[25] Yip Man (offline)

egy 29 ves fi s itt lakik: Borsod-Abaj-Zempln / Miskolc

4770 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 54525 kreditet gyjttt

2012 February
12:54 part IV
„Set me free!

Take my hand
Take me out of here
My soul is torn and tired
Lead the way
We will be okay
Walk me through this fire

I believe
I believe”
The Pierces – You and INagyszer dolog, hogy manapsg, az internet s ltala az informci trhdtsnak ksznheten gyakorlatilag minden zenei stlus renesznszt lheti. Mg a nyolcvanas vek szentimentlis popslgereit visszasr anyukk is megtallhatjk a szmtsukat nhny helyen. Pldul itt.
A New York-i Pierce testvrek pldul lthatan beleszerelmesedtek az ABBA zenjbe s nem is hajlandak mst jtszani.
Az els dal meghallgatsakor egyrtelmv vlik, hogy nagyszeren tudjk, mitl s hogyan mkdtt jl a svd kvartett muzsikja, felmerl azonban a krds, vajon egy egsz lemezt elbr ez az egyrtelmen mltidz s ksrletezseknek nem sok teret ad kzeg?
Hamar nyilvnvalv vlik, hogy igen.
Adottak teht az „abbs” hang nekesek s dallamok s mg mi? A legnagyobb elnyk taln az, hogy a vilghrnv hjn nem kell megfelelni sem a rajongi, sem a menedzseri elvrsoknak, nincsenek hullafraszt vilg krli turnk s semmilyen krlmny, ami kiszipolyozn az alkotk kreativitst.
Gyakorlatilag teljesen t tujk magukat adni a zeneszerzsnek, gy nincs kapkodsok kzepette rt, direkt toplistsnak sznt dal, csakis egy csokornyi szinte szerelmes andalgs, ahol egyetlen ttelt sem fogunk tugrani, vagy megbnni.
Kzpszer szmot csakis sajt magukhoz kpest rtak, a mai kommersz-iparhoz kpest viszont csakis ers tteleik vannak.
A hagyomnyos popslger-formulknak vgig megfelel minden szm, akr a szmok hosszt, akr a szerkezeti felptst nzzk (ngyakkordos, egy percnl refrnt nekls, instrumentlis rszeket majdnem teljesen hanyagol formulk rulezz); ezen a terepen viszont nagyon is jl mozognak a lnyok.
Tny, hogy brmelyik darab lnyegt lereduklhatnnk egy szl akusztikus gitrra s nekes hlgyre, de pp ezek a zenik alapjai. Hogy gyakorlatilag brmelyik hibtlanul belefrne egy romantikus nyresti tbortz krl nekl cserksz-csapat repertorjba, ahol mindenki kpes nmagrl megfeledkezve csakis a dallamokba sni magt s nfeledten danolni.
Ezekre pedig nagyon vatosan kerlnek r azok a rtegek, amik maradandv teszik az sszkpet.
A kt nekes, a vonsok tmogatsa, a helyenknt nagyon ers basszusgitr, az lomvilg-szer szintetiztorok s csilingel hangok…
Azt hiszem, ennl jobb popzent nem hallottam tavaly.- - - - - - - - - - -


Von Hertzen Brothers – Stars AlignedAlig kilenc dal, alig 50 perc s minden alkalommal, amikor vget rt, gy llegeztem fel, ahogy egy hobbit llegezne fel, miutn vget rt trpket ksr, netn rokoni grl szerzett kszertl megszabadt tja.
Az a szp a finn testvrtri zenjben, hogy a szmtalan, zenszek s vjt flek szmra elrejtett kikacsints ellenre vgig fogs meldikat tartalmaz, vels, rthet, lvezhet, akr profn md is szrakoztat. Szinte vgigszguldunk a lemezen, a jtkid nagy rsze ugyanis prgs, lendletes szmokbl ll, amik viszik magukkal az ember eszt is. A legrtkesebb momentumok viszont a lelassulsok, amikbl keveset kapunk ugyan, de pp ezrt dt s frisst a hatsuk, nem engedik, hogy egy pillanatra is belefradhassunk a folyamatos zgsba, vagy belefsuljunk az lland szguldsba. Konkrtan egyetlen lass dalt kapunk a Down By The Sea kpben, de itt-ott tbb szmban is feltnik nha egy rvidebb llegzetvtelnyi pihen.
Maga a recept akr egyszernek is mondhat lenne, a hetvenes vektl a kilencvenes vek vgig mindenfle rock-zenbl van itt egy kicsike, legersebb hatsknt azonban taln a Queen s a Beatles emlthet meg, ksznheten a frontember mellett nekre kel a zenszeknek is, ami miatt idnknt vltogatva, idnknt grandizus krusban halljuk pacsirtinkat.
A zenszek kzti kmia minsgt jl mutatja, hogy az egyes zenei tmk nmagukban teljesen rtktelenek ugyan, az adott kzegbe viszont tkletesen belesimulnak, ezltal szmzve az individualizmus minden formjt s dicstve az egyenjogsgot.
A gitrok s basszusok viszonylag tbbszr is httrbe kerlnek az nek, vagy a dobok mgtt, de ez egy msodpercre sem zavar, csupn az pp legfontosabb dallamot, vagy ritmust tad hangszeren van mindig a hangsly.
Tovbb sznesti a kpet, hogy elszeretettel hasznnak rockzenei kzegbe egyltaln nem ill hangszereket is, akr helyenknt fszerepben. Nha szinte elnyomja a dobokat egy aprcska doromb, nha a gitr helyett egy tangharmnika, bendzs, nha C64-es hangzsra emlkeztet szintetiztor viszi.- - - - - - - - - - -


Joseph Magazine – Night of the Red SkyNem tudom elgg dicsrni a kortrs lengyel zenszeket. A ktezres vek ta tucatjval jelennek meg az olyan egyttesek, melyek rdekesebbnl rdekesebb md hasznostjk jra a rgi stlusokat.
Itt van mindjrt a relatve friss Joseph Magazin, akik valsznleg j sok Liquid Tension Experimentet hallgattak s elhatroztk, hogy elksztik a sajt vltozatukat abbl a zenbl.
A lenylt elemek azonban nem teszik magt a teljes koncepcit msolatt, lvn a komplex elemeket gyakran hgtjk fel s teszik ez ltal relatve knnyen hallgathatv a teljes lemezt.
Persze, csak azok szmra, akiket nem zavarnak a gitr-billentyszlk s az temmutatkkal, hangnemekkel val ksrletezgetsek tmege.
Maga a lemez egy viszonylag egyszer, de prgs, fmes hangzs dobokra kilezett intrval nyit, amit mg mindig csak egy lassacskn kibontakoz, billentyk s komtos gitrok tmogatnak meg.
Hamar kirajzoldik, hogy a cl egy egyre rvnylbb tengeri utazs, ahol a bks szmok kz egyre tbb s tbb baljs hullm keveredik a virtuz szlamok kpben, mg a lemez vgre teljes kossz nem vlnak a szmok. Az idnknt felbukkan lassulsok s egyszerbb ttelek viszont mindig kapaszkodt nyjtanak.
neket sajnos nem sokat kapunk, konkrtan az utols szm tartalmaz csak hagyomnyos voklis megoldsokat, habr a msodik szm tartalmaz nhny morcosan hrgtt-kntlt sort s egyszer nhny szveg nlkli httrvoklba is beletkznk.
Ami kiemelend a receptben, az a finom billenty-sznyegek, izgalmas hangzsok, melyek nem egyszer juttatjk esznkbe Jean Michel Jarre bcsit; valamint a brilins zzel megrt gitrszlk, melyeknl sokkal inkbb a kevs, de jl eltallt-szpen megszlaltatott hangok dominlnak, mint a sebessg, vagy a tlbonyoltottsg. Ezzel remek kontrasztot is ad magukkal a dalokkal szemben, amik sokszor egyrtelmen a virtuz s gyors megoldsokra helyezik a hangslyt.
De tnyleg, a tavalyi v nhny legfrenetikusabb gitrszlja egyrtelmen itt hallhat, gondolok ez alatt a Holy Land bevezetjre, vagy a Tower frenetikus utols percre, amirt mr nmagban is rdemes vgiglni az egsz anyagot.
A szmos Alexander Brandon s Jordan Rudess utals is jl sikerlt, tessk csak meghallgatni a beszdes nev Liquid Dream-et! Az egyrtelm egyttes-utalsok mellett mg egy j adag Jazz Jackrabbit hangulatot is sikerlt beleoltani.
Szval eredeti elemet nem nagyon tallni itt, viszont amit s ahogyan sszevlogattak ide a srcok, az majdhogynem hibtlan.
Remljk, legkzelebb egy kicsit jobban kidomborodik a sajt szemlyisgk s elhagyjk a flslegesen nyakatekert rszeket. Akkor tnyleg hibtlan lesz.- - - - - - - - - - -


Tenhi - SaivoA kizrlag atmoszfrra pt zenk kzl egyrtelmen a legjobb volt tavaly.
Aki tud jobbat, az nyugodtan szljon.
De tnyleg, milyen mr az, hogy 70 percen keresztl az gvilgon semmi ms nem szmt azon tl, hogy az rkkvalsgban szhass? A finn urak mr elg tapasztaltak e tren, most pedig plyafutsuk egyik (ha nem A) legjobb lemezt tettk le asztalukra.
Persze elg trelmes hallgatra van hozz szksg.
A Tenhi kt kzponti eleme ugyanis a csend s az abba gyazott kevske hang.
Rettenetes szaki erdk jelennek meg szemnk eltt, ahol az emberi magny nem szokatlan, hanem termszetes jelensg. Ahol senki sem siet, vagy cselekszik elkapkodottan.
Az egyes hangszerek kezelse tbbnyire mr primitvnek hat, sehol sem hallunk sszetett kompozcis megoldsokat, vagy bonyolult jtkot. pp ez az egyszersg kpes azonban tlmutatni sklkon s harmnia-meneteken, ltrehozva a magnyos hangjegyek s lass akkordok zenjt, ahol minden pillanat egy egsz vilgot rejt el magban. Ezen vilgok felfedezse a kulcs, hogy megkaphassuk azt a llekemel rmzent, amit a felszn rejt.
Erre, az semberesen egyszer alapra lnek r a minimlis szerepet kap trzsi ritmusok s npi meldik; mellette pedig bszkn hzza ki magt a finn nyelven rt, kntl nek.
A lgyan suttog furulyk, vszjslan dbrg smndobok, ssze-vissza kalimpl zongork, polatlan s recseg hang akusztikus gitrok prbeszde zajlik le elttnk.
Ezen elemek egytt nemcsak jrahasznostjk a loklis npzene elemeit egy hatsvadsz koncepci rszeknt, de kpesek jjteremteni a smnok s erdei harcosok szakrlis vilgt, mindennapjait.
Hangos rszletek, netn kicsit is gyorsabb tempj dalok alig hallhatak, viszont pont ezek tartalmazzk azokat az emocionlis cscspontokat, amelyek elidzik az igazi katarzis rzett.
Mg ezekben a pillanatokban sem lesz azonban egy pillanatra sem agresszv, vagy tolakod az sszkp.
Leginkbb olyan, mintha egy barbr krus nekeln indulit, gyszdalait.
Valljuk be, van valami vgtelenl frfias ebben az anyagban.
Valami, ami nem a tesztoszterontl tlfttt, vagy a rivalizlsban kjes rmt rz frfi sajtja, hanem ami az lete javn mr tl jr, a msik egynben rmet nem tall, magnos frfi nekei ezek, akinek egyetlen igazi trsa nnn maga s emlkei, melyeket jobb szeretne elfeledni. De taln jobb, hogy emlkszik rjuk. Mert valjban mr csak azt bnn jobban ostoba tettei kvetkezmnyeitl sjtott letben, ha nem lenne mit bnnia.- - - - - - - - - - -


Valamit rni kne ide, a megjegyzsek-rovatba, de nem jut eszembe semmi. : (


13 komment

[25] Yip Man
Feb 28., Tuesday 22:32 #13
Vlasz casper007 (#12) zenetre
Az egyltaln nem baj.
n is csak azrt tudok tbbet pofzni errl a tmrl, mint msok, mert brmirl magas hablaty-faktorral tudok beszlni, ha kell. Igazbl sokkal kevesebb ezekben az rsokban a zeneelmleti tuds, mint az elsre lejn a laikusok szmra.

Az szinte soroknak az rzelmekrl szl rszekben kell lennik, teht nem maradt le senki se semennyire tlem.
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
[62] casper007
Feb 28., Tuesday 13:01 #12
Vlasz Yip Man (#5) zenetre
n sajnos nem tudom rtelmes mondatokba foglalni a szmokrl alkotott vlemnyem. Legalbbis nem ismerem a technikkat, amikkel jellemezni lehetne. Inkbb arra figyelek, hogy egy-egy szm milyen hatst tesz rm, milyen rzelmeket kelt.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[25] Yip Man
Feb 27., Monday 21:46 #11
Vlasz Daneeka (#9) zenetre
ok, leesett
ht, rdekes prhuzam
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
[25] Yip Man
Feb 26., Sunday 23:03 #10
bevallom, fl ra keresgls utn sem jttem r, mire gondolsz
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
[4] Daneeka
Feb 26., Sunday 21:06 #9
/mu/core
[25] Yip Man
Feb 26., Sunday 17:00 #8
Vlasz Danee (#6) zenetre
Egybknt vezetgetem egy fzetben a csekkoland zenk listjt, prat felrogattam mg az elz bejegyzsed miatt is, nemsokra azokat is szemgyre veszem kzelebbrl... csak rjek a vgre ennek az elz vnek... ilyenkor azrt prszor t kell rgnom magam ezeken a lemezeken, hogy friss lmny legyen s ne mondjak (tl nagy) sletlensgeket.

A stlustl fggetlen znehallgats j dolog, n kategorikusan csak nhny stlustl zrkzom el, egybknt mindig a zentl s az eladtl kell fggenie, hogy tetszik-e, vagy sem, nem attl, hogy mit gondolok az adott mfajrl.
(csak ugye ez sem mindig sikerl )
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
[25] Yip Man
Feb 26., Sunday 16:49 #7
Vlasz Danee (#6) zenetre
n pont a Lunar miatt kezdtem el komolyan odafigyelni a Chroma Key-re.
Nincs sok szma, ami egybl tne, id kell neki, de ltalban mindenki, akinek sikerl rreznie az zre, az onnantl mr a vilg egyik legjobb zenjnek tartja.
(j, a netes s vals ismersi kr nem egyenl a fld sszes embervel, de gy jobban hangzik)
rdemes mg az On the Page, Colorblind, White Robe szmokkal beprblkozni, azoknl dallamosabb nem igazn lesz a repertorjban.
Egybknt nla a dobok lktetsre rdemes elszr figyelni, annak felvenni a ritmust s onnantl hirtelen jobban kihallatszanak a dallamfoszlnyok is.

Az Autechre-nek kicsit les a hangzsa szmomra. Ezt gy nehz lerni, de amikor ilyen betorztott dobokat hallok, az olyan, mintha valaki kssel hasogatn a fejemet. Pedig tele van j tletekkel, korbban is prbltam bartkozni vele, de nehezen megy.

last.fm-en korbban prbltam kommuniklni a hungary group-osokkal, de valahogy mindig meg tudtk magyarzni, hogy mirt gagyi/tucatfos amit hallgatok, gyhogy egy id utn inkbb nem erltettem a dolgot.
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
[367] Danee
Feb 26., Sunday 15:50 #6
Vlasz Yip Man (#4) zenetre
n meg mostanban jutottam el oda, hogy stlustl fggetlen hallgatok mindenflt. Rgen csak azrt se hallgattam sok mindent, mert nem illett bele a hardkr gyjtemnybe, ma meg mr tinilnyos szerelmes nekls zongorsosat is hallgatok, mert j.

Ez a Chroma Key nem rossz, br szerintem nem a legjobb szmot linkelted, n egyedl a tnyleg SZP dallamokat hinyolom a szmaibl (legalbbis amiket most meghallgattam). gy vagyok ezekkel, hogy ha mr szveg nincs (j, ezeknek pont volt), akkor szimpln a dallammal rjk el ugyanazt az rzst, mintha lenne valami rtelmesebb szvege.

Nem hiszem, hogy jat mondok, de rnzhetnl taln az Autechre-re is. n eddig csupa jt hallottam rluk, br nem igazn mlyedtem el velk kapcsolatban. pp ezrt nem is linkelek, mert nem tudom, mi j tlk, de taln rdemes meghallgatni, ha nincs jobb dolgod.

Amgy meg arra gondoltam, lehet be kne prblkoznod last.fm-en a Hungary grouppal. Te nem tucat zenket hallgatsz, lehet nem oltanak le a francba. Mondjuk az egy msik krds, hogy ki vgyik arra, hogy olyan emberekkel trsalogjon, de lehet, hogy j fejek.
[25] Yip Man
Feb 26., Sunday 15:29 #5
Vlasz Gulandro (#2) zenetre
Igazn rlk neki.

(most egy ideig gondolkoztam valami frappns vlaszon, de az tl erltetett lett volna )

casper: Erre mg nehezebb vlaszolni, de azrt egy ksznmt n is mondok nnek.
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
[25] Yip Man
Feb 26., Sunday 15:24 #4
Vlasz Danee (#3) zenetre
Nem is vrnm el senkitl, hogy mind tetsszen. Sok zent hallgatok ma csupn azrt, mert valamikor ott maradt a stlus lenyomata bennem.
Ahogy tudatosan kerlm a pop-zenket, gy nha muszj 1-2 eladt kzlk is kivlasztanom s hallgatnom; a tindzser-kori rock-imdat sem tudott nyom nlkl eltnni s az ominzus gitrvirtuzz vgyds ideje is megltszik most.
Szmomra valamirt megragadtak, de abban egyetrtek, hogy a Tenhi a legrdekesebb kztk.
(be kell prblni hajnali kettkor is, fejhallgatval --> ez mindenre megolds )

Abszolt nem zavar a linkelgets, j zennek mindig rlk.
Vannak Four Tet-nek egsz fantziads zeni, ahogy nzem; a You Could Ruin My Day pl. elgg tallt.

Tnyleg, nem emlkszem, hogy mutogattam-e anno brhol Chroma Key-t...
KATT!
br ezt nem lehet elgszer

Zenrl errefel nehz brmifle gondolatot megosztani, de ez van... egszen meglepdtem pldul az elbb, amikor lttam, hogy hrom komment is rkezett egy ra alatt.
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
[367] Danee
Feb 26., Sunday 14:51 #3
Nekem valahogy egyik sem tnt most olyan kiemelkednek. Msnak ms, mint amiket tvben, rdiban hallani, de nem biztos, hogy nszntambl hallgatnm ket. Ez a Pierces meg szerintem semmi extra, ma elg sokan ezt az irnyvonalat kvetik, azokhoz kpest meg nem nyjt tbbet gy els hallsra.
Ez a Tenhi viszont nem rossz, csak ehhez meg kell egyfajta hangulat, ami most pont nincs meg nekem, de ettl fggetlenl tetszett. Taln kicsit tl minimalista nekem, de bven elmegy mg.

Nem akarok most linkelgetni, mert nem rlam szl ez most, de ezt tegnap talltam s szerintem nem kicsit kirly: KATT!
Lehet nem mutatok jat, mert '03-as a szm, de engem elgg padlra kldtt tegnap. Four Tet meg amgy is csinl j szmokat, mondjuk bven van mg ptolnivalm.

A mltkori krdsedre vlaszolva meg: ne vltoztass szerintem ezeken a bejegyzseken, a szveg se sok, meg j is olvasni, mivel nem sokan tudnak 2 mondatnl tbbet rni egy egyttesrl, illetve arrl, amit kpviselnek. (n se nagyon tudok mit rni ltalban)
Az biztos, a gamer nem a legmegfelelbb fellet erre, ezt mr n is nem egyszer tapasztaltam.
[41] Gulandro
Feb 26., Sunday 14:47 #2
Szellemesen megfogalmazott ajnlk remek zenkrl. Most is volt ami hsba vgan betallt.
Ahogy nap szik el letnk horizontja felett, Ahogyan a fny tnik el a messzesgben. Hajsok, tengerek vndorai szletnek s halnak meg Otthonuktl tvol, idegen vizeken, Uram add, hogy vndor lehessek egyszer.
[62] casper007
Feb 26., Sunday 14:19 #1
Ksznm az ajnlst!
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Yip Man
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
Ezeken a platformokon jtszom
Playstation2
PC
Kedvenc jtk-mfajaim
Kaland, Puzzle, Retro, Szerepjtk, Stratgia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Zene (hallgatom)
Bartok, ismersk
Oldern
(offline)
Rookie_6
(offline)
logen
(offline)
Daneeka
(offline)
Soulootion
(offline)
theSickness
(offline)
Ch4Bi HUN
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
Piniata
(offline)
Basara
(offline)
Edina
(offline)
Rolne
(offline)
Oli G.
(offline)
loga
(offline)
Vandor
(offline)
domib
(offline)
ZS0LTI
(offline)
adam062
(offline)
Npeti
(offline)
Lothar
(offline)
oma
(offline)
casper007
(offline)
Danee
(offline)
Fatman
(offline)
magyari5
(offline)
axl
(offline)
Matos
(offline)
Griev
(offline)
BW
(offline)
master of disaster
(offline)
Alwares
(offline)
Patrick Bateman
(offline)
stevefarcry
(offline)
roli576
(offline)
mcmacko
(offline)
Rudymester
(offline)
KrTchy
(offline)
ultratti
(offline)
mosza
(offline)
sepsta75
(offline)
csavar
(offline)
IceMan00
(offline)
Diablo
(offline)
Gulandro
(offline)
Ordel
(offline)
Final Doom
(offline)
Ray
(offline)
annie007
(offline)
e.vid
(offline)
erik10
(offline)
Joo T
(offline)
GameBoyGirl
(offline)
KuCz
(offline)
olin
(offline)
rozsomak96
(offline)
gabe91
(offline)
Sulust
(offline)
RoOte
(offline)
R.P
(offline)
5T3V3N
(offline)
Quimby
(offline)
G.A.R.
(offline)
Doom
(offline)
keviny
(offline)
vicious
(offline)