[GC 2019] A DotEmu és ami mögötte van
Eddig 6 hozzászólás
Stinger
2019. September 18.
Wednesday 18:30
A The Arcade Crew boothjához közeledve már tudtam előre, hogy itt bizony komoly túlerőt képvisel az indie pixelart és a 90’-es évek szellemisége. Nem csalódtam, a franciák által gondozott játékok mindegyike a retro mezsgyén mozog, melyből elsőként a hollandok három főt számláló kis csapata, a tavalyi évben alakult TurtleBlaze játékába nyerhettem bepillantást.Kunai - TurtleBlaze

Ez volt az első olyan cím, amely az óriási Streets of Rage IV kivetítő mellett leginkább elkapta a tekintetet, ugyanis egy minimál-színskálával dolgozó Metroidvania-szerű, rendkívül feszes akciójátékról van szó. Az ún. Ninja-Tier parkour stílust megcélzó játékban Tabby-t, a robotot irányítjuk, amely a világégés és az emberiség majdnem kipusztulása után egy ősi harcos lelkének irányításával próbál rábukkanni létezésének céljára. Láttunk már Metroidvaniakat, amelyek próbálnak a zsáner kötelező elemeitől elrugaszkodni, de még egy sem volt annyira meggyőző, mint a Kunai: a képességek hajkurászása és a ninja-skillek kifinomultságot igénylő alkalmazása mellett ez a játék is a felfedezés öröméről szól, tele titkos helyekkel, átjárókkal és misztikusság övezte karakterekkel, DE! Mindössze egyetlen újdonságot kever a recepthez, mondhatni,csak egyvalami árad szét a pixelek ereiben, ez pedig maga a flow: a mozgás és az egyensúly, a láncreakció és gyors reflexió – mindezt minimalista, gameboy-palettát idéző megvalósításban, reccenés nélkül szélsebesen pakolja a játék a képernyőre. Megjelenés: PC és Switch, nálam tuti befutó lesz, igazi hidden gem.Young Souls - 1P2P Studio

A Young Souls közvetlen a Kunai mellett casting-coucholta a lelkes retroidista újságírókat, így nem volt kérdés, hogy a Tabletninja mellett ezt a játékot is lecsekkoljuk: a 1P2P Studio csapata gyönyörűen, szinte rajzfilmszerűen animált, kézzel rajzolt világot teremtett, mellé pedig egy beat’em up és egy klasszikus RPG elég sajátos gameplay koktélját keverte kísérőnek. Egy testvérpár harcát követhetjük végig benne, ahogy a névtelenség homályába burkolózva próbálják megmenteni a világot az ismeretlen dimenzióból átözönlő dögöktől, a klasszikus RPG karakterfejlődés és tárgyhasználat képességének áldásával. A Young Souls kerettörténete igazi családi dráma: hangsúlyt kap benne a testvérpár egymáshoz fűződő bensőséges viszonya, a kalandvágy, a váratlan fordulatok és a világ megmentésének súlya is. A kicsit darkos beütés kellemes pszichikai nyomás alá helyezi a játékost amellett, hogy kőkemény árkád-beütésű játékmenetbe ágyazza azt. Egyjátékos módban például bármikor válthatunk a karakterek közt, de akár többedmagunkkal is végigdarálhatjuk azt a 70+ dungeont, amit a 6-8 órás kalandozás ígér.Streets of Rage 4 - Guard Crush / Lizardcube

Persze, a DotEmu boothjában a legnagyobb sor mégis a Streets of Rage 4 újjászületése előtt ácsorgott, de a Youtube TV-stábok, és noname influenszerek tömegében szinte kötelező jelleggel ültem le a játék vezető dizájnerével csevegni a SEGA több évtizedes múltra visszatekintő játékáról, hogy mégis mi a búbánat a mágia a piszkosul jól kinéző beat’em up mögött. Nos, a 90’-es évek rave-sárga mámorában úszva nyugodtan kijelenthető, hogy a Wonder Boy: The Dragon’s Trap remake mögött álló csapat gyakorlatilag mozgásról-mozgásra rajzolta újra kézzel az egész játékot, miközben a SOR2 belső lelkivilágát kutatta. Elmondásuk szerint a negyedik epizód leginkább a másodikra hasonlít, noha új mechanikákat, mozgáskombinációkat, tonnányi új ellenfelet és egy teljesen új történetet is kapott, amely tíz esztendővel a SOR3 cselekménye után játszódik. A gameplayt tekintve az egyik fő újítás a sikeres follow-up támadás közben fellépő energiavisszatöltés, de lehetőség van az ellenfelek egymáshoz csapkodására, falhoz kenésére, és kombótámadások bevitelére is. A SOR4 visszatérő karaktere a korábbi epizódokból ismerhető Axel Stone és Blaze, de egy bájos hölgy is csatlakozik hozzájuk, Cherry Hunter szerepében, akikhez további megnyitható karaktereket is ígértek a srácok. A zene és a hangulat a régi (a trackekért az eredeti széria muzikalistái felelnek most is), a játékélmény és a kurrens generációs látvány pedig teljesen új: a Street of Rage 4 hozzá méltó módon tér vissza szinte az összes létező és lélegző platformon, valamikor a nem túl távoli jövőben.


[16] skiz0
Sep 20., Friday 9:21 #6
Válasz Stinger (#5) üzenetére
mondjuk Q1 az még egész jó
nekem nagyon várós lett, odakerült a Carrion mellé
PSN: mucsacso
Sep 20., Friday 7:59 #5
Válasz Saya (#4) üzenetére
Egyetértek
skizo: igen, 2020 Q1 valamikor, még finomítják az egészet.
"Cerberus. Humanity First." | Twitter/XBLive/NNID: StingerHU | 3DS FCode: 1779-1409-5762
[9] Saya
Sep 19., Thursday 16:18 #4
SoR4 minőségű remake kellene a Cadillacs and Dinosaursból!
[16] skiz0
Sep 19., Thursday 11:23 #3
ez a Kunai zseniálisnak tűnik < 3
de gondolom ez már csak 2020...
PSN: mucsacso
[18] helihobby
Sep 19., Thursday 9:40 #2
Kunai - TurtleBlaze: olvasva ezen cikk részét, tudod stingi én meg is sértődnék, hogy, ha a minimalista grafika ellenére nem lenne reccenés mentes a játékmenet..

Amúgy a 3 játék közül a SOR4 az ami igazán tetszik.. Mindig is imádtam ezt a játék stílust.
Első magyar Neo-Geo forum: http://neo-geo.hu Szervizünk: http://f27szerviz.hu
[8] Riddla
Sep 19., Thursday 6:21 #1
A SoR4 mellé felírtam magamnak a Young Soulst is. Imádom az ilyen cuccokat.
I'm not a Hero; I'm only an old killer.
Friss hírek

10 | Gamer365 Podcast 2020 május - újratöltve

Távelérésből folytatjuk a podcast sorozatunkat. Olyan izgalmas témákat hoztunk megint, mint az Unreal 5 bemutató, és a hozzá tartozó jóslásaink. Emellett beszélünk egy kicsit a 2018-as God of Warról, az Uncharted 4-ről (ha már grafikai csúcsteljesítmény), szóba kerül a Ghost of Jucika, és a Snyder-vágás is.

778 | [Maradj otthon és nyerd meg!] UNDER NIGHT IN-BIRTH Exe (PS4)

Mindannyiunk életén nyomot hagy a jelenlegi helyzet. A felelős játékos otthon marad és pozitívan tekint a jövőbe, mi pedig a Gamer365-nél azon fáradozunk, hogy jó kedvvel töltsük együtt az időt, és ne lankadjon játékos kedv. Öt darab twin stick lövölde jön a sorban!

xbox1 13 | Gamer365 Podcast - Inside Xbox kibeszélő

Gőzerővel robogunk a nyár felé, nagyokat nyújtózkodunk a kis karanténunkban, miközben kint süt a nap és csipognak az xbox-ok. Önjelölt ludofilharmónikus podkesztránk pedig ezen apropóból menten színpadra penderült, hogy megvizsgálja, miként zendülnek az első tónusok az új gépből.

pc,xbox1,ps4,wiiu 2 | No Straight Roads: apróbb csúszás

A globális járvány és az otthonról végzett munka az okok között.

pc,xbox1,ps4,wiiu 0 | Utolsó trailer: Minecraft Dungeons

Kockakaland az akció-szerepjátékok földjén. Ezúttal építés nélkül.

3 | [Kickstarter figyelő] The Last Faith

Sötét gótikus medroidvénia olasz fejlesztőktől. Dobj te is a kalapba!

1 | Wholesome Direct: 50 vidám indie játék

Ma este a szívmelengető független fejlesztéseké a rivaldafény!

pc 1 | Steamre tart a Quantic Dream trió

Június közepén meg is érkeznek.