[Teszt] Unicorn Overlord - a Vanillaware ismét megcsinálta

Unicorn Overlord - a Vanillaware ismét megcsinálta

KennyKern Péter2024.03.17. 21:30

Szomorú látni azokat a híreket, melyekben arról olvashatunk, hogy a tesztünk tárgyát képező csodálatos Fire Emblem és Final Fantasy Tactics-szerű taktikai JRPG-nek, az Unicorn Overlordnak közel 10 év fejlesztése után a játék felett bábáskodó VanillaWare a csőd szélére került. Kicsit emlékeztetett a helyzet a SquareSoft Final Fantasy 1987-es próbálkozására. Akkori és a mostani készítők is egy lapra feltettek mindent, siker vagy végső bukás alapon. Én remélem végül népszerű lesz az Unikornis, mert 2024 egyik nagy meglepetéséről beszélünk.

A történetben Alain-t, a fiatal herceget fogjuk megtestesíteni, akinek forradalmát kell levezényelnünk. Célja, hogy visszahódítsa királyságát, valamint legyőzze a trónt bitorló árulókat és felszabadítsa népét a zsarnoki birodalom fogságából. Kalandunk során számos csavarral találkozunk, miközben lépésről-lépésre békét hozunk a régiókban, és mindeközben így szerzünk újabbnál újabb szövetségeseket. A játék készítőinek, a VanillaWare-nek, olyan csodás címeket köszönhetünk, mint az Odin Sphere, a Murmasa: The Demond Blade, vagy a 13 Sentinel: Aegist így a minőség garantált. A Unicorn Overlord leginkább a japán fantasy stratégia JRPG-nek (Fire Emblem, Ogre Battle, Final Fantasy Tactics) és az amerikai real-time stratégiai játékoknak (Command & Conquer, Starcraft, Warcraft) a szerelemgyereke.

Hasonló stratégia van a harcoknál, mint a Fire Emblem esetében, azaz minden kasztnak megvan a gyenge pontja és az erőssége, így nem mindegy milyen csapattagokat állítunk össze bizonyos egységekbe. A támadás előtt mutatja egy csík, hogy mennyi esély van a győzelemre, mennyi életet vesztünk az adott gárdával. A támadás és haladás viszont nem sakktábla szerű, haem bizonyos hatótávolság és alakzat szerint támadunk. Valamint nem is körökre osztott, hanem példaként a Command & Conquer-ben látott aktív irányítást alkalmazza. Kiválasztod az egységet (egyszerre akár többet is lehet) és megadod a haladási útját, kijelölöd a célpontját. Az időkorlát miatt gyorsan kell cselekedni, emiatt a harcok feszesek, de nagyon élvezetesek, - sokszor azon kapjuk magunkat, hogy több órát játszottunk a tervezettnél.

A világtérkép hatalmas és szabadon bejárható. Persze van egy kijelölt ajánlott útvonal, de sokszor inkább a mellékkalandokba fogunk, ahol kedves történeteket ismerünk meg, valamint szerzünk új bajtársakat is. Érdemes ezeket lenyomni, mert tapasztalati pontjainkat, hírnevünket és becsületünket növeljük. Általuk tudjuk emelni egységeink karaktereinek számát, fejleszteni fegyvereinket, képességeinket, valamint bővíteni forradalmi szövetségeseink nagyságát. Ami brutális, hogy több mint 60-féle karakterrel találkozunk kalandunk során, mindegyiknek egyedi személyisége, és remek szinkronhangja van. A történetben számos választási lehetőségünk van az erkölcsi kérdésekben, dilemmákban, de alaposan meg kell fontolni a válaszunkat, mert ezek nagyban befolyásolják a leendő eseményeket.

A szereplők közötti viszony is fontos, melyet sokféleképpen fejleszthetünk. Ajándékokkal kedveskedhetünk egymásnak, vagy a térképen bizonyos időszakos események megtalálásával is növelhetjük a szimpátiát közöttük, ezáltal a harci képességeiket is. Az aktív és passzív képességek fejlesztése is fontos. Az aktívak azok, amelyeket arra használunk, hogy a karakterek megtámadják, gyengítsék az ellenfelet, vagy gyógyítsák, erősítsék a bajtársakat, akkor amikor sor kerül rájuk. A passzívak reakcióként aktiválódnak valamire, például arra, hogy egy szövetséges ütést kap, vagy megmérgezik – ilyenkor azonnal gyógyítanak. Mivel az egyes harcokban rendelkezésünkre álló aktív és passzív képességpontok korlátozottak, fontos, hogy megtervezzük azt a harci taktikát, amelyet minden egységünk követni fog. Konkrét feltételeket és célokat állíthatunk be prioritás szerint, - ez picit a Final Fantasy XII Gambit rendszeréhez hasonlít.

Az egyes egységek a térképen is eltérően haladnak. A lovasok gyorsabbak, a szárnyakkal rendelkezőek át tudnak repülni a folyókon, csapdákon. Ezek tetejébe minden karakter rendelkezik olyan képességekkel, amelyeket bármikor felhasználhatunk a térképen, amennyiben rendelkezünk az aktiváláshoz szükséges értékes pontokkal, melyeket harccal és bázisok meghódításával érünk el. Ezek gyakran nagyon hasznosak, és megváltoztathatják a csata kimenetélét. Ilyen támadás például az, amivel gravitációs területet hozunk létre, és így lelassítjuk az ellenséget. Vannak olyan képességek is, amivel sebezhetünk, de akár feléleszthetjük vagy meggyógyíthatjuk a szövetségeseket. Rengeteg dolog van még a játékban, így csak a legfontosabbakat próbáltam bemutatni – hihetetlen mennyire tartalmas és széleskörű a játék.

Az összetett játékmeneten túl természetesen a mű másik legfigyelemreméltóbb pontja a grafikai része és annak művészeti iránya. A Vanillaware mindig is kitűnt azzal, hogy gyönyörű, kézzel készített illusztrációkkal kényeztet bennünket. Most is nagyon egyedi stílusban, művészi szinten alkottak. A karakterek csodálatosan lettek kidolgozva, de a mesés hátterekre sem panaszkodhatunk. Mintha egy illusztrált történetekből álló könyvet látnánk életre kelni. Minden platformon kifogástalanul sikerült a játék, még Switch-en is. Demót kipróbáltam ott is, és az OLED kijelzőn is pompás volt és stabil 60 FPS-sel futott. A tesztpéldány Series X-en érkezett, és természetesen itt még a magasabb felbontás is növelte az élményt. Zeneileg is rendben van a játék – epikus, hangulatos, érzelmes és változatos a háttérben szóló muzsika.

Az Unicorn Overlord óriási tartalommal bír, és ha mindent felfedezünk benne, akkor bőven 100 óra felé tud menni a játékidő. Én általában rosszul vagyok a mellékküldetésektől. Szeretem, ha egyensúly van a fő és a másodlagos tevékenység között. Itt viszont olyan jól megtervezett a mű, hogy szinte lehetetlen abbahagyni, és az egész térképet fel akarom fedezni benne, azaz nem frusztrál az, ha mellékvágányra vagyok terelve. Így a játék minden percét élveztem, a taktikai játék szerelmeseinek melegen ajánlom ezt a remekművet.

Unicorn Overlord | Kiadó: SEGA/Atlus | Fejlesztő: Vanillaware Platformok: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox Series X|S (tesztelt), PlayStation 5 Megjelenés: 2024. március 8. | Ár: 59.98 EUR / 22 490 HUF

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

5 órája

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

13 órája

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

1 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

3 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

4 napja
13

Heti megjelenések

5 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

5 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

6 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

7 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

8 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

8 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

8 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

9 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

9 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

9 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==