[DLC] The Evil Within: The Consequence

The Evil Within: The Consequence

siklaraSimon Klára2015.05.12. 13:00

Múlt hónapban írtunk az Evil Within fehér foltokban bővelkedő történetét utólag kiegészítő kétrészes DLC mellékszál The Assignment cimű első részéről, amelyben Sebastian mentoráltja, Juli Kidman szemszögéből kísérhettük végig az alapjáték cselekményét. Bár néhány korábban homályos fordulatra magyarázatot kaptunk, továbbra is számos kérdés lóg a levegőben, így a hasonlóan történetorientált The Consequence folytatja Kidman igazság utáni hajszáját. Leginkább a helyszíneken fellelhető naplórészletekből válik világossá, hogy a szenvtelen nő furcsa viselkedése hogyan függ össze titokzatos munkaadójához fűződő viszonyával, valamint megbízása sajátos jellegével. Kidman egyre több előtte elhallgatott disznóságra jön rá, ezért nyíltan szembefordul arctalan főnökével, aki úton-útfélen emlékezteti az egyre kevésbé együttműködő ügynököt eredeti küldetésére. Ami igazán érdekes, hogy végre az is kiderül, hogyan keveredett bele Sebastian és két beosztottja a Moebius-doktor Himenez-Ruvik/Ruben háromszög egymással ütköző érdekeinek kereszttüzébe, illetve hogyan került a szándékosan odaküldött Kidmannel együtt a STEM rendszerbe. A bő 3 órás játékidő során most is csöpögtetik az információt a rideg Ikeás dizájnt preferáló Moebius szervezetről, ám a hangsúly sokkal inkább a már nem annyira jellegtelen főszereplők motivációira, és a bennük lezajló lélektani folyamatokra került.

A DLC második felében a Kidman hangját adó Jennifer Carpenter végre kibontakoztathatja a neki olyannyira testhezálló Debra Morgan figurát, az események hatására ugyanis halvérű hősnőnk önmagára talál, fokozatosan átalakul mocskos szájú rendőrnővé, és olyan bájjal káromkodja végig a húzósabb pillanatokat, hogy azt tanítani lehetne. Kedvenc momentumom az egyik tökéletes pillanatban elejtett “Fuck this place!”, de a fejlesztők által itt-ott becsempészett abszurd humorra is egészen csodálatos reakciói vannak. Erre legjobb példa a végső bossfight előtti hallucinációja, amire egyébként hozzá egészen hasonlóan reagáltam én is. A történetet újabb részletekkel kiegészítő szakaszok közül a rendőrörsöt emelném ki, ahol némi bepillantást kapunk Sebastianék dolgos mindennapjaiba, felettesünk Max Paynéhez hasonlóan tragikus magánéletébe, illetve a rejtélyes sorozatgyilkos utáni nyomozás előzményeibe. A nagyrészt az alapjátékból visszaköszönő, ám azoknak eddig nem látott területeit bemutató helyszíneken időről időre most is belefutunk Sebastianba, Lesliebe, vagy életünkre törő Moebius-os főnökünkbe, és bizony ezek a találkozások egész másként festenek most, hogy az eddig gonosznak vélt ügynöknő oldaláról látjuk őket. A befejezést egyszerre éreztem aljasnak és lelkesítőnek, mert olyan ordas cliffhangerrel zárul a DLC, hogy egyrészt megint több a kérdés, mint a válasz, másrészt azonban biztosra vehetjük a folytatást.

A továbbra is üdítően változatos játékmenet ismét nagymértékben támaszkodik az éppen rendelkezésre álló eszközökre, amelyek ügyes adagolása leegyszerűsítve annyit tesz, hogy ha van fegyvered, akkor lövöldözöl, ha meg nincs, akkor lopakodsz. Aki hiányolta az akciódúsabb részeket az Assignment-ből, az most örülhet, a Consequence-nek ugyanis vannak egészen kielégítő pillanatai. Ilyen például, amikor végre bosszút állhatunk a vörös cipellős, menstruáló asztalilámpa-nőn, vagy amikor néha-néha átmenetileg lőfegyvert kapva nincs más dolgunk, mint menni előre, és shotgunnal fél méterről pofán lőni mindenkit, aki szembejön. A lopakodás persze sokszor elkerülhetetlen, és attól sem kell tartani, hogy Kidman most már nem annyira kiszolgáltatott, mert vannak pillanatok, amikor csupán gyenge fényű világító rudakra hagyatkozva kénytelen tapogatózni a koromsötétben. Egy új képességgel is bővült a repertoárunk: hajmeresztő magasságokban bóklászva ahol adja magát, ott le tudjuk lökdösni a gyanútlan ellent a mélybe, ezzel megspórolva a továbbra is ritkásan fellelhető, sneak killre alkalmas baltát. A lámpanő előli bújócskát ezúttal eléggé idegtépőnek éreztem, mert ha egyszer észrevesz, onnantól garantált a game over, mivel a lámpafénytől szinte megbénult Kidman csak vánszorog, amíg el nem kapják. Ez önmagában nem baj, de harmadjára már kicsit fárasztó, viszont cserébe a több felvonásos végső harc ezúttal is zseniálisan beteg.

A kevesebb néha több: Kidman ügynök mindössze 6-7 órás megbízatása - alighanem éppen tömörségének köszönhetően - élvezetesebbre, és helyenként félelmetesebbre sikerült, mint a circa 30 órás alapjáték. A kétrészes sztori DLC maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen egyszerre kiegészíti és továbbviszi a fő történeti szálat, a sótlan szereplőket személyiséggel ruházza fel, valamint olyan folytatásért kiáltó csattanóval zárul, ami láttán lehetetlen nem örülni a bizonyosságnak, hogy a Tango folytatni kívánja az Evil Withint. Akinek bármi kétsége van afelől, hogy megéri-e végigjátszani a DLC-ket, azt hadd nyugtassam meg: megéri.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

11 perce

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

2 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

2 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

3 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

4 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

4 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

5 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

6 napja
13

Heti megjelenések

7 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

7 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

8 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

9 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

2024.04.19.
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==