[TESZT] The Ascent - a PlayStation változat

The Ascent - a PlayStation változat

sQrNagy Csaba2022.04.07. 10:45

A vállalat összeomlásának híre futótűzként terjed az eddig rabszolgasorban sínylődő munkások között. A szemétben fulladozó sikátorok mélyéből a pislákoló neonfényes kocsmák félhomályáig morajlik. Az utcákon pillanatok alatt eluralkodott a káosz. A rádióm bedöglött. Nem kapok újabb parancsokat. Évek óta először kell döntenem a következő lépésemről. Hát ilyen érzés lenne a szabadság?

A svéd Neon Giant csapatát alig egy maréknyi lelkes fejlesztő alapította 2018-ban. A stúdió tagjai olyan sorozatokon dolgoztak korábban, mint a Far Cry, Gears of War, Wolfenstein vagy éppen a Doom újragondolása. Pár éve azonban az AAA projektek kötöttségeit és fragmentáltságát hátrahagyva egy átláthatóbb, kreatívabb és kevesebb erőforrásból is hatékonyabban működő munkakörnyezetet igyekeznek teremteni maguknak. Debütáló alkotásukban a fegyverropogás persze nem csöndesedett el, csupán a kamerát úsztatták távolabb némileg a robbanásoktól.

A The Ascent ugyanis egy twin stick shooter alapokra támaszkodó ARPG, ahol az akció-szerepjáték kombinációból érezhetően az utóbbi kap kevesebb szerepet. A magányos farkasként, távoli galaxisokban élő online ismerősökkel vagy akár egy kanapén kooperálva is átélhető kalandról azonban beszéljen inkább tapasztalt kollégánk. Mivel Warhawk már az Xbox és PC változatok tavaly nyári megjelenéskor Veles bolygójára lépett az Ascent Group indentjeként, így átengedem neki az idegenvezető szerepét. A lenti képre kattintva indulhat a következő csoport!

Mi változott a nyolc hónappal később érkező PlayStation verziók esetében? Szögezzük le: nem sok minden. Az ideiglenes konzol exkluzivitás árnyékosabb oldalán maradni olyan szempontból legalább előnyös, hogy rengeteg kisebb-nagyobb hibajavítást már alapból tartalmaz a most kézhez kapott változat. Némi tartalmi bővítéssel együtt! Ilyen például az ingyenes ruhadarabokon és festéseken túl az utólag implementált nehézségi szint választás, a szabadabb kezet adó Photo mód, a New Game+ opció és a Transmog rendszer - aminek segítségével átültethetjük a testesebb statisztikákat divatosabb külsőbe.

A játék legerősebb pontja azért továbbra is az Unreal Engine 4 eszköztárából építkező letaglózó látványvilág. A központi magként ma is mindössze tizenegy főt számláló stúdió tudatos tervezéssel, évtizedes rutinnal és különböző procedurális tartalomgenerálási módszerekkel cáfolt rá a szűkös létszámára. Az eseményeket általában izometrikus nézetből követhetjük, de bátran vált dinamikusan pozíciót a kamera, ha a helyzet megkívánja. Az összkép ilyenkor sem esik szét, sőt. Csak újabb rétegeit fedi fel a környezet apró részleteinek és a karakterek kidolgozottságának.

PlayStation 5 konzolokon mindezt a Series X-en tapasztalt dinamikus 4K felbontásban, 60 képkockát pörgetve élvezhetjük. Ez a gyakorlatban ismét 1440p - 2160p közötti értékeket jelent, valamint néhány frémet ugyan elejtő, de alapvetően rendkívül stabil teljesítményt. A motor a tőle megszokott módon kiváló képminőséget biztosít, a hangulatot segítő képzaj a menüben ízlés szerint kikapcsolható. Az egyetlen változás néhány árnyék renderelésében fedezhető fel: az Xbox verziók homogén megoldása helyett, itt bizonyos esetekben a fényforrás távolságától függően halványodó, lágyabb beállításra váltottak - ez megfigyelhető például a nyitóterület forgó ventilátorainál.

Némileg csalódás, hogy a modern felépítésű konzolok háttértárát továbbra sem használja ki teljesen a játék. Bár az előző generációs Xbox verzió három kínos percet súroló töltési idejét elfelejthetjük már DualShockot szorongatva is, a Series X|S szűk harminc másodpercét nem sikerült tovább csiszolni PlayStaton 5 esetében sem - nem jó, de nem is tragikus. Szerencsére ha véletlenül hűvös betonba harapnánk, akkor szinte rögtön visszadobnak az akció közepébe, így a frusztráció minimális.

Viszont egyértelműen többet vártam volna a DualSense támogatástól. Érthetetlen, hogy az adaptív triggereket miért nem vették igénybe, a haptikus visszacsatolás pedig csupán a technológia miatt érződik valószínűleg részletesebbnek. Bizonyos hangforrásokat ugyan átirányítottak a kontroller hangszóróira, de ebből semmit nem tapasztalunk majd, ha inkább egy minőségi fejhallgatón keresztül élvezzük a Sweet Justice Sound valóban remekül sikerült audio munkáját.

A The Ascent tehát pont azokat a lehetőségeket hagyja figyelmen kívül, amitől némileg több, valóban egyedi lehetne a PlayStation kiadás. Ettől függetlenül az alapanyag pozitívumait problémamentesen ültették át a kék neonfények alá, így bátran ajánlom a kedvezményes jegyeket ebbe a hihetetlen odafigyeléssel kidolgozott, mocskos, nyüzsgő cyberpunk világba.

THE ASCENT
PLATFORM PS5 (tesztelt), Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, PC
KIADÓ Curve Games FEJLESZTŐ Neon Giant
MEGJELENÉS 2022. március 24. ÁR 10 590 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

4 órája
3

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

16 órája
6

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

20 órája

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

22 órája
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

4 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

8 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==