Necroman Mk22020.08.13. 21:41

Mark of the Ninja

Osonva jön, és megtalál a halál

A Mark of the Ninja az indie körökben patinánsnak számító Klei Entertainment mesterműve. 2012-ben jelent meg X360-ra és PC-re, majd 2018-ban kapott egy feljavított kiadást, illetve portot XO, PS4 és Switch konzolokra.

Történetünk névtelen főhőse a Hisomu klán egy képzett harcosa, aki egy különleges bevetés után arra ébred, hogy fegyveres katonák megtámadták a főhadiszállásukat. Ezt persze nekünk kell megbosszulnunk, de aztán érdekes fordulatot vesznek az események. Mivel hősünk a tradíciók híve, ezért a modern technika helyett a tetoválásai által előhívott képességeket használja a pályák teljesítéséhez. Erre szükségünk is lesz, mert a lőfegyveresek elleni, szemtől szembe harcok során kicsi az esélyünk, nem beszélve a riasztásról. Az egész játék erre a mechanikára lett kihegyezve, sőt, minden egyes új helyszínen kapunk valami új kihívást is. Mindezt rajzfilmszerű animáció meg dinamikus, japán stílusú hangok és zene mellett - az összhatás páratlan!

Segítőnk egy Ora nevű nő, akinek útmutatásával sajátíthatjuk el a rejtőzködés, illetve a lesből támadás technikáit 12+1 pályán keresztül, amiket amúgy újra is lehet játszani. A játék során hősünk fejlődik, és bár szintek nincsenek, de a történet előrehaladtával új képességeket meg fegyvereket vehetünk a teljesítményünk alapján szerzett skill pontokból. Az egyenként akár 1 órát is felölelő szinteken a küldetések teljesítése mellett ellopott ereklyéket meg tekercseket is gyűjthetünk, utóbbiakból néhány ún. Challenge Room-okban található. Különféle achievmentek teljesítésével új kosztümöket nyithatunk meg, amik bónusz-málusz alapon módosítják a tulajdonságainkat, a pályák végén pedig a program pontoz minket, ahol extrán jutalmazza a riasztás és/vagy gyilkolás mentes végigvitelt.

Ha a játékot egy tárgyhoz kellene hasonlítani, akkor a Mark of the Ninja egy katana lenne: a tökéletességet szem előtt tartva, szívvel-lélekkel összerakott, minden ízében és vonásában precíz remekmű. Nem véletlen a 90 %-os Metacritic átlag!

Pro:

 • a grafika;

 • a pályadesign;

 • hosszú játékidő;

 • az achievmentek;

 • japán stílusú hangok;

 • a fejlődési lehetőségek;

 • magával ragadó hangulat;

 • összetett, átgondolt irányítás;

 • dinamikusan változó zene;

 • rejtett tárgyak és szintek;

 • az alternatív kosztümök;

 • újrajátszhatósági faktor;

 • pálya végi pontozás;

 • New Game Plus;

 • az epilógus;

Kontra:

 • Ora időnként túl sokat szövegel;

 • tudom, hogy a játékmenet része, de az őrök rövidlátása akkor is...

Kiknek ajánlható?Ha szeretnél egy utolsó porcikájáig összerakott, minőségi játékprogramot, akkor a Mark of the Ninja-t vétek kihagyni.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

1 napja
6

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

3 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

3 napja
14

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

5 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

7 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
14

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4