TylerDurdenHUN2011.09.06. 12:32

Resistance 3 - teszt

Tegnap pontban 14:30-kor vettem át a Resistance 3-mat, aztán úgy sepertem vele haza, mintha üldöznének. A várakozásaim hatalmasak voltak. Majdnem összeroppant alatta a játék, aztán mégsem. Nagyon nem! Érdekes, hogy hivatalosan majd csak szeptember 9-én jelenik meg a játék, ennek ellenére a lemez behelyezése után a gép azonnal elkezdi tölteni a 1.01-es patchet, ami cirka 650 mega. Sebaj - gondoltam - a netem úgyis gyors, és addig legalább átböngészem a könyvecskét. Aztán a játék elindulását követően megkezdődött az install, ami újabb 5-6 perccel növelte a „New game” menüponthoz jutás idejét. Olyan voltam, mint egy hülyegyerek, aki várja a Mikulást. Végül csak beköszöntött a meglehetősen puritán, és így tökéletesen átlátható menü. A következőkben több részre bontva osztom meg Veletek a benyomásaimat.

A cél

A huszadik század elején történt Szibériában az a rejtélyes természeti katasztrófa, melyet a történelemkönyvek a tunguzkai robbanás címszó alatt említenek. Tények tekintetében elég gyengén állunk. Annyi bizonyos, hogy valami felrobbant a komor orosz tajga fölött, és a robbanás következtében a felszínt megrohamozó eszeveszett légnyomás több ezer hektáron fektette szabályos sormintába a száz éveken keresztül a tájat meghatározó súlyos fenyőket. Arról már nem szól a fáma, hogy azzal a meteorral, mely a katasztrófát okozta, egy igen agresszív vírus is földet ért azon a baljós délutánon. A Chimera először csak békés orosz parasztokat fertőzött meg, akik egyébként is elszigeteltségben éltek, így senkinek nem tűnt fel, ha valaki hónapokra önkéntes száműzetésbe vonult. Szóbeszéd kelt szárnyra eltűnésekről, rejtélyes, félelmetes támadásokról. Egyesek foszforeszkáló fényeket véltek látni, mások pedig álmatlanságról panaszkodtak. Amíg panaszkodhattak. Néhány év után az elszigetelt támadások szervezettekké váltak, és a ködből kiléptek a fertőzöttek, akik mind egyre több honfitársukat rabolták el és „avatták be”. Amikor az észak népe egyre délebbre merészkedett, és az orosz nép ráeszmélt, hogy Szibériából ezúttal nem csupán a csendes pusztulás szomorú hangjai, hanem Földünk történelmének legnagyobb veszedelme érkezik, a vezetés azt tette, ami a legkézenfekvőbbnek tűnt: lezárta országhatárait, és teljes hírzárlatot rendelt el. A külvilágnak sokáig fogalma sem volt, hogy mi folyik keleten. Érkeztek ugyan kósza hírek, melyek túl vadak voltak ahhoz, hogy foglalkozzanak velük, ám az ingerküszöböt már bőven meghaladták, így a Nyugat félni kezdett. Amikor aztán világossá vált, hogy mi folyik Ivánéknál, már késő volt. A Chimera inváziós sereg első szárnyainak útját először a megdöbbenés, majd a féktelen pusztítás indukálta pánik követte. A hegyekben álló elesett katonák testeit összeszedték, aztán átalakító-központokba cipelték, ahol úgynevezett hibridekké váltak. Így történhetett, hogy elesetteink mind-mind az ellenség táborát erősítették. Európa bekebelezését a Szigetország inváziója követte. Itt vette fel a fonalat az első rész.

A Resistance trilógia sajátossága, hogy bár az első, és a második rész is az egyjátékos kampány sikerével zárul, a helyzet minden rész elején kétségbeesettebb, mint ahol az előző befejeződött. Így történhetett meg, hogy a második felvonás az emberiséget már a Chimera-invázió alatt haláltusáját vívó Amerikában találja. Európa és Anglia már rég elesett, utolsó reménységünk pedig az élve megfertőződött, épp ezért emberfeletti képességekkel rendelkező, de az ellenséghez még nem átállt emberekben, az úgynevezett Sentinelekben van. Ilyen Sentinel az első rész főhőse is, Nathan Hale őrmester, aki a második rész végére átalakul, ám utolsó hőstetteként még felrobbantja az inváziós sereg főhadiszállását. Az átalakult Hale-t Joseph Capelli - egy másik Sentinel - teríti le. A trilógia záró darabja ott veszi fel a fonalat, ahol az előző letette: Nathan Hale halott, ám még holtában is segíti az emberiséget, hiszen véréből egy orosz tudós létrehozza a vírus ellenszerét. Sajnos már késő a vakcinát fegyverként használni, hiszen az átalakultak esetében annak már nincs hatása, ám a Sentinel-egységeket a szer meggyógyítja. Így történt, hogy Hale holtában is hős maradt, míg Joseph Capelli a hős gyilkosa. A seregből leszerelik, hiszen jelenléte még a legharcrakészebb alakulatot is demoralizálja.

Az alapszituáció tehát nem túl derűs; civilizációnk elesett. A megmaradt túlélők földalatti bunkerekben próbálják emberként leélni életük hátralévő hónapjait, miközben a felszínt a Chimera állandóan járőröző felderítő egységei és rettenetes Goliath lépegetői pásztázzák. Joseph Capelli is úgy él, ahogy sikerül, illetve ahogy a körülmények engedik. Feleségével és kisfiával az egykor Haven néven ismert kisváros romjai alatt húzták meg magukat egy maroknyi csoport tagjaiként egészen addig, amíg egy szerencsétlen incidens során fel nem fedik pozíciójukat, és menekülni kényszerülnek.

Az eszköz

A legszembetűnőbb változás a grafikai megjelenítés tekintetében érte el a sorozatot. A játék első 5 percében ez nem túl szembetűnő, hiszen a földalatti bunkerban kell összeszednünk magunkat a későbbi szerencsétlen eseményeket elindító portyára. Ekkor még naivan azt hittem, hogy nem sokat fejlődött a játék, de amint kiértem a felszínre, ezt a gondolatot azonnal elhessegették a látottak. A grafikai tényezőt három komponens repíti az egekbe: egyrészt az animáció elképesztő minősége, másrészt a bőven adagolt effektek, harmadrészt a megjelenített objektumok száma. Ugyanis egy-egy objektum kidolgozásának minőségét tekintve a program nem érdemel szuperlatívuszokat. Ilyen tekintetben a produktum tisztességes, de semmiképpen sem kiemelkedő munka. A titok az előzőekben vázolt összetevők minőségében keresendő.

Plasztikus példa: Az egyik csata Haven belvárosában játszódik. Az ellenség azonnal reagál a pozíciónk felfedésére, és küld néhány csapatszállítót. Később megérkeznek a jetpackos „Longlegs”-ek, majd a Chimera a bunkerra küldi a földet felszántó támadó-sugarát. Ahogy érkezik a sereg, a távolból először gyenge szellő érkezik, majd a viharossá fokozódó szélvihar autókat mozdít meg, és a fákat szinte gyökerestől csavarja ki a földből. A tomboló elemek látványa olyan adrenalin-lökettel támogatják az egyébként is bombasztikus akciót, hogy szinte ujjongva vetettem bele magam az ütközetbe. És ez még csak az első komolyabb összecsapás. Egy másik jelenetben például éppen hajóval bújunk meg egy híd alatt, miközben egy Goliath átsétál felettünk, szinte ránk omlasztva az egész szerkezetet. Mindezt stabil képfrissítéssel, olyan animációval, mely szinte lefolyik a képernyőről. A szerkezet amorticációjának szinte téglánként lehetünk szemtanúi. Elképesztő, hogy mit raktak össze az Insomniac grafikusai.

A hangulat az előbbiek okán is szintén nagyon a topon van. A depresszív alapszituáció úgy adja meg a felütést, hogy üvöltve rohannánk csatába a Chimera ellen. A legyőzöttség és a kilátástalanság érzését nagyon ügyesen adja vissza a program. Azzal, hogy a célunk látszólag nem a világ megmentése, csupán csak a túlélés, vagy a vég elodázása, teljesen más megvilágításba helyeződik az egész történet. A helyszínek ennek megfelelően nem túl szívderítőek. Minden egyes házikó, útszakasz, kikötő ahol megfordulunk, magán viseli a pusztítás nyomait. Az okosan adagolt hangulati elemek ráadásul nem másznak otrombán az arcunkba, hanem itt-ott elszórva várják a felfedezést; egy vasúti vagonban félig elrothadt szarvasmarha-szállítmány, egy elrozsdásodott fürdőkád, egy kint felejtett családi kép, és még sorolhatnám.

A fegyverek mindig a Resistance sorozat egyik leghangulatosabb tényezői voltak, és ezúttal sikerült ilyen téren is túlszárnyalni az elődöket. Azt kell mondjam, hogy egyik halálosztó eszköz sem tréfál. Az örök kedvenc Bullseye (a Chimera alapfegyvere) az Auger nevű - falon átlátó - kézifegyverrel együtt az elszálltabb kategóriát képviselik az Atomizer nevű áramot szóró eszközzel együtt, de itt van az igen kedvelt Marksman, vagy a távcsöves Fareye is. Természetesen mindegyik fegyvernek van másodlagos tüzelési módja is. Általánosságban elmondható, hogy a máshol látható viszasságoknak, mint például annak, hogy a később felvehető fegyverek csupán erejükben haladják meg a korábbiakat, melyeket így akár el is lehet dobni, itt nyomát sem találjuk. Minden eszköz egy „egyéniség”, és ha már itt tartunk, igen határozott egyéniségekről beszélhetünk. Nem buborékfújókról van itt szó, kérem. Még a Chimera-fegyverek - melyek nem ólommal altatnak - is átütő erővel osztják a halált. A Marksman fülsüketítő rövid sorozatai, a Bullseye még a betont is kicsipkéző lézer-lövedékei, vagy a Rossmore hússzaggató másodlagos tüzelési módja mind olyan eszközei a pusztításnak, melyeket élvezet használni.

Az ellenség intelligenciájára vagy változatosságára nem lehet panasz. Találkozhatunk a közkatonaként bevetett hibridek mellett a már említett longlengsekkel, az Augerrel hadonászó steelheadekkel, a tanknak megfeleltethető brawlerekkel, a háznyi widowmakerekkel, és még sorolhatnám. A lényeg, hogy élvezet velük felvenni a kesztyűt. Ugyanúgy, mint a Resistance világában mindennek, ezeknek az opponenseknek is külön egyéniségük van. A hibridek olykor vakmerően rohamoznak, de ha érzik a túlerőt, akkor fedezékbe vonulnak, miközben a longlegsek állandó tűz alatt tarják állásainkat. A brawler ezzel szemben nem sokat gondolkodik, hanem őrjöngve ront nekünk, miközben autókat dobál félre. Ehhez jönnek még az olyan főellenségként funkcionáló rondaságok, mint a widowmaker, vagy a gépesített Chimera-egységek, és máris teljes a létszám.

Az eredmény

A Resistance a harmadik résszel visszavonhatatlanul felnőtt korszakába lépett. A második rész nyakig merült a mainstream-be, melyből természetesen jelen írás tárgya sem kíván kikecmeregni, ám az eseményeket ezúttal egy sokkal érettebb, emberközelibb nézőpontból élhetjük át. A sztori ezzel együtt rendkívül élvezetes. Ha úgy tetszik egy road movie bontakozik ki a cselekményből, melynek során szemtanúi lehetünk ismert világunk dicstelen pusztulásának. Ha már szóba került megragadom az alkalmat, hogy hangot adjak azon véleményemnek, mely szerint egy idegen civilizáció támadása esetén vajmi kevés esélye lenne az emberi fajnak. Valahogy így képzelném el a támadás nyomán bekövetkező megsemmisülést. A Resistance 3 persze nem akar túlzott mélységekbe merülni, ám a kétségbeesett ellenállás ténye olyan hangulati elemmel ruházza fel a játékot, mely a székbe szögez minket, és hosszú órákra a kezünkhöz ragasztja a kontrollert.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==