Necroman Mk22019.07.15. 20:46

Oil Rush

A felmelegedés miatt a jégsapkák elolvadtak, és a bolygó nagy része víz alá került. Az emberiség azonban nem sokat változott, a legfontosabb kincse továbbra is a fekete arany: az olaj.

A főleg benchmark programjairól ismert, orosz Unigine Corp 2012-ben megjelentette az első, mindez idáig egyetlen videojátékát. Az Oil Rush Windows, Mac és Linux rendszerek mellett iOS és Android készülékekre is elérhető.

A lényegében engine demonstrációnak szánt játék világa az 1995-ös Waterworld-höz hasonló szituáción alapszik: a jégsapkák elolvadtak, és a megemelkedett vízszint elmosta az emberi civilizációt. A kampányban az egyik legnagyobb frakció tagjaként kapja meg a játékos Kevin, a Parancsnok egyik frissen kinevezett növendékének irányítását, hogy általa (azaz: általunk) valósíthassa meg a világuralmi terveit. A renderelt átvezető képekkel szegélyezett sztori mód történetét nem nevezném túl eredetinek, különösen a sablonos karakterek miatt, viszont a 16 pálya során a készítők igyekeztek minél több, változatos missziót összehozni a lehetőségekhez képest, pl. a hagyományos "pusztíts el az ellenfeled" mellett akad néhány menekülős meg tower defense pálya is.

Bár az Oil Rush önmagát valós idejű stratégiának definiálja, az egyik első és szembeötlő dolog az egységek mikromenedzsmentjének a teljes hiánya. A különféle hajók és repülő gépek az általunk birtokolt, fixen elhelyezett tornyok körül keringenek, a játékos pedig csak korlátozott mennyiségben tudja őket egy másikhoz küldeni. Amennyiben ez a bázis a mienk, úgy a meghatározott limitig automatikusan gyártja az új egységeket vagy termeli az olajat, ellenkező esetben az ellenséges alakulatokkal és lövegtornyokkal kerülnek összetűzésbe. A harcok során XP-t szerzünk, a szintlépéseket követően pedig skill pontokat költhetünk különféle aktív (pl. radar, ideiglenes gyors termelés) vagy passzív (pl. erősebb fegyverek vagy páncél) képességekre.

A legtöbb RTS-re igaz íratlan szabály itt is érvényes, azaz a kampány csupán a bevezetőt jelenti a multiplayerhez. Bár az Oil Rush-t ma már kevesen játsszák online, a beépített botoknak köszönhetően most is kipróbálhatjuk a vízi stratégiai tudásunkat.

Pro:

 • a grafika;

 • a fejlesztések;

 • hosszú, változatos kampány;

 • az irányítás érintőképernyőn;

 • kihívást biztosít;

 • beépített botok;

 • a zenék;

Kontra:

 • erőltetett sztori, sablonos karakterek;

 • látványos, de nem túl hasznos akciókamera;

 • az egység mikromenedzsment hiánya időnként fájó;

 • csaló gép a kampányban;

 • kevés zene;

Kiknek ajánlható?RTS lite, azaz ha érdekel egy akár érintőképernyőn (is) játszható, valós idejű stratégiai játék.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

1 napja
6

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

3 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

3 napja
14

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

5 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

7 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
14

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4