casper0072013.01.24. 14:52

django unchained

Tarantino filmre jegyet váltani szokás. Ha találok kivetnivalót a moziban, ha nem, mindig élvezem. Django rabszolga, mígnem Dr. Schultz, a fogorvosból lett fejvadász meglehetősen sajátos körülmények között kivásárolja láncaiból. A német három testvért keres, akiknek Django ismeri az arcát, így hálálhatja meg szabadságát. A címszereplő majd szolgasorsban tengődő párja megmentésére indul, oldalán újdonsült barátjával.

A Django Unchained gyakorlatilag két film egy jegy áráért. Az első jó nyolcvan percben a két különc figurával - a mindig úriember Schultz-cal, és a szótlan, komor Django-val - ismerkedtem, akik szépen fel is vázolták egymásnak szándékaikat, és közös kalandozásuk során lettek bajtársak. Olyan volt ez, mint egy kis távol-keleti ízesítéssel megáldott spagetti western. Django, akire a szabadság önbizalomfokozóként hat, elsajátítja a fegyverforgatás rejtelmeit, Schultz pedig a tanítója. Mintha küldetésére készülő tanítvány és mester edzene szüntelenül. Persze a Tarantinora jellemző erőszak és fröcsögő vér sem marad el, és hát nehogy már elteljen a film fele lövöldözés nélkül. Öröm volt látni, Tarantino mennyire könnyedén bánt az egyébként tabunak számító témákkal, mondván, srácok, most komolyan, aki ezeken a dolgokon feszeng, az talán nem is akarja elfogadni és feldolgozni őket. Ahogy a páros lóháton halad végig a kisvárosban, a jólszituált lakosok elképedve bámulják Djangot, hogy „nigger lovon?”. Django egyre agresszívabban lép fel az elnyomók ellen, de nem téveszti szem elől célját, Brunhilda megmentését - remek párhuzam a germán mitológiával, amiről Schultz, lévén német, említést is tesz.

Jön az éles törés, megindul a leányszöktető akció, és mintha a film is zsánert váltana. Bár Tarantino az egész játékidő alatt szabadon értelmezi a műfajt, és sokszor, mintha nem is westernt, hanem egy abban a korban játszódó szatírát, társadalomkritikát néznék. A lényeg azonban a karaktereken van, a rabszolgatartó társadalom utolsó évei pedig szokatlan és csípős háttérül szolgálnak. Schultz, az öreg kontinensről érkező úriember elborzad a kegyetlenkedéseket látva, számára természetes, hogy embertárával megosztja, amije van, természetesen „saját magamra kell gondolnom elsősorban” módon, talán Django-val is inkább a rendszerrel szemben támasztott ítéletei miatt tart. Mindeközben a fehér ültetvényesek kényelmesen elsüllyednek a maguk számára kialakított világban, a fekete rabszolgák belenyugodtak a helyzetükbe, mást el sem tudnak képzelni, és eleinte semmit sem indít el bennük Django fellépése. Tipikus Tarantino húzás, hogy két jelentősebb szereplő - Leonardo DiCaprio és Samuel L. Jackson - csak a film előrehaladott stádiumában lép színre, teljesen más megvilágításba helyezve az eseményeket, és mikor már javában feszül a húr, akkor gondolok bele, mintha ezer éve kezdődött volna a film, holott vagy száz perce tapasztom a szemem a vászonra. Jackson „házi niggere” is jól mutatja, hogy itt fölösleges rasszokhoz kapcsolódó előítéletekkel élni. Taplók mindenhol vannak, akármitől függetlenül.

Érdekes, hogy igazából sem Schultz, sem Django fejében nem gyúl lángra egy felsőbb eszme. Az egykori szolga, Django Freeman a nőjét akarja, ezért pedig olyan képmutatásra is képes, amiért kiszaladna a világból, Schultz pedig nem akarja megváltani a világot. Jóravaló ember ő, aki kifejezi nemtetszését, ugyanakkor tudja nagyon jól, hogy ez nem az ő háza tájéka. Elsőre furcsa volt DiCaprio-t ebben a ripacskodó rosszfiú szerepben látni, de teljesen természetesbe fordult a karaktere, és annak ellenére, hogy igen egysíkú motiváló erő, a pénz hajtotta, emlékezetes embert formált meg. Néhol nagy csend volt a teremben, hiszen voltak komoly jelenetek, amikor az ember belegondolt az akkori eshetőségekbe, így kicsit kizökkentő lehet a korábbi Tarantino filmek után, de szerencsére a jól megszokott, magát egyáltalán nem komolyan vevő vérfürdő sem marad el, és a látszólagos tetőpont utáni rájátszás, ami nem is az, hanem a motor újbóli felpörgetése.

Menjetek moziba.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

4 napja
10

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

6 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

6 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

8 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4