[Első benyomások] The Great Ace Attorney Chronicles

The Great Ace Attorney Chronicles

dragCsető Zsolt2021.07.26. 14:00

Soha nem volt könnyű dolga annak, aki tartani szerette volna a lépést az Ace Attorney-szériával, a Capcom ügyvédes kalandjátékai ugyanis rendre komoly késéssel jelentek csak meg angol nyelvterületen. Már amikor egyáltalán megjelentek, a The Great Ace Attorney: Adventures, illetve annak folytatása, a The Great Ace Attorney 2: Resolve ugyanis egyáltalán nem voltak elérhetőek eddig a szigetországon túl. A kulcsszó azonban az „eddig”, a két szóban forgó cím ugyanis egy méretes, The Great Ace Attorney Chronicles névre hallgató csomagban most mifelénk is elhajózott, méghozzá PC, PS4 és Switch platformokra. Miután egy tényleg brutális szavatosságú, két komplett játékot, tíz ügyet és nagyjából 60 órányi játékidőt kínáló kollekcióról van szó, ezért a teljes értékű tesztre egy kicsit még várnotok kell, ám addig is olvashattok első, megjelenés előtti benyomásainkról.

Egy igazán különc spinoffról van szó, mely a játékmenet tekintetében egyértelműen a klasszikus vonalba tartozik ugyan, időben azonban egy évszázadnyit repül visszafele, egészen a viktoriánus korig. Mondhatnánk azt is, hogy Meidzsi-kor, ha már Japán a kiindulási pont, nem véletlen azonban a brit kapcsolódás, a The Great Ace Attorney Chroniclesben ugyanis Angliába utazva kell megoldanunk különféle bűntényeket, ami egészen sajátos hangulatot és körítést kölcsönöz a játék számára. Magukat a karaktereket (élükön az új főhőssel, Ryunosuke Naruhodóval, aki Phoenix Wright egyik felmenője) egy szokás szerint fantasztikusan jól megírt „cold open” ügyben vezetik fel nekünk, melyben ifjú ügyvédvárományosunk maga kerül a bíróság elé, így az izgalmak szó szerint az első perctől megvannak – azzal semmiképp sem lehet vádolni Shu Takumi legújabb alkotását, hogy túlságosan lassan indul be.

Az új kor és az új karakterek mellett tehát a játékmenet a régi: első körben bizonyítékokat és információkat kell gyűjtenünk, majd a tárgyalóteremben meg kell találnunk azokat az ellentmondásokat és hazugságokat a szemtanúk vallomásaiban, melyek az igazság irányába billenthetik a cselekményt. Egy-két aprósággal azért igyekeztek feldobni a fejlesztők a már jól bevált receptet: a vallomások alatt például előfordulhat, hogy egy másik karakter gyanúsan kezd viselkedni, így áthelyezhetjük rá a fókuszt. De ott van Herlock Sholmes karaktere is, aki (Conan Doyle inspirációs forrásként szolgáló, ikonikus figurájához hasonlóan) a dedukció mestere, az esetleges ellentmondásokat azonban nekünk kell kiszűrnünk az erre fókuszáló szekvenciák során.

Akinek még nem volt dolga a szériával, az jobb, ha tisztában van azzal, hogy ezek sokkal inkább vizuális novellák, mintsem hagyományos kalandjátékok. Ez értelemszerűen rengeteg szövegdobozt és olvasást jelent, ám ha valami, akkor ez a játék tökéletes beugrónak számít, nem elég ugyanis, hogy a cselekmény izgalmas és valóban fordulatos, de a poénok és a karakterek is mind emlékezetesek és jól kitaláltak. Mindegyiküknek van egyfajta jellegzetessége, amely mind a szövegkönyvön, mind a grafikai dizájnon keresztül markánsan átjön, és bár a gyilkosság komoly dolog, az Ace Attorneyból szokás szerint nem hiányoznak az olyan elemek sem, mint a karikatúra vagy az önreflexió. Sokszor ez az egész a megtévesztés része is egyben, ebben a csavaros bűnténysorozatban ugyanis sosem lehetünk biztosak abban, hogy ki bújik álarc mögé, ki mond igazat és ki hazudik. Az első pár óra alapján tehát kétségünk sincs afelől, hogy a legújabb dupla-epizódban minden megvan, ami miatt a korábbi Ace Attorney-játékokat szeretni lehetett, méghozzá újszerű és egyedi körítéssel. Hogy az izgalmak hosszú távon is megmaradnak-e, illetve hogy a visszatérő gyermekbetegségeket (mint például amikor nem logikus, hogy melyik bizonyíték felmutatása gördíti előre a cselekményt) mekkora mértékben sikerült visszaszorítani, az kiderül későbbi tesztünkből.

The Great Ace Attorney Chronicles | Platform: PS4 (tesztelt), PC, Switch | Kiadó / Fejlesztő: Capcom | Megjelenés: 2021. július 27.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

10 órája

Heti megjelenések

12 órája
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

21 órája
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

2 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

3 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

3 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

4 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

5 napja
11

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

5 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

6 napja
13

Heti megjelenések

7 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

8 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

9 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

9 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

2024.04.19.
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==