TopTíz - minden idők legjobb főgonoszai

TopTíz - minden idők legjobb főgonoszai

dragCsető Zsolt2007.09.10. 16:30

Ismét itt van TopTíz rovatunk: a legutóbbi alkalommal a legjobb segítőtársakat válogattuk ki, most pedig a jóbarátokat követően az ellenségeken van a sor - jöjjenek minden idők legjobb főgonoszai.

Bár a listára ezúttal is számtalanan felfértek volna, most is kénytelenek voltunk meghúzni tíznél azt a fránya vonalat. Végül őket választottuk meg a legjobbaknak - kilétüket ezúttal is oldalanként fedhetitek fel.

10 - KEFKA

Listánk legelső szereplője minden idők egyik legutálatosabb, és ilyen szempontból egyik leginkább eltalált videójáték karaktere, a Final Fantasy VI főgonosza, Kefka, aki nem csak a PlayStation-ös újrakiadás renderelt intrójából vett kép alapján fest úgy, mint egy őrült bohóc: Kefka tényleg az. Aljas, végletekig önző, sunyi természete, irritáló viccelődései, és természetesen a jellegzetes, feledhetetlen nevetése tökéletesen gyűlölhetővé teszi őt. Ha vannak tiszteletre méltó főgonoszok, akkor ő egészen biztosan nem tartozik közéjük.

9 - GORO

Ha valaki éppen ezeket a sorokat olvassa, és nem mond számára semmit sem a Mortal Kombat cím, akkor igencsak érdekes univerzumból csöppenhetett ide, így nagy valószínűséggel Goro neve is ismerősen hangzik sokatok számára. A névjegyeként a szükségesnél kétszer annyi kezet magán viselő Shokan legelőször a videójáték klasszikus egyik főellenfeleként híresült el, de az 1995-ös első mozifilmben is felbukkant.

8 - KAIN

Bár Kain-t, mint főgonoszt a legtöbben minden bizonnyal a Soul Reaver játékokból ismerik, ám első felbukkanására nem itt került sor, hanem az 1996-os Blood Omen: Legacy of Kain-ben, amelyben ő volt a központi karakter, és amely végül egy folytatást is kapott a következő évezredben. Kain volt az, aki megfosztotta szárnyaitól, majd az örvénybe vetette a Soul Reaver vámpír-főhősét, Raziel-t, így bosszúnk kiszemelt áldozata is ő volt. A sorozat jelenleg utolsó részében, a Defiance-ben is feltűnt, ahol mindkét fő karakter irányítható volt.

7 - GANONDORF

A jó és a rossz klasszikus kontrasztja mindig is a The Legend of Zelda játékok egyik alapja volt, a két oldalt pedig az esetek jelentős többségében Link és Ganon testesítette meg, egyszerű, mégis remek módon. Ganondorf amúgy eredetileg ember volt, ám olyan mértékű gonoszság lakozott benne, hogy végül az lett belőle, amilyen formában megismerhettük őt. A sorozat meseszerű koncepciójához hűen természetesen végül mindig ő marad alul - ő szenvedte el egyébként a játékokban eddig valaha látott egyik legjobb (és nem legbrutálisabb) kivégzést, mégpedig a Wind Waker végén.

6 - LAN DI

A hatodik helyre Yu Suzuki legendás és kultikus Dreamcast-os remekművének főgonoszát, Lan Di-t soroltuk. A Shenmue főhőse, Ryo Hazuki azért kezdi el üldözni őt, mert meggyilkolta édesapját. Az pedig már csak a sors iróniája, hogy a bosszú végül sohasem teljesedhetett be, hiszen a sorozatból végül csupán két epizód látott napvilágot, így a sztorivonal is messze-messze befejezetlen maradt. Talán egyszer majd oda kerül a pont a történet végére - legalábbis számos rajongó ebben reménykedik.

5 - PSYCHO MANTIS

Ha van olyan játék, amelynek főellenfeleiről ódákat lehetne zengeni, akkor a Metal Gear Solid egészen biztosan kiemelt említést érdemelne. Az egytől-egyig fantasztikusan eltalált karakterek közül több is komoly eséllyel indult a listára kerülésre, ám a FOXHOUND legénységből végül Psycho Mantis lett az első számú befutó. A szellemi trükkök és a telepátia mestere ellen vívott harc, illetve annak előzménye könnyedén pályázhatna a "minden idők egyik legjobb bossfightja" címre. Csak semmi spoiler - ha kimaradt, pótold sürgősen.

4 - SEPHIROTH

Csupán a Final Fantasy franchise lett az egyetlen, amely két főgonoszát is sikeresen pályázta toplistánkra: Kefka mellett a sokak által a sorozat legjobbjának tartott Final Fantasy VII antagonistájának, Sephiroth-nak sikerült ez. Komolyabb poénok lelövése nélkül róla is nehézkes érdemben beszélni: annyi minden esetre elmondható, hogy az epizód egyik legnagyobb és legmeglepőbb fordulata is miatta következik be. Természetesen az animációs film formájában inkarnálódott folytatásban, az Advent Children-ben is feltűnt Cloud ellenfeleként.

3 - RIDLEY

Megérkeztünk a dobogóra, amelynek legalsó fokára a Metroid sorozat rendre visszatérő főellenfele, Ridley állhatott fel. A leginkább pterodaktilusz-csontvázra hasonlító Űrkalózzal Samus-nak számos alkalommal meg kellett kűzdenie, a legutóbbi részben, a Metroid Prime 3: Corruption-ben például igencsak látványos, a Gandalf-Balrog harc által ihletett formában, zuhanás közben. Érdekesség, hogy sokan úgy vélik, hogy a nevét Ridley Scott-ról, az Alien rendezőjéről kapta, ami nem titkoltan a Metroid játékok első számú inspirációs forrása volt.

2 - PYRAMID HEAD

A második helyre minden idők legelvontabb, legbetegebb és legelgondolkodtatóbb főellenfele, a Piramisfejű került. Már a vele történő első találkozás is hátborzongatónak mondható, a közte, és a főhős, James Sunderland közötti rács ellenére is, a későbbiekben pedig mindez csak fokozódik. A véres hentesruhát viselő, gigantikus, és a földön fülsértően nyikorgó bárdot vonszoló, fura, piramis alakú sisakot viselő, kegyelmet nem ismerő, és a nemi erőszakkal is gyakran élő lénnyel nem egy leányálom találkozni - ha még nem tetted meg, akkor kihagytad a világ egyik legjobb horrorjátékát, a Silent Hill 2-t. Gans mozifilmjében is felbukkant.

1 - NEMESIS

Borzasztóan szoros volt a harc az első helyért, amelyet végül egy másik túlélő-horror főgonosz érdemelt ki. Lehet, hogy nem a Resident Evil 3 a Capcom patinás sorozatának legjobb tagja, de az alcímben is fellelhető főellenfél, a Nemesis garantáltan visszatérő rémálmaink egyik főszereplője lesz. A Tyrant-program legtökéletesebbre csiszolt darabja ellen még a legbátrabbak is garantáltan fejvesztve menekülnek - erre pedig nem egyszer lesz alkalom a játékban. Remekül eltalált, és a rendellenesen magas pulzussal karöltve érkező állandó izgalmat tökéletesen garantáló főellenfél. "S.T.A.R.S."

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

9 órája

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

16 órája

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

1 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

3 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

3 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

4 napja
13

Heti megjelenések

5 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

5 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

6 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

7 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

8 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

8 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

9 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

9 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

9 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==