[59] drag (offline)

Alapos - Higgadt - Szernytelen

egy 31 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

4954 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 231343 kreditet gyjttt

2018 March
12:38 2017 legjobb filmjei
Az Oscar eltt gyorsan jjjn a szemlyes toplista.
Mr csak nhny rt kell vrni, hogy kiosszk az v legrangosabb filmes djait, gy a nagy Oscar-hangulat kzepette ppen itt az ideje, hogy n is sszegezzem magamban, mik is voltak szmomra a 2017-es v kedvencei. Hogy mirt vrtam vele mrciusig? Leginkbb a djtadszezon azon sajtossga miatt, hogy a legjobb filmek tipikusan janur-februr krnykn kerlnek a hazai mozikba - mg most sem lttam mindent, ami rdekelt, de az Oscar miatt gy dntttem, nem hzom tovbb. me 2017 legjobb filmjei, szerintem.

2017 legjobb 2016-os filmje: Manchester by the Sea

Nlunk tavaly mutattk be, valjban azonban a 2016-os meznybe tartozik, s mivel egy ve nem rtam hasonl posztot, ezrt most mindenkppen szerettem volna megemlkezni a Manchester by the Sea-rl. Kenneth Lonergan drmja mesterm, amely gy ragadja meg az emberi rzelmeket s reakcikat, ahogy kevs ms film teszi. A Manchester els negyedrja rendkvl nyugtalant lmny, leginkbb azrt, mert teljesen mshogy tlalja a nehz momentumokat s a prbeszdeket, mint ahogy a filmekben ltalnossgban szoks. De pont ez a lnyeg: a "tipikusan filmes" megszlalsok helyett annyira letszer s mr-mr esetlen (abszolt j rtelemben vve), hogy egy id utn teljesen berntja az embert. Ehhez persze kellettek a pazar alaktsok s a zsenilis vgs is.

10. mother!

Hogy szinte legyek, a mai napig nem dolgoztam fel magamban ezt a filmet teljesen. Vgl mgis gy dntttem, hogy felcsempszem a listmra, mghozz pont emiatt - szerintem semelyik msik filmen nem agyaltam annyit tavaly, mint a mother!-n. Azt taln nem is kell mondanom, hogy n is totl mst kaptam tle, mint amit elzetesen vrtam, ugyanakkor a totlisan brainfuck megvalsts s a fantasztikus kpi megoldsok nekem sszessgben elvittk a htukon az lmnyt. A nyilvnval bibliai motvumok s metafork mellett egybknt szerintem van egy "tvolibb" rtelmezse is a filmnek - n legalbbis magamtl arra jutottam elsre, hogy ez az egsz egyfajta allegrija a mvsz, az alkot bels vlsgnak. sszessgben mondjuk annyira bizarr az egsz, hogy egyltaln nem csodlkozom rajta, ha valaki hnyva jn rla ki. s azrt azt sem mondanm, hogy brmilyen szinten megkzelti a Black Swan - The Fountain - Requiem trit...

9. Lady Bird

A Lady Bird kapcsn taln a legfontosabb konklzi az, hogy Saoirse Ronan nem vletlenl jutott el 23 vesen mr a harmadik jellsig... Amgy leginkbb azrt tetszett nekem Greta Gerwig coming-of-age drmja, mert annak ellenre is szinte vgig knnyed tudott maradni, hogy alapveten azrt fontos tmkat feszeget, sajtos, de tkletesen mkd humorral. A "lzad" tma ellenre a Best Picture kategria egyik legvisszafogottabb darabja, mint film, de ez nagyon is jl ll neki.

8. I, Tonya

Igazbl hasonlkat tudnk mondani rla, mint a Lady Birdrl, a tlalst s a dramaturgijt tekintve azonban az I, Tonya egy jval nehezebb film. A humor s a sznszi jtk azonban itt is cscs volt, az ldokumentumfilmes (vagy inkbb linterjs?) megoldsok pedig telitallatnak bizonyultak. Alapveten szeretem az letutat fellel filmeket, a tavalyi felhozatalbl a Molly's Game is remek volt, de a mkoris sztori nlam vgl lenyomta a pkerkirlynt, gyhogy ez kerlt a listra.

7. Get Out

Ez most kicsit ellentmondsos lesz: szeretem a horrorfilmeket, a horror mfajt viszont annyira nem. Ez leginkbb azrt van, mert utbbi egsz egyszeren olyan filmes korltokkal (vagy ha gy tetszik: szablyrendszerrel) rendelkezik, amik miatt mr nem nagyon lehet igazn jat s meglept alkotni. Ez alatt most olyan dolgokra gondolok, mint pldul a tipikus flrs foreshadowing-radat, amibl kb ssze is tudod rakni, mi fog trtnni a maradk egy rban. Lnyeg a lnyeg, nagyjbl ktvente jn olyan film a zsnerben, amirt gy igazn tudok lelkesedni (legutbb a The Visit s taln-taln a The Conjuring 2 voltak ilyenek), a Get Out azonban vgre egy olyan horror volt, amely ki tudott trni ezekbl a sablonokbl. A csavar s ebbl addan az Act 3 nekem annyira nem tetszett szintn szlva, de amgy baromi jl sszerakott, jl megrt film volt.

6. Blade Runner 2049

Azon kevesek kz tartozom, akik klnsebb elvrsok nlkl ltek be a Blade Runner 2049-re, az eredeti ugyanis szmomra nem jelentett semmi klnlegeset. Denis Villeneuve filmje ellenben telitallatnak bizonyult. Viccesen ugyan elneveztem "a film, amiben Ryan Gosling indokolatlanul lassan stl"-nak, de rszben pont emiatt iszonyatosan bernts az atmoszfrja, ami nagyban ksznhet Deakins-bcsinak, meg persze a mozilmnyt cscsra jrat zenknek s hangoknak. A tmban rejl potencilt pedig nagyrsz szintn sikerlt kiaknzni. Sci-fi tren elg nagy csalds volt 2017 (Alien: Covenant, Life), az j Blade Runnerrl viszont gy jttem ki, hogy legszvesebben mentem volna vissza rgtn a pnztrhoz.

5. Wind River

Na j, akkor most valaki magyarzza el nekem, hogy ez a film hogy maradhatott ennyire radar alatt a djtadkon? De most tnyleg: tudom, hogy nagyon ers volt a tavalyi mezny, de pont ilyesfajta nyomozs thrillerbl nem volt tl sok komolyan vehet alkots - mrpedig forgatknyvben nehezen tudnk olyat mondani, amit tiszta lelkiismerettel a Wind River fl helyeznk. A film kulcsjelenete (aki ltta, pontosan tudja, melyik az) szmomra az v taln leggyomorszortbb nhny perce volt, de az odig vezet t, illetve az abbl ered konklzi sem volt kevsb fantasztikus. Jeremy Renner jabb remek alaktst tett le az asztalra, Taylor Sheriden pedig a Sicario s a Hell of High Water utn bizonytotta, hogy nemcsak rknt lesz rdemes odafigyelni r a jvben.

4. The Shape of Water

Rgtn szeretnm leszgezni, mieltt brmi flrerts lenne: a The Shape of Water egy brutlisan jl sszerakott, baromi j film. Elkpeszten jk benne a sznszek, a produkcis dizjn, a prbeszdek s a zene is, radsul mg a felszn alatt is akad benne tartalom. Mgis elkpeszten fura, hogy a Best Picture-verseny legfbb vromnyosrl beszlhetnk, 13 jellssel, ami egy lnyegben felntt fantasy-mestl teljesen valszntlen, plne egy ilyen meznyben.

3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Martin McDonagh engem mr az In Bruges-zsel is megvett kilra, a Three Billboards pedig a nagy hype ellenre is simn hozta nlam az elvrsokat. Sznszi alaktsok tekintetben aligha volt nla ersebb tavaly a meznyben (McDormand s Rockwell is eszmletlen), ami mr nmagban indokolhatn az elkel helyezst, de nem szabad elmenni sz nlkl a sajtos humor mellett sem - sszessgben baromi jl van megrva az egsz, na. Ez a sajtos stlus egybknt nagyon veszlyes, mert simn tfordulhatott volna a film sajt maga pardijba, vagy egyszer hiteltelensgbe, de a Three Billboards baromi jl egyenslyozik azon a vkony ktlen, ahol tkletesen sszell az egsz koncepci.

2. Dunkirk

Sokan beleesnek abba a hibba, hogy teljesen tlmisztifikljk a Nolan-imdatot, pedig egsz egyszeren arrl van sz, hogy kb az egyetlen rendez Hollywoodban, aki blockbustert tud csinlni egy alkoti filmbl (vagy fordtva?), ez pedig mr nmagban hatalmas dolog. A Dunkirk pedig Nolan legksrletibb alkotsa a Memento ta, amely mindent megtesz azrt, hogy felrgja az alapvet filmes smkat s szablyokat, kezdve a three-act felpts totlis trtelmezsvel, vagy ppen az, ahogyan a karaktereket (s ami sokaknak taln fel sem tnt: az ellensget!) szndkosan httrbe szortja, az esemny egszre helyezve a hangslyt. Zsenilis hzs, mert pont ettl vlik annyira tlhetv - az azonosulsnak egy rendkvl kreatv s szokatlan megkzeltse ez, de mkdik. Ahol szintn merszet hz a film, az a feszltsg, amirl jl tudjuk, hogy idrl idre fel kell oldani, klnben egy ponton tl megsznik a hats - na, a Dunkirk bebizonytotta, hogy ez nem felttlenl igaz. Az Inception harmadik felvonsban egybknt Nolan mr ksrletezett ezzel, a megoldst pedig ott is a idskokkal val jtszadozs jelentette, itt viszont mr egy komplett filmet hzott fel r. A vgeredmny egy olyan mozilmny lett, ami egsz egyszeren annyira tlprgetett, hogy a stblista utn 20 perccel mg mindig nem nagyon tudtam mit kezdeni magammal. A kirly visszatr ta ez volt az els film, amit mg a moziban duplztam. A Nolan - Hoytema - Zimmer hrmas mr az Interstellarnl is bizonytotta, hogy az isten is egymsnak teremtette ket, de amit a Dunkirkben mveltek k hrman, az a zsenialits s a katarzis megtesteslse. Szegny Deakins-nek mr nagyon kijrna egy Oscar, de szomor leszek, ha nem a holland-svd operatr kapja idn az elismerst.

s hogy mi a kzs 2017 els s msodik legjobb filmjben? Ez a src itt:1. The Killing of a Sacred Deer

A The Lobster ta nem csoda, ha Yorgos Lanthimos-rl elsre mindenkinek az abszurd sz jut az eszbe. Bizonyos elemeket, jeleneteket, prbeszdeket kiemelve a grg rendez j filmjbl szintn arra a kvetkeztetsre juthatunk, hogy ez egy borzasztan abszurd alkots. s el is ismerem: a The Killing of a Sacred Deer nem val mindenkinek. Ha azonban kicsit magunk mgtt hagyjuk az idelis vilgkpnket, akkor knnyen rjhetnk arra, hogy a Sacred Deer egy hajszlnyival sem abszurdabb annl, amint amennyire maguk az emberek azok. Kicsit olyan az egsz, mint amit mr a Manchesternl is emltettem korbban: attl mg, hogy egy filmben nem gy viselkednek az emberek, ahogyan azt elvrnnk, mg nem jelenti azt, hogy hiteltelen az egsz - st... De hogy konkrtumokrl is beszljek: Lanthimos filmje egy hihetetlenl idegtp pszicholgiai thriller, mely az utols msodpercig bizonytalansgban tartja a nzt, a mr emltett "letszeren abszurd" megoldsai s alaphelyzete pedig csak rtesz egy lapttal az egszre. Nlam tkletesen betallt minden elemben, Barry Keoghan pedig htborzongat jtkkal viszi el a show-t. 2017 legjobb alaktsa 2017 legjobb filmjben - szerintem.

Mg ptlsra vrnak: Call Me by Your Name, Phantom Thread, Testrl s llekrl, Good Time, All the Money in the World, The Big Sick
2 komment

Mar 04., Sunday 15:24 #2
Vlasz parandroid (#1) zenetre
Igen, a Sacred Deernek rdemes kicsit utnaolvasni, a filmbl asszem' nem is derl ki egyrtelmen a cm mirtje, br utals van r.
Found.
Mar 04., Sunday 14:13 #1
Nekem az Egy szent szarvas meggyilkolsa volt az els filmem Lanthimostl, de gyorsan felkerlt a watchlistre A homr s a Kutyafog is, nagyon kvncsi vagyok, hogy mit tudott alkotni a rendez ms mfajokban (btw, ha valakinek hinyrzete van a Sacred Deer-rel kapcsolatban, annak ajnlom az Iphignia Auliszban cselekmnynnek az tfutst, annak kvzi a remake-je a film, s egy csom metafort helyre rak, nekem legalbb is nagy segtsg volt utlag).
Aki nlam a te Barry Keoghanedhez kpest nagy felfedezett idn (Timothe Chalamet mellet, amit a CMBYN-ben alakt az szerintem fantasztikus, s a Lady Birdben is nagyon kedveltem) az Caleb Landry Jones, a Get Outban s a Three Billboardsban is szuperl alakt, s a The Florida Projectben is van egy korrekt mellkszerepe, a karakterek amiket jtszik meg kifejezetten klnbzek, nem is tnik els blikkre egy rk karaktersznsznek, kvncsi leszek, hogy mikor kap egy nagyobb volumen szerepet. Ja tnyleg, nem tudom, hogy a Floridai lom szimpln csak nem tetszett annyira, hogy a tzben legyen, vagy kimaradt mg eddig, de ha az utbbi, akkor szerintem ktelez, Sean Baker a '15-s Tangerine utn kezd az egyik kedvenc rendezm lenni.
Rise and shine, Mister Freeman - rise... and shine.
drag
Found.
Ezeken a platformokon jtszom
Xbox 360
Playstation2
Playstation3
GameCube
Wii
Nintendo DS
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci, Akci/Kaland, Zene, Verseny
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Jtk mindenhol, Krtyajtk, Jtk interneten, Jtk zsebkonzolon, DVD, Zene (hallgatom), rs, Mozi , Bartok, Foci
Bartok, ismersk
elvis
(offline)
liquid
(offline)
antaru
(offline)
Stinger
(offline)
Ghz
(offline)
lovas
(offline)
bastard
(offline)
Warhawk
(offline)
Oldern
(offline)
hzx
(offline)
Roxas
(offline)
Necc
(offline)
GYUFo
(offline)
logen
(offline)
dreampage
(offline)
norbysx
(offline)
dracoo
(offline)
Depi
(offline)
GeneraL_XTX
(offline)
Ryu
(offline)
Kenny
(offline)
oxigen
(offline)
DarkVenom
(offline)
benj
(offline)
Attila6
(offline)
Lothar
(offline)
casper007
(offline)
Animejetix
(offline)
mcmacko
(offline)
arsenal
(offline)
***Drago***
(offline)
Reiker
(offline)
Gyurk
(offline)
Evilluki
(offline)
lorantHUN
(offline)
abluxirum
(offline)
Blackcolt
(offline)
alexmagnum
(offline)
CJ
(offline)
kalmarlaszlo
(offline)
Mollaka
(offline)
Ryudo
(offline)
CaptainPrice
(offline)
Szemy666
(offline)
Xbox360Gamer
(offline)
rehynn4
(offline)
Psycho
(offline)
wesker
(offline)
ragi
(offline)
ne5h
(offline)
markidlive HUN
(offline)
PlayNorbi
(offline)
dani0113
(offline)
Sunfi3lds
(offline)
Ocelot365
(offline)
Stiletto
(offline)
ujitso
(offline)
Keyoo
(offline)
MilanZila
(offline)
Mcking360
(offline)
Tomeggyilkos
(offline)
Spy_Clown
(offline)
migren
(offline)
csirkecske
(offline)
tyesz66
(offline)
Johnny1987
(offline)
XBOX Live