[26] Lothar (offline)

Kertitörpe

Ő egy 34 éves fiú és itt lakik: Bács-Kiskun / Kecskemét

4934 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 61809 kreditet gyűjtött

2017 April
16:33 Programajánló
Ingyen húsnak jó a leve... ha figyelmesen preparálod.
Egy ideje már adós vagyok egy összefoglalóval azokról a programokról, melyek életviteltől függetlenül szinte bárkinek hasznára válhatnak, valamint az idő és finnyás ízlésem próbáját is kiállták. A szokásos bemutatón és ajánlón túl azonban igyekszem felhívni a figyelmet a bennük rejlő hátulütőkre és hibákra is (rendszerint a sunyi reklámokra / fosware-ekre), amik az ingyenesség sajnálatos velejárói. Mindennek szellemében: ha figyelmesen elolvastad az üdvözlő képernyőt, nyomj a tovább gombra!

7-Zip

Licensz: Freeware
Típus: Tömörítő
Súlyfelesleg: Nincs

Tudjátok mi a különbség a Winrar és egy feltételesen szabadlábra helyezett ember között? A Winrar próbaideje sosem jár le. Har-har. Viszont akit még ez is zavar, annak tökéletes megoldás a 7-zip, amit nem meglepő módon az egyik leghatékonyabb tömörítési metódus, a 7zip (7z) ihletett. Ingyenes, apró méretű, a feladatát, vagyis a ki- és betömörítést hibátlanul végzi. Persze a fájlkezelők többsége szintúgy megbirkózik az előbbivel, de az utóbbival jobb a 7zip-hez fordulni.

Autoruns

Licensz: Freeware
Típus: Karbantartó
Súlyfelesleg: Nincs

A Microsoft műhely saját fejlesztése, ami a Ccleaner, illetve az integrált „msconfig” parancs funkcióját emeli új szintre. Sokkal részletesebb képet ad arról, hogy mennyi minden indul az operációs rendszerrel együtt, amiket természetesen ki is iktathatunk. Mondanám, hogy használata csak haladóknak javasolt, de ez csak üres fennhéjázás lenne. Alapbeállításokkal ugyanis elrejti az oprendszer létfenntartó szerveit, vagyis nagy kárt nem tehetünk, maximum utólag telepített, külsős (3rd party) programokat kapcsolhatunk ki. Ez viszont bőven elég ahhoz, hogy hatékonyan ritkítani tudjunk a feleslegesen induló programok között a „logon”, „scheduled tasks” valamint „services” fülek alatt. És bár ez úgy hangzik, mint a saját tantárgyát favorizáló tanár, de meggyőződésem, hogy minden PC tulajnak tisztában kell lennie (egy bizonyos szintig), hogy mi folyik a motorháztető alatt. Makacs vírus- és féregfertőzések megszüntetésében sem utolsó eszköz, ahogy a normál módban bootolásra képtelen Windows újjáélesztésében is áldásos (bár ez utóbbiban a „drivers” fülben is turkálni kell – bocsánat a képért, szándékos volt –, de ez már valóban haladó kategória).

Bitdefender

Licensz: Freeware
Típus: Védelem
Súlyfelesleg: Nincs

Ha mégsem bíznál a Windows integrált védelmében, de egy túlkomplikált alternatívát sem akarsz ami állandóan figyel, akkor a Bitdefender egy korrekt kompromisszum. Túl sok opciója nincs, viszont nem is nyaggat, ha nem muszáj, az igénye pedig minimális. Nálam is csak azért van, hogy a Thunderbird-ön keresztül érkező vírusos levelek véletlenül se okozzanak kárt. Korábban Avast végezte ezt a nem túl nemes feladatot, és bár tényleg remek, ahogy a hozzátartózó programfrissítő modul is, elvi okokból kénytelen voltam szakítani vele a közelmúltban. Engedély nélkül telepített böngésző bővítményt, ami bár a biztonságot hivatott megerősíteni, de ez nálam válóok. A megkérdezésem nélkül senki és semmi nem telepítgethet, pont.

Burnaware

Licensz: Freeware
Típus: CD / DVD másoló
Súlyfelesleg: Nincs

A nagy digitális jólét és felhők közepette már ritkaságszámba megy a CD-t / DVD-t író ember, de azoknak a keveseknek, akiknek még ilyen ambícióik vannak, a Burnaware szimpla megoldást nyújt. Egyszerű, mégis sok opcióval bír, mérete kicsi, kezelőfelülete pedig letisztult. Azért is került a válogatásba, mert elvétve ugyan, de még mindig belefutok egy-egy gépbe, amin a rettenetesen felfújt (mind szó szerint, mind átvitt értelemben) Nero pöffeszkedett, mint egy letűnt szoftveres korszak méltatlan egyeduralkodója.

CCleaner

Licensz: Freeware
Típus: Karbantartó
Súlyfelesleg: Van. Telepítéskor az első oldalon „Customize” gomb, az utolsó két négyzet legyen üres. Haszna ugyanis nincs sok, ellenben berágja magát az automatikusan induló és háttérben futó programok közé.

Tudtommal amióta Windows létezik, azóta registry is. Ezek a bejegyzések leegyszerűsítve parancsok, beállítások és elérési utak összessége. Azonban az idő múlásával rengeteg ilyen bejegyzés érvényességét veszti, mégis „fizikailag” a rendszerben maradnak. Az esetek többségében ez nem okoz problémát, de egyrészt néha ez is előfordul, másfelől pedig jó eséllyel olyanokról van szó, amik a rendszer indításakor lefutnak. Vagyis ha érvénytelen, akkor kell a fenének. Ezektől szabadít meg a CCleaner registry cleaner komponense. Takarításra, illetve az automatikusan induló szoftverek gyomlálására is alkalmas, de ez utóbbi kettőre van jobb megoldás (Wise Disk Cleaner és Autoruns).

Display Driver Uninstaller (DDU)

Licensz: Freeware
Típus: Karbantartó
Súlyfelesleg: Nincs

Bár a szoftveripar kétségtelenül sokat fejlődött, a VGA driverek körüli mizéria még ma is aktuális téma. Ennek oka, hogy egy egészséges rendszer tartópilléréről van szó, amit nem lehet csak úgy kiütni, miközben zakatol a gép. Az új játékok megjelenésével együtt rendszerint új VGA driverek is érkeznek, vagyis frekventált dologról van szó, viszont előfordul, hogy új az mégsem jobb, vagy hogy nem sikerült maradéktalanul telepíteni, vagy éppen egyszerűen csak bekakált. Ritka, de megesik. No, ilyenkor hívjuk a DDU-t, ami csökkentett módban maradéktalanul eltüntetni az előző driver maradványait (ellentétben a sima eltávolítással). Nagyon egyszerű a használata, kárt szinte biztosan nem teszünk vele (bizonyos régebbi lapkakészleteknél azért nem árt az óvatosság, és be kell pipálni a beállítások között, hogy csak VGA drivereket távolítson el), és ha nincs is kifejezetten problémánk, nem árt, ha pl. évente egyszer a DDU-val előkészítve telepítjük az új kiadást, a mezei frissítés (upgrade) ugyanis nem feltétlenül cserél le használatban lévő komponenseket. Bezzeg a régi szép időkben ilyen céllal egyesek még oprendszereket sem voltak restek újratelepíteni. Ennek vége... és épp itt volt az ideje.

Driver Booster

Licensz: Ad-Supported
Típus: Karbantartó
Súlyfelesleg: Van. A hivatalos oldal a Cnet-re irányít, amit tanácsos kerülni (Ublock Originnel pl. nem is enged oda, csak saját felelősségre). Használj helyette pl. Majorgeeks.com linket (én is azt adtam meg fentebb). A telepítő első oldalának alján ne legyen bepipálva a négyzet, felesleges plusz szoftver. Második oldal is aljas: egyszerű EULA-nak van álcázva, pedig mezei fosware. Bökj bal alul a „Skip”-re. Még nem végeztünk, install után még egy csapda: a kívánatos nagy piros gomb helyett nyomj a „Give up my free gift”-re. Nice try, Iobit!

Egy kisebb csoda, de a helyén kell kezelni. Ahogy neve is sejteti, a hardver és szoftver közötti kommunikációban elengedhetetlen szerepet játszó driverek telepítését és / vagy frissítését végzi, kiváló hatékonysággal. Gaming vonzata sem elhanyagolható: megszámolni sem tudom, hogy hány problémára nyújtott már megoldást. Ugyan a karbantartásban járatós júzerek általában maguk töltik le a megfelelő drivereket a hardver gyártójának honlapjáról, de még így is előfordulhat, hogy jellemzően hang- és hálózati kártyák régi / hibás driverekkel operálnak. A használata magától értetődő, a rizikó minimális (operáció előtt visszaállítási pontot készít), a találati aránya pedig tényleg lenyűgöző. A gond vele az, hogy egy sikeresen frissítés után is hajlamos teljesen feleslegesen a háttérben futni, valamint hogy a telepítő több soron is a felhasználóra akarja tukmálni a fejlesztő egyéb szoftvereit (lásd: súlyfelesleg szekció). A tanácsom az, hogy miután elvégezte dolgát, vegyünk tőle könnyes búcsút és uninstalláljuk. Egy régebbi konfiguráció esetében valószínűleg többet már elő sem kell venni, de egy újabbal sem kell túlzásba vinni: fél / egy év után mehet még egy kört, a gaming teljesítmény szempontjából kardinális VGA driver telepítését amúgy is érdemes külön témaként kezelni, de erről később.

Gmail Notifier Pro

Licensz: Freeware
Típus: Email fiók menedzser
Súlyfelesleg: Nincs

Ha hozzám hasonlóan ifjú és balga korodban infantilis nevű gmail fiókot nyitottál, de meg akarod tartani (mert a technofób haverok azt ismerik, kettőt meg már nem vesz be az agyuk), miközben nyomon akarod követni az új, felnőtt emberhez méltó másik fiókoddal együtt, akkor a Gmail Notifier Pro a megoldás. Meg akkor is, ha nem akarsz folyton böngészőt nyitni és bejelentkezni, ugyanakkor azonnal értesülni szeretnél a levelekről. Az ingyenes verzió két fiók kezelésére alkalmas, ennél több esetén érdemes elgondolkodni a böngésző bővítményen, vagy a vásárláson. Igény szerint hanggal, buborékkal, fullscreen alkalmazás használata közben is jelzi, ha levél érkezett. Számomra elengedhetetlen programmá nőtte ki magát az utóbbi években, mert fontos ember vagyok.

GPU-Z+CPU-Z

Licensz: Freeware
Típus: Monitorozó
Súlyfelesleg: Nincs

Ha a HWInfo (erről később) túl bonyolult, vagy épp ennél is specifikusabb információkra van szükség, mint pl. milyen SSE utasításkészletet támogat a proci, vagy épp ki gyártotta a memória modulokat, milyen időzítéssel operálnak, és így tovább, akkor ez a páros a nyerő. Apró a mérete, a tömörített változatát telepíteni sem kell, és minden létező információt elárul az alaplap-processzor-memória szentháromságról (CPU-Z), valamint a videokártyáról (GPU-Z).

Irfanview

Licensz: Freeware
Típus: Képszerkesztő, -nézegető
Súlyfelesleg: Nincs

Sosem voltam megelégedve a Windows alapértelmezett képnézegetőjével, és ezen a Windows 10 sem változtatott. Ugyan távol áll tőlem a képszerkesztés, mint elfoglaltság, de még fotós ismerősök is jó hasznát vették az Irfanview-nak, aminek több oka is van. Gyors, egyszerű, mégis rengeteg funkcióval bír. A nézegetésen felül a leggyakrabban használt húzása az, hogy villámgyors újraméretezéssel (Ctrl+R) majd mentéssel (Ctrl+S) drasztikusan le lehet csökkenteni a képek méretét, ami sosem árt, ha a címzettet meg akarjuk kímélni a feleslegesen hosszú letöltéstől (vagy épp magunkat a feltöltéstől). Mindezt természetesen sorparancsba is adhatjuk (B gomb), ha ne adj isten egy egész sorozatot sikerült lőni a kajáról / kisállatról / partnerről. Külön dicséretes, hogy semmiféle reklámot vagy plusz szoftvert nem tartalmaz, nyugodtan telepíthető vadmarha módjára.

Libreoffice

Licensz: Freeware
Típus: Irodai szoftvercsomag
Súlyfelesleg: Nincs

A Microsoft Office ingyenes megfelelője. És ezzel el is mondtam mindent. Ugyan egyesek szerint funkcionalitásban alulmarad a fizetős Office-hoz képest (ami különösebben nem meglepő), de a pl. engem is érintő alapszintű szöveg- és táblázatszerkesztések során ez nem tűnt fel. Vagyis átlagos felhasználóknak ez is megfelel.

Malwarebytes / Hitman Pro

Licensz: Előfizetéses, de csak az állandó védelem igénye esetén
Típus: Védelem
Súlyfelesleg: Nincs

Egy elővigyázatos felhasználónak ugyan (szerintem) már semmi szüksége külsős megoldásra ilyen téren, viszont ha mégis megtörténne a baj, vagy felmerül a gyanú a fertőzésre, akkor a Malwarebytes, esetleg a Hitman Pro kiváló megoldás. Előbbi több erőforrást igényel, azonban az X nap lejárta után csak az állandó védelmi funkciója veszik el (és ez eszik igazán), ami nem egy nagy veszteség, sőt, egy ügyesebb felhasználó esetén még optimálisabb is a teljesítmény tekintetében. A Hitman Pro ezzel szemben nem ingyenes (bár 30 napos ingyenes aktiválásra van mód a „Licence” fül alatt), viszont még a Malwarebytes-nál is jobban boldogul az igazán aljas fertőzésekkel. Vagyis érdemes talonban tartani, mint nehéztüzérséget.

MPC HC / K-Lite

Licensz: Freeware
Típus: Lejátszó / Kodek csomag
Súlyfelesleg: Nincs

A VLC-vel közösen a legnépszerűbb videó lejátszó program. Összehasonlításba nem kezdek, mert kevesebbért is robbantak már ki polgárháborúk, és miután érdemi tapasztalatom inkább az MPC HC-val van, így rá esett a választás. Kodekek nélkül is kiválóan működik (ettől függetlenül a K-Lite kodek csomag standard kiadása tovább bővíti a tudását, plusz magát a lejátszót is tartalmazza) lényegében minden mozgóképpel. Átlagos felhasználónak ennyi elég is - mely csoportba én is beletartozom - , tiszteletemet és lojalitásomat a feliratok kezelése terén vívta ki. A beállítások között ugyanis megadhatjuk, hogy milyen nyelvet / nyelveket preferálunk, és azt is, hogy milyen prioritással, valamint azt is megmondhatjuk neki, hogy mely oldalakról töltse a feliratokat. Ha ez kész, az éppen betöltött videó közben nyomunk egy D gombot, és már keresi is a potenciális feliratokat. Tapasztalatom szerint elég jó a találati aránya, ritka az időzítésbeli probléma, ergo rossz felirat, de ha mégis ez az eset forog fenn, még mindig van két opció: másik felirat betöltése, vagy az időzítés manuális abuzálása az F1 és F2 gomb segedelmével. Ennél több minek a plebsnek?

Netlimiter

Licensz: Freeware
Típus: Hálózati / Sávszél irányító
Súlyfelesleg: Nincs, de alapértelmezett beállításokkal az operációs rendszerrel együtt indul. Tools → Options → Client rész alatt lehet kikapcsolni.

Ha hozzám hasonlóan kíváncsi és mindenevő gamerek vagytok, akkor bizonyára már feltűnt, hogy a kiadók és játékok klienseinek tengerében (Steam, Origin, Uplay, Galaxy, stb.) nem mindenhol megoldott a le- vagy feltöltés sebességének korlátozása, vagy csak nagy vonalakban. Ez azért kellemetlen, mert ha az ominózus programok elkezdik letölteni a magukét, de közben mást is szeretnél intézni, vagy épp másokkal is megosztod a neted, akkor könnyen anyázás lehet a vége. A béke érdekében a Netlimiterhez kell fordulni, azonban érdemes észben tartani, hogy indítás, majd bezárás után is (!) érvényesek maradnak a beállításai.

Rivatuner Statistics + HW Info

Licensz: Freeware
Típus: Monitorozó
Súlyfelesleg: Nincs

A Rivatunert elsősorban framerate (FPS) kijelzőnek és korlátozónak használják, a HWInfo-val kombinálva azonban egy mindenre kiterjedő monitorozó programmá avanzsál, ami nem csak táblázatban, de kis konfigurálás árán OSD, azaz játék (vagy egyéb) közben, képernyőn megjelenített adatokkal is segíti megérteni a hardverek működését és állapotát. Gaming vonzatban nagyon hasznos tud lenni, hogy ráleljünk a konfigurációnk gyenge pontjaira (a sokat emlegetett bottleneck, azaz palackanyak hatás), vagy épp egy-egy játékban állítható opció erőforrásigényére.

Ublock Origin

Licensz: nyílt forráskódú, GPLv3
Típus: Védelem, reklámblokkoló
Súlyfelesleg: nincs

Igen, ez csak egy böngésző plugin (Chrome, Firefox és Opera támogatottsággal). És igen, a lapok többségének - beleértve a Gamer365-öt - szükséges rossz oldala a reklám. Azonban bízva abban, hogy mindezt mérlegelve a Gameren engedélyezitek azok megjelenését, szeretném bemutatni a legjobb reklámblokkolót. Még ma is sokan az ADBlockot használják, azonban nem árt tudni, hogy az azt fejlesztő cég már beadta a derekát a pereskedések során, ennek köszönhetően a szűrőjük sajnos sok szemetet átenged. Sima Ublock néven is fut ilyen plugin, de ha minden igaz, lopott szellemi termékről van szó, a mocsoktenger egyetlen és igaz Mózese tehát a Ublock Origin. Már csak azért is tartottam fontosnak a megemlítését, mert jelenleg a reklámok blokkolása nem csak kényelem és mentálhigiénia kérdése, de a biztonságé is. Amíg a reklámok többsége ennyire intruzív, ostoba, irritáló és potenciálisan fertőző, addig én is azt mondom, hogy blokkoljon mindenki, amit akar. Csak a Gamer365-öt ne. De tényleg.

Winaero Tweaker

Licensz: Freeware
Típus: Finomhangoló
Súlyfelesleg: Nincs

Ugyan nem egy elengedhetetlen eszköz, de amióta a Win95-ben megmutatták, hogy egy registry módosítással hogyan lehet eltüntetni az ikonok bal alsó sarkában lévő felesleges kis négyzetet, azóta rendre valamilyen finomhangoló programmal intézem ezt a feladatot. Ezen felül természetesen rengeteg apróság beállítására alkalmas. Mit is mondhatnék, szeretem a letisztult eleganciát… és ezzel biztosan nem vagyok egyedül.

Windows Firewall Controll

Licensz: Freeware
Típus: Védelem
Súlyfelesleg: Nincs

Manapság egy átlag felhasználónak már nem igen indokolt külsős tűzfal alkalmazása, amivel laikusoknak amúgy is több a gondja, mint haszna. Az ominózus program normális kezelőfelülettel öltözteti fel a Windows amúgy decens tűzfalát, aminek elsősorban az a haszna, hogy egyszerűen le lehet vele tiltani programokat az internettel való kommunikálásról. Ha nincs ilyen igényed, akkor sanszos, hogy nincs is rá szükséged.

Wise Disk Cleaner

Licensz: Freeware
Típus: Karbantartó
Súlyfelesleg: Nincs

Korábban már esett róla szó. Főleg kisebb SSD tulajoknak remek eszköz. A szokásos szemét kihordásán felül felesleges Windows tartalmakat is eltávolít a „Slimming system” fül alatt. Kiadástól függően ez pl. több giga multimédiás vacak is lehet, amit a kutya nem használ. Pici, gyors, és nem traktál semmilyen extra hülyeséggel.

„Röviden” ennyi lenne. Ha bármi kérdésetek van, tegyétek fel bátran, ahogy javaslatokat is szívesen fogadok.
17 komment

ma 21:22 #17
Nagyon jó cikk, sok progit ismerek és használok innen. Köszi!
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)
[62] casper007
May 30., Tuesday 16:25 #16
Válasz Lothar (#14) üzenetére
Én ezt a beállítást nem találtam. Cserébe még mindig sír a Windows.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
May 20., Saturday 10:33 #15
Jó kis lista, de mivel nekem a fő oprendszer egy Ubuntu, a listáról csak a 7-zip meg a LibraOffice jön szóba. A Windows 10 tényleg csak a játékok miatt van fenn, meg néha csoportos beszélgetéseknél a Skype-nál is jól jön.
Az Avast agressziója engem is zavar egy kicsit, de mert játékok alatt nem ugranak fel ezen figyelmeztetések, ezért a dolog részemről tolerálható. 3-4 havonta azért egy másik víruskeresővel is átvizsgáltatom a rendszert, hátha.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
May 15., Monday 16:53 #14
Válasz casper007 (#13) üzenetére
Elég fura, mert nem szabadna neki. Akinek ilyen problémája volt, annak állítólag idővel magától megoldódott. Viszont ha azonnal meg akarsz tőle szabadulni, akkor a Control Panel\System and Security\Security and Maintenance\Change Security and Maintenance settings alatt a Security Messages-ben pipáld ki a Virus protectiont. Amúgy sem veszítesz vele semmit.
Fraggen und fraggen lassen.
[62] casper007
May 15., Monday 16:18 #13
Itt egy gyors "élménybeszámoló" a Bitdefender használatáról, ha még benéz ide valaki. Jól végzi a dolgát, viszont hiába frissíti a program az adatbázist, a Windows MINDEN indításnál sír, hogy elavult a vírusvédelem. Ez annyiban jobb, hogy a Bitdefender miatt csak egy ablak ugrik fel, míg az Avast-nál több volt. Plusz ugye nem telepít semmit.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
May 01., Monday 22:03 #12
Válasz casper007 (#11) üzenetére
Lehet, de nem tanácsos. Valóban rövidíti az élettartamot, performansz növekedéssel meg kb. sosem jár, sőt. Ha valamit, akkor inkább a TRIM-et érdemes bekapcsolni.
Fraggen und fraggen lassen.
[62] casper007
May 01., Monday 20:41 #11
Még egy kérdést engedj meg kérlek! Érdemes, lehet SSD-t töredezettségmentesíteni? Mennyi valóságalapja van annak, hogy rövidíti az SSD élettartamát?
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[62] casper007
Apr 30., Sunday 15:44 #10
Válasz Lothar (#9) üzenetére
A telepítés után regisztráltam, de akárhányszor be akartam lépni a szoftverben, hibát dobott. Aztán próbálkoztam a honlapon, de ott pedig az fogadott, hogy nem jó a jelszó vagy az e-mail. Egy újraindítás után már megoldódott a helyzet.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Apr 30., Sunday 14:09 #9
Válasz casper007 (#8) üzenetére
Mi volt vele a gond?
Fraggen und fraggen lassen.
[62] casper007
Apr 30., Sunday 13:58 #8
Ma délelőtt nekiültem kitakarítani a laptopot, az Adblocker és az Avast ment, az Ublock és a Bitdefender jött. Utóbbiba kicsit körülményesen tudtam csak bejelentkezni, de szerencsére már minden működik.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Apr 29., Saturday 22:19 #7
Válasz siklara (#3) üzenetére
Ó, ezen ne múljék: KATT!

BTW, ez nagyon hasznos kis gyűjtemény, köszi!
let the sun never blind your eyes
Apr 29., Saturday 19:43 #6
Bekerült a Netlimiter is a felhozatalba.
Fraggen und fraggen lassen.
Apr 29., Saturday 18:37 #5
Szívesen.

casper007: mindenképp. Én is számolok a váltással, offline is megvan szinte minden.

WDC többet el tud takarítani, de ha nem vagy helyszűkében, elég a CCleaner is. Ha viszont még több kell, akkor érdemes az integrált Disk cleanup-ot is elindítani a rendszer partícióján, majd "Clean up system files", újra partíció választás, "More options" fül, ott meg a System Restore and Shadow copies részben a "Clean up..." gomb. Így le lehet törölni az összes System restore pointot, azaz rendszervisszaállítási pontot, kivéve a legújabbat. Egy alapértelmezett beállításokkal működő oprendszer az idők folyamán sok helyet hajlamos elfoglalni ezzel, kisebb SSD-n ez is hasznos dolog.

Avast: igen, sajnos nagyon elment ebbe az irányba és én sem tolerálom. A Bitdefender kizárólag az update-eket szokta jelezni, de természetesen azt is ki lehet kapcsolni. Malwarebytes remek, viszont a talán két hétig ingyenes állandó védelme nálam (feleslegesen) feltartotta a rendszert, szvsz nyugodtan ki lehet kapcsolni.

A VPN, meg úgy általánosságban az adatvédelem kérdése egy komolyabb téma. Annak ellenére, hogy ezzel még oprendszer szinten is lehetne foglalkozni (pl. a számtalan adatgyűjtést és szervert letiltó antispy programok formájában), én nagy általánosságban azt vallom, hogy ha nem csinálsz semmi rosszat (értsd: durván törvénybe ütközőt), akkor különösebben nem érdemes foglalkozni vele. Egyelőre. Mondom ezt úgy, hogy pont a minap kiakadtam, hogy büszke butatelefonosként egy haverom telefonján automatikusan a számomhoz rendelt egy képet rólam, aminek a létezéséről sem tudtam. Ez már csak azért is érdekes, mert kínosan odafigyelek arra, hogy ne kerüljenek fel rólam képek a közösségi médiába, vagy úgy igazából bárhová. Mondjuk ez már inkább a Google adatkezelési szokásaira mutat rá, mintsem a Microsoft-éra. Mindenesetre akiket érdekel a dolog: az Operaban például van beépített VPN, ha nem is a legjobb. Ilyen célokra tudtommal még mindig a Tor browsert használják a legtöbben. KATT! Ha van rá igény, lehet róla bővebben beszélni, de szákértő sajnos én sem vagyok a témában.
Fraggen und fraggen lassen.
[62] casper007
Apr 29., Saturday 15:00 #4
Nagyon köszönöm a bejegyzést! Megkérhetlek, hogy ha eljön az ideje, átmentsd ezt a bejegyzést az oldal új felületére is? Nem egy hasznos információhoz jutottam.

Régen használtam a Wise Disk Cleaner-t, de miután újratelepítettem a rendszert, csak a CCleaner-t töltöttem le. Ezek szerint utóbbinak a registry takarítása az erőssége, de egyéb dolgokra a WDC.

Azt nem tudtam, hogy az AdBlock "becsicskult", akkor jön is a váltás az Ublock Origin személyében. Egyszerűen rühellem, ha reklámokat nyomnak az arcomba, csak ott vagyok hajlandó eltűrni, ahol ezzel segítem az adott oldalt. Mondjuk olyan weblapot nem látogatok, ami rákényszerít a blokkolók letiltására, máskülönben nem enged olvasni.

Ha a Bitdefender valóban korrekt védelmet nyújt, akkor szívesen váltanék én is Avast-ról. Úgy gondolom, hogy viszonylag biztonságosan szörfözök a neten, így nincs szükségem komolyabb (és fizetős) védelemre, de azért évek óta akkor érzem kényelmesen magam, ha van ilyen jellegű szoftver a gépemen. Viszont az Avast - ahogy mondtad - telepít, ráadásul állandóan a felugráló ablakokkal cseszeget: "Ennyi, meg ennyi támadást állítottunk meg." "Mindenki láthatja, mit nézel a neten." "X nem teljesen biztonságos jelszót használsz." Eléggé irritáló egy idő után. A Malwarebytes viszont jelesre vizsgázott, időről időre elindítom, ha másért nem is, hogy megnyugodjak.

Plusz egy tanács/kívánság, ha éppen lesz kedved és időd hasonló bejegyzést írni: mostanában egyre gyakoribb beszédtéma a privát szféra megőrzése, főleg azután, hogy az USA-ban érzékeny pontra tapintott a kongresszus. Szerinted érdemes értekezni egyet erről a témáról? VPN, melyik böngésző mennyire támogatja a személyes teret, stb.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Apr 29., Saturday 13:56 #3
Baromi hasznos írás, köszi szépen!

A java nincs fent a gépemen, de hamarosan kipróbálom őket.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[27] Rotten
Apr 29., Saturday 9:21 #2
Jar a pont a blogert.
[25] Yip Man
Apr 29., Saturday 9:12 #1
királyság, többet is kipróbálok majd

köszi!
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
Lothar
Fraggen und fraggen lassen.
Ezeken a platformokon játszom
PC
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, FPS, Online FPS, Verseny, Retro, Szerepjáték, Stratégia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Kártyajáték, Játék interneten, Kisállatok bosszantása, Zene (hallgatom), Könyvek, Írás, Nyilvános megszégyenülés, Fórum, Internetes magazinok, Esőben sétálás, Hóember építés, Ping-pong, Görnyedt ülés
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
antaru
(offline)
Stinger
(offline)
Ghz
(offline)
lovas
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
Warhawk
(offline)
Oldern
(offline)
hzx
(offline)
Vega
(offline)
dracoo
(offline)
Depi
(offline)
ZS0LTI
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
BW
(offline)
Yip Man
(offline)
Livingbox
(offline)
sepsta75
(offline)
scott
(offline)
kalmarlaszlo
(offline)
lamann
(offline)
siklara
(offline)
lemen10
(offline)