Heti Fókusz: ez történt a héten...

dragCsető Zsolt2007.03.18. 16:00

Ahogy arra számítani lehetett, a Game Developers Conference után némileg lecsillapodtak a kedélyek, és némileg visszafogottabb hírterméssel volt dolgunk, ám ez koránt sem jelenti azt, hogy nem volt miről beszélni az elmúlt hét nap során. Fókuszáljunk:

Kezdjük egy hivatalosan meg nem erősített, ám ennek ellenére szinte biztosnak vehető híreszteléssel: úgy tűnik, hogy valóban érkezik egy új Xbox 360 modell. A Game Informer állítása szerint a fekete színben pompázó masina áprilisban fog a boltokba kerülni, és 120 GB-os merevlemezzel, illetve HDMI csatlakozóval is el lesz látva. Mindez 480 dollárunkba fog majd fájni - már ha igazak a fentiek, ami egyébként a hónap végén igen nagy valószínűséggel ki fog derülni.

Hasonló híresztelés, ám a fentinél egy kategóriával bizonytalanabb: először - megbízható forrásokra hivatkozva - felbukkant egy pletyka egy minden földi jóval (többek között 8 GB-os flash memóriával) felszerelt PSP2 érkezéséről, majd a Sony Computer Entertainment UK élén álló Ray Maguire elárulta, hogy valóban érkezik egy új modell, igaz, nem egy teljesen új gépről, hanem hardver-revízióról van szó, amely egy kisebb, könnyebb és olcsóbb gépet eredményezne. A történet itt még nem ért véget: a SCE PR részlege egy nappal később Maguire állításait is cáfolta. El kell ismerni, szép kis kavarodás - a Nintendo szokott hasonlókat művelni...

Ingoványos tájakról térjünk át gyorsan valami sziklaszilárd témára: mi is lehetne objektívebb a frissen befutott februári, amerikai hardvereladásiösszesítésnél. Nézzük, mit lehet leszűrni a listát böngészve: a DS első pozíciója közel sem meglepő, a Wii iránt a sok helyen még mindig jelen lévő készlethiány ellenére továbbra is nagy a kereslet, a PS2 pedig továbbra is több, mint kielégítően teljesít, ellentétben kistestvérével, aki a nagy rivális Xbox 360-at csak jó messziről szemléli - igaz, ebben közrejátszhat az is, hogy a legkelendőbb játékok a Microsoft konzoljának felhozatalából kerültek ki, a Crackdown-nal az élen. Valószínű Sony-ék nagyon nem így képzelték a dolgokat, meglátjuk, hogy az idő valóban a PS3-nak dolgozik-e.

Beszéljünk egy kicsit a God of War franchise-ról. Először is megérkeztek az első infók a rovatunkban már múlt héten is vendégeskedő PSP-s felvonásról. Ahogy arra számítani lehetett, a fejlesztői teendőket a Daxter-t is összehozó Ready at Dawn látja majd el, és lesz bizony dolguk bőven, hiszen nem csupán egy portról, hanem egy teljesen új, szinte nulláról felépített epizódról van szó. Megjelenési dátum, képek, vagy konkrét cím egyelőre még nincs, de nagy valószínűséggel ezekre sem kell már sokat várnunk. Második alanyunk a PS3-ra készülő harmadik rész, amelyről a játék legfőbb kiagyalója, Cory Barlog igen érdekes dolgokat mondott a közelmúltban. Elárulta ugyanis, hogy a játék akár 1080p-ben is futhat majd, illetve azt, hogy - figyelem - támogatni fogja a rezgés funkciót. Nocsak, úgy látszik valóban volt értelme annak a bizonyos Sony-Immersion megegyezésnek, és tényleg érkezik a vibráló SIXAXIS? Nagyon úgy tűnik.

A Duke Nukem Forever nyomdokaiban haladó nagy csúszdázónk, a Too Human is meglátogatott minket a héten. A Silicon Knights játékáról a Microsoft egyik fejese, Shane Kim tett említést, aki az idei év végének erős felhozatalát méltatva burkoltan elárulta, hogy ne nagyon számítsunk az egyébként 2007-re belőtt premierre. Szép kis pályafutás: a Too Human-t még 1999-ben jelentették be PS1-re, ahonnét egy rövidke, Gamecube-os kitérőt követően kötött ki mostani célplatformján, az Xbox 360-on. Ha a fentiek igazak, akkor az bizony kilenc év fejlesztést jelent, ami nem kevés, nagyon nem - főleg annak tekintetében, hogy elvileg egy trilógia első darabjáról beszélünk. Ha így folytatják, akkor nem lesz elég egy generáció a totális végkifejlet kiderítéséhez...

Rovatunk végén szokás szerint szaladjunk végig az elmúlt időszak videótermésének krémjén. A hét legnagyobb durranása egyértelműen a PS3-mas Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction-ről készült legelső trailer. Az Insomniac játéka igencsak bíztatóan fest, és komoly esély van rá, hogy az őszi kínálat egyik legkomolyabb darabja lesz.

Kellemes gameplay szösszenet érkezett a vészesen közeledő Forza Motorsport 2-ről. A videóban az atlantai aszfaltcsíkot vizsgálhatjuk meg közelebbről, és néhány másodperc erejéig az autós játékokat preferálók álma is felbukkan egy igencsak barátian kialakított vezetőfülke személyében.

Lezárásnak az állkapcsainkat sokadszorra is kezelésbe vevő Crysis-t választottuk: a GDC utózöngéjeként érkezett techdemó-páros tökéletes képet ad arról, hogy miért is érdemes várni a Crytek ősszel érkező, brutálisan szép FPS-ét.

Ezt sikerült összeturmixolnunk nektek a mögöttünk álló hét felhozatalából - hét nap múlva ugyanitt, ugyanekkor.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

1 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

1 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

3 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

4 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

4 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

5 napja
13

Heti megjelenések

6 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

6 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

7 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

8 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

9 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

9 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==