Scott Pilgrim vs. the World: Complete Edition

mcmackoGéczy Attila2021.02.07. 09:48

Scott Pilgrim egy bő évtizeddel ezelőtt óriási jelenség volt. A képregény magában egy hatalmas megfejtésként vonult be a popkultúrába - mivel egyszerre próbált a fanfic-világból kinövő, önmaga lábán megálló alkotásként helyt állni, és egy piszkosul szórakoztató sztorit letenni a nyolcvanas években született generáció számára. Brian Lee O'Malley anyagát aztán Edgar Wright is méltó módon dolgozta fel, és szokatlan módon a játékos kiadás is szuper anyag lett. Az Ubisoft kisebb stúdióinak közreműködéséből egy olyan cím született, ami az igényes pixelgrafikát XBLA-indie vonalon új szintre emelte, a beat 'em up zsánerét ismét pályára tette, ráadásul a chiptune műfaját is széles közönség elé cibálta. A játék komoly hatása tagadhatatlan.

Eltelik tíz-tizenegy év, és az Ubi úgy dönt, hogy ismét megjáratja a játékot. Különösebb apropót én nem látok, nincs folytatása a képregénynek, a filmet sem vették elő újra a forgalmazók, de egy tuti, a Scott Pilgrim vs. the World: Complete Edition most is sok szempontból olyan friss, mint annak idején. Mivel a PS3-X360 korának letölthető címei csak korlátosan játszhatóak, érthető a kiadó igyekezete, hogy a jövőbe menekítse és mai gépekkel kompatibilissé tegye a kódot. De miért is ülnénk vissza a játék elé 2021-ben és azután?

Például azért, mert akár négy fős cséphadarásban is részt vehetünk, ami valljuk be, kevés helyi multi játéknál elérhető lehetőség. Vagy azért hogy újraéljük tíz évvel ezelőtti önmagunk felhőtlenebb időszakát, a nosztalgia nosztalgiáját, a rengeteg meta-kikancsintást, és az egyszerűen nagyszerű játékmenetet. Ha azóta a hét gonosz ex-fiúbarát legyőzésének történetét nem is, a pályák poénos részleteit és a komoly kihívást nyújtó nehézséget úgyis elfelejtetted. És az a zene... Az Anamanaguchi lehetett ezek után több, de ilyen azóta sem volt!

Nem is lennénk önmagunk (megöregedett gamerek), ha teljes mértékben elégedettek lennénk a mostani kiadással. A lusta port annyit hoz csak, hogy (érzésre) feljebb pofozza a felbontást és berak két tök felesleges karakter DLC-t, akik, izé... na, úgyis mindenki Scottal akar majd lenni. Max multiban tudom elképzelni, hogy bárki is örüljön a plusz két figurának. Az újrajátszás során megállapítottam, hogy a pályák hosszúsága nem az igazi - mivel többször is neki kell szaladni majd 1-1 terepnek, és tényleg az átlagtól méretesebbek a pályák, vontatottá válik olykor a játékmenet. Most éreztem igazán, hogy (egy közhellyel élve) a kevesebb bizony több tudott volna lenni a térképek kiméretét tekintve.

Nyűglődök még egy kicsit, oké? Jó lett volna, ha az újrakiadást gondozó csapatban kicsit az extrák terén is hozzányúlnak a játékhoz. Mondom a gyorsan összelapátolt ötleteket! A 16/32-bites korra jellemző cheat kódok tökéletesen illettek volna a játékba, ugyanígy az acsikat is megvariálhatták volna, vagy fejlesztői kommentárral, "hogy készülttel" is megdobhatták volna a csomagot. A hasonló 2D játékok újakiadásánál artokat, manualt, első tervrajzokat is meg szoktak osztani pl. Capcomék - tudom, hogy a Scott Pilgrim nem a kilencvenes években készült, de ha már állandóan arra hivatkozik, akkor ezen a vonalon lehetett volna még nyújtózkodni...

Maga a játék persze önmagában is tartalmas, és csak bizonyos pontjain csorbul a frissessége. Az indie piacon nem nagyon tudtak túllőni azóta sem ezen a stíluson és megvalósításon, mondhatni sok szempontból referencia a cucc, és ennél fogva máig kívánatos darab. Örökifjú, akárcsak a bohém főszereplője...

Scott Pilgrim vs. the World: Complete Edition | Platform: X, Switch, PS, Epic | Kiadó: Ubisoft | Fejlesztő: Ubisoft Montreal, Ubisoft Chengdu, Ubisoft Pune | Megjelenés: 2021. január 13. | Ár: Kb. 5000 Ft

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

3 órája

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

9 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

10 órája
1

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

1 napja
12

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9