[Teszt] Turrican Anthology Vol. I - II.

Turrican Anthology Vol. I - II.

StingerCsere Krisztián Gábor2022.08.12. 08:00

Commodore 64. Ikon. Legenda. Minden idők egyik legnépszerűbb mikroszámítógépe. A 80-as és korai ‘90-es évek árnyékában ez a csodálatos masina és nagytesója, a szintén bámulatos Amiga kölykök millióinak hozta el az otthoni szórakoztatás új formáját. A videójáték-generációk talán egyik legtermékenyebb időszaka volt ez: az árkádok már hódítottak, a 8- , később 16 bites konzolok szárnyaltak, a számítógépes játékipar pedig szép lassan átküzdötte magát a játékteremből a gyerekszobák világába.

1990 őszén járunk, egy nagykanizsai kertvárosi kis szobában, ahol két, ragyogó tekintetű 8 éves tapad az 51 centis színes Videoton tv készülék kijelzőjére. Hiába volt már távirányítós modell, a két lelkes apróság szinte a képernyőbe épülve nézi döbbenten, tátott szájjal a “robot katonát”, aki a fizika törvényeit meghazudtoló módon képes összekuporodni egy kerékszerű valamivé, miközben golyózáport ereget. A játék neve csak homályosan cseng, a C64-es Datasette magnó motorját indító cartridge-os turbótöltő a program header információjából csak annyit árul el, hogy LOADING “robot katona-lövős”, a többit a türelmetlen várakozás után mi magunk tesszük hozzá. Ettől még a jó öreg Proszolg is forogna a sírjában, de ez volt a magyar valóság: mindenesetre mi tudtuk, hogy a Factor 5 legújabb sikerprogramjával a Turricannal játszunk, azaz csak próbálunk játszani, mert az egyik joy már így is recsegett-ropogott, valószínűleg csak percei voltak hátra. Manfred Trenz-ék játéka a tapasztalatok alapján joggal pályázhatna a “legtöbb joystickot lenullázó” játékszoftverre - mi is eltörtünk jópárat, kivéve a prémiumnak számító Quickshot Warrior-féle mikrokapcsolós szörnyeket… kész csoda, hogy még így közel 40 év után is működőképesek ezek az őskövületek, akárcsak a legendás öreg masina (a mai napig őrzök belőlük, nem ámítás, tényleg így van!). No, de ez már egy másik történet.

… és itt van! A kezemben tartom boldog gyermekkorom legendás ikonját - a Turrican Antológiát, a német mesterek által összepakolt tökéletes koppintást, amely sok-sok izgalmas órát adott a csillogó szemünknek, most itt van teljes valójában. Kinek a fizikai (köszönet a Strictly Limited Games kiadásoknak), nekem a digitális… de mindegy is, mert a Switchen felbukkanó Factor 5 logó láttán még most is megremeg a kezem. Az Inin Games és a Factor 5 az egykori legendás programozó művészekkel megtámogatva újra elhozta egy csinos antológiában minden idők egyik legfrankóbb Metroid és Alien koppintását, amelyben a kezdeti Amigás és a későbbi SNES/Megadrive epizódok is helyet kaptak a gyűjteményben. Azaz csak részben, mert a szipiszupi felhozatal ugyanis kétfelé lett osztva, mert… hát csúnya dolog, de így többet el lehet érte kérni.

A fenti Metroid párhuzam egyébként csak részben igaz - tény, hogy a Turrican számtalan ötletet merített az 1986-os Nintendo kultjátékból (többek közt a Morph Ball, illetve Morph Bomb képességeket), de meglepően sok hasonlóságot mutat egy ‘87-es, nálunk kevésbé ismert sidescrolling run’n gun játékkal, a Psycho-Nics Oscarral is. Jobban bekukkantva, az assetek tekintetében inkább a Giger-specifikus biomechanikus látványvilágra hajaz, a gépközpontú furcsa lények, és a bolygó bugyrában tanyázó amorf létformák inkább az Alien univerzum sajátosságai. Persze, számtalan inspirációs forrást emlegethetnénk (a Manowar egyik lemezborítójától kezdve a Transformers: The Movie egyik betétdaláig), de épp ettől annyira szerethető ez a klasszikus technikai csoda.

A Turrican Anthology Vol. I-en az első két C64 epizód helyett azok látvány- és zeneügyileg sokkal profibb Amigás változatai kaptak helyet, amelyhez a Turrican 3-ra épülő Super Nintendós Super Turrican (illetve annak rendezői kiadása) és a Megadrive-os Mega Turrican Score Attack variánsa társul. A Turrican Anthology Vol. II. csomag főként már a 16 bites érára fókuszál, itt látható a csak Amigára megjelent Turrican 3 (később átportolták C64-re is ám!), a segára megjelent Mega Turrican és rendezői változata, a SNES-re készült Super Turrican 2, valamint a Super Turrican 1 Score attack variánsa. A kettő gyűjtemény bár külön vásárolható meg, antológia és életpálya szempontjából egyként értendő és kezelendő. Ez eddig szép is jó, de joggal tehetjük fel a kérdést: a kényelmes, már elvárható emulációs könnyebbségek (quicksave-load, mentéskezelés, gyors töltés, vizuális shaderek, variálhatóság) melyek azok, amelyek még a gyűjtemény bezsákolása mellett szólnak?

A jó hír az, hogy az antológia funkcionalitásban is tartalmas: az első és egyik legfontosabb plusz, hogy minden játékhoz aktiválható egy térkép funkció, amellyel játék közben, vagy azt akár megállítva is körül nézhetünk. Ez azért jelentősen megkönnyíti a tájékozódást a korábbiakhoz képest és a potenciális veszélyforrásokat is időben észre lehet venni. A térkép rétegeit ki-be kapcsolhatjuk, variálhatjuk - ha csak az ellenfelekre vagyunk kíváncsiak, valós időben variálhajtuk az overlayeket, saját igényeinknek megfeleően. A soundtrack (amely a játék mindig is egyik legkirályabb alappillére volt) szintúgy változtatható, ha az eredeti Amiga trackeket dúdolnánk, semmi gond - de amennyiben Chris Hüelsbeck-féle remasterelt Anthology verzióit hallgatnánk, azt is megtehetjük (igen, ez szerepel a Turrican OST vinyl-kiadványokon is).

Ehhez kapcsolódó, hogy a menüből minden játéknál elérhetővé vált egy ún. Jukebox funkció, amely a klasszikus trackek mellett bónusz feldolgozásokat is tartalmaz. A játékok kétféle változatban játszhatóak: a normál módban van lehetőség idővisszapörgetésre, mentés slotokra - de voksolhatunk az ún. Challenge mód mellett i, amellyel a játékban teljesíthető különböző feladatokért cserébe achievmentekkel díszíthetjük fel a játék keretrendszerét - cserébe, hogy ez a natív Turrican élményt adja, így a normál mód segítségei nem elérhetőek. A jutalmak közt találni concept-artokat, rendereket, galéria tartalmat, soundtrackeket - vagy épp választható covereket a különböző epizódokhoz, amelyekkel fel lehet kicsit cicomázni a menüszerkezetet is. Szintén opcionális, hogy a klasszikus Amiga irányítást, a konzolost vagy modern analóg karos megoldást részesítjük-e előnyben - és ha úgy tartja a kedvünk, akkor akár az eredeti játékok scannelt manualjaiba is belelapozhatunk némi információért - ez egyébként elég menő, nem alkották újra digitális assetekkel a korai manualokat, egyszerűen bescannelték fekete-fehérben az eredeti oldalakat és egy görgetéssel lapozhatóvá tették azt.

No és milyenek maguk a játékok? Klasszikusok. Változatlanok - a körítés új, a funkcionalitások fentebb újak, de az emulált tartalom minden esetben a régi - leszámítva a két Director’s Cut-ot (a Super Turrican és a Mega Turrican DC-t), ahol egy-egy pályaszakasz kibővítésre került, sőt! Egy teljesen új helyszín is részét képezi már az eredeti felállásnak, így ezzel mindenképp gazdagodott a klasszikus Turrican élmény. Ettől függetlenül, a játékok egy az egyben az eredeti buildek - olyannyira, hogy még az ős-bugok is benne maradtak, a beragadó karakterekkel, sprite-hibákkal együtt (főként a két első Amigás változatban figyelhető meg ez, a későbbi SNES/Megadrive-érában azért már jobban pörgött a quality kontroll). Ettől függetlenül maximálisan élvezhető a szérián való végigmenetel, a kényelmes felületen, az új funkciókkal együtt ugyanúgy megjelenik az a játékélmény, amely ezt a franchise-t magasan a többi akció-shooter fölé emelte. A helyszínek és ellenfelek változatosak, rengeteg a pályán elrejtett felvehető/kilőhető powerup, a korhoz képest brutális volt a több képernyős, labirintus-szerű pályatervezés és eléggé flow-szerű maga a gunplay is.

A Turrican Anthology Vol. I-II. a fentiek alapján iskolapéldája annak, hogyan érdemes egy 30-32 éves brandhez hozzányúlni úgy, hogy az újak számára ne csak emészthető, hanem élvezhető retroid hangulat lengje körbe. A Mega Turrican és Super Turrican epizódok még ma is szórakoztató és vonzó darabok lehetnek (Gunlord, valaki?), de velük együtt érdemes egy-egy kört menni az ős-epizódokkal is, megvan a maguk bája - ha másért nem, a repcsis-lövöldözős szakaszokért mindenképp, hogy lásd: mire volt képes ez az alig 512 Kbyte memóriával rendelkező legendás öreglány.

TURRICAN ANTHOLOGY VOL. I-II.
PLATFORM SWITCH (tesztelve), PS4, PS5
KIADÓ STRICTLY LIMITED GAMES / RATALAIKA
FEJLESZTŐ RATALAIKA GAMES
MEGJELENÉS 2022. július 29.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

16 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==