónak nincs olyan perce, ami unalmas lenne. Alapjaiban egy platformer, de sok akcióelemmel, és a fentieket a virtuális irányokon kívül egy ugrás- és egy akciógombbal éri el. A sci-fi setting ezzel a pixelgrafikával párosulva bizonyára sokakat elijeszt, pedig a maga módján ilyen egy modern mobiljáték, gyors, eseménydús és pörgős. És nem utolsó sorban változatos, szinte minden képernyője egyedi, és nem csak a kinézetet, hanem gyakran a feladatokat tekintve is, már persze amit ezzel a két gombbal ki lehet hozni a rendszerből.

Persze felvetődhet, hogy könnyű változatosnak lenni negyvenöt percben, másik oldalról ugyanakkor nyilván lehetett volna a játékidő ennek a háromszorosa is, ha húzzák az időt, telerakják frusztrációt okozó lassító szakaszokkal és nem igazán ideillő történetmeséléssel. A Space Expedition a maga egyszerűségében nagyszerű, csak bízni tudunk abban, hogy ez a rövid ízelítő tényleg csak a bevezető szakasza volt egy hosszú expedíciónak.

Monument Valley: Forgotten Shores (iOS, Android)

Ez egy fizetős DLC. És ettől elszabadult a pokol. Történt, hogy tavasszal megjelent a Monument Valley, amitől alapvetően szinte mindenki lement hídba, bár a tíz pálya másfél órás hossza miatt néhányan azért morogtak. Nem baj, mondogatták többen, jön majd a kiegészítő, azzal együtt elég hosszú lesz. Eltelt fél év, jött a kiegészítő nyolc új pályával, és ezek a g**i fejlesztők nem merészeltek négyszáz forintot kérni a fél évnyi munkájukért? Ahelyett, hogy ingyen adták volna, ha már elsőre csak másfél órányi szórakozást sikerült nyújtaniuk a nyomiknak. Ment is a sok felháborodott játékos, és átjavította az App Store-on az ötcsillagos értékelését egy csillagra, talán még a képernyőre is köptek közben.

A világ értelmesebb része pedig széttárta a karjait és azt kérdezte: ti észnél vagytok? Mert egy dolog az, hogy a játékpiac egyik legkártékonyabb rákos daganatai a DLC-k, de ha a fejlesztők Monument Valley 2 címen adták volna ki UGYANEZT, akkor most megint mindenki maga alá csinált volna, akárcsak fél éve. Joggal. De hagyjuk is. Közel már az idő, amikor a játékosok el fogják várni, hogy fizessenek nekik azért, hogy szórakoznak.

Itt van tehát a Forgotten Shores kiegészítő, és pont olyan jó, mint az eredeti volt, annyi különbséggel, hogy “csak” nyolc pályát tartalmaz. Ezért cserébe még színesebb képi világot, még érdekesebb feladványokat kapunk. Nagyobb szerepet kap a víz, a szint változtatásával és az egyik helyről való másikra öntésével játszottak el a fejlesztők, de jópofák a spirális építmények is, amelyeknek a felszínén gyakorlatilag feltekeredhetünk a magasba. A lényeg persze változatlan maradt, az escheri geometriák világában való könnyed feladatmegoldás sosem emeli meg a pulzust, ellenben úgy lenyugtat és elvarázsol, ahogy szinte semmi más. Kevés jobban elkölthető két euró van ennél.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

1 napja

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

1 napja
1

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

2 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

3 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

3 napja
6

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

3 napja
2

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

3 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

4 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

4 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

4 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

4 napja

Dread Delusion – Morrowind rémálomföldén

Még szerencse, hogy az indie csapatok jóval bevállalósabbak az átlagnál, és nem restek bedobni játékosaikat a mélyvízbe, ahogy azt a korai hozzáférésből mostanában kilépő Dread Delusion példája is jól mutatja. Teszteltük a nagyon furcsa kinézettel bíró szerepjátékot.

5 napja
3

60 millióhoz közelít a PS5, rekorder a Helldivers 2

Üzleti évet zárt a Sony is és összességében elégedettek lehetnek az eredményekkel.

5 napja
15

Game Pass: mozgolódás május második felében

Premier áradat, nagy nevek és izgalmas független fejlesztések. Senua’s Saga: Hellblade II. Lords of the Fallen. Chants of Sennaar.

5 napja
2

Bemutatkozik az új Assassin's Creed, stratégiát vált a Square Enix – ez történt hétfőn

Továbbá: Sony Interactive Entertainment, Monster Hunter, Big Helmet Heroes, INDIKA, Fabledom, Shin Megami Tensei V.

5 napja
20

Heti megjelenések

6 napja
2

Final Fantasy 16: The Rising Tide

A Final Fantasy 16 második letölthető tartalma megérkezett, azt adva, amit vártunk tőle. De elég lesz ez a nagy többségnek? Teszteltük a Rising Tide-ot!

7 napja
3

Heading Out - kerék a nyakamon

Pár napon belül ez a második cikkünk egy lapozgatós könyvről, ami persze ferdítés, hiszen a Heading Out egy autós, narratív, roguelike kalandjáték akar lenni... aminek a lényegi része valójában egy lapozgatós könyvhöz hasonló rétegben nyer formát. Lássuk, mennyire váratlan élményként hatott a Saber gondozásában megjelent különleges csemege.

7 napja
2

Ian Livingstone - Az óriások árnyéka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak új kötetével.

8 napja
3

God of War Ragnarök PC pletyka, Microsoft mobiljáték bolt - ez történt pénteken

Továbbá: Lightforge Games, Senua’s Saga: Hellblade II, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – Sweep the Board!, CI Games, Marathon, Eternal Threads, The Rogue Prince of Persia.

8 napja
25

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==