[Teszt] New Super Mario Bros. U Deluxe

New Super Mario Bros. U Deluxe

mcmackoGéczy Attila2019.01.09. 21:25

A Wii U újításai és relatív sikertelensége nélkül lehetséges, hogy nem lett volna Switch koncepció, és nem lett volna az az óriási siker sem, ami a friss Nintendo konzolt kíséri. A kiotói cég számára pedig egy nagyon kedvező együttállást eredményez a Switch hardveres felépítése, ami gond nélkül viszi a nagyobb sikerre jogosult Wii U címeket. Ebben az áldott állapotban szinte adja magát a Switches újrakiadások sora, nem mellesleg Nintyék okosan tudják kitölteni az üres időablakokat ezekkel a frissített portokkal. Ilyen a New Super Mario Bros. U Deluxe is, amely a legméretesebb „New” Mario játékként kinyújtózik, majd méretes karjaival összefogja az eredeti NSMBU-t, mellészorítja Luigi extra kalandjait, ráadásul a naaagy ölelésben még az extra kihívási lehetőségeket is átmasszírozza kicsikét.

Lássuk hát, hogy öregedett a két NSMB játék! Röviden? Sehogy, mind a Máriós, mind a Luigis játék a mai napig pöpec platformer parádénak számítanak, és valahogy most, hordozható módban tűnik fel az embernek, hogy a készítők micsoda felfokozott kihívás szintet lőttek be a Wii U talán legnagyobb szabású Mario címéhez. Bizony, ez nem az a „tipikus kapd-fel-és-játssz-a-buszon” élmény, hanem annál több, mélyebb és masszívabb kihívás, amely a lefekvés előtti negyed órádban, de a csajod ölében fetrengve sem fog jól esni. A NSMBU és a még durvább Luigis kiegészítő bizony kiélezi majd az érzékszerveidet, és a szokásos DS-en és 3DS-en átélt New Super Mario Bros. élménytől erősebb, odafigyelősebb játékot kíván meg tőled. Ennek ellenére a program hordozhatóságára is odafigyeltek. Nem csak a váraknál van save, a pályák között is menthetünk (igaz, csak akkor, ha elhagyjuk a játékot), arról nem is beszélve, hogy a Switchet lehet altatni is. A hordozhatóságnak jót tesz, hogy kiválóan átlátható a hordozható 720p-s kijelzőn is a pálya, karakterünk feszesen irányítható mindenféle lag nélkül, ha pedig törik és szakad, akkor a gyengébbek kedvéért ott van a mindenféle meme-perverziótól mentes Toadette (Super Crown, juhé!) és Nabbit karaktere is, akik a könnyített játékmenetért felelősek.

Persze egy 4K-s nagy televízión is üt az élmény, már csak azért is, mert eddig maximum 720p-ben tudtuk ezeket a pályákat gyűrögetni - a jelenlegi Switch kiadás gondosan hozza dokkolt állapotban a 1080p/60FPS mutatókat. Technikai apróságként még a HD Rumble lehetőséget szokták emlegetni a játék technikai adatlapján, de megmondom őszintén, ha nem szólnak, észre sem veszem ennek a hatását az élmény egészét tekintve. A programban gond nélkül váltogatható az első kaland és a pörgősebb Luigi-kampány, ezzel szinte még az újra felhasznált elemeket tekintve is rekorder tartalmat kínál a csomag. Emellett ember legyen a talpán, aki a challenge feladványokat, a boost run és érmegyűjtős elborulásokat is ki akarja maxolni. Oké, azért néhány kihívás esetében bőven volt olyan érzésem, hogy ha durvára unatkoznék, akkor magamtól is ki tudnék hasonló „önszívató” feladványokat találni a pályákra. De azért jó néhány olyan móka is található az extra feladatok közül, amelyek tűpontosan mutatnak rá a design és a NSMB játékmenet királyi kidolgozottságára. Ezeket ráadásul az eredeti mellé csomagolt videók is kísérik szép számmal. (Összesen 200 videó vár arra, hogy az állunkat a padlóhoz csapkodja.) Az egyetlen komolyabb nyűgöm amúgy épp a videóknál jött elő. A Switch kiadásban streamelős formában jelennek meg ezek a segítő animációk a kijelzőn, és stabil otthoni wifivel is hajlamos volt a program lejátszás közben eldobálni a videók megjelenítését. Fogjuk rá arra, hogy a hivatalos megjelenés előtt próbálkoztam.

A csomag legnagyobb hátránya, hogy ha már tekerted Wii U-n az eredeti címeket, akkor nem biztos, hogy érdemes újból, teljes áron nekimenned a New Super Mario/Luigi Bros. U pályáknak. Mert bár a platformer tervezés magasiskoláját láthatjuk magunk előtt, spirituális élmény, gyermeki rácsodálkozás szemszögéből messze nem kapunk akkora katarzist, mint pl. egy Super Mario World újrajátszása esetében. Valahogy mindig is szárazabbnak tartottam ezeket a programokat a hőskor 2D-s Mario alapvetéseitől, emellett a New Super Mario Bros. formátum nagygépes generációk és handheld gépek korszakai óta követik nagyjából ugyanazt a felépítést. Amely szerkezetet véleményem szerint a Mario játékok sorában maximum mechanikai szempontból sorolhatunk a legjobbak közé. Persze ez is valami, nemde? Na nézzük inkább, hogy hová is gurult az a Super Crown...

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

1 napja
18

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

2 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

2 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

3 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

3 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

3 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

4 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

4 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

4 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

4 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

5 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

5 napja
1

Heti megjelenések

5 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

5 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

8 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

8 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

9 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2024.04.25.
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2024.04.24.
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2024.04.24.
11

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==