FIFA 07

FIFA 07

Depi2006.11.18. 19:20

Egy újabb év telt el és a foci rajongók ismét örömtáncot járva ballaghatnak el megvenni kedvenc sorozatuk a Fifa legújabb részét. Biztos sokan gondolkoznak el azon, hogy miért veszik meg az emberek évente az új részt ahelyett, hogy várnának pár évet a következő résszel. Nos, a megfelelő válasz talán a kíváncsiság, hogy vajon belekerült-e az amit a játékos hiányolt az előző részből.

Na de vágjunk bele a közepébe. A játék látványvilága szép, legalábbis a kurrens generáción annak mondható, hiszen a játék megjelent Xbox 360-ra is. Miben is nyilvánul meg a szépség? Kidolgozott játékosok, ha benne vagyunk a fociban akkor megismerünk mindenkit akit ismerünk. És ha már a játékosokról beszélünk, érdemes egy kicsit kitérni az animációkra. Nagyon jól sikerültek, sokkal természetesebbnek hat a mozgásuk, mint eddig a sorozat bármelyik részében. A stadionokra gondunk nem lehet, ahogyan a pálya kidolgozottságára sem. Sajnos a közönségről ez nem mondható el, de hát senki sem őket nézi labdajáték mellett.

A vizualitáson túl estünk, így most rátérek röviden a hangokra. A kommentárok “munkája” megfelelő, bár néha kicsit elcsúsznak az akciótól. Az Xbox-os változatban sajnos angol kommentár van, ellentétben a PC-s és a Playstation 2-es verzióval ahol már egy teljesen lokalizált változatot kapunk kézhez magyar (!!) kommentárral. A közönség viszont nagyon jól végzi a dolgát, teljesen egyezik azzal ami a pályán történik, ha támadásba lendül valamelyik csapat akkor egyik oldalról éljenzés a másik oldalról hatalmas fújjolás tör elő. Ha nyugodt passzolgatás történik, akkor felcsendül egy-két csapatinduló vagy bátorítás. Ennyit a hangokról és a vizuális effektekről, térjünk rá magára a játékmenetre.

Az irányítás nem sok mindenben változott, néhány dolog használatát fontosabbá tették a játékban. Ilyen például a cselezés. Nem tudom ki, hogy van vele, de eddigi Fifás karrierem során, sima passzolgatással vittem végig a játékot és juttattam kapuba a labdát. Ez teljesen megszűnt, nagyon fontos szerepet kapott a cselezés. Természetesen nem arról van szó, hogy minden egyes leszedett labdánál cselezzünk, de olykor-olykor ezzel a plusz lépéssel ott hagyhatjuk a védőt. A magas passzoknál egy kis sárga jelző mutatja, hogy hova érkezik a labda, ami ha jól emlékszem már az előző részekben is megtalálható volt. Mindenesetre erre, nagyon jó taktikát tudunk kiépíteni akár védőként akár támadóként veszünk szerepet a labda megszerzésében .Ami fontos, hogy az önfeledt egy éríntőzést nyugodtan felejtsük el, főleg távolabbi játékosokkal, mivel az esetek nyolcvan százalékában tuti az ellenfélnél köt ki a labda. Ahogy az várható volt, az EA sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett idén a realizmusra, tanulva a Konami -féle Winning Eleven sorozattól. Ami viszont kicsit furcsának tűnhet első alkalomra az, a kapura rúgás. Ha úgy játszunk mint az eddigi Fifákban akkor csak reménykedhetünk, hogy eltaláljuk a kaput, mivel most már függ, hogy mekkora nyomás nehezedik játékosunkra vagy éppen milyen stabilan birtokoljuk a labdát. Ami még feltűnő volt, hogy végre az ellenfél kapusa is ejt farkas hibákat. Két ilyet is láttam, az egyik az árnyékra vetődés, a másik pedig a ledermedés. Ami engem zavart, az az volt, hogy a középpálya még mindig eseménytelen terület a játékban. Egyszerűen nem történik semmi. Megkapja a játékos és máris passzolja tovább valahova a tizenhatos környékére.

A játék egyébként több mint 500 hivatalos csapatot, összeen 20 ország 27 ligáját tartalmazza. Külön megjegyezném, hogy lokalizálás ide vagy oda a magyar liga még mindig nem található meg a játékban. Több fajta játékmóddal szórakoztathatjuk magunkat, kezdve a “Quick Matchtől” a különböző nemzeti bajnokságokig. Talán a legérdekesebb mód a játékban az úgynevezett “Manager Mode”. Tulajdonképpen itt nem csak egy egyszerű liga lejátszásáról van szó, hanem az általunk választott vagy kreált csapat győzelemre juttatásáról. Hogy ez pontosan, hogy is néz ki? A mód indításaikkor kiválaszthatjuk kinézetünket, kezdve a jól fésült frissen visszavonult arctól a már sokat megélt alkoholista alkatú formáig, beállíthatjuk születési adatainkat ecetera. Ezek után eldönthetjük, hogy egy általunk kreált vagy rögtön egy létező csapatot kívánunk szárnyaink alá venni. Személy szerint én a már létező Manchester Unitedet karoltam fel. A következő kép ami várt, egy újság cikk volt, hogy te jó ég mi történik a Manchester háza táján? Hát normálisak ezek? Ha elolvastuk ezt a gyönyörű fejlécet, akkor az úgynevezett tutorial e-maileket olvashatjuk el, amik nem szólnak többről, mint hogy mi a feladatunk. Ezek után szponzort kell választanunk magunknak az idényre, és itt megjegyezném, hogy mindenképpen érdemes átnézni a szponzorokat ajánlatát, mivel az idényben ők a fő pénzforrásaink. Ha megvagyunk végre kezdődhet az igazi móka, a tréning, az igazolások garmadája ahol akár le is cserélhetjük a komplett csapatot. A meccseket lejátszhatjuk, vagy “Quick Simmel” akár 1 gombnyomással is elintézhetjük. Ilyenkor a statisztikák alapján dönti el a gép a meccs végkimenetelét.

Sajnos a játék on-line részét nem tudtam kipróbálni, de fórumok alapján nagyon érdekes és hangulatos. Az egyetlen negatívuma, hogy csak egymás ellen tudunk játszani, egymással gép ellen sajnos nem.

(Az online szekció teljesen korrekt, az élmény nagysága platformonként - már ahol lehetséges - különbözik. A PC verzió ilyen szempontból abszolút rendben van, még akkor is, ha fájdalmasan sokszor vertek el fájdalmasan nagy különbséggel - mint minden kompetitív játékmódban, itt is a gyakorlás teszi a mestert, és az offline meccsekkel ellentétben a neten nem tudom fojtogatni az ellenfelemet a kontrollerzsínórral, ha vesztésre állok - liquid)

A tesztemet pedig azzal zárnám, hogy a Fifa sorozat régen az egyetlen valamire való focis játék volt a PES megjelenéséig. Ahogyan ez várható volt az EA megpróbált mindent elérni, hogy visszaszerezze a focis játékok koronáját. Egyetlen nagy előnyük az volt, hogy licencelt csapatok és csapatok voltak, nem gy mint a másik játékban. 3-4 év elteltével PES6-al illetve FIFA 07-el játszunk. Míg sokak szerint ezalatt a pár év alatt a PES sorozat nem fejlődött vagy éppen a 6. rész esetében rosszabb lett mint elődei, úgy a FIFA sorozat folyamatosan fejlődött, és egyre több pozitív kritikát kap a Konami focija mellett. Mi lesz jövőre? Minden bizonnyal érkezni fog mindkét játékból az új rész, viszont szerintem kérdéses lesz, hogy kinek fog járni a korona, mivel a FIFA 07 nem lett olyan rossz mint amire számítottunk. (Miért, rosszra számítottunk? - liquid)

8/10

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

9 órája

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

16 órája

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

1 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

3 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

3 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

4 napja
13

Heti megjelenések

5 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

5 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

6 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

7 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

8 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

8 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

9 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

9 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

9 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==