[Teszt] Rayman Legends (Nextgen)

Rayman Legends (Nextgen)

WarhawkLusztig Zsolt2014.02.17. 18:00

Tavaly kétszer történt meg, hogy maximális, tizes pontszámot adtunk egy játéknak. Nem mintha nem lettek volna kitűnő versenyzők, de pontosan tudjuk, mekkora jelentősége van egy ilyen értékelésnek, így nem is szórjuk annyira bőkezűen őket. És mivel nem vagyunk egyformák, még így is van néha egy-egy tét nélküli vita a stábon belül, hogy adott produktum megérdemli-e ezt a privilégiumot, de a tavalyi kettő közül az egyik olyan volt, hogy bármelyikünk bármelyik platformon próbálta is ki, egyöntetűen az volt a véleménye, hogy igen, itt jó döntés született. Valószínűleg senki nem fog meglepődni: a Rayman Legends volt az. És persze ezt nem csak mi éreztük így, a teljes sajtó és az év végi szavazások alapján a játékosok is hasonló véleményen voltak, ezek után pedig nem meglepő, hogy az Ubisoft megpróbál még egy-két csapást mérni arra a bizonyos vasdarabra és kihozni a játékot a két újgenerációs konzolra. Mi pedig kapva kaptunk az alkalmon és megnéztük, milyen a nextgen Rayman.

A válasz röviden: pontosan olyan, mint a többi platformon. Most azonban az előző mondatot nem negatívumként kell értelmezni, hiszen egyrészt ez azt jelenti, hogy egy, a tavalyihoz hasonlóan tökéletes játékot kapunk, másrészt ezt már előre tudhattuk, itt nem egy Tomb Raiderhez hasonló definitív kiadásról van szó (ez a cím még mindig a Wii U változatot illeti). Pusztán egy lehetőségről, hogy aki esetleg ezzel a generációval lép be a videojátékok világába, annak is lehetősége legyen kipróbálni (méghozzá az újra kiadáshoz mérten nyomott áron). Van persze valamennyi tartalmi bővítés (néhány karakter, illetve pálya), de ezek inkább csak egyfajta szépségpöttyök, nem ezekért fogjuk megvenni a játékot. Ami változott az inkább a gépek technikai fejlődéséből, illetve azok új szolgáltatásaiból adódik.

Talán a leginkább észrevehető különbség (legalábbis annak, aki játszott másik platformon is) a töltési idők eltűnése. Oké, nyilván elvárjuk ezt ezektől a masináktól, mégis meglepő volt, hogy a szokásos „szívecske üldözés” jelenet most elmarad, a festménybe ugrás után azonnal jön a kiválasztott pálya, melyekbe így történt egy nagyon picike belenyúlás, hogy az így eltűnt +1 életet valamilyen módon azért visszakapjuk. E mellett a két masina tömörítetlen textúrákat is kapott, így a legszebb látványt minden kétséget kizáróan itt fogjuk megtalálni - ami jól hangzik egy brosúrában, azonban azt azért érdemes megjegyezni, hogy ezt maximum a nagyon-nagyon jó látással rendelkező játékosok fogják észrevenni, és ők is maximum akkor, mikor egymás mellé állítanak egy-egy képet a két különböző verzióból, ugyanis a Rayman Legends még mindig piszok jól néz ki, bármelyik platformon is állunk neki.

Ennél sokkal érdekesebbek a két gép speciális képességeit kiaknázó újdonságok. Ebből a szempontból az Xbox One egy picit hátrányban van, ezen a platformon a játék mindössze tíz, időlimites achievementet (vagy ahogy itt hívják: challenget) kapott - mivel ezek a játék kiadásának pillanatában élesednek, a teszt írásának pillanatában még nem sikerült találkoznom velük, de a fejlesztők szerint a játék minden módja kap egyet-egyet belőlük. A PS4 változat újdonságai valamivel érdekesebbek: a játék több módon is kihasználja az irányító érintőfelületét, egyrészt a kaparós sorsjegyeket ezen lehet lekapargatni, másrészt kapunk egy új „kamera módot”, az érintőfelület lenyomásával megállíthatjuk a játékot és azt simogatva állíthatunk be egy tökéletes képet a megosztáshoz. És természetesen a játék támogatja a Remote Play funkciót is, így Vita tulajok akkor is játszhatnak vele, ha épp más fut a tévén. Sajnálatos módon Remote Play ide, SmartGlass oda, ezeken a gépeken nem tapasztalhatjuk meg azt a zseniális multiplayer élményt, melyet a Wii U nyújthat és amiért még mindig azt tartom a játék lehető legjobb platformjának.

A Rayman Legends még mindig egy kitűnő játék, olyan, melyet tényleg nem érdemes kihagyni. Nem állítom, hogy ha már egyszer végigjátszottad, akkor érdemes csak a fent említett extrák miatt újra beruházni rá (oké, a videó rögzítés / megosztás / közvetítés miatt az exhibicionistább játékosoknak azért megéri, végre én is ki tudtam tolni netre a kötelező Castle Rock futamot), de ha még nem lett volna szerencséd hozzá, akkor kitűnő alkalom, hogy tegyél vele egy próbát. Hidd el, nem fogod megbánni.

[Az adatlapon az eredetileg tesztelt Xbox 360 verzióhoz kapcsolt pontszámot, és értékelést látod - mivel a fent említett apróságokat leszámítva a játék alapvetően változatlan maradt, így természetesen az ott jelzett pontszám ezekre a változatokra is vonatkozik]

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

1 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

1 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

3 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

4 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

4 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

5 napja
13

Heti megjelenések

6 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

7 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

8 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

8 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

9 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==