[Vélemény] A Digitális játékmegőrzésről

A Digitális játékmegőrzésről

Oldern2017.06.07. 21:00

Parázs, izgalmas vita zajlik világszerte azzal kapcsolatban, hogy mi haszna van egyáltalán a régebbi konzolgenerációk emulálásának, illetve még szigorúbban nézve: azok az adott platformholderhez tartozó digitális piacterén való megjelenésének, a visszafelé kompatibilitás opciójának.

Nagyon nehéz a szubjektivitást kiemelni ebből a térből, főleg azért, mert kifejezetten ez ugyebár a visszafelé kompatibilitás fő ereje: gesztus a játékos számára, a vásárló számára. Azt mondja: "Van valami régi kedvenced, amivel szívesen játszanál, de emiatt nem akarsz folyamatosan egy régebbi konzolt is fenntartani? Segítünk". Ez egy ajánlat. Nevezhetjük tiszta jóindulatnak is, de nem lenne az: a játékot jó esetben már egyszer -vagy többször- megvetted, az új konzol vásárlásnak mérlegelésénél pedig nyilván ezt is megfontoltad. Pláne akkor, ha az egész szolgáltatás valami fizetős barrier mögé van csúsztatva, hangzatos extraként.

Ez az egész tánc, érintsen bár keveseket (ahogy azt a mai számok mutatják: akár a játékosok 1-2 százalékát), a brand nevét erősíti. Legyen szó az Xbox márkáról, a PlayStation márkáról, a Nintendo márkáról, ezek az opciók lehet, hogy keveseket érintenek, de akiket érintenek, azok többnyire aktívan érdeklőnek a régebbi játékok, régi kedvenceik iránt. Ebből a szempontból tehát nem szabad szimplán elhanyagolható százalékként gondolni rájuk - ez lenne a tanácsom a Sony vagy az MS irányába, ha érdekelné ez őket. Nem kell, hogy érdekelje: az opportunity cost világában minden helyett lehet valami mást is csinálni.

Megközelíthetnénk azonban mindezt egy másik irányból is. Meddig garantált, hogy az a tizenöt éve megvett DVD nem fog elrohadni? Vagy az a harminc éves, már rozsdásodó kontaktos kazetta (remélem létezik ez a jelenség, Mackó vagy Stinger majd sikoltozik hangosan, ha hülyeségeket beszélek.)? Oké, hogy bevásároltam az Xbox 360-as címekből, de ha a gépemnek már nyoma sincs, akkor mégis mi okozza azt, hogy a gép kivonulását követő percben a lemez értéke 0-ra redukálódik, érdeme nem lesz több annál, hogy szépen mutat a polcon?

Más gyűjtemények is szépen mutatnak a polcon, például a könyvek - de azokat, amíg vigyázunk rájuk, ötször, sőt: tízszer annyi ideig használhatjuk. Egy emberöltőn át velünk vannak. Igaz ez bármelyik sufniba pakolt konzolra is, amihez játékot gyűjt bárki? Igaz lesz ez bármelyik fizikai példányra a jövőben?

És itt kezdünk befutni arra a talajra, ahol már ingoványos minden. Egyrészt: más médiumoknál bizony aktív (és sokszor az adott iparág szereplői által is támogatott) erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a régi filmeket, könyveket, zenéket konzerválják, azok megmaradjanak az utókornak, a játékok világában azonban hajlamosak vagyunk máig úgy tekinteni ezekre, mintha nem lennének a kultúránk részei. Tilthatják ugyan, hogy a Tetrist valaki lekódolja, de a tetris mechanikája, a tetris alapja benne van egy generáció agyában - és ha egyszer nem lesz cég, ami fizetős opciót kínál, nem lesz nehéz reprodukálni azt. Biztos, hogy ugyanez elmondható egy Halo 3-ról is? Vagy egy Mario Galaxy 2-ről? Egyáltalán nem azt akarom megkérdőjelezni, hogy ezeknek a cégeknek joga van ahhoz, hogy irányítsák ezeknek a termékeknek az elérhetőségét. Az azonban kétségtelen, hogy ha egy játéksorozat belép a mainstream kultúrába, és olyan, közösségi, a cégek kontrollján kívüli hatásokból szerez közvetett vagy közvetlen formában elismeréseket, bevételeket, akkor talán nem elképzelhetetlen istenkáromlás elvárni tőlük is, hogy legalább a legalapvetőbb lépéseket tegyék meg azért, hogy a játékaik később, az utódkonzolokon is játszhatók legyenek. Akár olyan áron is, hogy újra meg kell őket vásárolni.

Hogy pontot tegyek az i-re: ez nem utópia. Nem cukormázas hippimaszlag: a PC-s kiadók fél évtizede fillérekért elérhetővé teszik évtizedes klasszikusaikat az éppen aktuális Steam/GOG/HumbleBundle akció során. Ha megvetted díszdobozban a Baldur's Gate-et lassan húsz éve (még nincs annyi, tudom), akkor egy modern pécén is játszhatsz vele. Ha a PC mint olyan, nem létezne, és nem lenne itt a szemünk előtt a pozitív példa, megérteném egyesek szkepticizmusát a játékok kultúrális konzerválásával kapcsolatban. Így azonban érthetetlen mindez. Igenis érdemesebb magasabb elvárásokat támasztani akár kedvenceinkkel kapcsolatban is. Még akkor is, ha nem a retro-játékok vezetik majd az eladási listákat minden adott pillanatban.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

7 órája

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

14 órája

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

1 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

3 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

4 napja
13

Heti megjelenések

5 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

5 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

6 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

7 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

8 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

8 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

8 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

9 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

9 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==