[Teszt] Raji: An Ancient Epic

Raji: An Ancient Epic

ne5hVáradi Dániel2020.11.04. 14:00

Az indiai Nodding Heads Games valószínűleg keresve sem találhatott volna jobb alapot a játékukhoz, mint a saját kultúrájukat. A Raji: An Ancient Epic legalább annyira akció-kaland, mint amennyire egy túra a keleti ország hit- és mondavilágának alapjaiba. Sajnálatos módon azonban a két oldal nem tudja ugyanannyira erősen képviseltetni magát.

Főszereplőink a testvérpár, Raji és Golu, akik cirkuszi fellépőként tengetik mindennapjaikat. Míg Raji a kötéltáncával nyűgözi le a közönséget, addig Golu bábjátékokkal szórakoztatja az érdeklődőket. Egy nap azonban Golu meséje valósággá válik és a történetben szereplő démonok ellepik a vidéket, a gyerekeket elrabolva, így köztük Raji testvérét is. A fiatal lány pedig az istenek segítségével felvértezve elindul, hogy megmentse öccsét.

Az Ancient Epic játékmenete sajnos nagyon hamar eltolódik az akció irányába, ez pedig mindössze azért problémás, mert sem a játék harcrendszere, sem a kötött kamera nem kimondottan erős ahhoz, hogy ezt hosszútávon elbírja. A harcok mindig kis, zárt arénákban zajlanak, ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy amikor ezekhez érünk a játéktér egy része leválasztásra kerül, mi pedig az így kialakított kis ringekben kényszerülünk addig gyepálni az ellenfeleket, amíg azok száma eléri a nullát. Egyes pályákon nem ritka az, amikor szó szerint 3 méterenként kerülünk ilyen arénákba, ez pedig hamar monotonná teszi az egész játékot.

Az sem tudja ezt ellensúlyozni, hogy a készítők igyekeztek megfelelően elosztani azt, amikor új fegyver vagy képesség kerül a birtokunkba, azonban ezek kiegyensúlyozására már nem jutott kellő figyelem, így gyakorlatilag mindig a legújabb tagját kell használnunk az eszköztárunknak, mert az lesz a legcélravezetőbb. A kezdeti lándzsa mellé hamar megkapjuk az íjat, ami sokkal alkalmasabb a tömegoszlatásra, ezt pedig a későbbiekben a kard-pajzs páros követ, ami jóval hatékonyabb a közelharcra, így nem kérdés, hogy melyik szituációban mit fogunk használni. Már csak azért sem, mert az ellenfelek is úgy változnak, hogy mindenképpen afelé tereljenek minket, hogy csak és kizárólag az új eszközöket használjuk a hatékony előrehaladásért, minimális teret adva a változatosságnak.

Az érem másik oldala ugyanakkor a játék azon szakaszai, ahol a folyamatosnak tűnő akció megtörik, és a narrátorként szolgáló Durga és Vishnu a hindu vallás rejtelmeibe, egészen pontosan az azokban szereplő isteneknek és egyéb különleges lényeknek a történetébe engednek betekintést. A játék ezen pontjain remekpárost alkot az Unreal Engione-nel megalkotott látványvilág és az autentikus zenei aláfestés. Ráadásul, mivel a keleti kultúra ezen szegmense nem kifejezetten domináns a videojátékokban, ezért arra is kiválóan alkalmasak, hogy megismertessék az indiai folklór néhány részletét a játékossal.

A harcok kapcsán már kitértem a kamera kötöttségéből adódó problémára, ez pedig a játékban való közlekedés során is előjön. Bár alapvetően az operatőr mindig azt mutatja, amit látnunk kell, sokszor belefuthatunk olyan szituációba, hogy egy útelágazásnál nem egyértelmű, merre kéne az előrehaladás miatt mennünk és melyik irányban tudunk esetleg egy rejtett zugban valamilyen apró fejlesztést felszedni.

Raji kalandja egyik oldalról egy csodálatos látványvilággal megtámogatott utazás, legalább ennyire erős zenei aláfestéssel, a másik oldalról pedig monoton küzdelmekkel tűzdelt végeláthatatlan harcok sora. Ironikus módon a játék rövidsége pont jó szolgálatot tesz, hogy még azelőtt a végére érjünk az epikus történetnek, mielőtt végleg beleunnánk.

7/10

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

1 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

2 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

3 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

4 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

4 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

5 napja
13

Heti megjelenések

6 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

7 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

8 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

8 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

9 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==