[Teszt] Brothers: A Tale of Two Sons Remake

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

sQrNagy Csaba2024.03.20. 11:00

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában. Bár azóta az It Takes Two és A Way Out segítségével a kooperatív elemek kreatív használata az általa létrehozott Hazelight Studios védjegyévé vált, a Brothers: A Tale of Two Sons koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Az olasz Avantgarden Games szerint ez talán elég indok arra, hogy picit felpiszkálják egy évtizeddel később a játékosok következő generációjának.

A kissé sablonos fantáziavilág alapjaira épített lábjegyzetnyi történet változatos tájakon kerget keresztül, sodró lendületű és eredményesen nehezedik a mellkasunkra. Ráadásul mindezt az arab gyökerekből táplálkozó, fiktív nyelvű dialógusai helyett elsősorban a játékmenetbe simítva igyekszik átadni. Főszereplő párosunk ugyanis Naia és Naiee, akik halálos betegségben szenvedő édesapjuk megmentésének reményével indulnak el felkeresni az Élet fáját - mi pedig párhuzamosan irányítjuk majd őket a tragikus keretbe foglalt, érdekes karakterekkel kísért, veszélyekkel teli kalandjuk során!

Az "egyjátékos kooperatív élmény" nemcsak papíron működik zseniálisan. A bal analóg kar által tudjuk az idősebb és erősebb fiút terelgetni, míg a kontroller jobb oldala a fiatalabb, agilisabb, kisebb testvér mozgásáért felel. Az ugrás és mászás részben automatizált, így csak a két ravaszra van még szükségünk a szituációhoz igazodó, dinamikus interakciók érdekében. A koncepcióra építve számos környezeti puzzle elemen és ügyességi szekción kell majd keresztül lavíroznunk, de egy kis akciótól sem ijednek meg azért a fiúk. Bár az operatőr nincs mindig a helyzet magaslatán, kihívást valószínűleg senkinek nem fognak okozni, ellenben kellően változatosak ahhoz, hogy ne fulladjon unalomba a nagyjából három órás kaland.

Már csak azért sem, mert a fősodor abszolút lineáris felépítését egy maréknyi opcionális, jópofa vagy éppen váratlanul kemény gyomrost ütő mellékszál, illetve számtalan apró környezeti interakció színesíti. Az egyes helyzetekre, karakterekre és tárgyakra ráadásul mindkét fiú eltérően, egyedi animációkkal reagál. Érződik a játéktér minden egyes poligonján az odafigyelés, amiből semmit nem veszített a felújítás. Sőt. Most még inkább érdemes lehuppani az utunkba kerülő padok egyikére és lassan magunkba szívni a táj hangulatát, ameddig a testvérek megpihennek.

Bár pont a szokatlan irányítás teszi különlegessé a játékot, a 2019-es Nintendo Switch porthoz hasonlóan a Remake is lehetőséget nyújt már arra, hogy két fős lokális co-op módban éljük át a történetet. Ritkán vesz el az élményből a kanapés kooperáció, itt azonban maximum egy második nekifutásra ajánlanám. Érezhetően nem erre lett tervezve az alkotás. Az extra menü viszont egy gyönyörű koncepciós rajzokkal teli, igényes galériát és az eredeti játék Josef Fares fejlesztői kommentárjával kísért végigjátszását rejti - érdemes időt szánni rájuk.

A Remake valódi ütőkártyája persze az Unreal Engine V-re támaszkodó technológiai háttér, ami a PlayStation 3 / Xbox 360 korszak porosodó látványvilágát lépteti át a jelenlegi érába. A kissé elnagyolt vizuális stílus így elkerülhetetlenül módosult, de ügyesen tartották meg a számtalan új részlet között a fő karakterisztikáját és varázsát. A grafikus motor teljes eszköztárával olykor egészen lenyűgöző jeleneteket pakol a képernyőnkre, az átvezetők új kameraállásai pedig a karakterek arcmimikáját és finom animációit is jobban előtérbe helyezik. Mindezt gyönyörűen kísérik az ezúttal már szimfonikus zenekarral rögzített dallamok.

Pusztán a számokat nézve viszont komoly kompromisszumokra kényszerülnek a jelen generációs konzolok, amit főleg a Series S tulajok fognak megérezni. A PlayStation 5 / Xbox Series X pároson a javasolt Quality mód 30 képkockája mellett képes 1440p környékén maradni a dinamikus felbontás, azonban a Microsoft belépő szintű gépén valahol 454p és 720p között mozogtak a pixelszámolgatások eredményei. A nagyobb masinákon lehetőségünk van kacérkodni a Performance móddal is, itt azonban még az 1080p felbontás és néhány beállítás visszahúzása mellett is előfordul a 35-60 FPS közötti teljes tartomány.

Az olasz stúdió tehát a legmodernebb technológiai alapokra építve, minimális változtatásokkal vagy extra funkciókkal, de nagy odafigyeléssel és alázattal léptette át a jelenlegi generációba Josef Fares mai napig egyedülállónak tekinthető debütáló alkotását. A Brothers: A Tale of Two Sons Remake egy évtizeddel később is hasonlóan frissnek érződő koncepció. Egy sodró lendületű, változatos, szívszorító kaland. Amit érdemes ebben a formában is (újra) átélni.

PLATFORM PS5 (tesztelve), XSX/S, PC
KIADÓ 505 Games FEJLESZTŐ Avantgarden Games
MEGJELENÉS 2024. február 28. ÁR 19.99 USD

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

6 órája

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

13 órája

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

1 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

3 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

4 napja
13

Heti megjelenések

5 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

5 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

6 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

7 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

8 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

8 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

8 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

9 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

9 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

9 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==