ID@Xbox Digital Event: ígéretes szezon elé néz az indie program

ID@Xbox Digital Event: ígéretes szezon elé néz az indie program

mcmackoGéczy Attila2023.02.06. 15:00

Az Xbox brand igen régóta komolyan veszi az indie fejlesztőket - a szerelem még valamikor a Live Arcade korszakban indult, mára pedig az ID@Xbox Digital program keretein belül találkozunk jobbnál-jobb játékokkal. Sokkal-kevéssel? Ez jó kérdés, az viszont nem vitás, hogy a minőség tekintetében válogatott finomságok jönnek velünk szembe. Most a legutóbbi zárt körű ID@Xbox digitális eseményen (Digital Event) az európai címeken volt a fókusz, lássuk, mit tudtunk meg a sajtórendezvény során.

Első körben ugye azt, hogy a Microsoft nagyon szeretné továbbra is fenn tartani azt a munkakultúrát, ami az indie fejlesztések környékén zajlik. Game Pass, Cloud Gaming, és minden, ami a Microsoft környezetében már régóta bejáratott. De más szempontból is fontos, hogy az indie-k egy megalapozott infrastruktúrába olvadnak be: jelesül a fejlesztési támogatás, ingyenes toolok és természetesen a marketing háttér is segíti a játékok elkészültét, amelyek talán már annyira nem is mondhatóak ezek után "függetlennek".

THE LAST CASE OF BENEDICT FOX

A Plot Twist játéka jobban nézett ki a bemutató során, mint eddig bármikor. Benedict Fox játéka 2023 tavaszán érkezik PC, Xbox platformra - természetesen Game Pass debütálóként.

A videóban láthattuk a hub-ot, valamint egy kicsit belenézhettünk egy olyan kalandozós részbe, ahol már vastagon benne voltunk a sztoriban. Az adventure elemek izgalmait a tárgyak keresgetése, a fejlesztések, az NPC-k szerepe, na meg a sztori lassú kibontakozása fokozza majd. És természetesen egy olyan lore, amihez az európai sötét tündérmesék, meg a lovecrafti borzalmak is szépen passzolnak. A játék metroidvania-szerű térképéből is láthattunk részeket. Meg a nyomozásból. Ez például számomra sokkal izgalmasabbnak tűnt, mint a harc. Na meg érdemes a hangokra is odafigyelni: a Benedict Fox prezentációja ilyen téren is hátborzongató immerziót ígér.

Bartek Lesiakowski (kreatív rendező, Plot Twist) megerősítette azt is, hogy a negyvenes-ötvenes évek filmjei, a húszas-harmincas évek jazz muzsikái (illetve az innen érkező ihletek) is hozzátesznek majd az atmoszférához, és arra is garanciát vállalt, hogy fejlesztőként a játékmenet hivatkozások tekintetében is megfelelő helyeken kapiskáltak.

A kontraszt például a játék egyik fő mozgatóeleme lesz. Ahol kontraszt van, ott dolgok ütköznek-súrlódnak, és ott van helye az érdekes játékmechanikáknak, grafikai megoldásoknak és történetmesélésnek.

A bemutatót megtekinthetitek a lenti videólejátszóban.

EVERSPACE 2

Az Everspace 2-t elég régóta követi a cikk írója, főleg a rengeteg update és sajtóközlemény végett, amely a szerkesztőségi postafiókba érkezett az idők során, és a játék korai hozzáférése is elérhető egy ideje.

A jelenlegi bemutatóból remek akciókat és nagybetűs "kalandozást" láthattunk. Az Everspace 2 ugyanis egy RPG elemekkel teletűzdelt, 30+ órás kaland lesz, de ha valaki a mellékküldetésekre is ráfekszik, akár 70+ órányi egyjátékos tartalmat ki tud passzírozni az űrkirándulásból.

Az Everspace 6 csillagrendszere 100+ kézzel készített lokációval várja a kalandorokat. Miért fontos ez? Azért is, mert az űrjátékok mostanában sokszor tartalmaznak procedurális térképeket. Itt viszont a tengeralatti merülésektől az utolsó meteoritrajig minden táj kézműves munka eredménye. Aki az első rész után parázik a random/roguelike játékmenettől, azt ismét meg tudjuk nyugtatni - a folytatás nem ilyen megközelítésben készült, bár a loot és a harc nagyon fontos elem továbbra is. A terepet hét frakció lakja be, a mesebeli hetes viszont nem csak itt jelenik meg. Ennyi társat tudunk magunk mellé toborozni.

A játék Ancient Rifts címen brutális endgame tartalmat fog hozni, amiben hordák ellen fogsz csatázni, hogy megszerezd a játék legendás, legerősebb fegyvereit. De ezt már tudjuk egy ideje.

Nos, a PC-n április hatodikán debütáló egypontnulla valamikor nyáron érkezik Xbox Series gépekre is. Az Everspace 2 amúgy PC Game Pass Game Preview-ben már elérhető, és ezen a platformon pörgethető lesz később, az 1.0 után is.

Planet of Lana

A Planet of Lana továbbra is pályázik 2023 leglátványosabb filmszerű platformere címére. A csodálatos képi világot a műfajra jellemző agyalós gameplay fogja feldobni. A látványhoz most nem a kék ég birodalma asszisztált, hanem egy mocsaras táj, amiben az izoláció, az elkülönülés érzése külön szerepet kapott.

A Thunderful/Wishfully párosa által gondozott játékot Adam Stjärnljus (kreatív rendező, Wishfully) vezette fel. A bemutatóban már láthattuk Lana, és az általam csak "Kis Fekete Mukinak" becézett lény párosának együttműködését, amint a mocsárvidéken próbálnak átjutni. A cuki bizémizét amúgy tényleg Muinak hívják, akivel halandzsanyelven kommunikálunk (Adam szerint külön a játékhoz készült a nyelvezet), és aki segítő társként lép a játékmenet aktív elemévé. A Limbo simán beugrik a videó alapján (az Another World-öt külön kiemelte a fejlesztő), de ezektől mindenképp kellemesebb hangulatú játékról beszélhetünk, még akkor is, ha a gépek és a természet ütközéséről szóló játék melankolikus húrokon játszik. A vizualitás mellett a zenei háttérről is megemlékeztek, amelyet a The Last Guardian (Takeshi Furukawa) zeneszerzője komponált, és csodálatos, már-már Ori-ra emlékeztet taktusokkal csendül, morog, bong, zeng.

Külön trailert nem kaptunk, de a felvezető screenshot jól mutatja, hogy körülbelül mi várható a "swamp" területről és az ott rejlő titkokról.

LIGHTYEAR FRONTIER

A Lightyear Frontier egyelőre csak Early Access formát ígér 2023 tavaszára, de a koncepcióval tökéletesen egybeillik a korai hozzáféréses megoldás. A határvidékek felfedezőiként új gazdaságot kell építenünk az idegen bolygók felszínein. A farmjátékok mechanikája így az űr-felfedezősdi stílusával, valamint mechás mozgással és manipulációval bővül ki. A fő cél nem a dominálás, sokkal inkább a természettel való harmónia kialakítása egy fenntartható gazdaság kialakításával.

A játék többféle biómát kínál majd, a játékmenetben pedig a kraftolás, kereskedés, kutatás és kincskutatás is kiemelkedő szerepet kap. Na meg a mecha fejlesztése, amivel annak a működése is befolyásolható lesz. A terep felfedezése közben akár szomszédolhatunk is, vagy 3 baráttal koopolhatunk - saját kalandunk megosztása, vagy bolygónk bemutatása végett.

Saját rancsunkat idegen, háziasított állatokkal tölthetjük fel, ami egy jópofa adalék azok számára akik a xenozoologia gyakorló hívei akarnak lenni. A látvány? Az is oda fog tenni, nézzétek csak meg a lenti galériát!

A Lightyear Frontier elemeit láttuk már külön-külön működni, és ha valaki azt mondja, hogy íme egy újabb űrkolonizálós játék, vagy a következő farmszim, akkor annyira nem jövök lázba. De a bemutató után megtetszett a koncepció - igen szimpatikus az Lightyear Frontier alapvetően békés megközelítése, a színpompás látványa, na meg a tény, hogy a fenntarthatóság és felelős gazdálkodás üzenetét hordozza. Várjuk!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

1 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

1 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

3 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

4 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

4 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

5 napja
13

Heti megjelenések

6 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

7 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

8 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

8 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

9 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==