Sonic Rivals

Sonic Rivals

antaru2007.01.02. 23:37

Tele van a... kukám Sonic játékokkal. Amióta három dimenzióssá fejlődött a sorozat, azóta betegeskedik, mintha egyszerűen átok ülne rajta.

Vagy talán inkább rossz kezekbe került a sorozat? Nem ismerek senkit, aki végigolvasta volna a játékok végén a stáblistát, de kétlem, hogy ugyanazok a csapattagok vannak a háttérben, akik a klasszikus, megadrive-os részeket alkották, hisz' már a Gameboyra megjelent részek is köhincséltek a élvezhetetlenség vírusától.

Talán most, talán PSP-n végre megkapja a játék azt a folytatást, amit megérdemel a legenda. A 16:9-es képernyő és a turbo-hardver mondhatni tökéletes lenne egy oldalra scrollozó, szélsebes játékhoz, az interneten fellelhető képek is bíztatónak tűntek.

A végeredmény azonban mégis csak gyenge.

A Sonic Rivals bár gyönyörű és hozza a fákat kidöntő szupertempót sebességben, mégis hiány- zik belőle az, ami élvezhetővé tenné. A magyar videojátékos számára talán a Sonic 2 a legis- mertebb, azt a játékot adták annakidején a Megadrive II-höz. Az öreg, klasszikus játéknak volt a főjáték mellett egy bónusz opciója, amiben osztott képernyőn lehetett egymással versenyezni, hatalmas móka volt. A rongyosra játszott játék pályáit fejből tudta az ember és valóban az számított, hogy ki az ügyesebb. A PSP-s inkarnáció azonban csak erre a versenyzésre épül, de unalmasabb, gép elleni párbaj formájában.

Az első probléma, hogy a történet egy mondvacsinált hülyeség. Eggman (vagy sokkal kúlabb nevén: Dr. Robotnik) készít egy fényképezőgét, amivel fotókártyát csinálhat bárkiből, akit levakuz. Tails-t és Amy-t már el is csípte, Sonic pedig magától értetődő módon ki akarja szabadítani őket.

Így van ezzel az öreg haver, Knuckles is, de ahelyett, hogy egymást segítenék a söndisznóval a cél érdekében, ők előre borítékolják Eggman feletti győzelmüket és inkább egymással kezdenek versenyezni abban, hogy ki szerzni vissza hamarabb a kártyába zárt haverok szabadságát.

Rém ötletes.

6 világon (azokon belül pedig 2-2 act-on) kell végigrohanni egymást felrúgva, leütve, fagyasztva, szénné égetve. Ha Knuckles (vagy valamelyik másik szereplő: Shadow, Silver, stb.) ér be hamarabb a célba, akkor a pályát előlről kell kezdeni.

Ez egy ilyen "fantasztikus", a versenyfutásról szóló játék, amelyben a nyeremény egy halom picike kártya, amit a főmenüben lehet nézegetni. Ha kigyűlnek a Chaos Emerald lapok, akkor talán még Super Sonic-ká is át lehet változni..

A legnagyob hiba az, hogy nincs alapjáték, tulajdonképpen maga az egyszerű verseny az, amit a SEGA nyújtani tud. A pályákon nincs semmi felfedeznivaló és bár hosszúak, a végéig történő eljutáshoz szükséges idő felében akár hátra is lehet dőlni: Sonic magától fog rohanni a loopokon körbe, a speed-boostereken át, a csöveken keresztül. Interaktivitási lehetőség közel zéró.

Ahol tehet az ember valamit, ott viszont gyorsan kellene reagálnia, olyannyira, amennyire az emberi szervezet nem képes. Szakadékot nem lehet átugrani, ha nem látjuk, hogy jön, ellenfelet nem lehet kikerülni, ha századmásodpercnyi idő van csak megjelenése és az ütközés közt.

A játék emiatt nehéz, a pályákat meg kell tanulni a sikerhez, már annak, akinek marad kedve hozzá, hiszen a mesterséges intelligencia is annyira rossz, mint egy ócska autós játékban. Ha jó vagy, ha nem, az ellenfél vagy előtted lesz kicsivel vagy ott lohol a sarkadban.

Elszórva található néhány ellenfelet szivató fegyver is (a lá Mario Kart), amelyek bárhol elsüthetők és szinte minden esetben kikerülhetetlenek.

A világok végén pedig jön a boss, vagyis Dr. Robotnik valamelyik gépszörnyében. Ezek a részek lennének a legérdekesebbek, de sajnos nagyon könnyen teljesíthetők. A tényleges kihívás az, hogy a főnök támadásai mellett elkerüljük az alánkrugással próbálkozó barátunkat.

Összegezve a játék nagyon szép, a pálya alkotóelemei közt is rengeteg visszatérő sonicos alkatrész van, gyalázat, hogy ilyen grafikai megvalósításhoz csak ennyire selejt tartalmat tudtak összeszerelni.

A zene közel sem az, mint amit a Dreams Come True nyújtott régen, inkább valami reszelős fémtechno, magas bps-sel.

A történet, ahogy már szó esett róla teljesen felejtős, de inkább idegesítő, hiszen a szereplők motivációja nem tiszta vagy ha az, akkor azzal ellentétesen cselekszenek.

Elvileg lehet 2 játékos módban, ember ellen is versenyezni, ott viszont lassulások tapasztalhatók a netes információk szerint (nem sikerült senkit sem rábírni egy párbajra).

Sajnos nem ez az a játék, ami miatt PSP-t vesz a játékos és Sonic is csak koptatja vele a már amúgy sem túl fényesen ragyogó nevét. Pedig isteni Klonoa 2 formát lehetne gyúrni ebből az alapanyagból..

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

3 órája

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

20 órája
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

1 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

3 napja
13

Heti megjelenések

4 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

5 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

6 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

6 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

7 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

8 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

8 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

8 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

9 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

9 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

9 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==