[Teszt] Super Monkey Ball: Banana Mania

Super Monkey Ball: Banana Mania

mcmackoGéczy Attila2021.10.11. 13:00

AiAi és kis csapata visszatérnek hogy a 20 éves évfordulót egy új Super Monkey Ball epizóddal ünnepeljék meg. A játékmenet mit sem változott, a forma és a tartalom talán mer végre kicsit magasabb szintekre lőni, de vajon elég ez a banánízű boldogsághoz?

Megmondom őszintén, nem vagyok keserű szájú, ha vissza kell nyúlni a PS2-GameCube korszak rejtett gyöngyszemeihez, sőt a retrót is kedvelem, és általában kifejezetten jól esik visszagondolni az akkori élményekre. A Super Monkey Ball viszont minden elemével együtt annyira a régmúltból táplálkozik, hogy itt már túlzásnak érződik a nosztalgia. Így voltam ezzel a legutóbbi Super Monkey Ball: Banana Blitz HD kapcsán is, és most sem sokkal jobb a helyzet, így a Super Monkey Ball: Banana Mania esetében.

Az alapfelállásban pontosan ugyanaz a mechanika jön elő, mint az első GC-s részeknél is. Egy guruló golyóba zárt majmot terelünk a pálya egyik oldaláról a másikba, úgy, hogy a terepet döntögetjük körülötte. Az alapötlet amúgy még mindig jópofa, és a pályatervezők is mindenféle furfangot bevetnek világról-világra, hogy ezt a formulát csúcsra járassák. Sok-sok pályát hoz a Banana Mania, és még az első két játékból is találunk újrajátszható térképeket. Tartalom terén nincs okunk a makogásra, pláne ha a sok csiribiri aprólékot is hozzávesszük, amiket a Ryu ga Gotoku Stúdió munkatársai beleraktak a játékba.

A mechanikai alapok viszont rég ottfelejtett banánhéjakat kerülgetnek. A puzzle-ügyességi alapok szuperül ki vannak találva, de nem véletlen a régi pályák szerepeltetése - a fizika, a dinamika, a csúszós talaj és a fura gravitáció miatt pont ugyanolyan még mindig Monkey Ballozni, mint a Nintendo kockagépén. A terep komplexitása is hasonlóan primitív - teljesen egyszerű elemekből épülnek fel a pályák, és bár vannak rafkós, olykor szájtátós-száguldós kihívások, sokszor érződik darabosnak, régiesnek a játékélmény. A Banana Blitz HD-hez képest amúgy kicsit vadabb, gyorsabb az alapmozgás, de az ugrás alapból hiányzik - azt pl. bónuszként lehet megnyitni. Szerencsére az 1 UP életek intézményét elvetette a SEGA, a banánok így a maximalisták gyűjtögetési vágyára maradtak benne a játékban. Még egyszer hangsúlyozom: egy Monkey Ball játéknak jó a Banana Mania, de én ennyi rész után annyira várnék már valami elemi megújulásra...

Ez az érzés pedig nálam lenyomta a Banana Mania összhatását. A sorozat alapötletét simán tovább lehetne fejleszteni modernebb, rétegeltebb, komplexebb szintekre, de a dal most is ugyanaz marad. A Banana Mania nagy szerencséje, hogy a minijátékok jobbak, mint legutóbb (most már legalább van bennük némi szórakoztató faktor), a banán-pénzgyűjtögetés és kusztomizációs lehetőségek sora, valamint a sok extra mód és pálya azért legalább kontent tekintetében kitolja a majomkodás határait. Mindezt moderált, ám még mindig kissé magas árcímke mellett. Úgy látszik hiába várok arra, hogy a SEGA kidobja a régi editort, és alapjaiban gondolja újra a majomcsapat kalandjait. HIába cicomázzuk, hiába hozunk be a neves SEGA hősöket, hiába hozzuk vissza a klasszikus pályákat... Ettől a húsz éves SMB évfordulót pont ugyannazal a banános tortával ünnepeljük, mint az elsőt.

Pontosan
6
Super Monkey Ball: Banana Mania | Platform: PS, Xbox (tesztelt), Switch, PC
Kiadó / Fejlesztő: SEGA / Ryu ga Gotoku Studio
Megjelenés: 2021. október 1. | Ár: 12-13.000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Cotton 100%: SNES és MD újrakiadások jönnek

Emellett PS4 és Switch változatokat is kap a pamutboszi 1994-es játéka.

10 órája

Gleylancer

Hogy mit keres 2021 piacán egy 1992-es MegaDrive shooter? Friss közönséget! A Ratalaika jóvoltából jött vissza a pixelmúltból a játék, amit tényleg érdemes lehet minden shoot 'em up rajongónak újra, vagy elsőre végigpörgetni. Teszt!

10 órája

Jövő héten újra State of Play!

Ismét új adással jelentkezik a PlayStation műsora, ami ezúttal a külsős fejlesztők korábban már látott és eddig be nem jelentett alkotásaira koncentrál.

14 órája

Advance Wars 1+2: csak 2022 tavaszán

A Re-Boot Camp alcímmel ellátott felújítás nem tudta tartani a decemberi megjelenési dátumot. Leghamarabb jövő év tavaszán láthatjuk.

15 órája
1

CD Projekt x The Molasses Flood

A botrányok ellenére egyre növekedő lengyel fejlesztő és kiadó rátette a kezét a The Flame in the Flood és a Drake Hollow fejlesztőire.

15 órája

NetEase Games x Grasshopper Manufacture

Kínai tőkével megy tovább a No More Heroes fejlesztőcsapata. A nyilatkozatok szerint a stúdió működését nem befolyásolja.

15 órája

Focus Entertainment x Douze Dixiemes

A francia kiadóóriás nem áll meg! A Dotemu és a Streum On Studio után most felvásárolta a Shady Part of Me helyi fejlesztőcsapatát is.

15 órája

Among Us: év végén minden konzolra!

Az őrült népszerűségnek örvendő apró független fejlesztés végre az otthoni konzolokra is megérkezik. Készülhetnek a barátok és az ellenségek!

16 órája

Gran Turismo 7: a startvonalnál

Kazunori Yamauchi áhítattal mesél az autóskultúra területeiről és arról, hogyan igyekeznek mindezt átültetni a jövő év elején megjelenő következő részbe.

16 órája
2

Megjelenési dátumot kapott a Grand Theft Auto: The Trilogy - Definitive Edition

Nem egyszerre érkezik a digitális és a lemezes változat a gyűjteményes kiadásból.

1 napja
23

Fény derült a következő The Dark Pictures játék címére

A Man of Medan, a Little Hope és a House of Ashes után jön a The Devil in Me.

1 napja

Elindult a Behind the Beyond Kickstarter kampánya

A csapat szerény, de esszenciális összegért kalapol a közösségi finanszírozós felületen.

1 napja

Jövő év elején jöhet a King Arthur egypontnullás verziója

A sötét lovagsztori megjelenési dátuma mellé egy friss trailert is kaptunk.

1 napja
1

Panorama Cotton: ál 3D-ben is tarol a pamutboszi

Október végén jelenik meg a klasszikus shooter újrakiadása.

1 napja
1

Ilyen lett volna eredetileg a Mass Effect 3 sokat vitatott befejezése

Most először, tíz évet követően megtörténik a nagy leleplezés...

1 napja
5

Life is Strange: True Colors Wavelengths DLC

Röviddel az alapjáték megjelenése után gyorsan megérkezett a Life is Strange: True Colors DLC-je is.

1 napja
3

A múlt hamvaira épít az Apex Legends új szezonja

A Titanfall 2 ismert pilótájával és egy veszélyes vadállatokkal teli szigettel jön az új etap.

2 napja

Új játékmódot hoz a Doom Eternal 6.66-os frissítése

Fény derült a jövő héten érkező ördögi update részleteire: a fő attrakció a Horde Mode lesz.

2 napja

Több módon lesz bővíthető az újgenerációs Xbox

A Microsoft bejelentette, hogy érkeznek a 2 TB-os és 512 GB-os Expansion Cardok az Xbox Series X és S masinákhoz.

2 napja
6

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes - tűzben edzve

A Supermassive sorozata új rémmesével zörgeti rá az ajtót az októberi szezonra. A House of Ashes egy ősi sumér templom titkait kínálja véres, sötét és akcióval teli formában. Teszteltük az epizódot!

2 napja
7