[33] Krisz576 (offline)

Segtksz - Alapos - Mnikus

egy 40 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

5078 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 120198 kreditet gyjttt

2018 September
23:16 Dune HD 4K Pro review - HDR Media Player
Bemutatnm a Dune els igazi 4K HDR lejtszjt.
Alapos tesztelst vgezve sszevetettem a hres Popcorn A500-al s Himedia Q10 Pro-val is.

(Kpeknl vegyk figyelembe, hogy a blog csak 420pixel szlest enged, s a mobilfotk (S8) nem kpesek jl visszaadni a szneket, amiket lben mutat a TV!!!)


Az akkor vsrolt 4 terrs WD winyt is gond nlkl lejtsza.


A kszlk ahogy az elvrhat szp ignyesen van becsomagolva, az ellapon az jabb modelleknl egy nehezebben kiszrhat s lehzhat vdflia van. A ktyhz mellkelnek egy aranyozott HDMI kbelt, nem tudom viszi-e a teljes 18 gbps svszlessget (lehet), amit az j Dune HDMI 2.0a-s kimenete knl (vagy 2.0b, ha HLG-t is tmogat, passz, de mindegy is), de n szoksomhoz hven az Inakustik Premium HDMI kbelem szeretem hasznlni.


Lesz egy komolyabb audiofil nagyobb vltozat is az j Dune-bl Ultra nven v vgn, valsznleg 1.5-2x ennyirt, azon 2 HDMI kimenet is lesz (egyik kln a hangnak), s 2 winynak hely. Ennek a kompaktabbnak van viszont egy HDMI bemenete, amit sosem hasznltam, s 1 HDMI kimenete, valamint optikai kimenete digitlis hanghoz, s egy jack analg kp/hang kimenet , de annak a hasznlatt maximum analg kpcsves TV-n javasolnm. Van egy SATA portja, s 3 USB-s, valamint egy MiniSD card slot.


Itt kln rgtn meg is jegyeznm, hogy nem talltam opcit USB-s kszlk, vagy SD krtya levlasztsra, javaslom a kikapcsolst, ami biztonsgosabb, mg ha a Dune frum adminjai szerint nem is okozott soha problmt a bekapcsolt llapotban kihzs. Van egybknt egy ramtalant kapcsol htul, mint a Popcorn esetben.

A tvirnyt tlagosnl alig spcibb dizjn, viszont knyelmes, kzrell, knnyen megtanulhat, s kirly mdon van rajta vilgt funkci, amirt kln piros pont jr.

Bekapcsols utn szpen lassan megjelenik a Dune log, majd betlts utn a kezdkpernyn talljuk magunkat (kivve az els bezemelst azt hiszem), krlbell 30 msodperccel a Power gomb megnyomsa utn.
BELLTSOK


Els dolgunk az alapbelltsok elvgzse. A wifi belvse utn nagyon knnyen rtallunk, st ki is listzhatjuk a lehetsges frisstseket, automatikusan csak a nem-btkat jelzi, de manulisan azokra is rkereshetnk. A frissts nem vszesen hossz, kzben a horrorisztikus Kr (The Ring) ltomsait csodlhatjuk.

Na most lehet egy olyan problma indtskor, hogy nhny modellnl egy fontos rendszerfile nincsen installlva, n pont bele is futottam ebbe, de orvosolva lett. Ha ilyen hibt szleltek, vagy ha a licencnl azt olvasstok „Dem” („Norml (Player)” helyett), RJATOK NEKEM!
Egybknt itt van a Dune magyar oldala https://dune-hd.hu/
s itt van a hivatalos fruma https://dune-hd.hu/?oldal=forum_intro
Egybknt a magyar srcok - pl. egy Kyle nev admin – nagyon segtkszek, s ugyan a klfldi support is segt, de ha rtkelni kne, ht, pldt vehetnnek a magyar srcokrl...


Kp meg hang opcik tekintetben knny a dolgunk.

HANGNL ,


ha megfelel erstt, vagy dekder TV-t hasznlunk, legyen bitstream a feldolgozs. HD hang engedlyezse rtelemszeren legyen bekapcsolva, ha a HDMI erstbe megy, de ha optikairl visszk a hangot, sokszor csak gy volt 5.1-em, ha letiltottam a HD hangokat. Itt meg is jegyeznm, hogy ennl a mdia lejtsznl True HD-nl / Atmos –nl is van hang, ha optikain t visszk a hangot, mg pl. Himedia-nal sket, ha nem HDMI-rl kapjuk. Igaz, gy rmlik True HD-nl gyenge dinamikj PCM vgeredmnyt kaptam optikain t, ami taln mg nem is 5.1 volt, mindenesetre rdemes ezt tesztelgetni . Ha gy lenne, sokkal jobb optikai kbel esetn, ha Atmos mellett van egy mellkelt szimpla DD 5.1 hangsvunk s azt hasznljuk (sajnos nem mindig van). Az tutira dinamikus. Mg annyit megjegyeznk, hogy a Dolby Digital Plus hangsvnl akadozik a hang Dune-nl optikai kbelen t (kapunk DD 5.1 hangot, csak zavar volt szmomra az idknti halk pattog ugrs). Azt bizony csak HDMI-n t lehet rendesen lvezni. Friss sorozatoknl lttam DD Plus-t, pl. korai Trnok harca vagy Fear of the Walking Dead 1080p.


A KPNL


egy kicsit bonyolultabb a dolog.
Menjnk be a belltsokhoz. Az aktulis vide md mutatja pp a men formtumt, de ugyanilyen elhozhat az inf gombbal is film kzben. Felbonts, Hz, sznmlysg bitben, chroma, s szntr. ha SDR, akkor BT.709. Ha HDR, akkor BT.2020 lesz, mellette HDR jellssel.
A legjobb vide mddal a legjobb elrhet felbontst lltjuk be, s hogy mi legyen az aktulis Hz a menben. Igazbl csak az szmt, hogy 4K vagy 1080p van kivlasztva, mert ezzel dntjk el tvlthat-e 4K-ba. A Hz tnyleg csak a men megjelenst befolysolja, amennyiben a kvetkez menpontnl nem lland van kivlasztva.
A kpfrekvencia legyen „Mind”, teht mindig a forrsnak megfelelre vltson t (egyetlen esetben tallta el rosszul egy anyag natv Hz-t, egy 59.94 Hz-es HDR demnl.).
Automatikus felbontst javaslok, ha komolyabb TV-nk (vagy AVR-nk) van, mert nem voltam eljulva a Dune sklzjtl, lejjebb majd mutatom mirt… viszont a 4K-rl 1080p-re sklzs nem volt rossz els rnzsre, st kivlnak mondanm. Ez akkor rdekes, ha pl. egy nem 4K HDR kpes erstt iktatunk kzbe. Ilyenkor a 4K HDR filmeket 1080p SDR-ben lvezhetjk. Nem olyan ritka eset, mert mint azt taln sokan tudjtok, a HD hangok csak HDMI-n t mennek t…

A HDMI 3D egyrtelm, nzzk az Extra rszt.
HDMI sznmlysgnek 10 bitet javaslok. A jelenlegi 4K HDR filmek 10 bitesek. A Dolby Vision elvileg 12 bites, de ez a kszlk (egyelre mg?) nem tmogatja, teht a 12 bit itt „felkonvertlst” jelentene. A Pana UHD lejtszk is felkonvertlnak ugyan, de k kifogstalanul teszik azt, az egyetlen gond, hogy nem minden TV kpes 12 bitet fogadni / kezelni. A TV-m pl. kpes, de a Dune esetben a 12 bit 60Hz-nl sznsvosodst eredmnyezett egy jl megszokott HDR tesztvidemmal, a 24 Hz-nl meg nem lttam javulst 10 bithez kpest, szval NE 12 bitre tegyk. 8 bitnl ismt csak sznsvosodst kapunk, mert akkor a 10 biten kevert HDR filmek szneit (4*4*4=)64-szer kevesebb fajta sznen kne megjelenteni, teht 10 bit!

A preferlt sznmlysget n Maximumra raktam.
Az SDR/HDR konvertert Auto-ra tettem, ilyenkor az SDR SDR, a HDR HDR. Ms opcik esetn:
Convert SDR to HDR – Mindent HDR-ben jelent meg, az SDR anyagokat is.
Convert HDR to SDR – Mindent SDR-ben jelent meg, HDR-t is.
HDR-re vltsnak nem sok rtelmt ltom. Csak egyszer csekkoltam, korrektnek tkonvertlsnak tnt, de totl fls, mert nem lett jobb a kp, hanem ugyanolyan, s fix lesz a fnyer. Pl. Jobb Sony LED-ken inkbb a HDR-t szimull X-tended Dynamic Range-t eresszk r az SDR anyagokra (vagy ha ms mrkknl van hasonl opci), az valban HDR-ess tesz egy SDR anyagot.
SDR-re vltsnak HDR-re nem-kpes TV-knl van rtelme, vagy ha nem HDR-es erstn visszk t. Szerintem kifejezetten szp munkt vghez, ami a szneket illeti. Taln kicsit nagyon ritkn tlszaturltnak tnt nhny HDR anyag SDR-ben, de volt olyan, amely szerintem kivlan lett SDR-re konvertlva. Radsul SDR-ben ltjuk igazn milyen dsan sznes (lehet)egy jl belltott HDR film, csak sajnos olykor stt SDR kpet kapunk a HDR anyag stt masternek megfelelen, de lehet rajta javtani. Sokat veszt persze az SDR md azonban a jellegzetes HDR sznek termszetes ltvnyos hatsbl, gy ezt csak akkor tancsolom, ha amgy az eszkzeink tnyleg nem kompatibilisek, vagy ha pl. HDR-nl tl fak lenne a kp.
Mg egy apr elnye van a Dune-nl a HDR-SDR konverzinak. rthetetlen mdon HDR-ben 10 bitnl, teht a natv sznmlysgnl is tapasztaltam minimlis sznsvosodst, ami amgy csak les szemmel vehet szre, s amit pl. a Sony TV-k „Sima tmenet” (Smooth Gradation) opcijnak mr Alacsony fokozata is gond nlkl eltntet… Na de, ha SDR-re konvertljuk (meghagyva a 10 bitet), mr nyoma sincs minimlis svosodsnak sem, furi. Viszont jabb pluszpont a kivl HDR-SDR konverzinak.


HDR anyagnl natv 10 bitnl is akad alig szrevehet minimlis sznsvosods (a nagytsban ltszik), SDR konverzinl azonban meglep mdon teljesen tiszta.

A Subsamplinget rakhatjuk arra, amire n tettem.
Furcsa, de 10 bit esetn 4K 60 (vagy 59.94) Hz-nl egyszeren nem volt hajland 4:4:4-re tenni a chroma-t, s fordtva is igaz, alacsony Hz-nl se volt hajlando 4:2:0-ra. 4K-nl csak 60 (vagy 59.94) Hz-nl tudtam natv 4:2:0-t elrni. Valamirt csak 8 bitnl s 12 bitnl lehet befolysolni milyen chroma-t hasznljon.
A J hr az, hogy semmit nem befolysol, hogy 4:4:4-t vagy 4:2:0-t hasznl a Dune, legalbbis a TV-m jelfeldolgoz rendszervel szemben. Hogy rtstek: a vgeredmny mindenkppen 4:4:4 lesz, de rszletes teszt alapjn kvzi tkmindegy volt, hogy a TV-m, vagy a Dune alaktotta t, vagy maximum 4:2:0-nl nagyon hangynyit jobb volt a kp, esetleg a sznek is picikt, de a TV-mben a Sony X1 Xtreme chipsetje van, ami a legersebb procik kz tartozik. (Egy gyengbb TV-nl lehet jobb eredmny a Dune ltal vgzett 4:4:4 .)

A Dune ugyanolyan, vagy majdnem olyan jl dolgozik, mint a TV-m X1 Xtreme procija. A klnbsg, ha van is, nagyon elenysz.
Az sszehasonlts NAGYBAN: https://i.imgur.com/8tC49pf.jpg

A ROSSZ hr pedig az, hogy chromasampling tern a Dune ismt csak elmarad pl. egy Panasonic UHD lejtsztl.
RGB vagy YUV belltsra nem is volt lehetsg, de RGB range-re. Ezt sem rtem.
Azt mg egyszer megjegyeznm, hogy a chroma-t 4:2:0-ra akkor lett volna rtelme tenni, ha a TV-m jobb eredmnnyel vltan t 4:4:4-re, de mivel ez nem trtnt meg, teljesen j a 4:4:4. Radsul mint rtam 4K 10 bit esetn CSAK 60/59.94 Hz esetn tudtam a 4:2:0-t elvarzsolni, viszont ilyenkor a 23.976 Hz-es filmek 60 Hz-ess konvertlsa sorn mintha reztem volna nmi kphibt (apr ugrst a kpben). Teht a kpen lthat belltsok az idelisak.
Az opcik s az eredmnyek mindenesetre furik, de el lehet velk vegetlni.

Az ikonos menrendszer knnyen tlthat s tetszets, radsul szemlyreszabhat a dizjn.
Az applikcikkal n klnsebben nem foglalkoztam, egyedl a youtube-ot csekkoltam, sajnos itt sem HDR-es, hogy a fene vinn el. Android rvn egybknt szabadon tlthetnk le alkalmazsokat.


FORRSOKNL


a knyvtrstruktrknl klnbz nzeteket lehet vlasztani, amibl nekem a sima lists jtt be. Nincs kln kp meg vide szrs (szerencsre), de a Dune sem mutatja kis ikonokkal a kpeket vagy videkat elnzetknt kicsiben.

Egy hasznos dolgot viszont tud filmeknl. Ha felismeri a filmet, elnzetknt megjelenik a plaktja jobb oldalt (ha olyan a megjelents bellts, hogy van r hely), kivlasztva pedig tbb informcit kapunk. Hogy a felismerst mi alapjn vgzi a Dune, rejtly, de sokszor alig kivehet betkombincikbl is kitallja melyik filmet takarja a file, nha meg egyrtelmbl sem jn r, vagy orbitlis hlyesget tippel. Elkpzelhet, hogy valami kis videofile-on belli metaadat alapjn ismeri fel az adott filmet.


Van mg egy Olvassi teszt is, ha a file „felett” megnyomjuk a Pop Up ment, amit egy remek tletnek tartok… csak sajnos semmit nem r. Egy hibs Planet Earth 2 rszbl pldul csak 90%-nl lpett ki lejtszs kzben, de az Olvassi teszt simn vgigment rajta. A Pop up menben amgy klnbz funkcikat rnk el, pldul trlhetnk is file-okat.Lejtszs kzben a hangsvokat az Audio-val, vagy a Pop up menbl kivlasztva vltoztathatjuk. Ideltoltols sajnos nincsen.

A feliratoknl jval tbb opci van: ideltols, szn, mret, s s fggleges eltols. Egyedl a feliratok fnyerejnek tlltsi lehetsgt hinyoltam, de ezt gy ltalban minden Mdia lejtsznl. Pana UHD BD-ken lehet pl. lltani, de igazi baromi j megolds az automatikus fnyerej felirat, ami HIHETETLENL hasznos pldul egy horrorfilm esti jelenetnl.


Azt a tves inft olvastam egybknt, miszerint a Dune nem ismeri fel az srt-t. Ez hlyesg! Ha kls feliratrl van sz, simn a videofile mell kell tenni, aminek mondjuk kisfaxom20centis.mkv a neve , s akkor az srt feliratot is gy kell elnevezni, hogy kisfaxom20centis.srt
Azt viszont el tudom kpzelni, hogy ISO-nl nem mkdik, de az ms lejtsznl is ktttebb feliratok esetn.
Az inf gombbal kapunk meg minden aktulis inft a filmrl.

A Pop up alapbl a kpi belltsokra ugrik, s msodszori megnyomsra a tbbi menbe, de a Setup gomb kifejezetten a kpi belltsokrt felel. Erre mg visszatrek.

A 3D-nl – erre alkalmas TV-n - az l-3D anyagokat is megnzhetjk 3D-ben, mikor egy (amgy formtum szerint 2D-s) anyagban balra-jobbra, vagy fent-lent van a kt (bal-jobb) kpkocka. Erre sokszor 3D TV-k is kpesek, de nem mindig. 2D opci esetben a 3D-s anyagokat 2D-ben is lvezhetjk. Igazi 3D esetben pedig kivlaszthatjuk, hogy a bal, vagy a jobb szem kap prioritst, ms lesz tle az eredmny, s ltalban csak az egyik ad helyes 3D kpet.
A Zoom egy nagyon szupi funkci lenne, de habr tartalmaz %-os rszletessg zoomolt (mint a Popcorn), szlesvszn filmeknl csak elvtve mkdik. A tbbi opci, mint a kpernyhz igazts, eltols, s arny javts viszont mkdik. Kpeknl viszont minden esetben mkdik a fokozatos zoom s a psztzs is.

A Kpi belltsok egy igazi KINCS! HDR filmekbe is knnyen belenylhatunk ltaluk, gy vge a stt fak HDR filmek repertorjnak. Alapesetben minden 50%-on van, s esetleg a kontraszt 52%-ot javasolnm ltalnosan. SDR-nl pedig olykor a fnyer 49%-ot mg. Ezzel biztostva van a mly fekete, elegend rszletgazdagsggal (Shadow detail), de persze anyagfgg.


HDR-ben mr rdemes nha – anyagtl fggen – 54%-ig vinni a kontrasztot, s akr a (szn)teltettsget is (56-ra is raktam mr), s a magasabb kontraszt esetn olykor az 51%-os fnyer bizonyult helyesnek, DE mindig csekkoljuk nem lesz-e „ftyolos” a kp, vagyis ne vesztsen a j fekete rtkbl. Ezen belltsoknak elnye, fleg ami a kontraszt/fnyert illeti, hogy magt a FIX fnyessg rtkt nvelhetjk egy HDR filmnek, amihez TV csak hellyel kzzel tud hozznylni.
Tekerni 2x-tl 32x-ig terjed sebessggel lehet, a szmokkal 1-9.ig ugorhatunk 10, 20… 90%-ra, illetve a jobbra-balra gombokkal 10 msodperceket, a fel-le gombokkal perceket ugorhatunk. A Search gombbal konkrt idpontra ugorhatunk. A tekers teht PERFEKT!

Lasstst vagy kpkocknti lpegetst azonban nem talltam. Maximum a gyors Play s Pause kivlthatja, de azzal ugrunk 3-4 kpkockkat. Kln zavart, hogy a Pause jelt se tudtam eltntetni a fotk kedvrt (legalbbis nem jttem r hogyan lehet).
Kilpsnl megjegyzi a gp, hogy hol tartottunk, de azt sajnos nem, hogy melyik hangsv s felirat volt kivlasztva. A pozci megjegyzse viszont akkor is aktv marad, ha kihzzuk a winyt, s pr nap mlva dugjuk vissza.

KPMINSG


Ez az a rsz, amire gondolom a legtbben kvncsiak. Mr csak azrt is, mert a Dune HD 4K Pro mr nem a Popcornnl s a korbbi Dune-oknl felels Sigma Designs chipet kapta, hanem Realtek procit. Nos ennek ellenre a kpminsg rviden tmren szerintem nagy tlagban szerencsre kivl. Kezdenm az 1080p-vel, magt a sklzt, azaz a 4K-ra sklzst nem talltam kiemelkednek, jobb procij TV esetn bzzuk btran a TV-re a sklzst, vagyis az 1080p filmeket rdemes 1080p-vel lejtszani. A kp rszletgazdagsg viszont ilyenkor mr remek. Hinyzik persze az a kis plusz, amit a VXP-s Sigma ad, s egyms utn sszevetve a Popcornnal tbbek kzt a sznek is termszetesebbnek hatnak, de nagyon kicsi a klnbsg, s (1080p kimenettel) korntsem olyan lgyas hats, mint Himedia esetben. Ha nem is referencia, ez mr majdnem felskategria, de azrt majd csinlok komolyabb sszevetseket.

Ahogy az sszevetsen is lthat, a Dune (fel)sklzja lgy hats, nem elg rszletgazdag. Igaz ugyan, hogy a Fear the Walking Dead egy kpzajos 1080p anyag, de ilyenkor lehet cskkenteni az lessgen, s bekapcsolni zajszrst, mgis jobb marad a kp, mintha a Dune sklzna.

A 4K viszont remek, a rszletgazdasg olykor nem is (annyira csak) a HDR filmeken, de a sima 8 bites 4K pornkon vagy SDR 4K sorozatokon is piszkosul megltszik, alig 16 Mbit/s-el is (utbbiak HEVC kdolssal).


A HDR MOZIFILMEK


egy kln kategria a 4K kihasznltsgt illeten, s most hadd tegyek egy kis kitrt:
A HDR filmekben azrt csaldnak sokan, mert nagyon sok film csupn „t lett emelve” a 10 bites 4K HDR formtumba, de ne a formtumot szidjuk, ha nem mindegyik anyag hasznlja azt ki. Kln gond, hogy mind a mai napig 2K mastert hasznlnak sok j filmnl is, plne a specilis effekteket illeten is szinte mind 2K-s (mr majdnem minden film hasznl VFX-et). Persze azt a 2K mastert, amibl majd minden verzi kszl, ne egy Bluray kiadvnyknt kpzeljk el, hanem egy tmrtetlen brutlszp moziminsg anyagknt, amit aztn ers tmrtssel SD-ben egy 9gigs DVD9-re, FULL HD-ban korszerbb H264 kdolssal Bluray-re, 4K-ban pedig egy mg korszerbb H265 kdolssal (HEVC) egy max 100 gigs UHD Bluray lemezre prselnek, moziban pedig kvzi teljes pompjban adnak le.
Teht, ugyanazon film DVD, Bluray s UHD Bluray kiadvnya MINDIG gy ebben a sorrendben javul kpminsg tekintetben, mg egy 2K master esetben is, vagyis UHD-ban MINDIG jobb egy film, mint pl. Bluray-en (de a klnbsg NEM akkora, mint DVD s Bluray kztt), maximum a formtumban akadnak sokkal minsgibb vetlytrsak.
Ha azonban egy film kihasznlja a formtum lehetsgeit, akkor rosszabb esetben egy piszkosul minsgi, tmrtsi hibktl mentes cscs-Bluray-t kapunk, jobb esetben pedig olyan 4K rszletgazdagsgot, hogy WOW!
Ami pedig a szneket s a HDR-t illeti, nos megfelel megjelent esetben nagyon ltvnyos tud lenni a klnbsg ugyanazon film Bluray s UHD HDR verzija kztt. Ez idig 100 filmnl lttam a klnbsget, tudom mirl beszlek. Lehet, hogy tetszets a Bluray, de ha egy jl masterelt 4K filmnek lttad a HDR verzijt, nem akarod mskpp megnzni tbbet. Itt nem csak a vad ltvnyos „pop up” fnyekre gondolok, amiket leginkbb Ultra Hd Premium LED-ek tudnak spcin visszaadni, de inkbb arra a kontrasztossgra, amire csak OLED-ek s FALD LED-ek kpesek, s termszetes lnk sznekre, gymond „L” sznekre, amikhez minimum egy kzpkategris HDR LED-et ajnlok.


Visszatrve a Dune-ra, mennyire kpes a HDR szneket visszaadni? Szerintem nagyon jl, s itt meg merem kockztatni, hogy megkzelt egy fels kategrit az eredmny. Sokkal knnyebb radsul a sajt szemnknek megfelel „ut-mastert” elrni HDR TV-nkhez, gy sszevetve pldul a Himedia-val, egyszeren szebbek s lesebbek a HDR filmek. Termszetesen tovbbra is a Pana UHD lejtszkat tartom referencinak, plne 4:4:4 re-subsampling tern, de gy rzem a Dune elegenden megkzelti, mg ha nincs is olyan rszletes kpjavtja… de Media Playerben nem is tudok most nagyon jobbat, s egy egyszerbb Samsung, Sony, LG, vagy plne XOneX UHD lejtszt valsznleg simn megt. jra ismtlem azonban magam: fogok csinlni rszletesebb sszevetst.RZKENYSG S BUGOK


Erre egy kln fejezetet kell sznjak. Kezdjk pldul a felirattal. Sajnos sokszor percekig kint maradhatnak az aktulis utols feliratok, noha csak mondjuk 3 msodpercig kne kintlennie. Egy kiegszt felirat itt-ott felbukkan feliratainl ez plne zavar. Pldul hossz percekig lehet kint maradhat egy szinkronos filmnl, hogy „BERLINI REPTR”. lltlag ez orvosolva lesz, s linux alap lesz a feliratkezels, de eddig ez nem lett megvalstva.
Msik baj a felirattal, hogy olykor ha nem rgtn vlasztottam ki, elfordult, hogy nem tudtam ttenni, hiba nyomtam r pl. a magyarra. Stop, jra elindt, s akkor mr engedi. A bosszant persze, hogy ilyenkor a hangot is jra t kell lltani, mert kilpskor csak a pozcit jegyzi meg.
Relatve nem mindig tolerlja a gp az intenzv ismtelt tekerst s az ugrabugrkat a videkban. Lutri! Lehet egyms utn 10-15 videban is ssze-vissza tekerhetek, de lehet mr a 3.-nl beadja az unalmast s kilp. Kln gond, ha olyankor mr nem akarja elindtani a videt, csak tltst mutat, de utna mr ms videt sem. Ilyenkor jra kell indtani a Dune-t s ppec.
Nem szereti a tredezett winykat. Nagyon lassan tlt be egyes winykat, ST van, hogy azt rja a lemezformtum ismeretlen, s megkrdezi formatljuk-e. ISTEN MENTS! Kikapcs, kihzzuk a winyt is, bekapcsoljuk, jra bedugjuk, s ha lassan betltve, de mr jra fel is ismeri.
Ilyen esetekre van amgy megolds:
1 - Az adatokat tmsolni egy msik - mondjuk j - winyra (ez j pr ra is lehet).
2 - A tredezett winyt egy szimpla Fjlkezelben gyorsformatljuk (ez egy percig sem tart)
3 - Majd visszamsolunk mindent a feljtott winynkra (ez mr fele annyi ideig tart, mert a msols is gyorsabb lesz tredezettmentesen).
Persze ha az j winyn hagyjuk az adatokat, a harmadik lps mr nem is kell. Akrhogyan is, az j winyn s a gyorsformatlton is mr gyorsan betlt mindent a Dune.
Egybknt egy film jraindts, vagy drasztikusabb esetben egy Dune jraindts, s mg drasztikusabb esetben egy winy jrabedugs szinte minden aktulis bugot elhrt. Gyri llapot visszalltsra mg nem volt szksg.
Kpnzegetsnl a fggleges kpeket sokszor hibsan tlti be a bal felknl. Mivel vzszintes kpeknl ez nem fordul el, s nagy kpeket is teljesen simn be tud tlteni, nem a mrettel fgg ssze, az okt viszont nem tudom.
Azt is megemlthetem, hogy egy m2ts formtum sorozatnl feltnt – igaz csak egyszer - , hogy rosszul tlte meg a pillanatnyi pozcijt a filmnek (kb. a 20 percnl tartott s a 8. percet jelezte), s ez a fel-le-balra-jobb irnygombos ugrsoknl is zavart keltett, de tekerni s %-osan ugorni ugyangy lehetett, szval csak aprsg. Hozzteszem, az m2ts ms mdialejtszknl se mindig olyan kompatibilis bart, mint az mkv.

Hibnak, vagy furcsasgnak tekintenm azt is, amit feljebb emltettem, hogy a 24 (vagy 25, vagy 30) Hz-es filmeket mindenron 4:4:4-es chromasamplingen hajland csak mutatni, a 60 Hz-eseket pedig kizrlag 4:2:0-n, HA 10 bitre lltottam a kpet.. Egyszeren rthetetlen. Videprbkhoz s klnbz Hz-ek tesztelshez amgy kivlak a porn filmek, nem mellesleg remek 4K demk is :) , s tonnaszm vannak virgboltban is, noha mindegyik H264 kdols 4K (mint a Bluray-ek), s nem az Ultra HD (4K) HDR filmek H265, azaz HEVC kdolst kaptk, vagyis csak 8 bitesek. (A Dune meg 10 biten jtssza le, ha azt lltottuk be fixre, de eleve azt is tancsolom.)


Itt a kpeken ugyanannak a porn sorozatnak kt kln rsze lthat. A bitrta egyezik, de az egyik (kzel) 30 Hz-es, a msik pedig (kzel) 60 Hz-es. ha a kpek nem is adjk vissza, de az els anyag sokkal szebb s lnkebb. A msik tmrtettebb hatst kelt. s mint ahogy azt az infn is lthatjuk, a 30 Hz-es 4:4:4-es chroma-val lett megjelentve, mg a 60 Hz-est 4:2:0-val hajland. De mint rtam, s itt az Alien Covenant 4K HDR verzijban is lthat, ha van is minimlis pozitv klnbsg 4:2:0 javra, kvzi ugyanolyan a kett.

Egybknt n nagyrszt a jniusi firmware-el teszteltem, teht mg JELENTSEN javulhat a gp. Itt a 06.06-os frisstsrl a lista, hogy mi jat tud https://dune-hd.hu/forum/viewtopic.php?f=6&t=579&start=30
s itt van a szeptemberi bta firmware-rl a lista https://dune-hd.hu/forum/viewtopic.php?f=6&t=603

VGSZ
(versus Popcorn A500 s Himedia Q5/Q10 Pro)A Pana UB700-assal azrt nincs komolyabb rtelme sszevetnem, mint Media lejtsz, mert az inkbb eredeti lemezekkel szuperl, de majd azzal is sszehasonltom.
Nzzk az rzkenysget, mr ami a winykezelst illeti. Valahol a Dune a kt msik lejtsz kztt van.. de egyltaln nem rzkenyebb a Dune file-lejtszsok tern, mint a Popcorn, st a 4K filmeket is flottabbul tudja kezelni. A Popcorn nem 4K-ra val, csak arra is kpes (inkbb SDR-ben). A legjobban azonban a Himedia brkzik meg mindennel, egy mindenev kis dg. A Popcorn audiofilebb mindkettnl, itt maximum azt tudnm sszevetni, hogy HDMI-n vagy optikain t melyik jobb, de amgy nem tnt rossznak a Dune sem, elsre, csak nem kimagasl. Himedia-t itt nyilvn csak tlagosnak lehet titulni, de majd errl is csinlok tesztet.
1080p esetben mg mindig a Popi a legjobb. Errl csinlok majd rszletesebb tesztet, de nagyon sokszor hagytam a Popcornt 4K-ra sklzni a TV-m helyett, s tetszett, amit lttam, mg itt, ha megnzzk, a ZD9-em X1 Xtreme chipsetje jobban sklz. De a lesklzssal szerintem nem lehet klnsebb gond Dune-nl, legalbbis bven lesnek tnt. A Himedia megint csak nem egy felsklz bajnok. Fix 1080p esetn amgy a Himedia a gyengbb, de a Dune nem sokkal maradhat el a Popcorn mgtt. Egyszeren csak egyms utn betve jobban tetszett a Popcorn, pldul sznek tekintetben is, de majd rszletesebben le lesz tesztelve.
4K-nl a Popcorn ugyebr nem HDMI 2.0a-s, s nem tud HDR-t sem, teht 8 bitesen tudja lejtszani a 4K HDR filmeket. Azokon a TV-ken, ahol manulisan is bekapcsolhat a HDR md, ott nzhetnk a Popcornnal is HDR filmeket, igaz csak 8 bites sznekkel. De rszletgazdagsgban s minsgben a Popi kzel ll a Panasonic UHD lejtszkhoz, vagyis top szint. Igazi 10 bites 4K HDR lejtsz azonban csak a Dune s a Himedia. Nos kpminsgben a Dune egyrtelmen veri a Himedia-t is, szerintem 4K rszletgazdagsgban is, de leginkbb sznekben. A Himedia SDR-ben (HDR-SDR konverzival) nagyon szp sznesen mutatja a HDR filmeket, m HDR-ben nagyon fak s stt minden film, egyszeren rossz a HDR sznkezelse, s HDR filmek esetn NEM enged lltani rajtuk, csak a TV-n. A Dune ezzel szemben kapsbl sokkal sznesebben jelenti meg a HDR filmeket s brmikor a Pop Up menvel tolhatunk kicsit a kontraszton, akr fnyern s teltettsgen, s utna a TV-vel mr simn kivlra lhetnk be MINDEN HDR filmet, ahogy az a nagyknyvben meg van rva. Ahogy fentebb is rtam: Ezen kpbelltsoknak elnye, fleg ami a kontraszt/fnyert illeti, hogy magt a fix fnyessg rtkt nvelhetjk egy HDR filmnek, amit egy TV-n kszen kapva HDR-knt mr csak hellyel kzzel tudnnk befolysolni, esetleg ha mindent maximumra tolunk...


Teht, ha az a krds, hogy 4K HDR filmnl melyik 4K lejtsznak a legjobb a kpminsge, akkor egyrtelmen a Dune-ra szavazok, nem mellesleg 1080p-ben is majdnem olyan j, mint a Popcorn. Nagyon megszerettem, csak ht rzkeny s bugos szegnyke, de relatve friss, szval mg sok frissts jhet r, legfontosabb a normlis feliratkezels lenne. Azt se felejtsk el, hogy pldul a Popcornok plne hresek rla, hogy premierkor bugosak, de aztn frisstsekkel megoldjk, szval nem csak Dune-nl ez a helyzet.
SDR 4K filmeknl is btran ajnlom a Dune-t, mert flottabbul kezeli ket, mint a Popcorn, s gynyr les sznes, noha a „Popinak” egy picivel preczebb a kpe.


A Popcornt akkor ajnlom, ha refererenciaszint 1080p-t szeretnnk, s hajlandak vagyunk kompromisszumosan HDR filmeket nzni (ha van manulisan HDR-re kapcsolhat TV-nk, klnben sznhibs). Az sem egy utols szempont, hogy egsz j DAC-ja van Flac-ekhez, habr nekem a szimpla kis CD5005-s Marantz lejtsz DAC-ja bizony jobban tetszett.
A kis Himedia-t azonban megvdenm, brmennyire is kzepes, mert szerintem a pnzt viszont megri. Egy stabil gyors jl mkd teljeskr 4K lejtsz, de ha minsgrl van sz, persze csak a harmadik helyen van.
Vgezetl nhny fot nagyobb felbontsban, de a mobil (S8) sajnos sem a rszletgazdagsgot, sem a szneket nem adja vissza hen: https://i.imgur.com/2CMzX9I.jpg, https://i.imgur.com/ZsCUxmZ.jpg , https://i.imgur.com/t5aOtJW.jpg , https://i.imgur.com/svycpOm.jpg , https://i.imgur.com/hJWkENp.jpg , https://i.imgur.com/8jmc60G.jpg, https://i.imgur.com/c4Nru8J.jpg
Nehz teht megmondani, hogy melyik a legjobb lejtsz a hrom kzl r/rtk arnyban, de az biztos, hogy 4K HDR filmeket vgre gy lehet a Dune-al lvezni, ahogy egy igazi UHD lejtszn.

Krisz
14 komment

[33] Krisz576
Oct 04., Thursday 11:00 #14
Vlasz sting (#13) zenetre
Mivel Sony TV-d van, mehet a Popcorn A500. Az a legjobb 1080p-vel.
4K-t is br, de HDR-t nem. Na most mint rtam sznhibsan kldi a TV-nek, de Sony-nl manulisan "rerltethet" a HDR10. 10 bit helyett csak 8 bit lesz gy, gy itt-ott finom tmeneteknl van sznsvosods (legtbb esetben nem is ltszdna), de ott a Sima tmenet opci Sony-n, ami elmossa.
Dune viszont szupi 4K HDR-nl, ott gynyr sznes a HDR, 1080p-nl meg szintn igen j, de Popcorn jobb ott. Soundbar tekintetbl mindegy melyik lejtszt veszed.
Sony 65ZD9, Pana 55FZ800 OLED, Pio KURO G8, PS4 Pro, Pana UB700(UHD BD), Sony S7200, Popcorn A500, Dune HD 4K Pro, Himedia Q10 Pro, Marantz CD5005, Denon 2010AE, Marantz SR7010 / Pio SC2022, Quadral 570 (5.0 bi-dip.), MS Av.9(Sub)
[30] sting
Oct 04., Thursday 6:43 #13
Vlasz Krisz576 (#8) zenetre
Lehet benne van a cikkben a vlasz de azrt itt is felteszem:
Heti 1-2 film,-
Tbbnyire 1080 p, esetleg 4K,
Soundbar a hangkelto,

Ilyen ignyek mellett mely lejtszk vannak versenyben?
[33] Krisz576
Sep 30., Sunday 20:12 #12
Vlasz JeonAran (#9) zenetre
Sorry, nem volt normlisan mg idm, de a napokban ptlom.
Sony 65ZD9, Pana 55FZ800 OLED, Pio KURO G8, PS4 Pro, Pana UB700(UHD BD), Sony S7200, Popcorn A500, Dune HD 4K Pro, Himedia Q10 Pro, Marantz CD5005, Denon 2010AE, Marantz SR7010 / Pio SC2022, Quadral 570 (5.0 bi-dip.), MS Av.9(Sub)
[33] Krisz576
Sep 29., Saturday 20:48 #11
Vlasz Sunny0402 (#10) zenetre
Nagyon megtisztelsz, kszi
Brmikor neki lehet jra kezdeni, ez nem korfgg. Ezt rohadt nehz htkznapokkal egyeztetni, de egy folyamatos ljtos edzs s trend tarts is tbbet r, mint egy idszakos nekilendls. Ha heti 2-3 edzst sikerl bezsfolni egsz vben, az mr nagy siker.
Sony 65ZD9, Pana 55FZ800 OLED, Pio KURO G8, PS4 Pro, Pana UB700(UHD BD), Sony S7200, Popcorn A500, Dune HD 4K Pro, Himedia Q10 Pro, Marantz CD5005, Denon 2010AE, Marantz SR7010 / Pio SC2022, Quadral 570 (5.0 bi-dip.), MS Av.9(Sub)
[15] Sunny0402
Sep 29., Saturday 19:11 #10
Èn csak csendes szemlèlje vagyok a blogodnak minden alkalommal amikor posztolsz valamit mert nagyon jò, èrdekes iràsaid vannak. Most viszont hozzà kell szòlnom mert làtom felmerlt a plògate.... regem istenes a forma ès ezzel nincs semmi baj, amìg èn edzettem anno ( na nem ilyen szinten sajnos) èn is bszke voltam a testemre ès teljesen èrthet hogy te is az vagy. Sràcok a tespèpìtès mvèszet ez pedig a munka gymlcse.

Testèpt/blogger ès ez jòl van ìgy.

ui:#nohomo
I do it because I can, I can because I want to, I want to because you said I couldn’t!
[16] JeonAran
Sep 29., Saturday 7:14 #9
Ksznm szpen!
Gamer PC + Switch
[33] Krisz576
Sep 29., Saturday 0:10 #8
Vlasz JeonAran (#7) zenetre
Belenztem gyorsba, de majd htvgn mg rszletesebben fogom. A puritn funkcitr egy dolog. A hangok is korltozva vannak.
A kp rendben van, de ennyi. Nincs stlusa, nem olyan precz, a sznek sem az igaziak, s ht stt a kp, mint Himedia-nl. A Dune egyszeren szebb. Egy Pana lejtsz plne. Persze 4K HDR, de valami hinyzik. A mozgs is furi. Vibrl hats volt, de nem lthatan, hanem zavarta a szemem valahogy. Folyamatos volt interpolcival, de mintha 60Hz-en adn le, vagy nem is tudom mit tippeljek. Egy olyan j TV-hez, mint az XE90 bizony dukl egy komolyabb lejtsz.
Sony 65ZD9, Pana 55FZ800 OLED, Pio KURO G8, PS4 Pro, Pana UB700(UHD BD), Sony S7200, Popcorn A500, Dune HD 4K Pro, Himedia Q10 Pro, Marantz CD5005, Denon 2010AE, Marantz SR7010 / Pio SC2022, Quadral 570 (5.0 bi-dip.), MS Av.9(Sub)
[16] JeonAran
Sep 28., Friday 23:39 #7
Kifejezetten a kpminsg szempontjbl krdezem csak.
Gamer PC + Switch
[33] Krisz576
Sep 28., Friday 23:08 #6
Vlasz JeonAran (#5) zenetre
rlk, ha tetszett
Amikor ezt a blogbejegyzst csinltam, a sajt medialejtszjval teszteltem az XE90-est KATT!
De megnzhetem most htvgn frissen a ZD9-en is. Maga a kpe (leszmtva a local dimminget s fnyert) alig jobb az XE90-nl, a gyri lejtsz ugyanaz. A ratyi jelz lehet tlzs, de nagyon kezdetleges. Egy Himedia is sokkal jobb.
Sony 65ZD9, Pana 55FZ800 OLED, Pio KURO G8, PS4 Pro, Pana UB700(UHD BD), Sony S7200, Popcorn A500, Dune HD 4K Pro, Himedia Q10 Pro, Marantz CD5005, Denon 2010AE, Marantz SR7010 / Pio SC2022, Quadral 570 (5.0 bi-dip.), MS Av.9(Sub)
[16] JeonAran
Sep 28., Friday 22:48 #5
Kszi a kimert elemzst!
Egyenlre csak bele olvasgattam az rsodba. Lenne egy krdsem, nem tudom ki trsz e erre a cikkben.
Szval: A Tv beptett lejtszjhoz kpest mit produklnak ezek a mdia jtszk?

55XE90-es Sony-m van s sajt lejtszjval is elgedett vagyok, st , a megjelentett kpminsg j HDR forrs esetn mulatba ejt. Ilyen volt legutbb A vrs verb.
De nincs sszehasonltsi alapom egy mdialejtszhoz viszonytva.
Gamer PC + Switch
[33] Krisz576
Sep 27., Thursday 20:43 #4
Vlasz Yeaf Kitri (#3) zenetre
Akkor rlj neki, hogy nem pzgatyban lttl, tekintve, hogy versenyszeren testptek, de nyugodtan mondhatod, hogy Tekken fan vagyok, csak a jagur maszk hinyzik
Sony 65ZD9, Pana 55FZ800 OLED, Pio KURO G8, PS4 Pro, Pana UB700(UHD BD), Sony S7200, Popcorn A500, Dune HD 4K Pro, Himedia Q10 Pro, Marantz CD5005, Denon 2010AE, Marantz SR7010 / Pio SC2022, Quadral 570 (5.0 bi-dip.), MS Av.9(Sub)
[19] Yeaf Kitri
Sep 27., Thursday 19:50 #3
KATT!

Bocsi az off-rt, de nem vennd vissza a plt? Flre ne rts, irigylsre mltan nzel ki, de amikor munkahelyen betlttt a blog, rekord sebessggel taboltam t, s kellett bmbltetnem valami pornt, nehogy a munkatrsak flrertsk. Nem volt ennyire NSFW az oldal a Sexy Xbox 360 ta.
Welcome to Dota. It’s like chess, for idiots.
[33] Krisz576
Sep 27., Thursday 12:49 #2
Vlasz multishoot (#1) zenetre
Ksz
Mindig Bad Breakinget rok, magyar cmfordtk talltk ki
Porn - Van, aki nem nzett mg?
Sony 65ZD9, Pana 55FZ800 OLED, Pio KURO G8, PS4 Pro, Pana UB700(UHD BD), Sony S7200, Popcorn A500, Dune HD 4K Pro, Himedia Q10 Pro, Marantz CD5005, Denon 2010AE, Marantz SR7010 / Pio SC2022, Quadral 570 (5.0 bi-dip.), MS Av.9(Sub)
[46] multishoot
Sep 27., Thursday 11:57 #1
Wow, izmos vagy.

NINCS OLYAN, HOGY TOTL SZVS, AZ BREAKING BAD.

He? Porn?
Egyre jobban. [Rhiblokker user]
Krisz576
Sony 65ZD9, Pana 55FZ800 OLED, Pio KURO G8, PS4 Pro, Pana UB700(UHD BD), Sony S7200, Popcorn A500, Dune HD 4K Pro, Himedia Q10 Pro, Marantz CD5005, Denon 2010AE, Marantz SR7010 / Pio SC2022, Quadral 570 (5.0 bi-dip.), MS Av.9(Sub)
Ezeken a platformokon jtszom
Xbox
Xbox 360
Playstation2
Playstation3
GameCube
PC
Playstation4
Mobil
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci/Kaland, Kaland, Verekeds, FPS, Vadsz, Verseny, Szimulator, Stratgia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk mindenhol, DVD, Magazinok, jsgok, Zene (hallgatom), TV, rs, Mozi , Grafika, rajzols, tterem, Bulizs, Bartok, Programozs, Email, Letlts, Chat, Frum, Internetes magazinok, Kzdsportok, Fitness, Body buiding
Bartok, ismersk
Dude
(offline)
BPepe
(offline)
Kenny
(offline)
sting
(offline)
granturismo
(offline)
legolas
(offline)
szondag3
(offline)
A Lucsy
(offline)
CHASE
(offline)
Fido4life
(offline)
armi
(offline)
tetyo
(offline)
TCr
(offline)
picachu
(offline)
neuroflex
(offline)
p.jay
(offline)
FredPerry
(offline)
parandroid
(offline)
XBOX Live