[Teszt] Scrap Riders

Scrap Riders

mcmackoGéczy Attila2023.01.09. 10:00

A Scrap Riders egyike az idei első ígéretes indie címeknek – egyszerre akar beat ’em up és point and click kalandjáték lenni, ez pedig elég egyedi kombó, hogy az ember felfigyeljen rá. Ehhez jön egy egyedi pixel-art küllem, valamint egy vicces-rajzfilmes Mad Max világ… kapisgálod már?

A Microids indie vonalán megjelent játék első sorban a PC és Switch platformokat célozza be, és nem csak platformok tekintetében hibrid. Hősünk a jobbról-balra haladós bunyós játékok szokásai szerint teszi rendbe a rozsdapunk világ összes söpredékét, a pályák között pedig tradicionális módon kalandozik. Bevallom őszintén, elég lassan állnak össze ezek az elemek, de ahogy kicsit kinyílik a világ, úgy lesz egyre jobb az összkép. A lassú elegyedés azért is lehet, mert a játék püföldének sem túl kiemelkedő és adventure címként sem volna önmagában túl erős. A harcok aztán lassan, de biztosan fokozódnak, az ellenfelek különböző típusai is sorra jelennek meg, de a dinamika, az ellenfél AI-ja és összességében a pályadesign annyira nem üt nagyot. A kalandjáték szekció is elmegy szódával, de kiemelkedő, emlékezetesebb dolgok itt sincsenek. A dialógusok átgondoltak, de nem annyira viccesek, mint a felsőligás klasszikusok. A feladványok jópofák, de soha nem merészkedünk nagyobb rejtvényfejtő mélységekig.

És ezen a ponton meg kell említeni azt is, hogy a két elem egymásra hatásából bizony előjönnek gyengeségek is. Amikor kalandozunk, akkor is úgy mozgunk, mint a bunyó alatt. Nincs külön futás gomb, csak duplairányra mozog gyorsan Rast. Emiatt kicsit nehézkes a közlekedés, ami gamepad-alapokon (ld. Switch, kontroller vagy Deck) kicsit lassúkássá teszi a lődörgést. További bosszantó elem, hogy a dialógusokhoz nem sikerült folyamatos kiírást lekódolni, hanem ilyen dupla gombnyomással lehet gyorsítani/továbbgörgetni a beszélgetések ablakait, ami megoldás órák múltán is kényelmetlennek bizonyul. A kalandjátékos elemeknek köszönhetően pedig kicsit kiszámítható, hogy mikor jön a bunyó, még akkor is, ha olykor próbálkoznak a fejlesztők az elemek organikus összemosására.

De amilyen furán hangzik ez, pont ez hozza a Scrap Riders fő vonzerejét is. Épp akkor vált a játék egyik módból a másikba, amikor már kicsit eleged lesz az adott játékmenetből. Sőt, olykor minijátékokat is kapunk. És ez jó. Ahogy haladunk előre, jönnek a klasszikusokra való kikacsintások (szegény Ben Throttle), szépen elkülönülnek az egyes városrészek és a hozzá tartozó kihívások, és az ember a karaktereket is megkedveli. A pixelart animációk többnyire igen jók, kár, hogy pont a séta animációja lóg ki a teljes oldalnézeti ábrázolás miatt. Illetve állandó sirámom a hasonszőrű pixelművész-játékok kapcsán, hogy nem állandó felbontás-rácson dolgozik a játék, így a pixelart, az UX elemek sokszor következetlen, egymástól eltérő pixelességgel jelennek meg, skálázódnak fel-le, ami az immerziót nálam mindig rombolja. Apróság, hogy egy-egy boss harc is komoly kihívás-tüskét tartogat, de a tesztpéldány mellé kapott dokumentáció szerint ezek hangolása a megjelenésig tart. (Mi pedig az előtt teszteltük a játékot.)

Messze van tehát a tökéletestől a Scrap Riders, de azoknál be fog találni, akik a referenciák és az egyedi játékmenete miatt eleve éreznek iránta vonzalmat. Indie fejlesztéshez képest egész tartalmas, a színvonal végig próbál egy szint felett maradni, és látszik, hogy a fejlesztők szívüket-lelküket beletették. Kár, hogy néhány design döntést a fejlesztés korai szakaszától magukkal cipeltek, így valószínű ezek orvoslására/polírozására már menet közben nem volt kapacitásuk. Kicsit porosak a küllők, kicsit olajos az ülése, de ha mész vele egy-két karikát, lehet te is meghajtod majd a poros országúton.

PLATFORM PC (tesztelt), Nintendo Switch, Mac
KIADÓ Microids FEJLESZTŐ Games for Tutti
MEGJELENÉS 2023. január 9. ÁR kb. 8 000 Ft

A Last of Us és Mario találkozik az SNL friss-fergeteges paródiájában

Az HBO filmsorozatát és a játékadaptációkat is parodizálja a legújabb SNL-kisfilm. Főszerepben Pedro Pascal!

14 órája
1

Még egy demót kap a Wo Long: Fallen Dynasty

Egy héttel a megjelenés előtt újra belekóstolhatunk a három királyság harcaiba.

17 órája

Dread Templar

A Dread Templar minden előnye és hátránya egyaránt a letisztult és egyszerű koncepciójából ered. De most ennyire nem szaladunk előre, lássuk, mi lett a boomer shooter játékból!

1 napja

Deliver Us Mars: itt a megjelenési trailer

A játék már elérhető szinte minden fő platformon.

1 napja

Suffer the Night: jön a sápadt ember

Játék-a-játékban elemek, na meg egy krézi főgonosz a frissen bejelentett horrorban.

1 napja

Wordless: szótlan maradsz a trailer után

Indie csoda, 2D platforming, akció és egyedi látvány kombinációja.

1 napja

Resident Evil 4 Remake: 12 perc gameplay

Hosszabb betekintés a március végén megjelenő játék ötödik fejezetébe.

1 napja
1

Csúszik a The Last of Us Part I PC-verziója

Néhány héttel tovább kell várni a számítógépes átiratra.

1 napja
2

Elképesztő mérföldkövet lépett át az It Takes Two

Több mint 10 millió példány fogyott már kooperatív platformer-kalandból.

1 napja
4

Game Informer: Resident Evil 4 (Remake)

Ismét a Game Informer szállít friss információkat és rengeteg mozgóképet egy régóta várt megjelenéshez. Hírünk folyamatosan frissül!

2 napja
11

A Gran Turismo 7 virtuális kagylóülésében

Néhány szerencsés elvihette egy órás próbakörre a Polyphony Digital simcade versenyjátékát PlayStation VR2 headsettel a fején.

2 napja
6

Mikrotranzakciók nélkül jön a Wild Hearts

A megjelenés után pedig ingyenes DLC-kkel fog bővülni.

2 napja
2

The Excavation of Hob’s Barrow

A ködös Albionban játszódó point and click horror-kaland folklór és természetfeletti elemekkel, némi száraz angol humorral és kimértséggel, méretes pixelekbe csomagolva. Teszteltük a rettentően hangulatos The Excavation of Hob’s Barrow-t.

2 napja
7

The Day Before: 10 perc vágatlan gameplay

Az orosz Fntastic hányatott sorsú nyílt világú MMO túlélő-lövöldéje görcsösen igyekszik bizonyítani, hogy nem csak pénznyelő.

2 napja
5

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe: vár Magoland!

Az új trailer a multiplayer minijátékokat mutatja be.

2 napja
2

A Knockout City is lehúzza a rolót

A barátokkal azonban továbbra is kidobósozhatunk majd, méghozzá privát szervereken keresztül.

2 napja
2

PlayStation 5: teszt alatt az új rendszerfrissítés

Integrált Discord Voice Chat. VRR támogatás 1440p alatt. Hozzáférhetőség és kényelmi funkciók továbbfejlesztése.

3 napja
6

Atomic Heart: gameplay áttekintő

Az orosz Mundfish stúdió régóta készülő ígéretes projektje pár napon belül megjelenik, így kaptunk hozzá egy útikönyvet!

3 napja
3

Érkezik a Shadow Warrior 3: Definitive Edition

4K és 60FPS grafikai opciók. New Game+. Survival játékmód. Hero nehézségi fokozat. Teljes DualSense támogatás.

3 napja

Gameplay bemutatót kapott az Exekiller

Közel öt percen át mozog a lengyel stúdió debütáló alkotása. Portyázik a retro futurisztikus fejvadász!

3 napja
2