Kebab Csirke2012.03.27. 17:13

Saját Értékelés - FIFA Street

FIFA Street *{1} Csak tartanám már a kezeim között - ezzel a mondattal zártam a FIFA Street demójáról írt értékelésemet. Most már viszont a gépben pörög a rebootolt utcai foci legújabb része, s bár nem premierkor szereztem be, a párnapnyi késés semmit nem változtatott lelkesedésemen.

Hit the Streets

A lemez gépbe helyezése és elindítása után a szoftver gyorsan frissíti a trófeákat, majd pár másodperc múlva már a főmenüben barangolhatunk. A beállítások, a gyakorlás és a tutorial rész ismertetésére nem térnék ki különösebben, mind a három a szokásos dolgokat tartalmazza. Kreált csapatunkat még nem tudjuk megnézni, mivel nincs is, az Online-ról és a World Tour-ról lesz még szó, szóval térjünk át a Hit the Streets módra. Itt öt lehetőség közül választhatunk: 5-A-Side, Futsal, Panna Rules, Last Man Standing és Custom.

Az öt az öt elleni foci meccsen egy általunk kiválasztott csapattal verhetünk el egy gép irányította klubbot (vagy Offline haverunkat), az időlimit 2X3 perc, valamint változtathatunk a pályán, a kezdő ötösön és a mezeken is. A Futsal egy fokkal másabb. Itt öten vagy hatan vannak egy oldalon, valamint van berúgás, szöglet, szabálytalanság és akár büntető is. A Panna Rules már az utcai focira épül. Itt is 3X2 perc áll rendelkezésünkre, melynél a kötények hármat, az esernyők kettőt, a sima cselek pedig egy pontot érnek, sikeresen végrehajtott trükkjeinket a rendszer eltárolja, majd gólnál meg is kapjunk az addigra remélhetőleg tetemesen felhalmozott összegünket, ha viszont közben a mi hálónkban zörög laszti, akkor búcsút inthetünk a pontjainknak és kezdhetünk mindent elejéről. A Last Man Standing is a játszótérről való; itt négy játékossal állhatunk fel, ha gólt rúg valamelyik focistánk, akkor mehet a kispadra, addig megy a meccs, míg el nem fogy az egyik csapat összes embere.

A Custom rész alatt pedig az általunk kreált szabályokkal játszhatunk, változtathatunk a meccs hosszán, a játékosok számán, legyen szabálytalanság vagy ne, de itt érhetjük el a Freestyle módot is, amelynél kiválaszthatjuk a ponthatárt (minden trükkért más-más pontot kapunk, de sikeres védekezésért is kapunk párat), a többi meg már csak azon múlik, hogy hány perc alatt érjük el a legtöbb pöttyöt.

A korábbi Street részekhez képest sok csapat kapott helyet a játékban, bár ebben a generációban szerintem el is várható, hogy ne 20 válogatottal szúrják ki a szemünket. Itt van a teljes spanyol, olasz, angol, francia, német és észak-amerikai bajnokság összes klubja, valamint válogathatunk még nemzeti (végre van Hollandia, Uruguay és Elefántcsontpart), utcai és All Star brigádok közül is. Bár a csapatok kerete hiányosabb, mint a FIFA 12-ben, azért panasz nem érheti a fejlesztőket, eléggé sok játékos szerepel a FIFA Streetben. Szerelésből négy van, kettő hivatalos mez, kettő pedig ezek utcai változata.

World Tour

A játék sava-borsát a World Tour mód tartalmazza, melyben kezdő focistából világsztár lehetünk. Első teendőnk megalkotni magunkat (vagy importálni Virtuális Profinkat a FIFA 12-ből). Itt a már szokásosnak mondható beállítások várnak minket, megadhatjuk a kinézetünket, hangunkat és testalkatunkat (később utcai cuccunkat is). Rengeteg szem, frizura, orr stb. típus van, szóval pár percig elmazsolázgathatunk hű másunk megalkotásában. Ezt követően egy barátságos meccsben vehetünk részt, majd pedig csapatot alapíthatunk. A team további tagjait szintén megkreálhatjuk (akár megcsinálhatjuk régi osztályunkat), de az első meccsünk résztvevőiből is felvehetünk játékosokat vagy pedig Online barátaink képmását is letölthetjük. Egyesületünknek csinálhatunk címert, megalkothatjuk hazai és idegenbeli mezünket, sőt még rengeteg bemondónévből is választhatunk, azaz a kommentátor mondhatja az Arsenal nevét vagy akár az utcához hűbb Braves vagy Kings nevet.

Ha mindezt megcsináltuk, akkor felkerülünk a World Tour térképére. Itt négy szint áll rendelkezésünkre (régió, ország, Európa, világ), ahol ellenfeleink egyre durvábbak és egyre több challenge-t kell teljesítenünk. Sztárságunkhoz vezető úton a Hit the Street meccs típusai közül válogathatunk, de karrier módunk fő összetevője a különféle tornák lesznek. Közben Stílus pontokat kapunk, amelyek a szintlépésünkhöz vezetnek. Ezeket hét tulajdonságra költhetjük el: erőnlét, védekezés, cselezés, kapus, gyorsaság, passzolás és rúgótechnikánk. Ám nemcsak képességeinket tehetjük jobbá, a győzelemhez szükségünk lesz cselekre, amelyeket bizonyos szintek után vehetünk meg bizonyos mennyiségű pontok fejében. Sőt még a gólörömünket és beállíthatjuk attól függően, hogy milyen intenzitású pillanatban szereztünk találatot.

A World Tour szórakoztató, a hossza teljesen rendben van, talán picit túl sok a bajnokság és kevés az utcai meccs, de nekem nem ez volt a főproblémám. Egyszerűen nem értem, hogyha ennyi futballklub van a szoftverben, akkor miért kellett úgy megcsinálni a karrier módot, hogy 80%-ban kitalált vagy valóságos utcai csapatok ellen kelljen játszanunk. Még az utolsó stage-nél is street team-ek ellen kell játszanunk, pedig itt már szerepel Real Madrid, Chelsea és társaik is. Én sokkal szívesebben játszottam volna az országos térképtől kezdve a topcsapatok ellen vagy mondjuk kisebb valós klubok ellen.

A másik problémám a nehézséggel akadt. A különféle feladatokat könnyű, normál és nehéz fokozatokon abszolválhatjuk és minden nehézségen ajándékot kapunk, pl. cipő, márkás meztípusok vagy maga az adott a focipálya. Az easy eléggé könnyűnek mondható, bár néha hajlamos az ellenfél eldugdosni a labdát, de nehéz pillanataink csak ritkán lesznek. Ellenben a medium és a hard már igazi szívatás, közepes fokozaton még sikerült megnyernem az első bajnokságot, eggyel nehezebb szinten közöm se volt a meccshez, a többi bajnokságnál pedig még rosszabb helyzet. Mivel nem tudtam kivitelezni a challenge-ket, ezért rakás dolgot nem tudtam megnyitni, pedig szerelésemet már igazán lecserélném. Nem azért nehéz a játék, mert jól játszik az ellenfél, hanem mert szemét módon csal, hiába akartam 50-es szintű játékosaimmal (eléggé magas szinten vannak) megnyerni hardon az első Stage tornáját, hiába gyorsak a focistáim, a gépi ellenfél mellett csak totyogtak, mintha én valamelyik magyar bajnokságból jöttem volna, a gép meg mondjuk a Barca, de lehet, hogy csak én vagyok béna.

Rabonas and Roulettes

Már a demóról írt véleményemben említést tettem az irányításról, de persze szó nélkül nem lehet elmenni mellette. A kezelés egyáltalán nem nehéz, pár meccs alatt bele lehet rázódni. A jobb analógkar és az L1 szolgál a cselezésre, az R1-el dekázunk, R2-vel sprintelünk, a többi meg a szokásos FIFA gombkiosztás. A trükkökhöz pár félkörös mozdulatot kell csupán csinálnunk és máris beesernyőzhetjük, vagy gyönyörű mozdulattal hagyhatjuk magunk mögött ellenfelünket, az ellenfél lába között pedig az R2+előre kombinációval guríthatjuk el a focilabdát.

A FIFA Street egyik fő újdonsága a Street Ball Control, amit az L2-vel hozhatunk elő. Ezzel a rendszerrel igen jól dugdoshatjuk a lasztit az ellenfél arca elől, taktikázhatunk és az egész annyira jól, sőt valóságosan adja vissza az utcai foci labdakezelését, szóval e téren dicséretet érdemelnek a fejlesztők. Ráadásul a SBC remek lehetőség egy-két jól időzített megkerülős trükkre vagy pár kötényre.

Sajnos az irányításban is akadnak problémák, de nem vészes a helyzet. A védekezést szerintem megint nem találták el a készítők, s bár jobb, mint a FIFA Street 3 sepregetős mozdulata, és valóságosabb, mint az első két Street becsúszásai és gáncsolásai, sajnos az Utcai Foci Irányítással szemben esélye sincs, emiatt is szenvedhetünk nehezebb fokozatokon, nagyon nehéz elszedni a labdát opponenseink elől.

Külsőségek

A FIFA Street a FIFA 12 motorját használja, tehát a grafikára nem lehet panaszunk, nem gyönyörködtet el minket, de kivetni való sincs vele. Mind a 35 pálya rendkívül egyedi, focizhatunk Velence csatornájánál, Párizsban a Notre-Dame előtt, Sanghaiban egy háztetőn, Rioban a házak között, de az egyszerű tornaterem is jelen van, a grundoknál pedig úgy éreztem mintha csak a pár méterre lévő játszótéren fociznék, de hasonló jókat tudnék mondani a Futsal helyszíneiről is. Sztárfocistáink is teljesen rendben vannak, ez a megvalósítás mindenképpen felüdülés a karikatúrához képest.

A zene teljesen passzol a játékhoz, nekem sokkal jobban bejön az új rész számai, mint a harmadik részé, bár egy kicsit több muzsikát is rakhattak volna bele, pláne úgy, hogy ha nem lövünk gólt, akkor az adott számot ugyanabban ritmusban játsszák le, a refrén csak gólnál jön, saját zenéinket meg nem hallgathatjuk közben. A környezet viszont kárpótol ezért minket, a szurkolók együtt élnek a meccsel (persze azért akad egy-két ingerszegényebb helyszín), és ahány táj, annyiféle kommentátor, bár a közvetítést nem viszik túlzásba, egy-két cselnél bemondanak egy briliáns meg fantasztikus jelzőt, meg visszaszámolnak, más funkcióval nem rendelkeznek, de legalább játékosaink közben kommunikálnak.

Légy az Online sztárja is

A demóban már kipróbálhattuk a netes részt, a teljes verzió azért jóval többel kecsegtet. Játszhatunk 5V5, 6V6 és Futsal meccset is, sőt van lehetőség 4 fős kooperatív játékmódra is, valamint összemérhetjük tudásunkat barátainkkal. Mivel nekem már a single playerben sem ment a hard fokozat, így Online igen könnyű ellenfélnek bizonyultam, ide picit többet kell gyakorolnom, ezért inkább mentem co-opozni. Sajnos a csapattagok mind önzőek voltak, de legalább rúgtam gólt és a netkód is mindenhol rendben volt.

Sajnos itt is van egy kis fennakadásom. Csak saját, World Tourban használt csapatunkkal mehetünk Online focizni. Nem értem, hogy miért így csinálták meg a játékot, szerintem kreált gárdánkat elég sokszor fogjuk használni Offline, én szívesebben mentem volna kedvenceimmel az Online hadszíntérre. Így sajnos a nagy párharcok, mint az El Clássico, csak Offline lesz és ezzel kicsit olyan az egész játék, hogy tök feleslegesen van benne a hat bajnokság, mivel se World Tourban, se Online nem főszereplők. Mintha csak a nevében lenne FIFA Street a program.

Ezek mellett az említett lehetőségre, a barátaink játékosait is letölthetjük, a World Tour küldetéseinél pedig van egy háromfős leaderboard, felkerülhetünk listára, ha a bizonyos challenge-nél minél több pannát (kötényt) osztunk, milyen hamar végzünk a feladattal stb (bár néha nem mutatta a sajátom és barátaim eredményét). Replayeket is feltölthetünk, de sajnos csak öt slot van, sőt haverjaink állapotát is láthatjuk, pl. ki milyen szinten van, ki mit nyert meg stb.

Legjobb FIFA Street?

A kérdésre a válasz egyértelműen igen. Tény, hogy nem tökéletes, sok hibája van. A kapusok gyengék, csapattársaink nem kevésszer rosszul helyezkednek, kevés a meccs előtti animáció, amikor meg a kupát emeljük fel hálóőrünk fejünk fölött egy méterrel simogatja buksinkat, apróbb belassulások is előfordulnak ,de mégis egy élvezhető árkád focis játék. Kicsit szimulátorosabb lett ugyan, de azért még nagyon messze van a nagy testvértől. Sokkal több van benne, mint elődeiben, sokkal jobban is fest, egyáltalán nem bántam meg, hogy megvettem. Akiknek tetszett a demó azoknak egyértelműen jó vásár lesz, hisz végre kaptunk egy jó utcai focis játékot. Bár vacilláltam, hogy mennyit adjak rá, végül egy biztató 8-as mellett döntöttem,mert az EA végre jó ösvényre terelte a FIFA Street sorozatot.

Pozitívum:

  • Street Ball Control

  • sok csapat, pálya

  • sok játékmód

  • jó World Tour

  • jó grafika, zene

  • jó netes rész

Negatívum:

  • kedvenc csapataink World Tourban alig kapnak szerepet, Online meg nem is használhatjuk őket

  • gyenge kapus, kommentátor

  • védekezés gyenge a Street Ball Controllal szemben

  • eltúlzott nehézségi szint

Grafika: Jó

Játszhatóság: Jó

Szavatosság: Jó

Zene/Hang: Jó

8/10

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==