[41] Gulandro (offline)

Higgadt - Lehetetlen

Ő egy 35 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

4828 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 127086 kreditet gyűjtött

2010 August
09:40 A VHS korszaka - egy este a múlt jegyében
Talán nem titok egészségtelen rajongásom a régi formátumok iránt. Minél analógabb valami annál inkább kell. Bakelit lemez? KELL! Hangkazetta? Ki nem dobom. VHS? Mit iszol? Mint minden más jól nevelt őrületem ez is kihat az életem minden területére. Régóta elterveztem már egy alkalmat, amikor ez lesz az est témája és a kor, amikor a legendák születtek. :fanfárok:

A meghívásra végül öten gyűltünk össze egy viharos péntek estén a padlástérbe. Vízi pipa (új csővel az alkalom kedvéért), chips és sör meg energiaitalok tarkította látkép. A tetőablakokon doboló természet. Eljött a videózás ideje.Az ünnepélyes estét egy rövid, a VHS történetét bemutató előadás nyitja (közben a videó őrült hangon csévéli visszafelé a kazettát). Az első alkotás a könnyedség jegyében a Dínózsaru (Theodore Rex), ami mint kiderül sokak emlékében ott volt valahol az emlékek peremén, de azért a droid Whoopie goldberg és a vegetáriánus T-Rex viszi a pálmát ... a klónozott varangy ellenségek pedig világbajnokok simán. (érdekesség, hogy a Sky kapitány és a holnap világa kísértetiesen hasonló történettel bírt sokkal később)

Közben elmerengünk a VHS időkön, ki-ki elmondja neki milyen gyerekkori emlékei vannak vele kapcsolatban. Én momentán sikeresen szakítottam egyszer miatta (nem is olyan régen) mert a hölgy semmilyen szín alatt nem bírta a VHS minőséget. ("A borzalom...a borzalom.") Kit hogyan tiltottak el, mennyi kazettát kellett kidobnia és hasonlók.Az este gerincét persze a Mad Max 2: Országúti harcos (The Road Warrior, azonos címen lapozgatós könyv is készült) adta. Mel Gibson a valódi csúcson. Minden jelenet a helyén, a brutális jelenetek ellenére még mindig a lélegezve sikító gyereke a legijesztőbb. Vér és erőszak ... ilyenkor mindig úgy érzem a számomat játssza valami lelki vurlitzer. Max jött, látott és győzött ... a befejezés pedig nem igényelt semmilyen folytatást.

A tévék alatt sorakozó konzolok nagy érdeklődést keltenek. Valóban, a PS2-X360-SNES trióval minden jelenlegi cég legjobb ketyeréit tudom egyszerre az SD tévére kötni és játszani szinte bármivel rajtuk. A filmek szünetében előbb a Quake 3 irányításán szörnyülködünk majd a Fable 2 szépségei tűnnek fel. Micsoda kort élünk ... sokszor ijesztő ... sokszor túl tömény. "The pills release the pain."Az éjszaka előrehaladtával és a vihar elvonultával egyre párásabb és sűrűbb a levegő. Van aki kidől az előkészített polifómokra és hálózsákokra. A Szárnyas fejvadászt (Blade Runner) más kevesebben pillantják meg. Pedig a Nexus 6-osok vadászata az eredeti, mozis verzióban sokkal izgalmasabb. Itt még hat elszökött replikánsról van szó és a főszereplő narrációja alig nyomja el a híres magyar mondatokat: "Lófasz! Nehogymá'! Te vagy a Blade, a Blade Runner!"

Végül azonban erősebb az álom vagy csak kitartóbb és a videó kazettája halkan megáll. Elalszanak a fények és mindenki aludni tér. A polcokon sorakozó VHS kazetták azonban az utolsó lejátszásig őrizni fogják a ma már relikviának számító szinkronokat és vágatlan verziókat. A vendégek eltávoznak, a vízipipa szén hangtalan hamvad el. Álmainkban azonban a vad ausztrál sivatagban klónozott dinókat üldöz motoron Han Solo.

24 komment

[25] Ikaruga
Aug 23., Monday 6:38 #24
Sikerült megszereznem álmaim videóját.Na nem valami nagy dologra kell gondolni,mert főként a nosztalgia vezetett.20 éve vettünk egy Fisher videót Bécsben.Azon nőttem fel.Most fel lett újítva én meg elcsakliztam anyáméktól,mondván nekik már úgysem kell.A régi kazettáimat is előszedtem és szépen kiraktam a dvd-k mellé.Vicces,hogy valami ami végigkísérte a gyerekkoromat és nem is volt régen az retronak számít.Az én videómat amit meg évek óta nem használok azt nekik adtam.
A világon az ész van elosztva a legigazságosabban, mindenki úgy gondolja hogy neki elég sok van...
[3] Tair
Aug 12., Thursday 23:36 #23
Nemrég megnéztem a Blade runnert a jóféle narrátoros verzióval. Életemben most láttam ezt a filmet először és nagyon jónak tűnt.
"Mond, hogy cuki bifi!'
Aug 09., Monday 13:15 #22
Válasz stk (#14) üzenetére
Nem tudom, de még kapni videó/magnó kazettákat és lejátszókat, és remélem ez igy lesz jó darabig.
[33] backstab
Aug 09., Monday 11:07 #21
Válasz axl (#19) üzenetére
Van olyan 4 éves, méregdrága collector's edition DVD-m, amit már nem játszik le egyetlen készülék sem. Karcmentes, dobozban volt, egyszerűen elfáradt az anyag.
Nagyon kell vigyáznom a TV3-ról felvett Szárnyas Fejvadászomra, mert digitális verzió soha nem lesz belőle. Ez az a Deckard-narrátoros, hepiendes verzió, amit Ridley Scott annyira gyűlölt, hogy az összes mesterkópiát felvásárolta, és megsemmisítette. Hülye, vén f*sz! Talán kiadhatta volna egy dupla lemezes változatban, és mindenki eldönthette volna, melyik tetszik neki: az eredeti, vagy a rendezői változat. De neeeem....
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[17] G.A.R.
Aug 09., Monday 8:54 #20
Pár hete találtam a régiségek között a padláson egy 1985-ben felvett Rambo VHS-t. Hihetetlen, de még mindig teljesen nézhető minőségű. Hangalámondásos, természetesen.
http://www.youtube.com/user/TheGamecastChannel
[55] axl
Aug 09., Monday 1:18 #19
Válasz axl (#18) üzenetére
De most komolyan, számomra a DVD-nek ez volt a legnagyobb előrelépése: nem kell tekergetni és nem romlik a minősége minden egyes lejátszás után. A szebb kép, hang, extrák nem érdekeltek (annyira), ellenben az alap elvárás nálam (filmeknél), hogy amit megveszek, az konstans olyan is maradjon.

Pl. ezért nem mozgat meg különösebben a a BluRay sem: semmi olyasmit nem tud a nagyobb tárolókapacitáson és felbontáson (ami az előzőből következik) kívül, amit a DVD ne tudna. Jó, persze, ez nyilván sarkítás, néhány éven belül úgyis váltok én is, de jelenleg semmi olyant nem kínál, ami számomra valaha is hiányzott volna a DVD-ből...
I WλNT TO BELI3VE
[55] axl
Aug 09., Monday 1:12 #18
Válasz Npeti (#1) üzenetére
"Visszapörgetni a kazettákat..."

Hogy azt de utáltam! Meg a konstanst romló kép- és hangminőséget. (Nem mintha vájtfülű-vájtszemű lettem volna, de azt azért még szabad szemmel és füllel is lehetett látni/hallani.)

Ennek ellenére szeret(t)em azt a korszakot (és szeretek visszaemlékezni rá, hogy akkor milyen szar volt egyfolytában tekergetni, és milyen jó, hogy ma már nem kell), de kizárólag a filmek és maga az időszak miatt. A tekergetésnek ehhez köze nincs.
I WλNT TO BELI3VE
[42] stk
Aug 08., Sunday 23:35 #17
első kép bladerunnernál, barney a dinoszaurusz legnagyobb forma
"játszani jó" ősi kínai közmondás. A horst fuchs féle V gyalut balkezesek is használhatják! Mobile suit ガンダム 3DS: 1934-0821-8173 Psn: stk_stikk "Mark IV Style Motherfucker" "Truly outrageous"
[18] Red13
Aug 08., Sunday 22:25 #16
Á imádtam ezt a korszakot, rengeteg VHS kazi van itthon. Legjobban azt bírtam amikor beteg lettem, elhúztam orvoshoz, kiírt 1 hétre aztán mindig szépen megnéztem a Rendőrakadémiát 1-5-ig.
Vagy nagy élmény volt még a Mortal Kombat, te jó ég azt haverokkal mennyiszer megnéztük, meg még egy rakat tipikus VHS korszakot idéző filmeket. Nemrég néztem meg a Vakáció sorozatot Csevi Csézzel.
PSN: HUNred13 blog: fyahfilms.blogspot.com
[42] stk
Aug 08., Sunday 19:47 #15
Válasz stk (#14) üzenetére
de lehet keverem a magnó kazettával, valamelyiket a kettő közül
"játszani jó" ősi kínai közmondás. A horst fuchs féle V gyalut balkezesek is használhatják! Mobile suit ガンダム 3DS: 1934-0821-8173 Psn: stk_stikk "Mark IV Style Motherfucker" "Truly outrageous"
[42] stk
Aug 08., Sunday 19:40 #14
Válasz Lord Piccolo (#13) üzenetére
mármint mit? mert vhs gyártást már leállították 2 éve ha jól tudom.
"játszani jó" ősi kínai közmondás. A horst fuchs féle V gyalut balkezesek is használhatják! Mobile suit ガンダム 3DS: 1934-0821-8173 Psn: stk_stikk "Mark IV Style Motherfucker" "Truly outrageous"
Aug 08., Sunday 17:25 #13
Régi szép idők. Csak adja a jó Isten, hogy ezeknek a gyártását soha ne szüntessék be és legalább elszórva lehessen kapni még 2050-ben is.
[11] Mark
Aug 08., Sunday 15:24 #12
Oh, máj gád! Amikor még egy gombnak egy funkciója volt! A mai napig nem tudom muterral megértetni, hogy az intelligens gomb mindig azt csinálja, ami fölé van írva.
"Dehát az előbb még ezzel töröltem, most meg küldi?!"
Nekem ott kezdődött, amikor Bruce Lee, Bud Spencer, meg deutsche pornót néztünk egy haveromnál, akinek svájcban volt melós a faterja és mindig púp cuccaik voltak. Nagy képernyős Sony, Sony vhs, Commodore 64 (az Amiga 500 szerű laposabb, amikor nálunk még a bumszli is újdonság volt). Emlékszem, megnéztük a Robotzsaru 1-et, majd hazafelé üvöltve rohantam le az ötödikről, hátha úgy nem jön szembe az a szerencsementes, aki savtartályba hajtott és leolvadt a bőre
Aztán néztünk szétmásolt Van Damme filmet másik havernál olyan Blaupunkt videon, aminek zsinóros volt a távirányítója. Aztán nagybátyámnál teljesedett ki a video őrület, ahol konkrétan péntek estétől vasárnap estig egyhuzamban videóztunk. Emlékszem nem az ollt a kérdés, hogy láttuk-e a filmet, hanem, hogy mennyire régen Szép idők voltak.
8-bit MOS 6510 proci 1 MHz, 64K RAM, VIC-II graphic chip 17,73 MHz.Videoton Infracolor 2000-esen "hajtom".
[42] stk
Aug 08., Sunday 14:32 #11
nekem talán van egy csomó kidobásra ítélt vhs-em, majd megnézem ,hogy mik, ha esetleg valakit érdekelne, odadom ingyen, persze meg kell nézni, hogy megvannak e még egyáltalán.
"játszani jó" ősi kínai közmondás. A horst fuchs féle V gyalut balkezesek is használhatják! Mobile suit ガンダム 3DS: 1934-0821-8173 Psn: stk_stikk "Mark IV Style Motherfucker" "Truly outrageous"
[42] stk
Aug 08., Sunday 14:30 #10
a betamax mennyivel jobb volt anno, csak hát előbb licenszelt a nagy studiókkal a jvc
"játszani jó" ősi kínai közmondás. A horst fuchs féle V gyalut balkezesek is használhatják! Mobile suit ガンダム 3DS: 1934-0821-8173 Psn: stk_stikk "Mark IV Style Motherfucker" "Truly outrageous"
[42] stk
Aug 08., Sunday 14:29 #9
helyi videókölcsönzős formánál, ha már visszajáró vendég voltál, csomó kalóz felvételt is lehetett köclsönözni rengeteg közülök, még az a fajta, ahol egy ember szinkronizálta az egészet
ráadásul, kb annyira sz..tak a korhatárokra, hogy az összes bkat horrorfilmen túl voltunk már 8-10 évesen
"játszani jó" ősi kínai közmondás. A horst fuchs féle V gyalut balkezesek is használhatják! Mobile suit ガンダム 3DS: 1934-0821-8173 Psn: stk_stikk "Mark IV Style Motherfucker" "Truly outrageous"
[1] toxik
Aug 08., Sunday 14:27 #8
Nagyon nagy volt az este. A blade runnert be kell pótolni. Egyáltalán nem emlékeztem, hogy ez filmnoir stílusú.
[17] Petreszku
Aug 08., Sunday 12:58 #7
A kedvesem is vhs-re veszi fel a sorozatokat sőt rengeteg vhs kazettája van.Mi is szoktunk noszalgiázni.A rég szép szinkronok "nő és férfi" egy hang érzelem nélkül.
"Emberi törvény kibirni mindent és menni mindig tovább, még akkor is, ha már nem élnek remények és csodák." (Hemingway)
[27] Rudymester
Aug 08., Sunday 12:02 #6
Nem is hinnéd, de tucatnyi Vhs kazit hoznak be az üzletünkbe elektromos hulladék címen hetente.

Mi Eruval még videót használunk a mai napig sorozatok rögzítésére. Szegény kazetta már 2 éve használatban van heti 2-3 alkalommal.
http://www.facebook.com/retrofaktor
[64] DarkVenom
Aug 08., Sunday 12:02 #5
Válasz nesman (#4) üzenetére
Eszelős? NEM CSAK SPÁRTAI!!!!!4444
Thrills, Chills, Kills!
[34] nesman
Aug 08., Sunday 11:59 #4
Mad Max 1-2 én is VHS-en néztem, aztán beszereztem DVD-n amikor nekiállt haldokolni a videomagnó. Az a két lemezem warez.

Én szeretem a magyar szinkront, egy film van amiben nem tudom elviselni.....az a 300.
Szeretem a sajtot.
[64] DarkVenom
Aug 08., Sunday 11:54 #3
Hmm, VHS-en én Star Wars-t szoktam nézni - nem vagyok szinkronrajongó, de amit azzal szoktam meg gyerekként, azt szívesen nézem úgy. DVD-re meg ugye nem tették rá, így marad a sok helyen kinyúlt szalag (meg is látszik), de hát istenem.
Thrills, Chills, Kills!
[4] D.
Aug 08., Sunday 11:52 #2
Köszönöm a remek estét és a jó filmeket és a chipset és az energiaitalt és a vizipipát és a játékot.
Oh it's bad luck to be you.
[35] Npeti
Aug 08., Sunday 11:52 #1
Hála az égnek 1-2 hete sikerült egy müködö videot szerezni és mellé egy kütyüt amivel betudom digitalizálni a filmeket így sok régi kedvencet tudok megmenteni majd még az elkövetkezendő évtizedeknek.

A VHS tényleg a csúcs volt hiába a hd meg a fene tudja még micsoda ennek volt hangulata. Visszapörgetni a kazettákat mielött megnézed közben elökészíteni a kaját a filmhez. Régi szép idők.
Gulandro
Ahogy nap úszik el életünk horizontja felett, Ahogyan a fény tűnik el a messzeségben. Hajósok, tengerek vándorai születnek és halnak meg Otthonuktól távol, idegen vizeken, Uram add, hogy vándor lehessek egyszer.
Ezeken a platformokon játszom
Xbox
Playstation2
Playstation Portable
PC
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, Kaland, FPS, Retro, Szerepjáték
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék mindenhol, Társasjáték, Szerepjáték, DVD, Magazinok, újságok, Zene (hallgatom), Könyvek, TV, Írás, Mozi , Anime, Színház, Csajozás / Pasizás, Étterem, Paintball, Horgászat, Barátok, Billiárd, Email, Letöltés, Fórum, Internetes magazinok, Vitorlázás
Barátok, ismerősök
kopa
(offline)
theSickness
(offline)
zs0lt1
(offline)
aya
(offline)
DarkVenom
(offline)
ZS0LTI
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
gyuri12
(offline)
Fatman
(offline)
rolmanus
(offline)
jimessor666
(offline)
Yip Man
(offline)
konzolcowboy
(offline)
hjetyekus
(offline)
Chelsea
(offline)
joeystation
(offline)
tjames
(offline)
sum-blink
(offline)
stk
(offline)
rozsomak96
(offline)
getro2
(offline)
zoba
(offline)
Doom
(offline)
Cayman HUN
(offline)
tomi23
(offline)
Komattre
(offline)
Riddla
(offline)
Wolverine
(offline)
backstab
(offline)
Kira
(offline)
D.
(offline)
toxik
(offline)
Sunfi3lds
(offline)
Raƶe
(offline)
Tair
(offline)
siklara
(offline)
Icabod
(offline)
dpb
(offline)
Sz1V4Rka
(offline)
Shifty Fox
(offline)
inferior
(offline)
Kester
(offline)
Svitzh
(offline)
NoM4D
(offline)
Fórumozó
(offline)