Saga Frontier Remastered

V. Miki2021.05.04. 19:00

Az élményért néha meg kell küzdeni. Máskor pedig egyenesen szenvedni kell érte. Pontosan ilyen a Saga-sorozat is, ami azonban nem véletlenül érdemli ki a legendás jelzőt. Akárhányszor neki ülök egy Saga játéknak mindig ambivalens érzés kerít hatalmába. Imádom, szeretném szeretni, de mégis olyan nehéz. Így volt ez már a Romancing Saga 3 esetében is. Lenyűgöző az egyes epizódok non-lináris felépítése, bámulatos, hogy a JRPG-k között az egyedi játékmenet. Ha elkap a hangulata, semmihez sem fogató érzést nyújt. Nincs ez másként a PS4-re és Switch-re is kiadott Saga Frontier Remasterrel sem, aminek eredetije 1997/98-ban jelent meg PS1-re. A SNES-es Romancing Saga sorozat után a Frontier széria sikerrel debütált a Sony akkor új konzolján. Fun fact: eredetileg ezt szánták a 4. résznek, de mivel váltottak SNES-ről így változott a cím is.

A játék egyes elemei teljesen egyediek, az összhatás zseniális. Adott 8 főhős, ebből Fuse kifejezetten a remaster kedvéért került vissza a játékba, mert az eredetiből annak idején kivágták. A nyolc hős, nyolc non-lineáris bolygórendszereken átívelő kaland, a Saga Frontier egy egész univerzumot mutat be. Hasonlóan az előző epizódokhoz, bárkit választhatunk, ugyanakkor lesznek nehezebb és könnyebb kihívást és kalandot ígérő szereplők. A játék kezdetben hasonlóan indul mint mindegyik JRPG a ’90-es évekből. Az első óra az ismerkedésé. A játék megmutatja a világát, ízlelgethetjük a körönként, klasszikus stílusban zajló harci rendszert, szívesen vívjuk meg az első csatákat, hallgatjuk a fülbemászó dallamokat. Először minden olyan mint ha csak a FFVI-tal játszanánk, majd egy ponton azt vesszük észre, hogy a játék elengedte a kezünket. Ez szó szerint azt jelenti, hogy az egész univerzumot bejárhatjuk, szabadon, kompromisszumok nélkül választhatunk a helyszínek között. Van egy fő vonal, amin végig mehetünk, de összességében nekünk, mind a nyolc főhőssel magunknak kell rájönnünk, hogy mit is kell csinálni.

Van egy quest log, ami segítséget jelent, de itt is csak annyi infót kapunk, amennyi nem rontja le az élményt, amit egy walkthrough simán agyon tud vágni. Bámulatos, ahogy a nyolc főszereplő sztoriját összefűzték, ahogy hatnak egymásra, és ahogy szépen összerakjuk az egész sztorit és játékot. De az élményért dolgozni kell. És itt van az a pont, hogy elbizonytalanodom és beszélnem kell egy kicsit a sorozat fő problémájáról, ám ezzel kicsit szubjektív érzések vizeire evezünk. Tudjátok, ha 17 éves lennénk, tele idővel és energiával, akkor azt mondanám, ez minden idők egyik legjobb JRPG sorozata, és a Saga Frontier is méltó a többi epizódhoz. De közel a 40-hez, családdal és gyerekekkel egyszerűen azt érzem, hogy a videojátékozással töltött idő aranyat ér. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de egyre nehezebb akár csak fél órára leülni játszani egy jót, kikapcsolva egy kicsit a külvilágot és feltöltődve folytatni a hétköznapokat. Egyszerűen már nincs türelmem és időm ahhoz, hogy egy játékban hosszasan elakadjak, tanácstalanul és egyre frusztráltabban bóklásszak A-ból B-be, azon merengve vajon hogyan is lehet folytatni a sztorit.

És itt bukik el nálam a Saga Frontier Remastered és általában sokszor a sorozat többi epizódja is. Sok türelem kell hozzá, és rengeteg idő. Ezeknek pedig híján vagyok. Hiába a zseniálisan összerakott gameplay, az egyedi sztori és karakterek, a szépségesre csinosított küllem a fülbe mászó dallamokkal, az élvezetes harci rendszer, ha egyszer a játék nem kompatibilis a jelenlegi gamer igényeimmel. És ezen még a remaster verzió plusz tartalmai – plusz szereplő, kivágott részek, tartalmi bővítések – sem segítenek. Ez azonban nem szabad, hogy elriassza a vállalkozó kedvű JRPG rajongókat! Időutazásnak tökéletes, ha egy ékkövet akarsz megismerni a múltból és újra érezni akarod a ’90-es évek JRPG-jinek hangulatát. Megéri megküzdeni az élményért? Arra neked kell rájönnöd!

Pontosan
7
Platform: PlayStation, Switch, PC, Android, iOS
Kiadó: Square Enix | Fejlesztő: Square Enix
Megjelenés: 2021. április 15. | Ár: kb. 9000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdVwiPlxuPGEgaHJlZj1cImh0dHBzOlwvXC9idXltZWFjb2ZmZWUuY29tXC9nYW1lcjM2NVwiIHRhcmdldD1cIl9ibGFua1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LWJnLnBuZ1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LXJtLnBuZ1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDZcL2J1eS1tZS1hLWNvZmZlZS5wbmdcIj5cbjxcL2E+XG48XC9kaXY+XG48c3R5bGU+XG4uLS1idXltZWFjb2ZmZWUtbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdSBpbWd7XG5cdHRyYW5zaXRpb246IGFsbCAuM3M7XG5cdHBvc2l0aW9uOmFic29sdXRlO1xuXHR0b3A6MDsgbGVmdDowO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdSBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMnB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1idXltZWFjb2ZmZWUtbXB1OmhvdmVyIGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigwKTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxKTtcbn1cbjxcL3N0eWxlPiIsImltYWdlcyI6WyJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzA2XC9idXktbWUtYS1jb2ZmZWUucG5nIiwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNlwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nIiwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNlwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuYnV5bWVhY29mZmVlLmNvbVwvZ2FtZXIzNjUifQ==

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

45 perce

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

9 órája
6

Before Your Eyes

10 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

14 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

15 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

15 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

15 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

16 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

16 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

16 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

17 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

19 órája
6

Heti megjelenések

22 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11