[Teszt] The Stanley Parable

The Stanley Parable

WarhawkLusztig Zsolt2013.10.20. 09:45

Van egy Steam achievement a The Stanley Parableben, melyet akkor lehet megszerezni, ha négy perc huszonkét másodperc alatt befejezi valaki a játékot. Gondolhatnánk, hogy biztos valami trükkös, nehezen felfedezhető utat kell találni, de az igazság az, hogy nem kell nagyon kutatnunk, ennyi idő tényleg elég ahhoz, hogy eljussunk a játék végéig - egyik végéig, legalábbis. Ugyanis ahogy a töltőképernyőn olvashatjuk, itt a befejezés sosem a befejezés.

Oké, próbáljuk meg kicsit kevésbé titokzatosan: a The Stanley Parable, ahogy a címe is mutatja egy példabeszéd. Példabeszéd, vagy inkább tanmese arról, hogy a videójátékokban ki az, aki irányít és ki az, akit irányítanak. Hogy a Játékos igazából egy kísérleti patkány csak a játék készítőjének labirintusában, aki azért halad előre, mert visszafelé nem lehet, aki ha válaszút elé kerül, akkor a szabad akarat álcája mögött csak két (három, négy, sok) előre elkészített, kipróbált lehetőség közül választhat, hiszen minden utat bejártak előtte, minden kérdést eldöntöttek előtte. A kérdés az, mi történik, ha a játékos nem hallgat a fejében lévő hangra (nevezzük azt Cortanának, GLaDOSnak vagy akárminek)? Mi történik akkor, ha egyszer úgy dönt, hogy visszafordul?

Hogy ezt hogyan lehet bemutatni? A játék első néhány percében kitűnően megtapasztalhatjuk. A történet szerint Stanley, a vállalat 427-s dolgozója, akinek a feladata az, hogy a képernyőjén megjelenő utasításoknak megfelelő gombokat nyomja le. Mikor azonban egyszer megszűnnek ezek az utasítások, Stanley feláll a gép mellől és elindul kinyomozni, mi is történhetett. (Elindul kinyomozni? Vagy ott marad az irodában?) Néhány kanyarral később két ajtót találunk, melyből Stanley a bal oldalit választja - mondja a Narrátor. De vajon te, a játékos tényleg a bal oldalit választod? Mi történik, ha a másikon lépsz át? Mi történik, ha egyiken se lépsz át? Bármit megtehetsz, a történet aszerint fog csavarodni (és kapunk különböző befejezéseket, még akkor is, ha a „befejezés” azt jelenti, hogy a Narrátor inkább újraindítja a játékot), de mindegyik végén kiderül, hogy 1. a döntésünk nem rengette meg a világot és 2. nem vertük át a programot, a program vert át minket. És ami a legjobb: erre folyamatosan felhívja a figyelmed - mit felhívja, lényegében cikizni kezd néha vele! A Narrátor nem csak azért van, hogy elmondja, mit teszel, elmondja, mit fogsz tenni, vagy elmondja, mit kell tenned, ő pont annyira van rád hagyatkozva, mint amennyire te rá (még ha ezt nem is valljátok be egymásnak), ha nem azt teszed, amit szerinte tenned kellene, akkor a haverból könnyedén válhat ellenségessé, könyörgővé, cinikussá.

Könnyel elrontható recept ez, azonban itt tökéletesen működik. Attól függően, hogy az ember mennyire irányítható, az első „végigjátszás” személyenként más és más lesz. A játék folyamatosan döntési kényszer elé állít, még akkor is, mikor azt észre sem veszed és minden egyes döntés egy picit más irányba fordítja el a történetszálat. És mikor ezt észrevesszük, akkor szinte biztos, hogy megpróbáljuk „megtörni” a játékot, megtalálni azt, amire a készítők nem számítottak csak hogy újra és újra rádöbbenjünk: a látszólagos szabadság álarca mögött minden döntés el lett döntve már, nincs olyan lehetőség, melybe úgy érkeztünk volna, hogy arra ne lenne a játék felkészülve. Kedvenc példám (ugyan pici spoiler, de a töménytelen lehetőség közül engedtessék meg, hogy egyet lelőjek), mikor menet közben bezárkóztam a tisztítószer raktárba. Miért? Mert ki lehetett nyitni az ajtót. A Narrátor percekig próbált kicsalogatni, elmondta, hogy semmi nincs amiért érdemes lenne bent maradnom, sértegetni próbált, majd eldöntötte, hogy minden bizonnyal meghaltam (Mármint én, a játékos. Nesze neked, negyedik fal!) és megkérte a közelemben lévőket, hogy távolítsák el a testem és rakjanak olyasvalakit a helyére, aki ismeri az FPS játékokat és a modern történetmesélési fogásokat. Poén? Az, jót is nevettem, majd folytattam a játékot. Aztán a következő nekifutásnál egy hirtelen ötlettől vezérelve újra bementem és meglepetés: függetlenül attól, hogy teljesen új játékot kezdtem, a Narrátor kikelt magából, hogy mit keresek már megint itt, mikor semmi látnivaló nincsen! Oké, erre is készültek, döntöttem el, így természetesen a következő játéknál már tudatosan ki akartam próbálni, hogy mi történik, ha újra belépek ebbe a szobába. A válasz: semmi, ugyanis a játék biztos ami biztos alapon bedeszkázta az ajtót. Ilyen, akár több újrakezdésen átívelő „történetszálak” tömkelege az, amit a The Stanley Parable nyújt, lehetőségek tárházát, melyek újra és újra bebizonyítják, mennyire is látszat csak a szabad akarat a videójátékokban.

És igazából ez is volt a célja ennek a tanmesének, a célt pedig tökéletesen elérte. Megmosolyogtató, szatirikus, azonban soha nem bunkó módon mutatja be a ma ismert történetmesélési módozatokat. Nem cikizi ki a többi játékot, nem neveti ki a különböző megoldásokat, a görbe tükör nem feléjük, hanem a játékos felé van állítva. Egy kitűnő gondolatébresztő, egy olyan kísérlet, melyre minden bizonnyal innentől többször is fognak majd hivatkozni, egy olyan élmény, melyet nem éri meg elszalasztani.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

18 órája
2

Final Fantasy 16: The Rising Tide

A Final Fantasy 16 második letölthető tartalma megérkezett, azt adva, amit vártunk tőle. Elég lesz ez?

1 napja
3

Heading Out - kerék a nyakamon

Pár napon belül ez a második cikkünk egy lapozgatós könyvről, ami persze ferdítés, hiszen a Heading Out egy autós, narratív, roguelike kalandjáték akar lenni... aminek a lényegi része valójában egy lapozgatós könyvhöz hasonló rétegben nyer formát. Lássuk, mennyire váratlan élményként hatott a Saber gondozásában megjelent különleges csemege.

1 napja

Ian Livingstone - Az óriások árnyéka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal a sorozat atyjának, Ian Livingstone-nak új kötetével.

2 napja
2

God of War Ragnarök PC pletyka, Microsoft mobiljáték bolt - ez történt pénteken

Továbbá: Lightforge Games, Senua’s Saga: Hellblade II, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – Sweep the Board!, CI Games, Marathon, Eternal Threads, The Rogue Prince of Persia.

2 napja
25

Top Spin 2k25 - újra csavart a labda

Több, mint tíz esztendőt követően tér vissza a teniszjátékok legendája, hogy ismét köztudatba hozza a népszerű labdajátékot: terítéken a TopSpin 2k25!

3 napja
3

Capcom siker, Warner kudarc - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stray Gods: The Roleplaying Musical, Cotton Reboot! High Tension!, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Jurassic World.

3 napja
2

Indika - apáca, megkísértve

Az orosz ortodox apácás indie játék, amelynek már a demója komoly hullámokat vetett, érdemes azonban teljesen vakon belevágni. Egy viszonylag hagyományos megkísértés történetre számítottam a címszereplő fülébe obszcén dolgokat suttogó ördöggel, ám egy ennél jóval nehezebben leírható élménnyel gazdagodtam.

4 napja
1

Bemutatkozott az Akimbot, begördül a #DRIVE Rally – ez történt szerdán

Továbbá: Nintendo World Championships: NES Edition, Designated Demigod, Gundam Breaker 4, Sonic Rumble, Quest Master, WitchSpring R.

4 napja
1

Rainbow Cotton - a pamutboszi visszatér

A Cotton játékok gyakorlatilag új életre keltek az elmúlt években, és nem telt el sok idő, hogy az obskúrus Rainbow Cotton is megkapja a maga felújítását. A Dreamcast-éra játékai a gyönyörű SEGA-árkád életérzést hozták, és a Success 3D-s pamutboszija is tele volt szívvel-lélekkel. Lássuk a cukorkát, induljon a tea-parti!

5 napja
4

Kaszál a Microsoft és a Remedy - ez történt kedden

Továbbá: Nintedo és EA üzleti jelentés, Don’t Kill Them All, Hades II, Wholesome Direct, Rocksmith+.

5 napja
22

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

6 napja

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

6 napja
2

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

6 napja
80

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

6 napja
8

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

6 napja
10

Heti megjelenések

7 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

8 napja
1

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

9 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

2024.05.03.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==