[33] Krisz576 (offline)

Segtksz - Alapos - Mnikus

egy 39 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

4829 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 87552 kreditet gyjttt

2018 szeptember
23:16 Dune HD 4K Pro review - HDR Media Player
Bemutatnm a Dune els igazi 4K HDR lejtszjt.
Alapos tesztelst vgezve sszevetettem a hres Popcorn A500-al s Himedia Q10 Pro-val is.

(Kpeknl vegyk figyelembe, hogy a blog csak 420pixel szlest enged, s a mobilfotk (S8) nem kpesek jl visszaadni a szneket, amiket lben mutat a TV!!!)


Az akkor vsrolt 4 terrs WD winyt is gond nlkl lejtsza.


A kszlk ahogy az elvrhat szp ignyesen van becsomagolva, az ellapon az jabb modelleknl egy nehezebben kiszrhat s lehzhat vdflia van. A ktyhz mellkelnek egy aranyozott HDMI kbelt, nem tudom viszi-e a teljes 18 gbps svszlessget (lehet), amit az j Dune HDMI 2.0a-s kimenete knl (vagy 2.0b, ha HLG-t is tmogat, passz, de mindegy is), de n szoksomhoz hven az Inakustik Premium HDMI kbelem szeretem hasznlni.


Lesz egy komolyabb audiofil nagyobb vltozat is az j Dune-bl Ultra nven v vgn, valsznleg 1.5-2x ennyirt, azon 2 HDMI kimenet is lesz (egyik kln a hangnak), s 2 winynak hely. Ennek a kompaktabbnak van viszont egy HDMI bemenete, amit sosem hasznltam, s 1 HDMI kimenete, valamint optikai kimenete digitlis hanghoz, s egy jack analg kp/hang kimenet , de annak a hasznlatt maximum analg kpcsves TV-n javasolnm. Van egy SATA portja, s 3 USB-s, valamint egy MiniSD card slot.


Itt kln rgtn meg is jegyeznm, hogy nem talltam opcit USB-s kszlk, vagy SD krtya levlasztsra, javaslom a kikapcsolst, ami biztonsgosabb, mg ha a Dune frum adminjai szerint nem is okozott soha problmt a bekapcsolt llapotban kihzs. Van egybknt egy ramtalant kapcsol htul, mint a Popcorn esetben.

A tvirnyt tlagosnl alig spcibb dizjn, viszont knyelmes, kzrell, knnyen megtanulhat, s kirly mdon van rajta vilgt funkci, amirt kln piros pont jr.

Bekapcsols utn szpen lassan megjelenik a Dune log, majd betlts utn a kezdkpernyn talljuk magunkat (kivve az els bezemelst azt hiszem), krlbell 30 msodperccel a Power gomb megnyomsa utn.
BELLTSOK


Els dolgunk az alapbelltsok elvgzse. A wifi belvse utn nagyon knnyen rtallunk, st ki is listzhatjuk a lehetsges frisstseket, automatikusan csak a nem-btkat jelzi, de manulisan azokra is rkereshetnk. A frissts nem vszesen hossz, kzben a horrorisztikus Kr (The Ring) ltomsait csodlhatjuk.

Na most lehet egy olyan problma indtskor, hogy nhny modellnl egy fontos rendszerfile nincsen installlva, n pont bele is futottam ebbe, de orvosolva lett. Ha ilyen hibt szleltek, vagy ha a licencnl azt olvasstok „Dem” („Norml (Player)” helyett), RJATOK NEKEM!
Egybknt itt van a Dune magyar oldala https://dune-hd.hu/
s itt van a hivatalos fruma https://dune-hd.hu/?oldal=forum_intro
Egybknt a magyar srcok - pl. egy Kyle nev admin – nagyon segtkszek, s ugyan a klfldi support is segt, de ha rtkelni kne, ht, pldt vehetnnek a magyar srcokrl...


Kp meg hang opcik tekintetben knny a dolgunk.

HANGNL ,


ha megfelel erstt, vagy dekder TV-t hasznlunk, legyen bitstream a feldolgozs. HD hang engedlyezse rtelemszeren legyen bekapcsolva, ha a HDMI erstbe megy, de ha optikairl visszk a hangot, sokszor csak gy volt 5.1-em, ha letiltottam a HD hangokat. Itt meg is jegyeznm, hogy ennl a mdia lejtsznl True HD-nl / Atmos –nl is van hang, ha optikain t visszk a hangot, mg pl. Himedia-nal sket, ha nem HDMI-rl kapjuk. Igaz, gy rmlik True HD-nl gyenge dinamikj PCM vgeredmnyt kaptam optikain t, ami taln mg nem is 5.1 volt, mindenesetre rdemes ezt tesztelgetni . Ha gy lenne, sokkal jobb optikai kbel esetn, ha Atmos mellett van egy mellkelt szimpla DD 5.1 hangsvunk s azt hasznljuk (sajnos nem mindig van). Az tutira dinamikus. Mg annyit megjegyeznk, hogy a Dolby Digital Plus hangsvnl akadozik a hang Dune-nl optikai kbelen t (kapunk DD 5.1 hangot, csak zavar volt szmomra az idknti halk pattog ugrs). Azt bizony csak HDMI-n t lehet rendesen lvezni. Friss sorozatoknl lttam DD Plus-t, pl. korai Trnok harca vagy Fear of the Walking Dead 1080p.


A KPNL


egy kicsit bonyolultabb a dolog.
Menjnk be a belltsokhoz. Az aktulis vide md mutatja pp a men formtumt, de ugyanilyen elhozhat az inf gombbal is film kzben. Felbonts, Hz, sznmlysg bitben, chroma, s szntr. ha SDR, akkor BT.709. Ha HDR, akkor BT.2020 lesz, mellette HDR jellssel.
A legjobb vide mddal a legjobb elrhet felbontst lltjuk be, s hogy mi legyen az aktulis Hz a menben. Igazbl csak az szmt, hogy 4K vagy 1080p van kivlasztva, mert ezzel dntjk el tvlthat-e 4K-ba. A Hz tnyleg csak a men megjelenst befolysolja, amennyiben a kvetkez menpontnl nem lland van kivlasztva.
A kpfrekvencia legyen „Mind”, teht mindig a forrsnak megfelelre vltson t (egyetlen esetben tallta el rosszul egy anyag natv Hz-t, egy 59.94 Hz-es HDR demnl.).
Automatikus felbontst javaslok, ha komolyabb TV-nk (vagy AVR-nk) van, mert nem voltam eljulva a Dune sklzjtl, lejjebb majd mutatom mirt… viszont a 4K-rl 1080p-re sklzs nem volt rossz els rnzsre, st kivlnak mondanm. Ez akkor rdekes, ha pl. egy nem 4K HDR kpes erstt iktatunk kzbe. Ilyenkor a 4K HDR filmeket 1080p SDR-ben lvezhetjk. Nem olyan ritka eset, mert mint azt taln sokan tudjtok, a HD hangok csak HDMI-n t mennek t…

A HDMI 3D egyrtelm, nzzk az Extra rszt.
HDMI sznmlysgnek 10 bitet javaslok. A jelenlegi 4K HDR filmek 10 bitesek. A Dolby Vision elvileg 12 bites, de ez a kszlk (egyelre mg?) nem tmogatja, teht a 12 bit itt „felkonvertlst” jelentene. A Pana UHD lejtszk is felkonvertlnak ugyan, de k kifogstalanul teszik azt, az egyetlen gond, hogy nem minden TV kpes 12 bitet fogadni / kezelni. A TV-m pl. kpes, de a Dune esetben a 12 bit 60Hz-nl sznsvosodst eredmnyezett egy jl megszokott HDR tesztvidemmal, a 24 Hz-nl meg nem lttam javulst 10 bithez kpest, szval NE 12 bitre tegyk. 8 bitnl ismt csak sznsvosodst kapunk, mert akkor a 10 biten kevert HDR filmek szneit (4*4*4=)64-szer kevesebb fajta sznen kne megjelenteni, teht 10 bit!

A preferlt sznmlysget n Maximumra raktam.
Az SDR/HDR konvertert Auto-ra tettem, ilyenkor az SDR SDR, a HDR HDR. Ms opcik esetn:
Convert SDR to HDR – Mindent HDR-ben jelent meg, az SDR anyagokat is.
Convert HDR to SDR – Mindent SDR-ben jelent meg, HDR-t is.
HDR-re vltsnak nem sok rtelmt ltom. Csak egyszer csekkoltam, korrektnek tkonvertlsnak tnt, de totl fls, mert nem lett jobb a kp, hanem ugyanolyan, s fix lesz a fnyer. Pl. Jobb Sony LED-ken inkbb a HDR-t szimull X-tended Dynamic Range-t eresszk r az SDR anyagokra (vagy ha ms mrkknl van hasonl opci), az valban HDR-ess tesz egy SDR anyagot.
SDR-re vltsnak HDR-re nem-kpes TV-knl van rtelme, vagy ha nem HDR-es erstn visszk t. Szerintem kifejezetten szp munkt vghez, ami a szneket illeti. Taln kicsit nagyon ritkn tlszaturltnak tnt nhny HDR anyag SDR-ben, de volt olyan, amely szerintem kivlan lett SDR-re konvertlva. Radsul SDR-ben ltjuk igazn milyen dsan sznes (lehet)egy jl belltott HDR film, csak sajnos olykor stt SDR kpet kapunk a HDR anyag stt masternek megfelelen, de lehet rajta javtani. Sokat veszt persze az SDR md azonban a jellegzetes HDR sznek termszetes ltvnyos hatsbl, gy ezt csak akkor tancsolom, ha amgy az eszkzeink tnyleg nem kompatibilisek, vagy ha pl. HDR-nl tl fak lenne a kp.
Mg egy apr elnye van a Dune-nl a HDR-SDR konverzinak. rthetetlen mdon HDR-ben 10 bitnl, teht a natv sznmlysgnl is tapasztaltam minimlis sznsvosodst, ami amgy csak les szemmel vehet szre, s amit pl. a Sony TV-k „Sima tmenet” (Smooth Gradation) opcijnak mr Alacsony fokozata is gond nlkl eltntet… Na de, ha SDR-re konvertljuk (meghagyva a 10 bitet), mr nyoma sincs minimlis svosodsnak sem, furi. Viszont jabb pluszpont a kivl HDR-SDR konverzinak.


HDR anyagnl natv 10 bitnl is akad alig szrevehet minimlis sznsvosods (a nagytsban ltszik), SDR konverzinl azonban meglep mdon teljesen tiszta.

A Subsamplinget rakhatjuk arra, amire n tettem.
Furcsa, de 10 bit esetn 4K 60 (vagy 59.94) Hz-nl egyszeren nem volt hajland 4:4:4-re tenni a chroma-t, s fordtva is igaz, alacsony Hz-nl se volt hajlando 4:2:0-ra. 4K-nl csak 60 (vagy 59.94) Hz-nl tudtam natv 4:2:0-t elrni. Valamirt csak 8 bitnl s 12 bitnl lehet befolysolni milyen chroma-t hasznljon.
A J hr az, hogy semmit nem befolysol, hogy 4:4:4-t vagy 4:2:0-t hasznl a Dune, legalbbis a TV-m jelfeldolgoz rendszervel szemben. Hogy rtstek: a vgeredmny mindenkppen 4:4:4 lesz, de rszletes teszt alapjn kvzi tkmindegy volt, hogy a TV-m, vagy a Dune alaktotta t, vagy maximum 4:2:0-nl nagyon hangynyit jobb volt a kp, esetleg a sznek is picikt, de a TV-mben a Sony X1 Xtreme chipsetje van, ami a legersebb procik kz tartozik. (Egy gyengbb TV-nl lehet jobb eredmny a Dune ltal vgzett 4:4:4 .)

A Dune ugyanolyan, vagy majdnem olyan jl dolgozik, mint a TV-m X1 Xtreme procija. A klnbsg, ha van is, nagyon elenysz.
Az sszehasonlts NAGYBAN: https://i.imgur.com/8tC49pf.jpg

A ROSSZ hr pedig az, hogy chromasampling tern a Dune ismt csak elmarad pl. egy Panasonic UHD lejtsztl.
RGB vagy YUV belltsra nem is volt lehetsg, de RGB range-re. Ezt sem rtem.
Azt mg egyszer megjegyeznm, hogy a chroma-t 4:2:0-ra akkor lett volna rtelme tenni, ha a TV-m jobb eredmnnyel vltan t 4:4:4-re, de mivel ez nem trtnt meg, teljesen j a 4:4:4. Radsul mint rtam 4K 10 bit esetn CSAK 60/59.94 Hz esetn tudtam a 4:2:0-t elvarzsolni, viszont ilyenkor a 23.976 Hz-es filmek 60 Hz-ess konvertlsa sorn mintha reztem volna nmi kphibt (apr ugrst a kpben). Teht a kpen lthat belltsok az idelisak.
Az opcik s az eredmnyek mindenesetre furik, de el lehet velk vegetlni.

Az ikonos menrendszer knnyen tlthat s tetszets, radsul szemlyreszabhat a dizjn.
Az applikcikkal n klnsebben nem foglalkoztam, egyedl a youtube-ot csekkoltam, sajnos itt sem HDR-es, hogy a fene vinn el. Android rvn egybknt szabadon tlthetnk le alkalmazsokat.


FORRSOKNL


a knyvtrstruktrknl klnbz nzeteket lehet vlasztani, amibl nekem a sima lists jtt be. Nincs kln kp meg vide szrs (szerencsre), de a Dune sem mutatja kis ikonokkal a kpeket vagy videkat elnzetknt kicsiben.

Egy hasznos dolgot viszont tud filmeknl. Ha felismeri a filmet, elnzetknt megjelenik a plaktja jobb oldalt (ha olyan a megjelents bellts, hogy van r hely), kivlasztva pedig tbb informcit kapunk. Hogy a felismerst mi alapjn vgzi a Dune, rejtly, de sokszor alig kivehet betkombincikbl is kitallja melyik filmet takarja a file, nha meg egyrtelmbl sem jn r, vagy orbitlis hlyesget tippel. Elkpzelhet, hogy valami kis videofile-on belli metaadat alapjn ismeri fel az adott filmet.


Van mg egy Olvassi teszt is, ha a file „felett” megnyomjuk a Pop Up ment, amit egy remek tletnek tartok… csak sajnos semmit nem r. Egy hibs Planet Earth 2 rszbl pldul csak 90%-nl lpett ki lejtszs kzben, de az Olvassi teszt simn vgigment rajta. A Pop up menben amgy klnbz funkcikat rnk el, pldul trlhetnk is file-okat.Lejtszs kzben a hangsvokat az Audio-val, vagy a Pop up menbl kivlasztva vltoztathatjuk. Ideltoltols sajnos nincsen.

A feliratoknl jval tbb opci van: ideltols, szn, mret, s s fggleges eltols. Egyedl a feliratok fnyerejnek tlltsi lehetsgt hinyoltam, de ezt gy ltalban minden Mdia lejtsznl. Pana UHD BD-ken lehet pl. lltani, de igazi baromi j megolds az automatikus fnyerej felirat, ami HIHETETLENL hasznos pldul egy horrorfilm esti jelenetnl.


Azt a tves inft olvastam egybknt, miszerint a Dune nem ismeri fel az srt-t. Ez hlyesg! Ha kls feliratrl van sz, simn a videofile mell kell tenni, aminek mondjuk kisfaxom20centis.mkv a neve , s akkor az srt feliratot is gy kell elnevezni, hogy kisfaxom20centis.srt
Azt viszont el tudom kpzelni, hogy ISO-nl nem mkdik, de az ms lejtsznl is ktttebb feliratok esetn.
Az inf gombbal kapunk meg minden aktulis inft a filmrl.

A Pop up alapbl a kpi belltsokra ugrik, s msodszori megnyomsra a tbbi menbe, de a Setup gomb kifejezetten a kpi belltsokrt felel. Erre mg visszatrek.

A 3D-nl – erre alkalmas TV-n - az l-3D anyagokat is megnzhetjk 3D-ben, mikor egy (amgy formtum szerint 2D-s) anyagban balra-jobbra, vagy fent-lent van a kt (bal-jobb) kpkocka. Erre sokszor 3D TV-k is kpesek, de nem mindig. 2D opci esetben a 3D-s anyagokat 2D-ben is lvezhetjk. Igazi 3D esetben pedig kivlaszthatjuk, hogy a bal, vagy a jobb szem kap prioritst, ms lesz tle az eredmny, s ltalban csak az egyik ad helyes 3D kpet.
A Zoom egy nagyon szupi funkci lenne, de habr tartalmaz %-os rszletessg zoomolt (mint a Popcorn), szlesvszn filmeknl csak elvtve mkdik. A tbbi opci, mint a kpernyhz igazts, eltols, s arny javts viszont mkdik. Kpeknl viszont minden esetben mkdik a fokozatos zoom s a psztzs is.

A Kpi belltsok egy igazi KINCS! HDR filmekbe is knnyen belenylhatunk ltaluk, gy vge a stt fak HDR filmek repertorjnak. Alapesetben minden 50%-on van, s esetleg a kontraszt 52%-ot javasolnm ltalnosan. SDR-nl pedig olykor a fnyer 49%-ot mg. Ezzel biztostva van a mly fekete, elegend rszletgazdagsggal (Shadow detail), de persze anyagfgg.


HDR-ben mr rdemes nha – anyagtl fggen – 54%-ig vinni a kontrasztot, s akr a (szn)teltettsget is (56-ra is raktam mr), s a magasabb kontraszt esetn olykor az 51%-os fnyer bizonyult helyesnek, DE mindig csekkoljuk nem lesz-e „ftyolos” a kp, vagyis ne vesztsen a j fekete rtkbl. Ezen belltsoknak elnye, fleg ami a kontraszt/fnyert illeti, hogy magt a FIX fnyessg rtkt nvelhetjk egy HDR filmnek, amihez TV csak hellyel kzzel tud hozznylni.
Tekerni 2x-tl 32x-ig terjed sebessggel lehet, a szmokkal 1-9.ig ugorhatunk 10, 20… 90%-ra, illetve a jobbra-balra gombokkal 10 msodperceket, a fel-le gombokkal perceket ugorhatunk. A Search gombbal konkrt idpontra ugorhatunk. A tekers teht PERFEKT!

Lasstst vagy kpkocknti lpegetst azonban nem talltam. Maximum a gyors Play s Pause kivlthatja, de azzal ugrunk 3-4 kpkockkat. Kln zavart, hogy a Pause jelt se tudtam eltntetni a fotk kedvrt (legalbbis nem jttem r hogyan lehet).
Kilpsnl megjegyzi a gp, hogy hol tartottunk, de azt sajnos nem, hogy melyik hangsv s felirat volt kivlasztva. A pozci megjegyzse viszont akkor is aktv marad, ha kihzzuk a winyt, s pr nap mlva dugjuk vissza.

KPMINSG


Ez az a rsz, amire gondolom a legtbben kvncsiak. Mr csak azrt is, mert a Dune HD 4K Pro mr nem a Popcornnl s a korbbi Dune-oknl felels Sigma Designs chipet kapta, hanem Realtek procit. Nos ennek ellenre a kpminsg rviden tmren szerintem nagy tlagban szerencsre kivl. Kezdenm az 1080p-vel, magt a sklzt, azaz a 4K-ra sklzst nem talltam kiemelkednek, jobb procij TV esetn bzzuk btran a TV-re a sklzst, vagyis az 1080p filmeket rdemes 1080p-vel lejtszani. A kp rszletgazdagsg viszont ilyenkor mr remek. Hinyzik persze az a kis plusz, amit a VXP-s Sigma ad, s egyms utn sszevetve a Popcornnal tbbek kzt a sznek is termszetesebbnek hatnak, de nagyon kicsi a klnbsg, s (1080p kimenettel) korntsem olyan lgyas hats, mint Himedia esetben. Ha nem is referencia, ez mr majdnem felskategria, de azrt majd csinlok komolyabb sszevetseket.

Ahogy az sszevetsen is lthat, a Dune (fel)sklzja lgy hats, nem elg rszletgazdag. Igaz ugyan, hogy a Fear the Walking Dead egy kpzajos 1080p anyag, de ilyenkor lehet cskkenteni az lessgen, s bekapcsolni zajszrst, mgis jobb marad a kp, mintha a Dune sklzna.

A 4K viszont remek, a rszletgazdasg olykor nem is (annyira csak) a HDR filmeken, de a sima 8 bites 4K pornkon vagy SDR 4K sorozatokon is piszkosul megltszik, alig 16 Mbit/s-el is (utbbiak HEVC kdolssal).


A HDR MOZIFILMEK


egy kln kategria a 4K kihasznltsgt illeten, s most hadd tegyek egy kis kitrt:
A HDR filmekben azrt csaldnak sokan, mert nagyon sok film csupn „t lett emelve” a 10 bites 4K HDR formtumba, de ne a formtumot szidjuk, ha nem mindegyik anyag hasznlja azt ki. Kln gond, hogy mind a mai napig 2K mastert hasznlnak sok j filmnl is, plne a specilis effekteket illeten is szinte mind 2K-s (mr majdnem minden film hasznl VFX-et). Persze azt a 2K mastert, amibl majd minden verzi kszl, ne egy Bluray kiadvnyknt kpzeljk el, hanem egy tmrtetlen brutlszp moziminsg anyagknt, amit aztn ers tmrtssel SD-ben egy 9gigs DVD9-re, FULL HD-ban korszerbb H264 kdolssal Bluray-re, 4K-ban pedig egy mg korszerbb H265 kdolssal (HEVC) egy max 100 gigs UHD Bluray lemezre prselnek, moziban pedig kvzi teljes pompjban adnak le.
Teht, ugyanazon film DVD, Bluray s UHD Bluray kiadvnya MINDIG gy ebben a sorrendben javul kpminsg tekintetben, mg egy 2K master esetben is, vagyis UHD-ban MINDIG jobb egy film, mint pl. Bluray-en (de a klnbsg NEM akkora, mint DVD s Bluray kztt), maximum a formtumban akadnak sokkal minsgibb vetlytrsak.
Ha azonban egy film kihasznlja a formtum lehetsgeit, akkor rosszabb esetben egy piszkosul minsgi, tmrtsi hibktl mentes cscs-Bluray-t kapunk, jobb esetben pedig olyan 4K rszletgazdagsgot, hogy WOW!
Ami pedig a szneket s a HDR-t illeti, nos megfelel megjelent esetben nagyon ltvnyos tud lenni a klnbsg ugyanazon film Bluray s UHD HDR verzija kztt. Ez idig 100 filmnl lttam a klnbsget, tudom mirl beszlek. Lehet, hogy tetszets a Bluray, de ha egy jl masterelt 4K filmnek lttad a HDR verzijt, nem akarod mskpp megnzni tbbet. Itt nem csak a vad ltvnyos „pop up” fnyekre gondolok, amiket leginkbb Ultra Hd Premium LED-ek tudnak spcin visszaadni, de inkbb arra a kontrasztossgra, amire csak OLED-ek s FALD LED-ek kpesek, s termszetes lnk sznekre, gymond „L” sznekre, amikhez minimum egy kzpkategris HDR LED-et ajnlok.


Visszatrve a Dune-ra, mennyire kpes a HDR szneket visszaadni? Szerintem nagyon jl, s itt meg merem kockztatni, hogy megkzelt egy fels kategrit az eredmny. Sokkal knnyebb radsul a sajt szemnknek megfelel „ut-mastert” elrni HDR TV-nkhez, gy sszevetve pldul a Himedia-val, egyszeren szebbek s lesebbek a HDR filmek. Termszetesen tovbbra is a Pana UHD lejtszkat tartom referencinak, plne 4:4:4 re-subsampling tern, de gy rzem a Dune elegenden megkzelti, mg ha nincs is olyan rszletes kpjavtja… de Media Playerben nem is tudok most nagyon jobbat, s egy egyszerbb Samsung, Sony, LG, vagy plne XOneX UHD lejtszt valsznleg simn megt. jra ismtlem azonban magam: fogok csinlni rszletesebb sszevetst.RZKENYSG S BUGOK


Erre egy kln fejezetet kell sznjak. Kezdjk pldul a felirattal. Sajnos sokszor percekig kint maradhatnak az aktulis utols feliratok, noha csak mondjuk 3 msodpercig kne kintlennie. Egy kiegszt felirat itt-ott felbukkan feliratainl ez plne zavar. Pldul hossz percekig lehet kint maradhat egy szinkronos filmnl, hogy „BERLINI REPTR”. lltlag ez orvosolva lesz, s linux alap lesz a feliratkezels, de eddig ez nem lett megvalstva.
Msik baj a felirattal, hogy olykor ha nem rgtn vlasztottam ki, elfordult, hogy nem tudtam ttenni, hiba nyomtam r pl. a magyarra. Stop, jra elindt, s akkor mr engedi. A bosszant persze, hogy ilyenkor a hangot is jra t kell lltani, mert kilpskor csak a pozcit jegyzi meg.
Relatve nem mindig tolerlja a gp az intenzv ismtelt tekerst s az ugrabugrkat a videkban. Lutri! Lehet egyms utn 10-15 videban is ssze-vissza tekerhetek, de lehet mr a 3.-nl beadja az unalmast s kilp. Kln gond, ha olyankor mr nem akarja elindtani a videt, csak tltst mutat, de utna mr ms videt sem. Ilyenkor jra kell indtani a Dune-t s ppec.
Nem szereti a tredezett winykat. Nagyon lassan tlt be egyes winykat, ST van, hogy azt rja a lemezformtum ismeretlen, s megkrdezi formatljuk-e. ISTEN MENTS! Kikapcs, kihzzuk a winyt is, bekapcsoljuk, jra bedugjuk, s ha lassan betltve, de mr jra fel is ismeri.
Ilyen esetekre van amgy megolds:
1 - Az adatokat tmsolni egy msik - mondjuk j - winyra (ez j pr ra is lehet).
2 - A tredezett winyt egy szimpla Fjlkezelben gyorsformatljuk (ez egy percig sem tart)
3 - Majd visszamsolunk mindent a feljtott winynkra (ez mr fele annyi ideig tart, mert a msols is gyorsabb lesz tredezettmentesen).
Persze ha az j winyn hagyjuk az adatokat, a harmadik lps mr nem is kell. Akrhogyan is, az j winyn s a gyorsformatlton is mr gyorsan betlt mindent a Dune.
Egybknt egy film jraindts, vagy drasztikusabb esetben egy Dune jraindts, s mg drasztikusabb esetben egy winy jrabedugs szinte minden aktulis bugot elhrt. Gyri llapot visszalltsra mg nem volt szksg.
Kpnzegetsnl a fggleges kpeket sokszor hibsan tlti be a bal felknl. Mivel vzszintes kpeknl ez nem fordul el, s nagy kpeket is teljesen simn be tud tlteni, nem a mrettel fgg ssze, az okt viszont nem tudom.
Azt is megemlthetem, hogy egy m2ts formtum sorozatnl feltnt – igaz csak egyszer - , hogy rosszul tlte meg a pillanatnyi pozcijt a filmnek (kb. a 20 percnl tartott s a 8. percet jelezte), s ez a fel-le-balra-jobb irnygombos ugrsoknl is zavart keltett, de tekerni s %-osan ugorni ugyangy lehetett, szval csak aprsg. Hozzteszem, az m2ts ms mdialejtszknl se mindig olyan kompatibilis bart, mint az mkv.

Hibnak, vagy furcsasgnak tekintenm azt is, amit feljebb emltettem, hogy a 24 (vagy 25, vagy 30) Hz-es filmeket mindenron 4:4:4-es chromasamplingen hajland csak mutatni, a 60 Hz-eseket pedig kizrlag 4:2:0-n, HA 10 bitre lltottam a kpet.. Egyszeren rthetetlen. Videprbkhoz s klnbz Hz-ek tesztelshez amgy kivlak a porn filmek, nem mellesleg remek 4K demk is :) , s tonnaszm vannak virgboltban is, noha mindegyik H264 kdols 4K (mint a Bluray-ek), s nem az Ultra HD (4K) HDR filmek H265, azaz HEVC kdolst kaptk, vagyis csak 8 bitesek. (A Dune meg 10 biten jtssza le, ha azt lltottuk be fixre, de eleve azt is tancsolom.)


Itt a kpeken ugyanannak a porn sorozatnak kt kln rsze lthat. A bitrta egyezik, de az egyik (kzel) 30 Hz-es, a msik pedig (kzel) 60 Hz-es. ha a kpek nem is adjk vissza, de az els anyag sokkal szebb s lnkebb. A msik tmrtettebb hatst kelt. s mint ahogy azt az infn is lthatjuk, a 30 Hz-es 4:4:4-es chroma-val lett megjelentve, mg a 60 Hz-est 4:2:0-val hajland. De mint rtam, s itt az Alien Covenant 4K HDR verzijban is lthat, ha van is minimlis pozitv klnbsg 4:2:0 javra, kvzi ugyanolyan a kett.

Egybknt n nagyrszt a jniusi firmware-el teszteltem, teht mg JELENTSEN javulhat a gp. Itt a 06.06-os frisstsrl a lista, hogy mi jat tud https://dune-hd.hu/forum/viewtopic.php?f=6&t=579&start=30
s itt van a szeptemberi bta firmware-rl a lista https://dune-hd.hu/forum/viewtopic.php?f=6&t=603

VGSZ
(versus Popcorn A500 s Himedia Q5/Q10 Pro)A Pana UB700-assal azrt nincs komolyabb rtelme sszevetnem, mint Media lejtsz, mert az inkbb eredeti lemezekkel szuperl, de majd azzal is sszehasonltom.
Nzzk az rzkenysget, mr ami a winykezelst illeti. Valahol a Dune a kt msik lejtsz kztt van.. de egyltaln nem rzkenyebb a Dune file-lejtszsok tern, mint a Popcorn, st a 4K filmeket is flottabbul tudja kezelni. A Popcorn nem 4K-ra val, csak arra is kpes (inkbb SDR-ben). A legjobban azonban a Himedia brkzik meg mindennel, egy mindenev kis dg. A Popcorn audiofilebb mindkettnl, itt maximum azt tudnm sszevetni, hogy HDMI-n vagy optikain t melyik jobb, de amgy nem tnt rossznak a Dune sem, elsre, csak nem kimagasl. Himedia-t itt nyilvn csak tlagosnak lehet titulni, de majd errl is csinlok tesztet.
1080p esetben mg mindig a Popi a legjobb. Errl csinlok majd rszletesebb tesztet, de nagyon sokszor hagytam a Popcornt 4K-ra sklzni a TV-m helyett, s tetszett, amit lttam, mg itt, ha megnzzk, a ZD9-em X1 Xtreme chipsetje jobban sklz. De a lesklzssal szerintem nem lehet klnsebb gond Dune-nl, legalbbis bven lesnek tnt. A Himedia megint csak nem egy felsklz bajnok. Fix 1080p esetn amgy a Himedia a gyengbb, de a Dune nem sokkal maradhat el a Popcorn mgtt. Egyszeren csak egyms utn betve jobban tetszett a Popcorn, pldul sznek tekintetben is, de majd rszletesebben le lesz tesztelve.
4K-nl a Popcorn ugyebr nem HDMI 2.0a-s, s nem tud HDR-t sem, teht 8 bitesen tudja lejtszani a 4K HDR filmeket. Azokon a TV-ken, ahol manulisan is bekapcsolhat a HDR md, ott nzhetnk a Popcornnal is HDR filmeket, igaz csak 8 bites sznekkel. De rszletgazdagsgban s minsgben a Popi kzel ll a Panasonic UHD lejtszkhoz, vagyis top szint. Igazi 10 bites 4K HDR lejtsz azonban csak a Dune s a Himedia. Nos kpminsgben a Dune egyrtelmen veri a Himedia-t is, szerintem 4K rszletgazdagsgban is, de leginkbb sznekben. A Himedia SDR-ben (HDR-SDR konverzival) nagyon szp sznesen mutatja a HDR filmeket, m HDR-ben nagyon fak s stt minden film, egyszeren rossz a HDR sznkezelse, s HDR filmek esetn NEM enged lltani rajtuk, csak a TV-n. A Dune ezzel szemben kapsbl sokkal sznesebben jelenti meg a HDR filmeket s brmikor a Pop Up menvel tolhatunk kicsit a kontraszton, akr fnyern s teltettsgen, s utna a TV-vel mr simn kivlra lhetnk be MINDEN HDR filmet, ahogy az a nagyknyvben meg van rva. Ahogy fentebb is rtam: Ezen kpbelltsoknak elnye, fleg ami a kontraszt/fnyert illeti, hogy magt a fix fnyessg rtkt nvelhetjk egy HDR filmnek, amit egy TV-n kszen kapva HDR-knt mr csak hellyel kzzel tudnnk befolysolni, esetleg ha mindent maximumra tolunk...


Teht, ha az a krds, hogy 4K HDR filmnl melyik 4K lejtsznak a legjobb a kpminsge, akkor egyrtelmen a Dune-ra szavazok, nem mellesleg 1080p-ben is majdnem olyan j, mint a Popcorn. Nagyon megszerettem, csak ht rzkeny s bugos szegnyke, de relatve friss, szval mg sok frissts jhet r, legfontosabb a normlis feliratkezels lenne. Azt se felejtsk el, hogy pldul a Popcornok plne hresek rla, hogy premierkor bugosak, de aztn frisstsekkel megoldjk, szval nem csak Dune-nl ez a helyzet.
SDR 4K filmeknl is btran ajnlom a Dune-t, mert flottabbul kezeli ket, mint a Popcorn, s gynyr les sznes, noha a „Popinak” egy picivel preczebb a kpe.


A Popcornt akkor ajnlom, ha refererenciaszint 1080p-t szeretnnk, s hajlandak vagyunk kompromisszumosan HDR filmeket nzni (ha van manulisan HDR-re kapcsolhat TV-nk, klnben sznhibs). Az sem egy utols szempont, hogy egsz j DAC-ja van Flac-ekhez, habr nekem a szimpla kis CD5005-s Marantz lejtsz DAC-ja bizony jobban tetszett.
A kis Himedia-t azonban megvdenm, brmennyire is kzepes, mert szerintem a pnzt viszont megri. Egy stabil gyors jl mkd teljeskr 4K lejtsz, de ha minsgrl van sz, persze csak a harmadik helyen van.
Vgezetl nhny fot nagyobb felbontsban, de a mobil (S8) sajnos sem a rszletgazdagsgot, sem a szneket nem adja vissza hen: https://i.imgur.com/2CMzX9I.jpg, https://i.imgur.com/ZsCUxmZ.jpg , https://i.imgur.com/t5aOtJW.jpg , https://i.imgur.com/svycpOm.jpg , https://i.imgur.com/hJWkENp.jpg , https://i.imgur.com/8jmc60G.jpg, https://i.imgur.com/c4Nru8J.jpg
Nehz teht megmondani, hogy melyik a legjobb lejtsz a hrom kzl r/rtk arnyban, de az biztos, hogy 4K HDR filmeket vgre gy lehet a Dune-al lvezni, ahogy egy igazi UHD lejtszn.

Krisz
14 komment

[33] Krisz576
okt 04., cstrtk 11:00 #14
Vlasz sting (#13) zenetre
Mivel Sony TV-d van, mehet a Popcorn A500. Az a legjobb 1080p-vel.
4K-t is br, de HDR-t nem. Na most mint rtam sznhibsan kldi a TV-nek, de Sony-nl manulisan "rerltethet" a HDR10. 10 bit helyett csak 8 bit lesz gy, gy itt-ott finom tmeneteknl van sznsvosods (legtbb esetben nem is ltszdna), de ott a Sima tmenet opci Sony-n, ami elmossa.
Dune viszont szupi 4K HDR-nl, ott gynyr sznes a HDR, 1080p-nl meg szintn igen j, de Popcorn jobb ott. Soundbar tekintetbl mindegy melyik lejtszt veszed.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005 . Denon 2010AE . Marantz SR7010 / Pio SC2022 . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[30] sting
okt 04., cstrtk 6:43 #13
Vlasz Krisz576 (#8) zenetre
Lehet benne van a cikkben a vlasz de azrt itt is felteszem:
Heti 1-2 film,-
Tbbnyire 1080 p, esetleg 4K,
Soundbar a hangkelto,

Ilyen ignyek mellett mely lejtszk vannak versenyben?
[33] Krisz576
szept 30., vasrnap 20:12 #12
Vlasz JeonAran (#9) zenetre
Sorry, nem volt normlisan mg idm, de a napokban ptlom.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005 . Denon 2010AE . Marantz SR7010 / Pio SC2022 . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[33] Krisz576
szept 29., szombat 20:48 #11
Vlasz Sunny0402 (#10) zenetre
Nagyon megtisztelsz, kszi
Brmikor neki lehet jra kezdeni, ez nem korfgg. Ezt rohadt nehz htkznapokkal egyeztetni, de egy folyamatos ljtos edzs s trend tarts is tbbet r, mint egy idszakos nekilendls. Ha heti 2-3 edzst sikerl bezsfolni egsz vben, az mr nagy siker.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005 . Denon 2010AE . Marantz SR7010 / Pio SC2022 . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[15] Sunny0402
szept 29., szombat 19:11 #10
Èn csak csendes szemlèlje vagyok a blogodnak minden alkalommal amikor posztolsz valamit mert nagyon jò, èrdekes iràsaid vannak. Most viszont hozzà kell szòlnom mert làtom felmerlt a plògate.... regem istenes a forma ès ezzel nincs semmi baj, amìg èn edzettem anno ( na nem ilyen szinten sajnos) èn is bszke voltam a testemre ès teljesen èrthet hogy te is az vagy. Sràcok a tespèpìtès mvèszet ez pedig a munka gymlcse.

Testèpt/blogger ès ez jòl van ìgy.

ui:#nohomo
I do it because I can, I can because I want to, I want to because you said I couldn’t!
[16] JeonAran
szept 29., szombat 7:14 #9
Ksznm szpen!
Gamer PC + Switch
[33] Krisz576
szept 29., szombat 0:10 #8
Vlasz JeonAran (#7) zenetre
Belenztem gyorsba, de majd htvgn mg rszletesebben fogom. A puritn funkcitr egy dolog. A hangok is korltozva vannak.
A kp rendben van, de ennyi. Nincs stlusa, nem olyan precz, a sznek sem az igaziak, s ht stt a kp, mint Himedia-nl. A Dune egyszeren szebb. Egy Pana lejtsz plne. Persze 4K HDR, de valami hinyzik. A mozgs is furi. Vibrl hats volt, de nem lthatan, hanem zavarta a szemem valahogy. Folyamatos volt interpolcival, de mintha 60Hz-en adn le, vagy nem is tudom mit tippeljek. Egy olyan j TV-hez, mint az XE90 bizony dukl egy komolyabb lejtsz.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005 . Denon 2010AE . Marantz SR7010 / Pio SC2022 . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[16] JeonAran
szept 28., pntek 23:39 #7
Kifejezetten a kpminsg szempontjbl krdezem csak.
Gamer PC + Switch
[33] Krisz576
szept 28., pntek 23:08 #6
Vlasz JeonAran (#5) zenetre
rlk, ha tetszett
Amikor ezt a blogbejegyzst csinltam, a sajt medialejtszjval teszteltem az XE90-est KATT!
De megnzhetem most htvgn frissen a ZD9-en is. Maga a kpe (leszmtva a local dimminget s fnyert) alig jobb az XE90-nl, a gyri lejtsz ugyanaz. A ratyi jelz lehet tlzs, de nagyon kezdetleges. Egy Himedia is sokkal jobb.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005 . Denon 2010AE . Marantz SR7010 / Pio SC2022 . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[16] JeonAran
szept 28., pntek 22:48 #5
Kszi a kimert elemzst!
Egyenlre csak bele olvasgattam az rsodba. Lenne egy krdsem, nem tudom ki trsz e erre a cikkben.
Szval: A Tv beptett lejtszjhoz kpest mit produklnak ezek a mdia jtszk?

55XE90-es Sony-m van s sajt lejtszjval is elgedett vagyok, st , a megjelentett kpminsg j HDR forrs esetn mulatba ejt. Ilyen volt legutbb A vrs verb.
De nincs sszehasonltsi alapom egy mdialejtszhoz viszonytva.
Gamer PC + Switch
[33] Krisz576
szept 27., cstrtk 20:43 #4
Vlasz Yeaf Kitri (#3) zenetre
Akkor rlj neki, hogy nem pzgatyban lttl, tekintve, hogy versenyszeren testptek, de nyugodtan mondhatod, hogy Tekken fan vagyok, csak a jagur maszk hinyzik
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005 . Denon 2010AE . Marantz SR7010 / Pio SC2022 . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[19] Yeaf Kitri
szept 27., cstrtk 19:50 #3
KATT!

Bocsi az off-rt, de nem vennd vissza a plt? Flre ne rts, irigylsre mltan nzel ki, de amikor munkahelyen betlttt a blog, rekord sebessggel taboltam t, s kellett bmbltetnem valami pornt, nehogy a munkatrsak flrertsk. Nem volt ennyire NSFW az oldal a Sexy Xbox 360 ta.
Welcome to Dota. It’s like chess, for idiots.
[33] Krisz576
szept 27., cstrtk 12:49 #2
Vlasz multishoot (#1) zenetre
Ksz
Mindig Bad Breakinget rok, magyar cmfordtk talltk ki
Porn - Van, aki nem nzett mg?
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005 . Denon 2010AE . Marantz SR7010 / Pio SC2022 . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[46] multishoot
szept 27., cstrtk 11:57 #1
Wow, izmos vagy.

NINCS OLYAN, HOGY TOTL SZVS, AZ BREAKING BAD.

He? Porn?
Egyre jobban. [Rhiblokker user]
Krisz576
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005 . Denon 2010AE . Marantz SR7010 / Pio SC2022 . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
Ezeken a platformokon jtszom
Xbox
Xbox 360
Playstation2
Playstation3
GameCube
PC
Playstation4
Mobil
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci/Kaland, Kaland, Verekeds, FPS, Vadsz, Verseny, Szimulator, Stratgia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk mindenhol, DVD, Magazinok, jsgok, Zene (hallgatom), TV, rs, Mozi , Grafika, rajzols, tterem, Bulizs, Bartok, Programozs, Email, Letlts, Chat, Frum, Internetes magazinok, Kzdsportok, Fitness, Body buiding
Bartok, ismersk
Dude
(offline)
BPepe
(offline)
Kenny
(offline)
sting
(offline)
granturismo
(offline)
legolas
(offline)
szondag3
(offline)
A Lucsy
(offline)
CHASE
(offline)
Fido4life
(offline)
armi
(offline)
tetyo
(offline)
TCr
(offline)
picachu
(offline)
neuroflex
(offline)
FredPerry
(offline)
parandroid
(offline)
XBOX Live