Toopac2011.01.02. 11:06

Sharkoon X-tatic Digital 5.1 Headset Mega Teszt!!

A következőkben a Sharkoon Xtatic 5.1es fejhallgatót veszem górcső alá. Nem egy rövid teszt következik Hölgyeim és Uraim, de számos olyan értékes információt akarok így megosztani a termékkel kapcsolatban, amit más eddigi tesztből nem tudhattam, vagy tudhattunk meg! Hát akkor lássunk is „halljunk” is hozzá. Füleket kitisztítani jön a Sharkoon Xtatic Digital 5.1!

Az Előzmények

Már régóta gondolkodtam, hogy veszek magamnak egy jó „kis” fejhallgatót, habár a több éves ütött kopott 2 ezer forintos Speedlink-em még mindig jól funkcionál. Nála drágább fejhallgatóim is már mentek hamarabb tönkre. Mivel Tv-zni nem nagyon szeretek és a párom uralja mindig annak környékét, így a fejhallgató nálam „lét” kérdés! Gondolkodtam egy jó hangfal szetten is, de én „ha már lúd legyen kövér” elvet képviselem, ami egyenlő lenne a kedves többi családtag nyugalmatlan éjszakájával, így letettem róla. A gondolkodásból pedig böngészés lett és ki is néztem magamnak ezt a szép darabot a Sharkoon X-tatic Digital 5,1-et. Mint minden komoly érdeklődő bújtam a fórumokat értékes tapasztalatokkal bíró kommentek után kajtatva. Hát írtak róla hideget is és meleget is! Szerintem a hang és vizuális élményt nyújtó termékeknél 3 fajta vásárló és véleményt nyilvánító réteget kell megkülönböztetni! Az 1: Akinek baromi fontos a jó minőség és pénze is van, így csak a drága cuccokra bukik. 2: Aki a drága cuccokra bukik, okoskodó, fontoskodó, de nincs pénze. 3: Aki laikus, nem annyira hiba búvár, fontoskodó és tökéletesem meg van elégedve egy esetleges középszintre kategorizált termékkel. Én inkább az utóbbi vagyok! A mostani telefonom vásárlása előtt is sok negatívumot olvastam, de aztán mikor kipróbáltam észre sem vettem azokat a „hibákat” amiket más igen!

A vásárlás december 23-án történt. Épp a munkahelyemen ültem, amikor csörgött a telefonom a „Megalomán” Dany barátom hívott, aki mindig minden drága „szart” megvesz magának. Újságolta, hogy vett magának „potom” 42 ezerért egy Turtle Beach X41-es 7.1-es fejhallgatót. Előző nap meséltem neki hogy akarok venni egy 5.1es fejhallgatót, amit eddig ő nem is nagyon tervezett magának, de hát ő ilyen, megelőzött. Felment bennem a pumpa és még az nap én is beszereztem a sajátomét! Félreértés ne essék, nem vagyok apuci és anyuci által eltartva. Augusztus óta keményen dolgozom egy új munkahelyen, ahol egész jól fizetnek és az óta nem is nagyon vettem magamnak semmit. Szóval munka után be a kocsiba Vecsésről le a Határútig, ott parkolás az Europraknál onnan tovább meg Metróval a Ferenc körútig, mert nem volt az Isten, hogy én karácsony előtt egy nappal kocsival bemenjek a városba! A vásárlás Konzolstúdióban vált „történelemmé”. Jó választás volt a bolt, mert itt kaptam olyan optikai kimenetes apdatert is 3 ezer forintért, ami nekem nem volt, így nem kellett vennem Hd Av gyári kébelt. Micsoda mák!

A Csomagolás

A doboz nagyon igényesen van megcsinálva (ennyi pénzért legyen is). Egy tépőzárral lehet a doboz elején lévő lapot ki-be hajtogatni, aminek belső oldalán sok egyéb információ van, hogy milyen hyper szuper dologgal is van dolgunk. A külcsín eddig 5-s, most már jöhet a belbecs! ;

A bontás

Előző tesztekben is olvastam, hogy a füles enyhén szólva a kábeles gyilkos kategóriájába tartozik. A dobozt kibontva kábé ledöbbentem, hova és egyáltalán merre fogok én ennyi kábelt rakni! A jobbik énem enyhén súgta a fülembe, hogy „ügyes vagy majd megoldod. Nem vagyok technikai analfa-béta de a komolyabb cuccoknál mindig szeretem elolvasni a user manualt. El is kezdtem lapozgatni, mi hogyan működik, mit hova kell dugni, mert itt azért tényleg nincs hiány a bemenetből és a kimenetből sem!  A használati útmutató kb. 200 ezer nyelven segíti a dolgunkat, vagy próbálja segíteni, de szokás szerint Magyar nyelven nem volt kedvük segíteni. Sebaj…

A dobozban helyet foglaltak a fejhallgatónak, ami egy távirányítóval érkezik hozzánk, egy SCU-nak pontosabban Sound Control Unit-nak ami ha jól tudom a Digitális kiegészítő része a szettnek. Ezzel a kis dobozzal tudjuk állítani a az egyes hangszórók közötti idő késleltetést a „tökéletes” térbeli hangzás érdekében. Ezt a szerkentyűt amúgy 15-20 ezer forintért is be lehet külön szerezni. Ebbe tudjuk illeszteni a pin-es és a jackes dugókat, usb-t stb stb . A dobozban továbbá találunk egy hálózati adaptert (igen kedves érdeklődők, ennek a cuccnak már kő kemény áramforrás kell), amihez különféle levehető fali csatlakozófejeket adtak, mondjuk, ha netán az USA-ba szeretnénk vinni kis édesünket egy nyaralás alkalmával. Továbbá találunk egy usb csatlakozót, optikai kábelt, jack átalakítókat, mikrofont és nem utolsó sorban egy mikrofon adaptert az xbox 360 controllerhez.

A próba

Egy pár perces kábel összeillesztgetés és az asztalomon történő helycsinálás után a készülék készen ált az első „bevetésre”. Mivel még soha nem volt szerencsém optikai kábelen keresztül élvezni a hallás szépségeit, célirányosan csatlakoztattam az SCU-t az Xboxommal . A fejhallgatót csatlakoztatni kellett az SCU-val és azt tápláló tápkábel egyik végével, ami a fejhallgatónak szolgáltat szintén némi erőforrást. A csatlakoztatás után meglepően figyeltem, hogy a fejhallgató mind két oldalán található Xtatic felirat szép nem túl éles zöld fényben világit! Tényleg nem rossz! A fejhallgató kábelezéséről, amúgy azt olvasni, hogy nem valami minőségi, és strapabíró kiadás, de sebaj majd óvatosak leszünk! Bár reméljük, hogy az estleges hibaforrások csak a nem megfelelő használatnak tudhatóak be. A fülre egészen jól ráfekszik, azért érezni lehet a súlyát is, ami csak azért zavaró mert a „pár grammos” előző fejhallgatóm után meg kell szokni. Másik pozitívum, hogy egész jól leszűri a külvilág zajait. A páromnak gyakran rám kell ordítania, ha akar mondani valamit! Egy családi veszekedésnél elég hasznos kis szerkezet lehet ez!  A fejhallgató amúgy 8 kicsi hangszóróval büszkélkedik, ami oldalankét 4-4 et jelent. A mikrofon fémből van és igen flexibilis, sokan azt mondják, hogy jó minőség és elnyűhetetlen! Azért én vigyázok vele, a mikrofonok nem a strapabíróságukról híresek! 

Összekötés megvolt Xbox indít, hang jön! A Dashboard betöltése után észleltem, hogy halkan lehet hallani a háttérben kis szorgos Star Wars robotocskákra emlékeztető csipogó hangokat. Pc-s próba után is észleltem ezt a problémát, ami nem tudom minek tudható. Gondolom pár embernél ez már kizáró ok, de annyira nem is zavart inkább mentem tovább hogy élesben is hallhassam, mit tud a masina. Jelenleg csak egy Bad Company 2 és egy Forza 3 játékom van. Gondoltam a Bad Company 2 tökéletes választás a hang szempontjából. A dashboardon beállítottam a digital outputot és már indult is a próba egy single playerrel. Direkt esőerdős pályát állítottam be. Akció indul, jönnek a helikopterek, lövöldöznek, és erezhetően jobb a minőség, mint a 2 ezer forintos fejhallgatómon!  Szép hangok és az érzés, hogy nem rossz nem rossz, ami mondjuk nem a lenyűgözés kategóriája. A fejhallgató távirányítója nem egy őrdöngős szerkezet. Található rajta 4 gomb a Front, Rear, Center, és Sub, amivel értelem szerűen a különböző térbeli elosztásokat tudjuk konfigurálni. Az irányító bal oldalán találjuk a hangerő szabályzót, ami nem az a régi tekergetős fajta, hanem egy kis pöcök, amit fel és le irányba húzogatásával tudunk szabályozni. Ha ugyanezt lefelé nyomjuk, akkor a mute funkció érvényesül. Jobb oldalon pedig a mikrofon hangerőszabályzó, annak kapcsolója és bemente található. A hangerő szabályzásnál hangerőtől függően a front, rear, center és sub felirat különböző színekben változik, először nem tudtam, hogy miért. A zöld szín a halk szintet jelzi, majd kék, világos-kék, fehér és a legfelső leghangosabb határ elérésénél a piros szín adja tudtunkra, hogy ez már a plafon!

Dani barátom már előbb hazaért és neki volt ideje beállítani az ő szerkezetét, így hívott, hogy menjük multizni. Mondtam magamban hát jó, legyen. Az első körökben továbbra is inkább a hang beállításokra törekedtem ismerkedtem a dologgal, nem is figyeltem a játékra. Rájöttem, hogy ha az összes felirat egy színben világít, akkor vannak egy hangerőn a „szintek”. A játékban az eddig tökéletesen bevált War Tape funkciót a Headphone-ra változtattam. Kis hangerő szabályzás, és egyszer csak jött a Hoppá! Itt valami lesz… Helikopter bal fentről, támadó Bradley szemből, emberek ordítozásai a házak közül, robbanások és az AUG puskám hangja = ez valami Brutál. Hajnali 1-ig meg sem ált, a játék. A mikrofon remekül funkcionál sokkal jobban, mint a gyári headset, így aki állandóan fülessel játszik mint én, annak ez egy nagyon kényelmes megoldás! A második „felvonás” a Forza 3 Motorsport lóerővel agyon paprikázott játékával kezdődött. Több autót próbálgattam japánt, amerikait, olaszt. A turbó szépen fütyül, a gumik jól nyikorognak, a V8-asok jól pöfögnek a játékban, és az ütközések is jól vannak a basszussal fűszerezve. Érezhetően sokkal jobb, de eddig még mindig a Bad Company 2 viszi a pontok többségét nekem! Sajnos most játékból időhiány miatt csak ez a kettő van nekem, de majd tavasszal következik azok pótlása, így mondjuk, egy horror játékot csak később tudok kipróbálni, ami mondjuk kihagyhatatlan egy ilyen fejhallgató birtoklása esetén. De most „halljuk” hogyan muzsikálnak a filmek zenék!

Zenék tekintetében nem a Sharkoon Xtatic a mi választásunk. Érezhető, hogy ezt a fejhallgatót a kemény akciókra és filmekre fejlesztették ki. Amúgy nem rossz, de olvastam, hogy kisebb állítgatás után (például 2.1) elég elviselhetően tud szólni! A filmnézés már egy más „tészta”! Egy film buzinak, mint én fontos hogy ezen a területen is megállja a helyét. Több filmet is kipróbáltam. A Halálos iramban, az Őrület határán, és a Miami Vice címeket próbáltam ki 5.1-ben. Mind a három film nagyon élvezhető főleg a háborús. A fegyverek csattogása, a robbanások fenomenálisak. A Halálos Iramban és a Miami Viceban pedig igen kellemesen szólnak az akciójelentek!

Összegzés

Sokan erősen kritizálták a terméket mondván, hogy az csak imitált 5,1-et tud nekünk biztosítani. Ez lehet, hogy igaz, de azt nagyon jól csinálja. Én úgy mondanám, hogy ez a füles rendkívül jól fel erősíti nekünk azokat az effekteket, amik igazán élvezetessé tudnak tenni egy játékot. Higgyétek el, egy ilyen füles sokkal tovább le tud kötni minket, ha olyan tiszta és brutál hangzást kapunk, amit eddig nem. A lövések robbanások, motorhangok mind fantasztikusak. Egyszóval, ha nem zavarnak a drótok és a jó hangzás, valamint a termék ára, ami most 32 ezret kóstál, akkor szerintem érdemes egyszer kipróbálni! Eddig mindig is a képi látványra gyúrtam, de tovább kellett lépni egy szintet a jobb és jobb játékélmény érdekében! Eddig még nem csalódtam az Xtaticban, remélem nem is fogok. Vigyázni fogok rá az biztos. Tény hogy soha egy füles nem fog tudni olyan térbeli hangzást produkálni, amit egy szobában megfelelően elhelyezett hangrendszer igen. Ezzel tisztában kell lennünk, ha 5.1-es fejhallgatót tervezünk vásárolni. De ennek ellenére a térbeli hangzás terén fejhallgató módjára nagyon jól megállja a helyét! Ahogy azt másképpen mondják egy szép előadásra, filmre, szoborra, vagy egy autóra, hogy azt látni kell, úgy az Xtaticra csak azt tudom mondani: Ezt hallani kell!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==