Gran Turismo 5: a legfrissebb újdonságok

drag2009.09.29. 10:49

A múlt héten lezajlott Tokyo Game Show talán legfontosabb újdonsága a Gran Turismo 5 megjelenési dátuma volt, de nem csak ezt tudtuk meg a Polyphony Digital versenyjátékáról, hiszen a csapat feje, Kazunori Yamauchi több interjút is adott a nemzetközi sajtónak.

A sorozat bő egy évtizedes története során már megszokhattuk, hogy az autópalettát illetően rendre robosztus számadatokkal kell szembesülnünk, és az ötödik rész esetében sincs ez másképp: a Gran Turismo 5 több, mint 950 kocsit fog tartalmazni. Megéri majd ráadásul gyűjtögetni az ezen a héten debütáló Gran Turismo PSP-ben, a hordozható epizódban megnyitott járművek ugyanis átvihetőek lesznek majd a nagygépes verzióba.

A pályafelhozatalt illetően már egy fokkal árnyaltabb információink vannak: összesen több, mint 20 lokációra, és bő 70 pályavariációra kell számítanunk, ám hogy az előbbi helyszínek, avagy országok szerinti felosztást takar, az nem volt egyértelmű - már csak azért sem, mert a WRC licensz megszerzésével minden bizonnyal komolyabb hangsúly fog helyeződni a ralipályákra. Pár új valós lokáció minden esetre lelepleződött: ha minden igaz, akkor sokak nagy kedvence, Spa-Francorchamps, és Valencia is szerepelni fog az új belépők között.

Az elmúlt hetek-hónapok nagy újdonsága a játék kapcsán a törésmodell bevezetése volt, ami körül most tisztázódott a helyzet. Jelen állás szerint az utcai autók esetében felületi sérülésekkel, és kisebb horpadásokkal számolhatunk majd, míg a versenygépeknél már komolyabb deformáció, és leszakadó alkatrészek is lesznek. Az ütközések természetesen a menetteljesítményre is kihatással lesznek, és a mechanikai sérülési modellt illetően már nem lesznek megkötések, vagyis ez az összes kocsi esetében ugyanolyan lesz majd. A producer szerint egyébként ilyen szempontból még sokat fog fejlődni a játék, mivel a törés - bár jó ideje kísérleteznek már vele - ténylegesen csak két hónapja került be, és jelenleg ezen folyik a legnagyobb munka.

Szintén sokakat érdeklő featúra a versenyt befolyásoló tényezők közül az eső, illetve a napszakváltás. Yamauchi elmondta, hogy mindkét elem jelen van a játékban, igaz, azt hozzátette, hogy lehetnek még változások annak tükrében, hogy mennyire fogják befolyásolni a játék teljesítményét. Az nem lett részletezve, hogy a napszakváltás dinamikus lesz-e, vagy különféle időpontok közül választhatunk majd, mint ahogy az sem, hogy az eső esetében a harmadik rész óta jelen lévő nedves versenyekre, vagy valódi, futam közbeni égi áldásra kell-e számítanunk. Itt érdemes szót ejteni a gumikopásról is, ami még realisztikusabb lesz, mint korábban, és a hőmérsékleteket is folyamatosan nyomon követketjük majd, akárcsak a kocsira ható G-erőket, ami az autó optimális beállításánál fog nagy szerepet játszani.

A játék felépítését illetően a Polyphony marad a jól bevált formulánál: az instant versenyzést az Arcade mód, a karriert pedig a GT mód fogja kínálni. Utóbbi világtérképe sem változik lényegesebben, így például a sorozat védjegyévé vált jogosítványokat ezúttal is megtaláljuk majd, azt azonban érdemes megemlíteni, hogy egy fokkal tovább bővülnek a lehetőségek a külső tuningot illetően, ami eddig kimerült a felnikben és a hátsó szárnyakban. Az online már más tészta, hiszen itt komoly változások lesznek a Prologue-hoz képest: szöveges és voice chat, privát lobby-k, feltölthető fotók és visszajátszások, valamint YouTube támogatás vár majd bennünket, de a különféle autós finomságokat kínáló Gran Turismo TV is megújul.

A megjelenés még viszonylag messze van: Japánban március harmincegyedikén kerül a boltokba a játék, Európa és az Egyesült Államok pedig csak ezt követően kap majd a Gran Turismo 5-ből, így nem meglepő Yamauchi azon állítása, hogy lesznek még olyan dolgok a játékban, amiket egyelőre nem mutattak be. A készültségi állapotot illetően pedig úgy fogalmazott a producer, hogy a játék tartalmilag már készen van, az "élmény" azonban még csak 65 százalékos. Kíváncsian várjuk, mi mindent tartogat még a talonban Polyphony Digital.

A galériában kilenc vadonatúj képet is megtekinthettek a Gran Turismo 5-ről.

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

14 órája
5

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

18 órája

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

22 órája
6

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

1 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

1 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

1 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

1 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

1 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

1 napja
16

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

2 napja
7

Sunlight

Félórás meditatív élmény egy senkinek sem könnyű időszakban – elmentünk virágot szedni a Krillbite festményszerű erdejébe, hogy átéljük, mit nyújt a Sunlight.

2 napja
1

Genshin Impact 1.3: minden szikrázik!

A Genshin világában is hamarosan beköszönt a kínai Holdújév, rengeteg lampionnal , és extra tartalmakkal.

2 napja
1

Rekordokat döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legnagyobb digitális premierje lett, 10+ millió eladott példánnyal. A kiber-RPG leginkább PC-n tarolt.

2 napja
18

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

3 napja
13

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

3 napja
2