[Teszt] Stardew Valley

Stardew Valley

WarhawkLusztig Zsolt2016.03.17. 12:35

Mit tehetünk akkor, ha kedvenc játéksorozatunk egymás után megjelenő részei egyre rosszabbra sikerülnek? A legtöbben egyszerűen elengedik a sorozatot, esetleg durva kifakadást rendeznek az interneten, azonban Eric Barone nem ilyen ember. Őt az zavarta, hogy a Harvest Moon sorozat minden egyes újabb kiadással egyre mélyebb hullámvölgybe kerül, ezért úgy döntött, hogy ha Marvelousék nem képesek egy normális játékot összehozni, akkor majd ő megcsinálja. Az elhatározást tett követte, majd Eric négy év alatt összerakta a Stardew Valley-t, mely végül a legjobb Harvest Moon játékokat is kenterbe verő alkotás lett.

A Stardew Valley tehát alapvetően egy rendkívül lassú tempójú, a farmgazdálkodás csodáiba bevezető játék, legalábbis első pillantásra így tűnhet. A sztori szerint kapunk egy apró tanyát egy barátságos kisváros, Pelican Town mellett, mely pont kapóra jön, ide tudunk menekülni, mikor megcsömörlünk a modern, irodai környezetben. Érkezésünk után gyorsan be is mutatkozunk (vagy legalábbis mutatkozhatunk) a falu többi lakójának, majd egy kiadós alvás után bele is kezdhetünk a nagyüzemi gazdálkodásba.

Előbb már írtam, de leírom újra: a Stardew Valley tempója rémisztően lassú, de jó okkal: így van ideje a játéknak arra, hogy mindent szépen megtanítson és higgyetek nekem, tanulnivaló bőven akad benne. Míg a növénytermesztés viszonylag egyszerű (kapál, ültet, locsol, szüretel, elad), ahogy nő a tárcánkban lévő pénzmennyiség, illetve gyarapodnak az alapanyagaink, úgy állunk (de legalábbis állhatunk) át a komolyabb gyümölcstermesztésre, vagy állattenyésztésre, mely utóbbi már komolyabb tervezést igényel, figyelve arra, hogy például egyes évszakokban nem fogunk tudni az állatoknak élelmet adni, ha nem gondolkodunk előre és pakoljuk vele tele a raktárat. És ezek csak azok a tevékenységek, melyeket a farmon végezhetünk, de a játék itt nem áll meg, a pecázástól kezdve a románcokig és csatákig a lehetőségek tárháza rémisztően tágas.

Csaták? Igen, ugyanis egy idő után eljutunk a bányákba, ahol az eddigi békés gazdálkodás egy viszonylag egyszerű kalandozásba vált át. Különböző szörnyekre lelhetünk, különböző fegyvereket és tárgyakat találhatunk és bár maga a harc viszonylag egyszerű, pont megfelelő mértékben tudja megbolondítani a szokásos tanyasi életet. Ahogy hasonlóan kellemes felüdülés lehet például a viszonylag mély crafting rendszer is, melyben egy rakás, az életünket nagyban megkönnyítő eszközt barkácsolhatunk össze, a locsolórendszertől kezdve a szövőszékig vagy a juharszirupot kinyerő szerkezetig. Ha pedig a tanyánk rendben üzemel, a ládánk pedig dagad a különböző kristályoktól és kincsektől, akkor érdemes nekikezdenünk jobban megbarátkozni a falulakókkal és ki tudja, talán még egy társat is találunk magunknak. Ha ez még nem lenne elég, akkor oda kell figyelnünk az évszakok körforgására, részt vehetünk különböző rendezvényeken és egy ponton a természetfeletti is beugrik a képbe, még egy nagy adag opcionális feladattal ellátva minket.

Szóval tucatnyi önmagában is teljesen jól működő rendszer fonódik össze ebben a játékban és teszi mindezt nagyon ügyesen: mindig találunk valami tennivalót és ha valamibe kicsit beleunnánk, akkor pedig nyugodt szívvel kereshetünk másik kihívást. Engem egyedül a játék kettős „időmérési” rendszere zavart, egyrészt telik az idő is, másrészt minden tevékenység valamennyi energiát is leszív a karakterünktől, ez pedig azt jelenti, hogy sokszor sokkal kevesebb dolgot tudtam adott napon megtenni, mint amennyit terveztem. Másrészt viszont nincs semmilyen retorzió, ha lecsúsznánk valamilyen eseményről, sőt, számomra nagyon pozitív élmény volt, hogy látszólag még brutálisan béna gazdálkodással se lehet olyan helyzetbe kerülni, ahonnan ne lehetne visszahozni a tanyát a profitábilis működésre.

Szóval az a helyzet, hogy Eric Barone elérte, amit szeretett volna, a Stardew Valley olyan magasra emelte a lécet, melyet kötve hiszek, hogy a Harvest Moon részek a közeljövőben meg tudnak ugrani. Egész egyszerűen hihetetlen, hogy egy ilyen 14 eurós játékba milyen iszonyatos mennyiségű és ami még ennél is fontosabb, kíméletlenül magas minőségű tartalmat tudott beletolni, ami garantálja azt is, hogy ha az ember nem mászik a falra a stílustól, akkor mindenféle probléma nélkül több száz órát is beleölhet. Kicsit szomorú vagyok, hogy a korábban belengetett multiplayer mód majd csak később, egy (ingyenes) frissítésként érkezik majd meg, hiszen az aztán tényleg nagyon különleges ízt adott volna a játéknak, de igazából a Stardew Valley jelen állapotában is stílusa új uralkodója lett.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

2 órája
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

2 órája

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

9 órája
1

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

20 órája
1

Heti megjelenések

22 órája
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

1 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

3 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

3 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

4 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

5 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

6 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

6 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

7 napja
13

Heti megjelenések

8 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

8 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

9 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

2024.04.20.
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

2024.04.19.
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==