[Teszt] WRC: FIA World Rally Championship

WRC: FIA World Rally Championship

dragCsető Zsolt2010.10.24. 20:15

Új WRC játék: hurrá! A Milestone fejleszti: csalódott moraj. Nagyjából így néztek ki a reakciók, amikor kiderült, hogy öt év után ismételten hivatalos játékot kap a rali-világbajnokság - az új jövevény komoly űrt tölt be, az olasz stúdió azonban egy adag középszerű versenyjátéknál többet nem igen tud felmutatni a generációban. Persze mindenki megérdemli a lehetőséget a bizonyításra, így ők is, és ha valamivel, akkor egy ilyen licensszel mindenképpen lehet nagyot alkotni, a WRC: FIA World Rally Championship azonban csupán arra jó, hogy rájöjjünk: csodák a videojátékok világában sincsenek. A Milestone ugyanis ismét mindössze annyit tudott bizonyítani, hogy nem egy tehetséges csapat, és majdnem minden pozitívum mellé jut egy negatívum is.

A dolog azért különösen szomorú, mert a licenszen alapuló versenyjátékok műfaja nem éppen az a stílus, ahol különösebb kreatív brillírozásra van szükség: kis túlzással már a tisztességes iparosmunkával is kiemelkedő-közeli terméket lehet összekalapálni. Nos, a WRC sajnos nem ilyen, úton-útfélen apróbb hibákba botlik a játékos: sokat tölt, az átlagosnál alig jobb grafika pop-up problémákkal küzd, a hangok gyengék, az itiner olykor pontatlan, navigátorunk pedig a veszélyesebb kanyaroknál nem egyszer későn int bennünket óvatosságra. A végső polírozás láthatóan el lett sietve, az ebből következő érdes tapintás pedig könnyedén kizökkenti a játékost, aki szeretné átadni magát a WRC-ben rejlő élvezeteknek.

Bizony, a WRC tud élvezetes is lenni - sőt, amikor minden jól működik, akkor határozottan az. Igaz, a vezetési modell első blikkre kissé elnagyoltnak tűnhet - a versenygépek kissé könnyebbnek érződnek a kelleténél -, de a megszokást követően van benne annyi potenciál, hogy többnyire kellemes játékórákat biztosítson, és még a különféle segítségekkel is tudunk valamelyest játszadozni. Szimulációra azért ne számítson senki: divatos félárkád próbálkozással állunk szemben. A nagy eséllyel aszfalthoz szokott ujjakra minden esetre ráfér némi melegítés: a WRC Academy menüpont erősen ajánlott az első ismerkedés alkalmával, hiszen ügyesen bemutatja nekünk a szakág apró trükkjeit és az alternatív burkolatokat.

A tartalom felépítését illetően egyébként abszolút korrekt munkát végzett a Milestone, ami azért nagy szó, mert legutóbbi játékaikról ez szinte egyáltalán nem volt elmondható: a játszadozás ezúttal szerencsére nem korlátozódik a magától értetődő tartalomra, vagyis jelen esetben a világbajnokságra. Persze aki megelégszik ennyivel, az megtalál mindent, amire szüksége lehet: itt van a hivatalos versenynaptár mind a tizenhárom állomása, országonként hat fiktív szakasszal, a WRC kategória mellett pedig a világbajnokságot kísérő kisebb osztályok, vagyis a PWRC, az SWRC és a JWRC is bekerült a játékba.

A hosszú távú szórakozásért a Road to the WRC felel: egy karrier módról van szó, ahol tíz darab, egyenként jellemzően hat megmérettetést tartalmazó lépcsőfokot megmászva juthatunk fel a csúcsra. Az első versenyek rövidek, és gyengébb gépeket is kapunk a fenekünk alá, a kihívás és a sebesség azonban értelemszerűen szintről-szintre növekszik. Érdekesség, hogy az egyes tornák nem feltétlenül követelik meg tőlünk az első helyet: mindenhol három objektívát tűznek ki elénk, és első sorban ezekre kell koncentrálnunk, a győzelem csak hab a tortán - meg persze több pénz. Utóbbit autókra és festésre költhetjük, és szponzorok által némi bónusz bevételre is szert tehetünk, ám a ropogós dollárok összességében egyáltalán nem játszanak komoly szerepet a karrierben. Nem is baj.

A karrier kapcsán egyetlen negatívumot lehet csupán felróni: egy idő után önismétlővé válik. Az első pár szinten a játék igyekszik a könnyebb ralikkal boldogítani bennünket, ami önmagában nem lenne baj, az országonkénti hat szakasz viszont már kevés egy efféle elgondolás mellé. Főleg úgy, hogy az a hat a fordított variánsok miatt csak három, és ezek között is akkora átfedésekkel dolgozik a játék, hogy mire eljutunk mondjuk Mexikó vad murvás szakaszaihoz, addigra szinte kívülről fogjuk fújni a francia szerpentineket és a poros bolgár utakat. De hogy kicsit dícsérjük is az egyes ralikat: egészen jól sikerült elkapni az egyes állomások jellegzetességeit.

Tökéletesnek azért nem mondanám a pályák megvalósítását: afelett még szemet lehetne hunyni, hogy a német szakaszokat olyan tereptárgyakkal pakolták tele, amelyeknek egyértelműen a játékosok szivatása a célja, a látási viszonyokkal kapcsolatos problémák azonban már jelentősebbek. Leginkább két ország kritikus: Spanyolországban a szürkületben autózva garantáltan ki fog folyni a szemed (vajon miért nincs fényszóró az autókon?), Japánban pedig a saras út és a környezet olvad össze gyakran egy fantasztikusan kivehetetlen masszává. Végeredményben nem egyszer önhibánkon kívül fogunk fának csapódni, ami a korábban említett itiner-problémákkal karöltve gyakran fog bennünket a Restart opció felé terelni - a csattanásokkal járó mechanikai sérülések képesek alaposan lefaragni a menetteljesítményt, ezt pedig ritkán éri meg bevállalni.

A fentiekből kiderül, hogy a WRC egyáltalán nem rossz játék. Sőt: talán a legjobb, amit a Milestone az elmúlt években csinált - az már más kérdés, hogy a végeredmény csak egy, az átlagosnál valamivel jobb próbálkozás lett. És pontosan ez itt a lényeg: ha ez a csapat is képes volt egy kellemes játékot kihozni a rali-világbajnokságból, akkor el lehet képzelni, hogy egy tehetségesebb fejlesztőgárda mire lehetne képes.

A WRC egy hatalmas tátongó lyukat tölt be a videojátékok palettáján, így ha már nagyon vágysz egy kis virtuális ralizásra, akkor mindenképpen megéri kipróbálni - reális elvárásokkal párosítva kellemes és tartalmas szórakozás lehet a sport szerelmesei számára.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

14 órája
2

Final Fantasy 16: The Rising Tide

A Final Fantasy 16 második letölthető tartalma megérkezett, azt adva, amit vártunk tőle. Elég lesz ez?

22 órája
3

Heading Out - kerék a nyakamon

Pár napon belül ez a második cikkünk egy lapozgatós könyvről, ami persze ferdítés, hiszen a Heading Out egy autós, narratív, roguelike kalandjáték akar lenni... aminek a lényegi része valójában egy lapozgatós könyvhöz hasonló rétegben nyer formát. Lássuk, mennyire váratlan élményként hatott a Saber gondozásában megjelent különleges csemege.

1 napja

Ian Livingstone - Az óriások árnyéka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak új kötetével.

2 napja
2

God of War Ragnarök PC pletyka, Microsoft mobiljáték bolt - ez történt pénteken

Továbbá: Lightforge Games, Senua’s Saga: Hellblade II, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – Sweep the Board!, CI Games, Marathon, Eternal Threads, The Rogue Prince of Persia.

2 napja
25

Top Spin 2k25 - újra csavart a labda

Több, mint tíz esztendőt követően tér vissza a teniszjátékok legendája, hogy ismét köztudatba hozza a népszerű labdajátékot: terítéken a TopSpin 2k25!

3 napja
3

Capcom siker, Warner kudarc - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stray Gods: The Roleplaying Musical, Cotton Reboot! High Tension!, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Jurassic World.

3 napja
2

Indika - apáca, megkísértve

Az orosz ortodox apácás indie játék, amelynek már a demója komoly hullámokat vetett, érdemes azonban teljesen vakon belevágni. Egy viszonylag hagyományos megkísértés történetre számítottam a címszereplő fülébe obszcén dolgokat suttogó ördöggel, ám egy ennél jóval nehezebben leírható élménnyel gazdagodtam.

4 napja
1

Bemutatkozott az Akimbot, begördül a #DRIVE Rally – ez történt szerdán

Továbbá: Nintendo World Championships: NES Edition, Designated Demigod, Gundam Breaker 4, Sonic Rumble, Quest Master, WitchSpring R.

4 napja
1

Rainbow Cotton - a pamutboszi visszatér

A Cotton játékok gyakorlatilag új életre keltek az elmúlt években, és nem telt el sok idő, hogy az obskúrus Rainbow Cotton is megkapja a maga felújítását. A Dreamcast-éra játékai a gyönyörű SEGA-árkád életérzést hozták, és a Success 3D-s pamutboszija is tele volt szívvel-lélekkel. Lássuk a cukorkát, induljon a tea-parti!

5 napja
4

Kaszál a Microsoft és a Remedy - ez történt kedden

Továbbá: Nintedo és EA üzleti jelentés, Don’t Kill Them All, Hades II, Wholesome Direct, Rocksmith+.

5 napja
22

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

6 napja

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

6 napja
2

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

6 napja
80

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

6 napja
8

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

6 napja
10

Heti megjelenések

7 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

8 napja
1

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

9 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

2024.05.03.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==