[Teszt] Singstar Ultimate

Singstar Ultimate

mcmackoGéczy Attila2014.11.04. 17:30

Valaha óriási cím volt, mára a név csengése megkopott. A Singstar annak idején a casual játékok friss megközelítését, a zenés mókázást hozta be az otthoni konzolokra. Ráadásul úgy látszik, hogy a Guitar Hero-k és Rock Bandek hanyatlása után még mindig a felszínen bír maradni a brand. A Singstar Ultimate a nextgen Playstationre is ellátogat, de vajon mit tud 2014 vége felé a klasszikus karaokejáték legújabb változata? Meglestük, hogy mi rejlik a csomagban.

Dalok terén a Singstar Ultimate felsorakoztatja az utóbbi másfél év legtöbbet játszott rádiós slágereit, így törekedvén a célközönség maximalizálására. Meglepő dolgok nincsenek a setlistán, sőt műfajok terén sem kalandoztak túl merész terepre a játék producerei - mindenben a biztosra mentek.

Játékmenet terén nem túlzás azt állítani, hogy minden maradt a régi, jól bevált kerékvágásban. Viszonylag pontos hangmagasság érzékelés mellett teljesen letisztult és egyszerű interfész mutatja az éneksávokat és az összegyűjtött pontokat. Az egész koncepció a páros éneklésre van kihegyezve - extra 3-4 fős lehetőségeket ne keressen senki, legfeljebb duettre lehetünk jók a háttérben pörgő videoklipek előtt.

Az Ultimate nagy újítása, hogy a kizárólagos Singstar hardver kompatibilitást kiterjeszthetjük okostelefonra is: egy app segítségével az okostelónk képes lesz mikrofonként funkcionálni. Az ötlet jó, sőt mi több remek, ám az érzékelés és az időzítés kategóriákkal pontatlanabbul működik, mint a vezetékes mikrofonok esetében.

Szemfüles helyzet, megfelelő lendület, óriási luft, a közönség felröhög.

Ugyanígy vicces, hogy bár a sorozat már túlvan a tízedik évfordulóján, másban is alig képes megújulni. Kicsit vicces, hogy bár ismét generációt váltunk, a játékmenetbe semmi, de semmi rafinériát nem képesek becsempészni. Manapság nem ritka az olyan hangfelismerés, ami a magasságon túl hangsúlyokat, szavakat is képes felismerni, esetleg az időzítést is képes lenne pontosabban lekövetni. (Különben is, még mindig egy mizéria a mikrofon és a képernyő késleltetésének precíz összehangolása.) Elgondolkodtató, hogy ha egy gitárhoz képesek széles körű oktatóprogramot kreálni, akkor nem lenne nagy dolog egy Singstar mechanikájába olyan elemeket, bónuszrendszert, elemzési módszereket implementálni, ami az önjelölt énekeseket kicsit okítaná is, esetleg bizonyos hibákra is felhívná a figyelmet. Ezzel szemben a Singstar készítői a sokszoros vokálsávok esetében még azt sem tudják eldönteni, hogy melyiket tekintsék elvárt fő éneknek. Sajnos a bónusz és értékelési rendszer is eléggé fapados, ettől talán a Lipsben is izgalmasabb volt egy-egy dalt „árkádos” megközelítéssel pontokért énekelni. Pedig a többszereplős játékmódnak talán pont ilyenekről kellene szólnia.

A dallista populáris megközelítésével nem igazán lehet mit tenni, de ott az online bolt, ha valaki újítani szeretne. A régi klasszikus Singstar csomagok közül több is elérhető a hálózati felületen (Queen dalok, valaki?), de sajnos a lista abszolút nem mondható teljesnek. Aki a régi Singstar gyűjtijét szeretné magáénak tudni, annak így csalódnia kell. Azonban, ha valaki olyan örök klasszikusokra (Broáf!) gerjed, mint Tim Toupet Ich Bin Ein Döner c. remekműve, akkor ilyesmiből bőven lehet válogatni.

A bolt menüje egyébként meglehetősen lassú, és darabos. Az már csak hab a tortán, hogy a videók minősége gyakran már Youtube-ról streamelve is különb minőséget mutat, mint a Singstar hivatalos anyagai.

A Singstar 2014-ben csúnyán lemaradt a kor szellemétől. Gyakorlatilag tíz éves alapokat ismételget újra és újra, technikai fejlesztései pedig koránt sem működnek olyan jól, ahogy elvárható volna. A dalválaszték annyira popper, amennyire csak lehetséges, az online bolt hiányos választéka és az általánosan gagyi klip minőség szinte csak fokozza a csalódottságunkat. Egy szerencséje, hogy az alapjai jól működnek, bár ezzel együtt is kizártnak tartjuk, hogy a célközönsége ne látott volna már sokkal szebbet-jobbat a karaoke játékok választékában.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

1 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

1 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

3 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

4 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

4 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

5 napja
13

Heti megjelenések

6 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

6 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

7 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

8 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

9 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==