Brandon2014.01.07. 15:56

Lenovo Y510P beszámoló

Sajnos pár hetet csúsztam a bloggal, most ígéretemhez hűen levésem nektek a kialakult véleményem. Aki ért hozzá/komolyan érdeklődik, úgyis tudja mire számíthat, ezért inkább egy átlagfelhasználóknak szóló, "Average Joe's review" szintjén osztanék meg néhány gondolatot.

Utoljára jó 8 éve rakattam össze asztali PC-t és legalább 6 éve vettem egy laptopot, ezért baromira meglepett, hogy manapság (mehhh öregszem) egy sima kartondobozban kapod a géped, hungarocellpárnában. Lehet, hogy csak a Lenovo nem ad erre, de egy árban a laptop alatt lévő 117es LG TV szép, ízléses, színes dobozban érkezik. Illetve a legtöbb műszaki cikk.

Dobozból kivéve rögtön megérted, hogy a szakboltok a „mobilitás” mezőre miért adnak 2 pontot az 5-ből: Azért mert a cucc súlyos. 3kg önmagában + másfél kiló a táp. Megtermett férfiúként engem ez annyira nem zavar, az egy picivel jobban, hogy volumenben is nagy, de akkor legalább 17es kijelzővel is árulnák! De nem! Első mobilizáláskor a nagynak gondolt laptoptáskámba alig fért be. Ehhez jött még a szintén gigantikus tápegység, hűtőtálca (erről később). Egy komolyabb lanpartihoz nyugodtan számoljatok fel egy hátizsákot, amibe az egeret/gamepadet/headsetet/usb hubot/kábeleket/optikai meghajtót/esetleg routert bedobálsz! Természetesen ezt nem azért mesélem, mert egy törpe erőműnél másra kell számítani, csak érdekesség.

Formatervezésre a gép ízléses. Szálcsiszolt fém borítás kívül-belül, aminek nagyon jó a tapintása, viszont rettenetesen látszanak rajta a lenyomatok, bármennyire is tiszta a kezed.

A gép bal oldalán található a táp bemenete, a fix GPU szellőző nyílása, egy VGA kimenet, HDMI, ethernet port és kettő darab USB3.0 bemenet. Elöl 5 darab LED kijelző tájékoztat bekapcsoltság, aksi, touchpad és két egyéb dologról (ami megmondom őszintén nem tudom mi, nem is figyeltem). Ezt követi egy kártyaolvasó. Jobb oldalon van 3,5-es jack output és mikrofon input (utóbbit még nem használtam, gamepaddel nem multiztam úgy, hogy a géptől távol lennék, ha előtte ülsz a beépített mikrofon tökéletesen kiszolgál). Itt található még egy érdekesség (illetve számomra az volt), ugyanis van egy 2.0-ás „Always-ON” USB, ami azért jó, mert teszem azt ki van kapcsolva a géped, bent van a táskádban, de merül a telefonod. Ilyenkor rádugod a kis okostelefont és mialatt „A”-ból eljutsz „B”-be, szépen akkumlátorról feltölti a mobilod. Persze joggal kérdezheted, hogy de akkor a gépemet nem tudom aksiról használni. Egyébként sem: Teljesítményben levesz 70%-ot, egy egyszerűbb, GPU-t használó játék (Orcs Must Die-t próbáltam) sem fut jól ilyenkor. AC nélkül 1 óra alatt merülsz, ha csak dokumentumokat mutogatsz sem több ez, mint 2-3 óra. Ha áramról használod minden ilyen jellegű gond megszűnik, sőt, van egy funkció, hogy csak 60%-ig töltődjön az aksi, és ezt tartja szinten az áramforrás, elvileg ezúton megnövelve előbbi élettartamát.

Most jön a világ (szvsz) legnagyobb parasztvakítása: Az Ultrabay. Ez a fícsör elvileg arra hivatott, hogy a jobb oldali slotba a felhasználáshoz legjobban illő alkatrészt helyezd: Ez lehet HDD, optikai meghajtó, ventillátor vagy egy plusz GPU. Nálam utóbbi. Személy szerint nem sok értelmét látom annak, hogy bármi más legyen, tehát a koncepció értelmét veszti, hacsak mondjuk nem lesz a jövőben kapható hozzá egy izmosabb GPU. Otthon magadnak úgysem igen tudod csereberélni az alkatrészeket, minden másból pedig van külső variáció is. Ha nem SLI használod a GPU-kat, akkor eleve nem olyan erős a konfigod, a plusz ventilátor nem tudom mennyit dobna rajta, külső optikai meghajtó és HDD elég felhasználóbarát módon kapható. (A'la USB).

Akkor most nyissuk ki a gépet! Kezdem a felső résszel: Stereo-mikrofon és egy 720p HD kamera, valamint egy 15,7-es natív FullHD felbontású kijelző. Egy rossz szavam sincs, nagyon szuper a képe. Tudtommal elég hideg tónusra van állítva, engem egyáltalán nem zavar, nem is akartam hozzányúlni, mindenesetre van rá lehetőség. Az alsó részen „AccuType modern hatást keltő, enyhén ívelt billentyűzet”, legalábbis így reklámozzák: Gyakorlatilag annyit jelent, hogy baromi kényelmes. A function gombok Lenovo szokáshoz híven nagyon jól kézre állnak. Kiemelném a billentyűzet háttérvilágítását: Kikapcsolt állapotban is vörös minden billentyű szegélye, de Fn+Szóköz paranccsal ezt két fokozatban ki is világíthatod. Nagyon jól néz ki sötétben, praktikus, hogy nem kell semmi külső fényforrás. Ezen kívül egy árva, designos LEDes bekapcsológomb az, amit nyomkodni tudunk.

Ezen a képen angol a bill, természetesen magyar is kapható!

Pár szó a touchpadról: Borzalmas, botrányos. Ennek oka az, hogy nincs rajta külön gomb jobb és bal klikknek, hanem a touchpad alja van kettéosztva egy felfestéssel, és itt használhatod egy erélyesebb nyomással, ha el akarod érni a kívánt funkciót, azonban így biztos, hogy nyomás közben arrébb ugrik a kurzor. Sima bal klikk helyett persze koppinthatsz, mint bármelyik laptopon, ez így ugyanolyan kényelmes, mint más gyártóknál. Sok vizet nem zavar, hiszen ha játszol, úgysem ezt fogod használni. Én ki is szoktam kapcsolni.

Még egy fontos dolgot szeretnék kiemelni: JBL hangszórók. Méreteihez képest bitang jó. Kb. két AA ceruzaelemnyi helyről jönnek a fonetikus ingerek, de ahhoz képest korrekt hangzást produkál a mély hangoknál is. Persze attól még picit dobozos, de határozottan tetszetős. Átlag játékoknál simán használom így is, ha gamepadről játszom és TV-re kötöm, akkor a házimozi szól.

Bekapcsoláskor a noti a HDD+SSD trükkössége miatt nagyon gyorsan bootol. Ha jól tudom, valahogyan képfájlként menti el kikapcsoláskor a rendszer állapotát és azt tölti be, ezért elég sebesen történik minden. Megmondom őszintén ehhez nem értek. Ha számít: Windows 7-et használok.

A dobozban találunk még „friss drivereket”, amelyek semmire nem jók, azon kívül, hogy vannak. Nyilván kiindulásnak, de a mellékelt NVidia vezérlő olyannyira up to date volt, hogy frissítést sem észlelt és csupán 6 verzióval volt lemaradva. Ezzel eléggé szenvedtem is. A reklámozott Crysis 2/3 ultrán nem igen akart jól futni. Méghozzá azért, mert az SLI alapból le volt tiltva vezérlőpultban, ezt mindenképpen kapcsoljátok be! Aztán rengeteg (főleg Source motoros) játéknál vsync promblémám volt: Ha bekapcsoltam vibrált minden, ha kikapcsoltam szanaszét tört a kép. (OFF: PC betegség. Azért kíváncsi vagyok mit javít ezen az NVidia Gsync a jövő monitorjain.) Ezt eleinte úgy tudtam megoldani, hogy egy „Borderless Window” nevű programmal kvázi ÁL-ablakban futtattam a játékokat. (Gyakorlatilag teljes képernyőn, de mégsem full screen beállítással.) Aztán gyanúm beigazolódott és szépen leszedtem egy friss ropogós drivert. Azóta nincs gondom.

A Geforce Experience programot nem mindig értem. Néha lehúzza a beállításokat lowra, (Lásd AC IV Black Flag!) azonban jóval magasabb opciókkal is simán tudok futtatni játékokat. Ab und zu megfigyelek framerate dropokat, de a fix 30 FPS-hez szokott konzolos szemem így is „örül”. Mindent összevetve a legtöbb kurrens játék magasabb beállításokon simán elmegy 1920*1080-ban, direkt rossz visszarakni a konzolos alacsonyabb felbontást, ezért nem is szoktam.

A gép több kiszerelésben kapható, a frissebb kiadások (,mint az enyém is) GT750M helyett GT755M GPU-val jönnek (ez si lehet szimpla vagy dual kiszerelés), elvileg van 8GB és 16GB RAM verzió is, én 16-ossal nem találkoztam, csak 8assal, így ezt vettem, de ezt könnyű bővíteni, ha valakinek kevés. Intel i7-es proci van benne, 1TB HDD 8GB SSD, elvileg itt is vannak apró variációk, valamint van olyan model is, ami nem FullHD.

Melegedésről annyit írnék, hogy van: Overclockos dolgokhoz nem értek, nem is szeretnék belenyúlni, így nem tudom mi a maximum, amit teljesítmény/kibocsátott hő összefüggésben művel a gép. Ahogyan én használtam eddig, nem volt vészes, szépen megosztja a munkát a két GPU, nem gyulladt meg az ujjam, ahogy néhány helyen olvastam. Elvileg olyan helyre nem jut hő, ahol túl nagy gondot okozna. Plusz ha jól tudom él a „lélegző-billentyűzet” technológia, ergo onnan is szív levegőt, ha szükség van rá. Érdekes, hogy a dobozban lévő hungarocellt át tudod alakítani (konkrét javaslat és ábra van hozzá), hogy állványként funkcionáljon és alul szabad legyen a laptop. Ezt picit vészjóslónak tartottam és vettem alá egy Coolermaster hűtőtálcát, 16os ventivel, ami előnye, hogy egyrészt finoman fújja a levegőt alul, másrészt a nagy átmérő miatt nem hangos. Mindig használom biztos, ami biztos. A Lenovo power management programban van funkció arra is, hogy időről-időre (mondjuk havonta) kifújasd a port a gépből.

Tulajdonképpen ennyi lettem volna. Ha valaki vacilál, én bátran ajánlom a vásárlást. Ebben az árkategóriában egy elég komoly hordozható PC. Nyilván ennyiből kijön két és fél nextgen konzol, vagy egy komolyabb asztali számítógép (bár megjegyzem, ahogyan néztem, nem klasszisokkal komolyabb. Hasonló szint), de annak tudatában, hogy nálam fontos volt a mobilitás egyetemre (nem játszani :D ) és egyben gaming a hobbim, nem választhattam volna jobbat ennyiért. Aki nagyon el van eresztve, biztos talál komolyabb gamer laptopot, ami kenterbe veri de ár/értékben ennél alig ha talál jobbat. Azok pedig nem is itt kezdődnek, hanem teszem azt, közel a duplája.

Sziasztok!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==