Necroman Mk22019.10.23. 15:36

A sötét kristály: Az ellenállás kora (sorozatismertető)

Forradalmi!

1982-ben került a mozikba A sötét kristály című, bábanimációs film. Bár a Muppetek által az akkoriban csúcson lévő Jim Henson's Company készítette, a mű nem lett kasszasiker, tegyük hozzá: az E.T. mellett nehéz dolga is volt. Azonban az évek folyamán egy kisebb kultusz alakult ki körülötte, aminek eredményeként idén a Netflixen debütált egy ebben a világban játszódó, 10 részes sorozat.

Az ellenállás kora alcímű széria egy előzmény a mozifilmhez, amiben a gelfling civilizáció még nagyban virágzott. (Itt jegyezném meg, hogy az eredeti magyar szinkronban még tündéknek fordították őket, a sorozatban azonban már koboldok lettek.) Három kiválasztott hős: egy hercegnő, egy katona és egy parasztlány egymásba fonódó történetén keresztül mutatják be a szkeksziszek (avagy: "sárkányok") elleni lázadás históriáját.

A világépítés és - bővítés mellett maga a sztori is jól lett fölvezetve és előadva. Nem egyszer érzi úgy a néző, hogy minden elveszett, de aztán történik valami kevéssé várt, ami megfordítja a sors kerekét, és tovább lehet a hőseinkért izgulni. Mind a jó oldalt, mind rossz oldalt mélyebben mutatja be a sorozat, sőt, némi Trónok harca beütés okán egy-egy mellékszereplő is elhalálozik az epizódokban.

Az ellenállás kora megtartotta az eredeti formulát, azaz itt is bábokkal adják elő a történetet. A technikai fejlődés látványos az eredeti mozifilmhez képest, azonban sikerült újraalkotni annak a jellegzetes képi világát, beleértve a sokszínű fauna bemutatását is. CGI természetesen van, és nem csak az effektek esetében, viszont egy jelenetet leszámítva (a fákon ugráló Vadász) egyáltalán nem zavaróak. Meg legalább nincsenek maskarás színészekkel fölvett nagytotálok...

Előzmény történet révén jó kérdés, hogy mivel érdemes indítani. Mivel maga A sötét kristály nem annyira közismert, mint pl. a Star Wars, ezért az első rész egy kiváló összefoglalóval indít Thra világáról. Spoilerek tekintetében nehéz a döntés, mert ide-oda lövik le egymás fordulatait, a filmmel indítva viszont fölfedezhetjük a különféle utalásokat, illetve megértjük hogy miért is voltunk biztosak már az első évad végét látva egy második eljövetelében.

Bár a Sötét kristály: Az ellenállás kora megtalálható a Netflix gyerekeknek szóló kínálatában is, a sötétebb hangulata miatt óvodás kor és az alatt nem ajánlom. E felett azonban bátran megnézheti mindenki, aki a kicsit is rajong fantasy-ért, mert ritka jól megszerkesztett, egyedi élménnyel lesz gazdagabb!

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

1 napja
6

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

3 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

3 napja
14

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

5 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

7 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
14

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4