Guitar Hero: World Tour - teszt

Guitar Hero: World Tour - teszt

mcmackoGéczy Attila2008.11.14. 17:05

Vannak olyan játékok, melyeknél az OST - azaz az Original Soundtrack - külön életet él. E programoknál a zenei szekció legalább olyan szerves részét képezi a játékmenetnek, mint a látvány és a vizuális finomságokból fakadó hangulat. Emlékezzünk a Tony Hawk játékokra - én az első három epizódot képes voltam hónapokig pörgetni a gépben, csakhogy újra és újra hallhassam a kiváló aláfestő nótákat. Később az extrémsport-játékok mellett a többi zsánernél is felfedezték a licenszelt dalok fontosságát - az EA például igen magas szintre emelete a játékaik mellé pakolt licenszelt zenei körítést, de a GTA sorozat sem panaszkodhat e tekintetben.

A Guitar Hero ügyességi játékként alapoz a hangzóanyagra, a formula pedig évek óta működőképes. Nem kell újraizzadni a spanyolviaszt, elég a bejáratott masina üzemanyag-tartályát feltölteni új nótákkal, a közönség máris rákap az új tartalommal prezentált folytatásra.

Az előző gondolatmenet persze kicsit sántít, hiszen a Guitar Hero széria receptjében hatalmas újítást jelent a World Tour-ban debütált dob és ének. Az egyszerű játékos ettől persze nem vág eret magán a gyönyörtől, és nem is nyúl azonnal a pénztárcájához - a Rock Band már régóta e szolgáltatásokkal pedálozik a vásárlók kegyeiért. Azonban azt javaslom, hogy vonatkoztassunk el az említett konkurenciától, és vizsgáljuk meg, hogy a recept, amivel a World Tour szakácsai kísérleteztek, milyen változást hozott a sorozat tradicionális ízvilágában.

A széria mindig is igyekezett meglovagolni a divathullámot, amely a rockzene újbóli térhódításának köszönhetően végigsöpört a popkultúrán. A Guitar Hero görbe tükröt tartott az egész rock and roll világ elé, mégis hitelesen közvetítette azt a hangulatot, amit a modern rockcirkuszok kulisszái árasztanak magukból. Ezt a szemléletet a harmadik epizód pörgette a maximumra.

A Guitar Hero World Tour hű marad az elődjéhez, ám mindenben a nagyobb-több-jobb elvet követi. A dalok listája első blikkre észveszejtő - 86 track várja az önjelölt muzsikusokat, ráadásul mindegyik az eredeti hangsávokkal operál, így egy feldolgozást sem fogunk hallani a nóták között. A grafika egy hajszálnyival szebb, mint az előző epizódokban, de az effektekkel talán moderáltabban dobálóztak a fejlesztők. A környezet részletességére és a helyszínek számára mégsem lehet panaszunk; a közönség a zene ritmusára tombol, a ráadás előtti kis videók piszokmód ötletesek, a zenészeink pedig - köszönhetően a karaktergenerátornak - immár sokkal változatosabb küllemmel pózolhatnak a színpadon. (A “devilock” frizurás Danzig palánta felbukkanásakor felkurjantottam örömömben.) Ha a pózolásnál tartunk - a performanszok kiváló rendezésről tesznek tanúbizonyságot, a vágás követi a zenei gegeket, a figurák pedig az eredeti előadók mozdulatait mímelik. Az illúzió a tökéletesség határát súrolja.

Az egyjátékos mód sokkal finomabban van ütemezve, mint az eddigi részekben. Nagyon kellemes ritmust ad a történetnek a tagoltabb fellépés-struktúra és a megnyitott bulik közötti választási lehetőség.

Mi a helyzet az új hangszerekkel? Mindegyikkel külön szólókarrierbe csaphatunk, de a legnagyobb varázs mégis a kooperatív módot lengi körül. Az éppen a Lich King nyitóbulira gyakorló cdprojektes arcokhoz csatlakozva részt vettem a Guitar Hero bandájuk próbáján - ahol egyszerre négyen toltuk a slágereket. Kíváncsiak vagytok, hogy milyen volt? Eszméletlen. Ha pedig elképzelem, hogy egy összeszokott baráti társaságban milyen hangulatot tud varázsolni egy ilyen társasjáték... Minden zenerajongó játékosnak kötelezővé tenném a teljes kit megvásárlását és a koop mód által nyújtott élvezeteket. (Persze tudom, a aktuális gazdasági helyzetben azért nem esszük ilyen forrón a kását - a kötelezővé tétel, egy másik, elképzelt univerzumban működne csak, ahol kolbászból van a kerítés...)

A két új kiegészítő is elnyerte a tetszésem. A dob felépítésének komolyságát fokozza, hogy a MIDI kimenet révén szintidobként is funkcionál a motyó. A csomagban lapuló dobverők (igényes módon) fából készültek, a dobbőrt imitáló felületek masszívak és rugalmasak, az állványzat pedig kényünkre-kedvünkre állítható. A mikrofon csak egy hozzárendelt kontrollerrel működőképes, erre ügyeljünk a konfiguráció összeállításakor. Elviekben az X360 mellé csomagolt headsettel is vokálozhatunk, azonban ezt a lehetőséget az említett hardver hiánya miatt nem volt lehetőségem kipróbálni a teszt folyamán. A gitárokon helyet kapott egy érintés-szenzorral megvalósított tapping-sáv, amellyel a Van Halen palánták hódolhatnak az összes perverzióiknak, valamint a Star Power aktiválásához sem kötelező már a barázdabillegetés - elég az arra specifikált pengető melletti gomb lenyomása a bónusz szorzó előhívásához.

A World Tour beépített editorral várja a kreatív arcokat - nekem nem volt türelmem végigmazsolázni a komoly felületet, de részletes tutorial mutatja be a szerkesztő minden csínját-bínját. A számokat ezután LIVE-ra vagy PSN-re is feltölthetjük, bár ha szerzői jogokat sértünk, előfordulhat, hogy a dalt leszedik majd az illetékesek. A DLC támogatás is korrekt - példának okáért a Metallica igen jól sikerült új lemeze már le is tölthető vaskos pontokért cserébe. (Többektől hallottam, hogy a Death Magnetic számai a játékban sokkal jobb keverést kaptak a CD-s verzióhoz képest.)

A csomagnak persze megvannak a maga hibái. Terjengnek olyan hírek a neten, miszerint a gitárok és a dob nagyon hamar bemondják az unalmast. Ezt a tényt Ghz kolléga is megerősítette. Én is tapasztaltam, hogy a gombok - hosszú lenyomásnál - néha mintha peregnének (azaz nem folyamatos a kontaktus), de mások a teljes szett tönkremeneteléről is beszéltek. Ez pedig a pakk árát figyelembe véve - gyászos. Mivel itthon nagy valószínűséggel csak 2009 elején lesz kapható a teljes zenekari cucc, reménykedjünk, hogy mi már javított hardver-kiteket vásárolhatunk majd. Miért a késés? A keresletet nem tudják követni a gyárak kapacitásai, így mi kimaradunk az ünnepek előtti szállítmányokból.

A már említett 86 dal kicsit csalóka lehet, mert elég sok tölteléknóta került fel a listára, ráadásul túl sok a hetvenes-nyolcvanas évekből vett sláger. Kicsit talán jobbat tett volna egy keményebb válogatás a játéknak - a hármas epizód sokkal jobban lefedte a modern rockzene területeit. Néha azt motoszkált odabenn, hogy adott előadótól sokkal jobb számokat is válogathattak volna. E problémákon a rendre felbukkanó sztárok sem tudnak mindig segíteni, de a változatosság tekintetében jót tesz a játékmenetnek az ismert előadók szerepeltetése. Afelől sincs kétségem, hogy az átlag casual réteg egy ilyen kollekciónak jobban örül, mint ha “vegetarian progressive grindcore”(Š Fat Ed) dalokkal lenne tele a játék.

A menürendszer kiagyalójának is járna a dobverővel történő fenekelés. Gyakran össze-vissza bukdácsolunk az opciók között - a boltot pl. alig találtam meg elsőre - valamint több szereplős meneteknél az sem mindig egyértelmű, hogy a stafétabot épp kinél jár. Ez pedig felesleges időhúzáshoz, vitatkozásokhoz vezethet a számok indítása előtt.

Mit is mondhatnék még a Guitar Hero saga legújabb fejezetéről? A World Tour még mindig magában hordozza azon elemeket, amelyek segítségével a színes bogyók hajkurászása közben megszűnik a külvilág. Egy jó játék pedig erről ismeretes - nemdebár? Emellett a feeling végig hiteles - érződik, hogy a játéksorozat művészeti rendezője érti a dolgát, és úgy ismeri a rockzene vad és kusza világát, mint a saját tenyerét.

Azonban mintha fáradna a széria. Elhiszem, hogy nehéz a cikk elején hangsúlyozott OST színvonalát önismétlés nélkül magasan tartani - pláne, hogy sokan ellőtték már a nagy patronokat - de valahogy mégsem érzem azt a tüzet, ami a harmadik epizódot (számomra) oly zseniálissá tette. A már emlegetett hardvergondok ellenére is szép és jó próbálkozás a World Tour, de remélhetően a sorozat színvonala (újítások ide vagy oda) a már említett okok miatt nem fog zuhanó pályára kerülni. Kár volna érte.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

1 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

1 napja
1

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

3 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

3 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

4 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

5 napja
13

Heti megjelenések

6 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

6 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

7 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

8 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

9 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

9 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

9 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==