[111] dreampage (offline)

Segtksz - tlagos

egy 38 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

4952 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 727322 kreditet gyjttt

2011 September
07:57 Radiant Silvergun - teszt

Tizenhrom vvel ezeltt a japn Treasure egy igazi mtoszt alkotott. A Radiant Silvergun minsge, ersen limitlt pldnyszma s a Sega Saturn sikertelensge okn hamar kultikus sttuszba emelkedett, azta pedig a vertiklis shooterek alfjnak s omegjnak tekintik. Most megjelent a feljtott vltozat Xbox LIVE Arcade exkluzvknt, ideje kiderteni, hogyan regedett a legenda.

A tvoli jvben jrunk, amikor kutatk kis csoportja egy rejtlyes, ketts gla alak trgyat s ki a fldbl. A vizsglatok sorn az si szerkezet letre kel, s pusztt er spr vgig a bolygn. Fld krli plyn keringve csak a Tetra rlloms laki, a klnleges Silvergun rhajk pilti lik tl a kataklizmt. Egy vvel ksbb nincs ms vlasztsuk, vissza kell trnik a Fldre, s szembe kell nznik a megszll erkkel.

Ez a trtnet csupn lazn tartja ssze a plykat, komolyabb jelentsggel nem br, habr a befejezsnek van nmi mgttes tartalma. A Radiant Silvergun jtkmenete az, ami szmunkra igazn rdekes. Egy vertiklis lvldzs jtkrl van sz, amely sok tekintetben eltr az azta megszokott "bullet hell" stlustl. Ez a felpts az, amely kiemeli a tmegbl, s prjt ritktja.

Ne szptsk a dolgot: A Radiant Silvergun egy NAGYON KEMNY jtk. Mg a fejlesztk ltal nagyon knnynek aposztroflt nehzsgi szint sem kegyelmez senkinek, minden hibt halllal bntet. Az alig hromnegyed rnyi tartalmat kizrlag a legprofibb, legelszntabb, legkitartbb jtkosok fogjk vgigvinni. Mirt? Mert a jtk nemcsak a lvedkek kerlgetsrl szl, hanem sok msrl is.Itt nincsenek power-upok, mr a legelejn minden fegyver adott. Ezekbl pedig van bven, az alap Vulcan gpgytl a clkvet s szthord lvedkeken t a lzerig s a klnleges kardig (!!!) van itt minden. A jtk nagy kihvsa az egyes plyk betanulsa, s annak kitapasztalsa, hogy melyik szituciban melyik fegyver a leghatkonyabb. Ugyanez rvnyes az egymst r hatalmas fellensgekre is, amelyeknek tmadsi mintit meg kell tanulni, hogy elkerljk a biztos hallt.

s ez az els zsenilis dolog a jtkban: Nemcsak pixelpontosan manverezni, de taktikusan tmadni is tudni kell - aki erre kpes, aki rsznja az idt, s belerzdik a jtk ritmusba, az fantasztikus dolgokat fog mvelni a klnbz plyaszakaszokon.

Ktfajta jtkmd ll rendelkezsre. Az Arcade Mode az eredeti, jtktermi vltozat kzvetlen tirata, mindig alap fegyverekkel indulva, de tbb folytatsi lehetsggel (ebben a mdban minden eltlttt ra utn jabb kreditet kapunk). A msik lehetsg jval izgalmasabb. Ez a Story Mode, amely egyrszt rszletesebben mesli el a trtnetet (hossz anime intrval, ha vrunk a cmkpernyn), msrszt ebben a mdban folyamatosan ersdnek a fegyvereink (valamint rnknt jabb letet kapunk).

Brmeddig is jutunk a jtkban, a fegyverek ernvekedst megtartjuk, gy kvetkez alkalommal ersebb tmadervel indulunk, s gy tovbb. Elsre semeddig sem jutunk, de ha valaki kitart, az lvezheti az egyre ersebb tzert, egyre messzebbre jut, s a sok jraprblkozsnak ksznheten a plykat is egyre jobban kitapasztalja. Egy olyan fellensget, aki eltte kkemnynek tnt, akr nhny msodperc alatt is lesprhetnk a kpernyrl - ez a folyamatos fejlds (a fegyverek, de a jtkos rszrl is!) egszen elkpeszt rzst nyjt. Nemcsak addiktvv vlik a program, de a nyilvnval nehzsge ellenre is komoly sikerlmnyeket, WTF momentumokat knl. A kihvs s jutalmazs egyenslya taln sohasem volt ennyire bizarr, mgis ennyire lvezetes.

Ha pedig valaki mg fokozni akarja mindezt, arra is van lehetsg. A hromfle szn (kk, piros, srga) ellensgek elpuszttsval lncot fzhetnk ssze, mely egyre hosszabb, annl komolyabb bnuszpontokat ad. gy nem az szerzi a legtbb pontot, aki mindenkit lel, hanem aki sebszi pontossggal kpes a koszban a megfelel szn objektumokat likvidlni. Ez mr tlmegy az gyessgen, ez mr mvszet.

Mindkt mdban lehetsg van helyi vagy online ktjtkos ko-op jtkra. Ha van a jtknak gyenge pontja, akkor az ez, a neten keresztli jtk ugyanis ersen kapcsolatfgg, de szinte mindig hajlamos a lelassulsra, s rezhet input lag is folyamatosan jelen van. Ennek ellenre kitn addci, j szrakozs, s aki rekordokat cloz meg, gyis egyedl teszi.Sok kockzat van abban, ha egy csaknem msfl vtizedes, a 3D grafika hajnalbl szrmaz jtkot prblunk HDTV-re tltetni. Szerencsre a Treasure kincset r munkt vgzett, kihasznltk a rendelkezsre ll idt, s a lehet legminsgibb Xbox 360 vltozatot adtk ki a kezeik kzl.

Maga a jtk az eredeti 4:3-as kparnyban fut, mellette a szlesvszn felletet kitltend nagyfelbonts httrkp, a HUD, illetve az irnytst segt ikonok kaptak helyet. Igazn varzslatos a testreszabhatsg: A kperny mrett, a httrkpeket, a kijelzket kedvnk szerint llthatjuk, a Saturn grafikjt pedig akr eredeti minsgben, akr szmtalan HD szr bekapcsolsval is krhetjk. Termszetesen a gombkioszts is teljes mrtkben tllthat, gy valban mindenki gy lvezheti ezt a klasszikust, ahogy kedve tartja.

Lenygz, hogy egy ilyen koros, tbb konzolgenercival ezeltti jtk ennyire jl nz ki mg ma is. 1998-ban a japn fejlesztk olyan dolgokat mveltek a SEGA hallra tlt konzoljval, amiket sokan lehetetlennek tartottak, s ezt most, 13 vvel ksbb is lthatjuk. A kidolgozs, a sznpaletta, az animcik, a robbansok nagyon ltvnyosak, mindez simn mozog, tkletes irnyts mellett, az akcit pedig tartalmas, vltozatos, s rendkvl sznvonalas soundtrack ksri, amelynek jnhny szlama garantltan beeszi magt az ember flbe.

Az eredeti japn szinkron mell termszetesen kapunk angol feliratot, az online jelenltnek ksznheten pedig vannak vilgranglistk (amit a japnok uralnak, ki ms), s elmenthet/letlthet ismtlsek, gy a vilg legjobb jtkosainak produkcijban is gynyrkdhetnk. Ezekbl sokat lehet tanulni, gy nemcsak ltvnyos, de hasznos funkcija is a jtknak.A Radiant Silvergun nem vletlenl lett legenda. Valban alfa s omega, egy olyan etalon, amelyhez tnyleg csak spiritulis folytatsa, az Ikaruga hasonlthat. Utbbi szebb s jtkosbartabb, az eredeti klasszikus jtkmenete viszont mindent fellml. gyessg, taktika, tanuls, kitarts, elszntsg. Egy olyan, szinte mr egzotikusan hardcore kihvs, egy olyan pixel perfekt jtklmny, amilyenre alig van plda a videojtkok kztt, klnsen manapsg. Az Xbox 360 verzi pedig az online ko-op gyengesgei ellenre a lehet legjobb, igazi full extrs kiads, amely HDTV-n is kitnen mutat.

Rtegjtk, nem vits. Csakhogy ez a rteg sok-sok ve vrt erre a vltozatra, amely a mregdrga eredetihez kpest olcsn s szles krben elrhet. Az r azonban csak egy mutat. Az rtk, amit a Radiant Silvergun hihetetlenl mly jtkmenete kpvisel, taln a felbecslhetetlen kategriba kerl majd a videojtkok mzeumban. Ez a jtk annyi v utn is mtosz. Ez a jtk tkletes.

10

Radiant Silvergun letltse
7 komment

[14] MagicT
Sep 23., Friday 21:29 #7
A Saturn portot sikerlt ronggy jtszanom mr - imdom a jtkot, feledhetetlen rkat ajndkozott.
Az Ikaruga - t azrt sokkal jobban szeretem, abszolt no1 nlam..
--
Az XBLA megjelensnek is rlk, ahogy tudom letltm majd a japn live-rl, tervezem gyis az Arcade Mode 1cc - t
kapcsolat: magasvaritamas@freemail.hu
[39] getro2
Sep 23., Friday 21:28 #6
Vlasz Vega (#5) zenetre
Ht akkor ezzel vrni fogok. (szerencsre Ikarugt 3000-5000 forintrt lehet venni, taln rdemes lenne azzal kezdeni...)
Sep 23., Friday 19:08 #5
Vlasz getro2 (#4) zenetre
Ha a stlus nem vonz annyira, akkor magnak a jtknak a negyvenezer forintos ra taln egy kicsit sok lesz
[39] getro2
Sep 23., Friday 16:45 #4
Csatlakozom az elttem szlkhoz, nagyszer lett az iromny. Ezrt a jtkrt biztos fogok venni Saturnt valamikor, pedig a stlus nem is vonz annyira.
Sep 23., Friday 12:41 #3
Remek kis rs Dream! Hamarosan mi is jelentkeznk a teszttel.
"This is our time to medicate..."
[54] Doom
Sep 20., Tuesday 18:48 #2
Nem kenyerem a mfaj, (lehetsg szerint kerlm is, mert csak agyvrzs lenne a vge ) de mindig szvesen olvasok az ilyen eltnt kult cmekrl. Az rst pedig nagyon jl krbelengi a nosztalgia, grat!
[23] deku82
Sep 20., Tuesday 11:22 #1
Bizsergst rzek. A teszt szuper.
A trial "hibja" taln, hogy sok rdekldt elijeszt; 5-10 perc alatt az ember csak annyit szr le, hogy ez egy nagyon nehz jtk. Amit adni kpes, az viszont csak idvel jn t.
Az online jtk gyengbb megvalstsa nem zavar gold hinyban, szerencsre tesmmal co-opbl sem lesz hiny.
A jtk ra viszont rdekes tnyez. Ez tnyleg a rajongknak kszlt, akiknek mindegy, hogy 800 vagy 1200 pont. Korbban rtam, hogy amg a magyar Live-on 960 pontrt ruljk pl. a Vanquisht, Bayonettt, Street Fighter IV-et, addig nekem 800 pont a max egy Arcade cmrt.
Szerencse, hogy nyertem a jtkot, gy nem marad ki ez a gyngyszem.
Thx!
Nomen est omen.
dreampage
A jtknak soha nincs vge. | http://xbox.com/hu-HU | http://xbox.gamer365.hu | Telefonos gyflszolglat: 06 80 018 590
Ezeken a platformokon jtszom
PC
Xbox One
Mobil
Kedvenc jtk-mfajaim
Kaland, Szrakoztat, Verekeds, Puzzle, Verseny, Szerepjtk, Sport
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Jtk interneten, DVD, Fotzs, Zene (hallgatom), Mozi , Email, Letlts, Frum, Internetes magazinok
Bartok, ismersk
elvis
(offline)
liquid
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
Warhawk
(offline)
Roxas
(offline)
Aky
(offline)
csoos
(offline)
rdg
(offline)
playmore
(offline)
GXbox
(offline)
Dude
(offline)
petibon
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
Dr Lacibacsi
(offline)
Guevara
(offline)
Edina
(offline)
GeneraL_XTX
(offline)
METHOS
(offline)
Alexander
(offline)
typer
(offline)
Rolne
(offline)
bilicsi
(offline)
matiszg
(offline)
Kriszti196
(offline)
Crazyman
(offline)
granturismo
(offline)
casper007
(offline)
Danee
(offline)
Andrew Ashford
(offline)
Alwares
(offline)
xXwilliamsXx
(offline)
RBaly
(offline)
mcmacko
(offline)
Greg(36)5
(offline)
zozi80
(offline)
arsenal
(offline)
***Drago***
(offline)
ticsi
(offline)
Livingbox
(offline)
hjetyekus
(offline)
sepsta75
(offline)
csavar
(offline)
oistrakh
(offline)
Medw
(offline)
kryss777
(offline)
petiex
(offline)
Ray
(offline)
szentpeter360
(offline)
CHASE
(offline)
annie007
(offline)
AntiHero
(offline)
lorantHUN
(offline)
Joo T
(offline)
jegi11
(offline)
macewindu74
(offline)
Ringu84
(offline)
travis18
(offline)
Mollaka
(offline)
R.P
(offline)
Szemy666
(offline)
B4raCuDa HUN
(offline)
TruncateSchumi
(offline)
Xbox360Gamer
(offline)
etihad6
(offline)
tg76
(offline)
nonkeat
(offline)
devils95
(offline)
MistaPriest
(offline)
ne5h
(offline)
Danielhun
(offline)
markidlive HUN
(offline)
deku82
(offline)
dani0113
(offline)
BazsiHHH
(offline)
Horvth Adrin
(offline)
Petya:D
(offline)
Riverboy
(offline)
Keyoo
(offline)
Gyusza001
(offline)
Zoy76
(offline)
ati7512
(offline)
Fabri
(offline)
echopeti1990hun
(offline)
Dr Jones73
(offline)
Karasawa
(offline)
migren
(offline)
smash877
(offline)
csirkecske
(offline)
Nykol
(offline)
hjony
(offline)
tyesz66
(offline)
slevi
(offline)
Monaro220
(offline)
Alyssa35
(offline)
Duracel
(offline)
N7 Attila
(offline)
Bubus83
(offline)
RomBull1
(offline)
aLiEnS13666
(offline)
Rotten
(offline)
Nami
(offline)