Ma jön a Mass Effect 3 demó (kipróbáltuk)

StingerCsere Krisztián Gábor2012.02.14. 08:33

Galaktikus háború közeleg - a kérdés csak az, hogy mit tartogat számunkra. A jelenlegi generáció egyik legmeghatározóbb erejű sci-fi eposzának leköszönő szonettjében komoly döntések nyomják Shepard vállát, és a tét is óriási: így vagy úgy, de bekövetkezik az elkerülhetetlen - a Jövő Nagy Csatája, amely nem csak az emberiség, de a Galaxis, és vele minden létforma végső próbatétele is egyben.

Ha eddig vártad a Mass Effect harmadik részét, a ma érkező demó kitűnő szomjoltó lesz - nem a megszokott tíz perces kóstolót kapjuk ugyanis, a single / multi próbaverzió több órás szórakozást kínál.

Az is pozitív, hogy a Bioware a demó alkalmával is kényesen ügyelt a spoiler-veszély minimalizálására: a nagyjából egy órás kalandot ígérő csomag első traktusa részben a korábbi prezentációk és Bioware Pulse adásokból összeválogatott Földet, és annak első öt-tíz perces szeletét tartalmazza, amely gyakorlatilag semmi olyan témát nem feszeget, amelyről eddig ne olvastunk/hallottunk volna. Ellenben megismerkedhetünk néhány új szereplővel, kipróbálhatunk egy-két új fegyvert, trenírozhatjuk magunkat a karakterszerkesztővel, és megcsodálhatjuk a női karakter rajongói közreműködéssel készült, smaragdzöld szemekkel büszkélkedő szexi vörös szépségét is. Bár a demo értelemszerűen nem engedi a korábbi mentéseink importálását, a végleges változatban természetesen a korábbi külső vonásaink is megtarthatóak, sőt: a custom mód lényegében az eredeti női karakter attitűdjeit formálja meg.

Egyébként azon játékosoknak sem kell csalódniuk, akik a korábban a két epizódot összekötő, és az alapszituációt nagyban befolyásoló Arrival DLC-vel is futtottak egy kört. Számukra ugyancsak érdekes lehet az első néhány perc, de a Bioware spoiler-ravaszát mellőzve számos olyan dologról is tudomást szerezhetünk, amely pusztán játékmenetbeli újdonság, ám mint ilyen, az első és második rész közötti klasszikus RPG egyensúly helyreállítása a feladata. Amellett, hogy új mozgásokkal (bukfenc, átcsúszás, élethűbbre csiszolt animáció), illetve támadási formákkal találkozhatunk (pl. a már korábban bemutatott omni-blade), a második felvonás a már jól ismert female-krogan küldetésen alapulva mutatja be a folytatásból leginkább hiányolt karakterfejlesztés, skill-tree és képességek közötti variálhatóság sokaságát. Természetesen ezen a ponton még az újragondolt RPG elemek töredékével találkozhatunk csak a végleges változathoz képest, de az már most látszik, hogy komoly erőfeszítést tett a Bioware a klasszikus szerepjáték vonásainak újbóli, balanszolt megteremtésében. Ezt alátámasztandó, a szerteágazó booster skillek mellett találkozhatunk fegyver- és páncélt kiegészítő powerupokkal, illetve egyéb bővítőmodulokkal is, bár úgy tűnik, hogy a felszerelés variálhatóságára, és Dead Space-szerű tuning-állomásaiban rejlő lehetőségekre a végleges változatig még várnunk kell.

A háromfős csapatot Shepard mester mellett egyébként a szexi Asari Dr. T’Soni, és a Turian-badass Garrus páros egészíti ki, akik egy-egy új képességgel segítik a masszív Cerberus osztagok elleni nyomulást, amely a változatos harci eszközöknek köszönhetően nem is annyira egyszerű. Mindenképp meg kell említenünk a Kinect hangfelismerő támogatás elérhetőségét is - bár a játék enélkül is nagyszerűen élvezhető, annyi biztos, hogy a csapattársaink hangvezérlésével, utasításaival merőben más élményben lehet részünk, mint korábban. Ha rendelkezel Kinect szenzorral, feltétlen próbáld ki!

A demó verzió hasonlóan nagy szeletét képviseli a sorozat történetében először megjelenő ko-op multiplayer szekció is: ahogy az már korábbi podcastünkben is elhangzott, a Galaxy at War alcímet viselő többjátékos kaland fajok és kasztok egész sorát produkáló kooperatív élmény lesz, amely gazdag környezeti világgal, tapasztalati rendszerrel, karakterfejlesztésekkel, kölcsönhatásokon és egyedi képességeken alapuló taktikai-akció stílusban változhathatja meg a végső single kampány kimenetelét. Az eddig látottakat és hallottakat tekintve igen ígéretes darab, és a demó letöltésével a silver tagok is részesülhetnek az online küzdelem nyújtotta élményekben, amely a szerverek elindításával február 14-én válik majd elérhetővé, így - egy kisebb update keretein belül erről is karcolunk pár sort.

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

7 órája
12

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

9 órája
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

10 órája

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

10 órája

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

11 órája

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

12 órája
12

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

13 órája
7

Sunlight

Félórás meditatív élmény egy senkinek sem könnyű időszakban – elmentünk virágot szedni a Krillbite festményszerű erdejébe, hogy átéljük, mit nyújt a Sunlight.

23 órája

Genshin Impact 1.3: minden szikrázik!

A Genshin világában is hamarosan beköszönt a kínai Holdújév, rengeteg lampionnal , és extra tartalmakkal.

1 napja
1

Rekordokat döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legnagyobb digitális premierje lett, 10+ millió eladott példánnyal. A kiber-RPG leginkább PC-n tarolt.

1 napja
16

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

2 napja
13

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

2 napja
2

Resident Evil 4 (Remake) átalakítás

Egyes információk szerint a kiadó nem volt elégedett az M-Two eddigi munkájával, így az elsődleges belsős csapatát állította a projekt élére.

2 napja
10

Xbox Live Gold: áremelés, aztán mégsem

A Microsoft csendben megemelte az Xbox Live Gold előfizetés árát - aztán a közösségi felháborodás miatt kapásból visszavonta az egészet.

2 napja
18

Humankind: avatárok és MI-k

A PC-s grand stratégia részleteiről fed fel friss dolgokat a legújabb fejlesztői napló.

2 napja

Games with Gold: februári kínálat

Egy egészen kellemes kínálat. Egy egészen kellemetlen áremelés mellé. Egy biztos: nem most válik ingyenessé a GOLD szolgáltatás. Sőt.

3 napja
23

The Medium: 9 rejtélyes furcsaság

Ha a Maw hátborzongató jelenlétét nem is érezzük egyelőre a hátunk mögött, a marketing anyagok elől már most sincs menekvés.

3 napja
2

Olija: történet a pixelek mögött

A Devolver Digital egy pixelart gyöngyszemet csapott le a Sony indie részlegének kezéről? Pár nap múlva kiderül!

3 napja
5

Sherlock Holmes: Chapter One

Hey, Detektívek! Csak egy tipp: a Frogwares hangulatos videó formájában válaszolja meg az eddig felmerült kérdéseiteket.

3 napja
1

Resident Evil Showcase

Nézzük csak: Resident Evil Village kedvcsináló. Előző generációs verziók. Megjelenési dátum. Gameplay villanások. Na meg exkluzív próbakör!

3 napja
53