fr42312017.01.14. 09:13

Nintendo Switch ON!

Probakor es elso benyomasok

Egy tortenetet illik keretbe foglalni, legyen eleje es vege, tudja az olvaso, hogy megis mit olvas, hol tart benne, meg akkor is, ha alapvetoen ezek folosleges korok es a legtobben csak egy egyszeru igen-t vagy nem-et varnak egy feltett kerdesre.

Milyen a Nintendo Switch? - gondolom ez a kerdes.

Elore szolok, hosszu lesz, egyertelmu valasz nelkul.

Nem szeretnem ugy kezdeni a tortnetet, hogy nem egyertelmu, hogyan teremtodott esely a tortenet megirasara.

Tokyo-ban tanulni, foleg jo egyetemen, sok pozitivummal jar es nagyon sok negativummal is, de mindenkepp kivaltsagos helyzet.

A negativumokat azt hiszem mindenki el tudja kepzelni akinek vannak minimalis fogalmai a Japan tarsadalomrol es annak felepiteserol, de mivel ez nem egy tarsadalom kritika, ezeket most talan hanyagolnam.

Pozitivumok kozott viszont fel lehet soroloni a kivalo infrastrukturat, a penzugyi biztonsagot, a sokszor nagyszeru es szeles kapcsolat rendszerrel rendelkezo tanarokat es fokepp a szamtalan lehetoseget az elet majd minden teruleten.

Gazdasagi orientaltsagabol fakadoan az Egyetem szamtalan lehetoseget kinal a tanuloknak, hogy valoban talalkozzanak a gazdasag szereploivel, politikusokkal, ceg vezetokkel, ilyen-olyan okbol fontos emberekkel vagy eppen ellatogathassanak sajtotajekoztatokra, prezentaciokra es hasonlo esemenyekre ahol van esely a gyakorlatban hasznositani a tanultakat es nem utolso sorban kialakitani kapcsolatokat a jovot illetoen.

No, egy ilyen esely kereteben sikerult megtapogatni a Nintendo uj masinajat.

Igaz, be kell vallani, ehhez nem kell tulsagosan kivaltsagos pozicioban lenni -marha Tokyo-I lakos az ember - ugyanis a varos tengerpartjan talalhato (egyebkent Japan legnagyobb - kurva nagy- konferencia kialito komplexuma) Tokyo Big Sight csarnokba ellatogatva boldog-boldogtalan kiprobalhatja a hetvegen a gepet.

Egyeduli kivaltsagunk az volt, hogy egy Nintendo-s, nagyon kedves holgy tarsasagaban egy apro szobaban, a kulvilagtol elzarva probalhattuk ki a gepet, nyugalomban.

Ennek az ara, hogy csak az egyetem hivatalos fotosa keszithetett fenykepeket. Amennyiben ezeket megkapom publikus felhasznalasra jogosultan, okvetlen bovitem a bejegyzest, maskepp mindenki elgedjen meg az illusztraciokka, legyen olyan kedves.

Eddig a mese, lassuk a medvet!

Milyen is a Switch?

Eloszor is, koszontenem a megmaradt olvasokat es a turelmuket! - turelmetlenek meg remelhetoleg at tudjak latni a szoveg (direkt) konnyu tagolasat, vagy turelem vagy kepessegek, ugyebar.

Kezdjuk az elejen, es be kell valljam nem egy olyan kezdessel amit nedves almaimban elkepzeltem.

Az ember altalaban hajlamos minden ujdonsagot pozitivan ertekelni, foleg egy tetszetos prezentacio utan, pozitivabban mint azt valodi erdemei alapjan kijarna az adott termeknek. Sajnos a Switch eseten ennek ellenkezojerol tudok beszamolni.

A Switch jobban tetszett amig csak videon lattam, mint amikor eloben.

Ez pedig valljuk be, szomoru.

Velemenyem szerint a Switch alapveto design-beli problemakkal kuzd. Bele a kozepebe, nem fogok kertelni, baj van a meretevel.

Egy hordozhato eszkoz eseten nem konnyu megtalalni az idealis meretet es sajnos ez a Nintendo-nak sem sikerult.

A gep vagy tul nagy vagy tul kicsi de semmikepp sem idealis meretu. Ahogy kommentekben emlitettem a Japan forumozok az ar mellett elsosorban a meretet emeltek ki, mint negativum es utolag meg kell kovetnem oket, jo szemuk van!

A Switch tul nagy ahhoz, hogy igazabol a szo mindennapi ertelmeben hordozhatonak hivjuk. Ez talan nem problema nyugaton, ahol nem igazan nepszeru jatszani tomegkozlekedesi eszkozon vagy barhol az uton, de problema keleten, ahol viszont igen. Ezt a gepet bizony nem fogod a zsebedbe csusztatni es elokapni a metro-n hazafele.

Aki taskaval jar annak nem problema, de aki taskaval jar, annak a taskajaban jo esellyel van egy multimedia kepes, joval sokoldalubb tablet es nem vagyok abban biztos, hogy tomegek fognak berakni egy masodik kizarolag jatekra alkalmas gepet abba a bizonyos taskaba. En legalabbis biztosan nem.

Maga a tablet kivalo.

Amennyire egy teglalap desgin-os lehet, annyira design-os, jol nez ki, szep, konnyu, jo az anyaghasznalat, jo erzes kezbe venni, igaz kicsit vastag de a Nintendo nem abban a ligaban utazik, ahol a vekonysag valodi erdem. Ettol fuggetlenul a gep kenyelmes, jo az egyensulya, fasza kezben tartani.

A problema ott kezdodik amikor a ket Wii-mote (Joy-Con, hogy pontos legyek) csatlakoztatva van a gephez. Ez a ket eszkoz jelentosen megnoveli a meretet a csomagnak (a Wii U gamepad dimenzioira kell gondolni) es mivel nagyon mas az anyaghasznalat es a minoseg, elut a tablet design-jatol es elcsufitja, lealacsonyitja az addigi kellemes kinezetu gepet egy kisse jatek benyomasat kelto valamive.

Remlehetoleg a jovoben lesz tobb szinvariacio (ez a kek-piros nevetseges, a szurke pedig unalmas). Egy szo mint szaz, ez igy ebben formaban nem ertelmezheto, mint tradicionalis hordozhato konzol. Amennyiben otthon szeretned hasznalni akkor persze mindez nem problema.

A masik oldalrol viszont a 6.2 inch-es kijelzo kicsi. Ahhoz mindenkepp, hogy mondjuk ket jatekos egy kijelzot bamuljon, de szerintem ahhoz is hogy kulterben, nem egy nyugodt kornyezetben, megfelelo elmenyt tudjon nyujtani, teljes erteku otthoni jatekokhoz mint egy Zelda vagy a mutogatott Skyrim. Amennyiben otthon akarod hasznalni akkor mindez persze nem problema.

A kijelzo maga a 720p-s felbontasaval kiszolgalja ugyan az igenyeket, de mondjuk egy iPad Pro vagy barmelyik minosegi Tablet-hez kepest egy generacioval van lemaradva. Viszont erdeme, hogy nagyon jok a betekintesi szogei ami fontos lehet a lokalis multiplayer-nel. Nem kimagaslo, de nem ezen fog mulni a gep sikere.

Terjunk vissza azonban a Joy-con-hoz!

Ami a maga modjan fantasztikus.

Elkepesztoen preciz, belesimul barmifele problema nelkul a Tablet testbe, olyan mozgaserzekelest kinal, mint talan semmi mas eddig, egyertelmu evolucioja a Wii-mote-nak es ez bizony szerintem nagyon jo hir.

A rezges (HD Vibration) pedig azt hiszem hamarosan meg fog jelenni a Sony iranyitoiban…

Ha mar a Nintendo lenyulta a Sony Share gombjat, kvazi egy az egyben, akkor ugye kolcson kenyer vissza jar alapon, ugy erzem ez a technologia nagyon hamar gazdara fog lelni a Sony karjaiban, mert bizony innovativ.

Aki arra vart, hogy a Nintendo folytassa a Wii utjat, tessek, megkapta. Taps es hurra.

A problema megint a merettel van.

Mig hozzaadva a gephez tulsagosan megnoveli annak a meretet, onmagaban az iranyito tulsagosan pici (uj Apple TV iranyito meretre kb).

A kivalo gombok ellenre is kenyelmetlen, nincs megfelelo fogasa, nincs tartasa, egyszeruen nem jo es azert nem jo mert kicsi.

Kicsi Japan keznek is, nem is emlitve egy atlagos nyugatit, hogy oriasokrol ne is beszeljunk.

Aprosag es talan a legtobbeknek nem is fog feltunni, de nekem az asszimetrikus kialakaitas sem volt elsore kezreallo, de valoszinuleg ehhez rovid tavon hozza lehet szokni.

Amig a Wii tradicionalis “taviranyito” modjaban hasznaljuk oket akkor tokeletesek, de elforgatva mar fajoan aproak, amik nyilvan egy elkerulhetetlen kompromisszum eredmenyei. Persze, ha berakod a tokjaba (Joy-Con Grip) akkor atalakulva egy tradicionalis iranyitova mar teszik a dolgukat . Ismet, ha otthon akarod hasznalni akkor mindez persze nem problema.

Ami komoly elonye lehet a gepnek az a lokalis multiplayer. Mert abban jo.

Nem ezzel fogsz a metro-n jatszani, de valamelyik pajtasod hazibulijan jo esellyel igen.

Berakod a taskadba es mehet is a moka, ami Wii szintu magassagokba emelkedik, csak egy kicsit jobban, kicsit szebben, kicsit HD-bben es sokkal hordozhatobban.

A sikerhez persze nem artana az egyebkent elkepesztoen viccesnek es szorakoztatonak tuno 1-2 Switch-et alapbol adni a gephez, ami nyugodtan elerhetne a Wii Sports sikeret - legalabbis a potencial megvan benne-, de ugye a Nintendo-nak sosem volt erossege a lehetosegeinek teljes kiaknazasa es ezen jo szokasukon ugy tunik most sem kivannak valtoztatni.

Utolso kiegeszito a dokkolo, amirol nehez szolni, mivel igazabol semmire se jo.

Annak idejen amikor szivarogtak a koncepciorol a hirek en azt vizionaltam, hogy a dokkolo lesz a fokuszban es egy igazan testreszabhato gepet fogunk kapni. Ugy gondoltam, hogy a dokkolo segitsegevel majd mindenki a sajat penztarcajanak es igenyeinek megfeleloen alakithatja az uj Nintendo-jat, ezzel megelozve a korat es elhozva a szemelyre szabhato konzolok generaciojat. Nos, ebbol semmi sem valosult meg.

A dokkolo nem mas, mint egy szepen megepitett HDMI csatlakozo, se tobb, se kevesebb.

Na jo, ez talan tulzas.

A jatekok tobbseget fel fogja skalazni Full HD-re, de ez azt hiszem minimalisan elvarhato igy 2017-ben, (szomoru kivetel a Zelda, ami a Nintendo-s holgy szerint 900p-n fog futni.

Ez pedig - szerintem- tovabbra is szomoru es a potencial, valamint a piaci realitasok teljes hanyagolasa. A dokkolo csupan azt a celt szolgalja, hogy ki tudjad kotni a gepet a TV-re es egyben tolteni tudjad egy elegans modon a gepet mellozve a kabeleket. Tolteni pedig valoszinuleg elegge gyakran fogod,

Jatekokrol direkt nem irok. Egyreszt nagyon szubjektiv mindegyik megitelese, masreszt ezt a bejegyzest alapvetoen egy hardware bemutatonak szanom, hogy mindenki merlegelni tudja, kell -e neki az uj Nintendo avagy sem.

Nem a jatekok, hanem alapvetoen a koncepcio alapjan, hiszen abban biztosak lehetunk, kivalo jatekok fognak erkezni ra, ahogy eddig minden Nintendo gepre erkeztek.

Egyebkent is, ha jol tudom van egy bizonyos karakterszam ami felett a mai derek ember nem olvas, ez a bejegyzes pedig mar nyilvanvaloan atlepte ezt a szamot, barmi is legyen az.

Egy valamit azonban meg kell jegyeznem.

Ami nem mas, mint a hordozhato, tipikusan DS/3DS jatekok teljes hianya. Persze ez a jovoben meg valtozhat boven, de jelenleg a kinalat vagy otthoni jatekokokbol vagy minosithetetlen, mobilon az ingyenes kategoriaban is a sarokban sirva kucorgo darabokbol all. Ez pedig, akar otthon jatszol akar nem, bizony lehet, hogy problema lesz.

Amennyiben idaig eljutottal (hello!), akkor valoszinuleg eszre vetted, hogy minden jelentosebb bekezdes vegen volt egy szellemesebb illetve kevesbbe szellemes utalas az otthoni felhasznalasra. Ez pedig nem veletlen.

Szomoru pillanat az ilyen, de minden ferfi ember eleteben egyszer elerkezik, meg kell cafolnom magam es be kell valljam tevedtem.

Eddig itt-ott-amott, azt hangoztattam, hogy a Switch egy 3DS utod, egy alapvetoen hordozhato Nintendo konzol amit egy csodalatos dokkolo-val vegre a kedves vasarlo kikothet a nagy kepernyore. Nos, tevedtem.

A Switch egy alapvetoen otthoni konzol.

Egy olyan otthoni konzol amit problema nelkul atvihetsz valaki mas otthonaba, de otthon fogod hasznalni.

Ez pedig bizony egy jelentos kulonbseg.

Azok alapjan amit en lattam ezt a gepet nagyon nehezen tudom elkepzelni egy eletkepes hordozhato konzolkent, otthoni konzolkent pedig gyenge a konkurencia mellett.

Talan erdemes lett volna a Nintendo-nak egy kicsit batrabbnak lenni, meghozni drasztikus lepeseket. Ezek a drasztikus lepesek viszont nem tortentek meg.

Ratifikalhato lett volna teljesen feladni a hordozhato piacot es atterelni az embereket az okostelefonos Nintendo platformok fele, racionalis lett volna feladni az otthoni piacot es elkesziteni egy hordozhato konzolt ami otthon is hasznalhato es a legjobb lett volna egyesiteni teljesen es kompromisszum mentesen a kettot.

Erzesem szerint ezek kozul sajnos egyik sem tortent meg.

Csak eppen az en joslatommal teljesen ellentetes iranybol erkezo tamadas okan nem valosult meg a mindenki altal kivant harmonia.

A Switch sokkal inkabb evolucioja, tovabb gondolasa a Wii-nek es a Wii U-nak, mint a 3DS-nek.

Kerdes, hogy ez a megfelelo irany -e?

Japan szempontbol valoszinuleg nem.

A jatekkinalat keletiessege ellenere, talan a Switch az elso olyan Nintendo konzol ami sokkal inkabb koncentral a nyugati piacra, mint Japanra, hanyagolva a metro-t, belepve a hazibulik vilagaba.

Az otthoni nyomta el a hordozhatot es nem forditva.

A Nintendo nem volt elegge bator ahhoz, hogy feladja egyik piacat, igy inkabb nekem ugy tunik kivonult mind kettorol es termetett egy hibridet aminek a jovoje szereny velemenyem szerint nagyon kerdojeles.

A Nintendo Switch szuletesetol kezdve egy torzszulott lesz, a kerdes az hogy egy kigunyolt Quasimodo szeru szerencsetlen szuletett -e avagy egy uj jovo elso gyermeke?

Minden tortentet nehez lezarni, ezt viszont kulonosen.

A Switch eseteben talan minden eddiginel fontosabb lesz a jatekkinalat, a Japan piac kielegitese es kiengesztelese, a nyugat kiszolgalasa es egy olyan gep eletbentartasa amit talan ebben a formaban igazan senki sem akart.

Lehet, hogy a Nintendo Switch hatalmas bukas lesz, lehet, hogy elkepeszto siker, de az biztos, hogy nem irigylem a Nintendo-t azert a munkaert ami elottuk all.

Figyelmezteto:

Ez egy elso benyomas, egy maganvelemeny, a jelenleg elerheto informaciok es sajat tapasztalatok alapjan, ami csupan egy a sok kozul es egyaltalan nem feltetlenul helyes, kezeld is igy!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==