Rhythm Doctor

WarhawkLusztig Zsolt2021.03.04. 12:44

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

A Rhythm Doctor egy ritmusjáték, egy olyan apró csapattól, akik látszólag nem csak imádják a ritmusjátékokat, hanem értenek is hozzá. Ritmusjátékból alapból is kevés van, jó ritmusjátékból meg, hát, a több éves Rhythm Heaven óta nem biztos, hogy egy kezem minden ujját használnom kellene, hogy számot vessek. A Rhythm Doctor egyértelműen a Nintendo fent említett játékát vette alapul, abban mindenképp, hogy nem elégszenek meg annyival, hogy kövesd az ütemet és a nehézséget majd annak gyorsasága adja, hanem minden egyes pálya vagy egy-egy új ritmusfajtát tanít meg, vagy a korábban megismert változatokat kezdi összefűzni és keverni.

Teszi mindezt olyan szintű gondossággal és profizmussal, amire ritkán van példa. Nem véletlen, hogy több éve készül ez a játék, egyszerűen minden egyes pixelén látszik, minden egyes dallamán hallatszik, hogy miért van ott, mi célt szolgál, miért jó nekünk. Minden egyes pálya egy-egy audiovizuális bomba, nem csak a zene, hanem a pixelart látványvilág szempontjából is – kifejezetten fájó, hogy sokszor nem is látjuk ezeket, hiszen becsukott szemmel verjük az ütemet.

Mármint szó szerint, a Rhythm Doctor ugyanis nem bonyolítja túl a dolgunkat, egyszerűen a space gombot kell ütögetni. Ennyi, nincs trükk, nincs becsapás, az egyetlen változás az lesz, amikor ütés helyett néha kitartani kell egy-egy ütemet, de tényleg egyetlen gombba van beleöntve ezt a temérdek jóság. Ami trükk az a körítés, mely jellemzően a „boss” pályákon csúcsosodik ki és olyan szintű képi-, zenei- és játékmenet ingerekkel bombázza a receptorainkat, melyek hatására tényleg jó esély van arra, hogy spontán könnyek közt törjön ki a játékos.

Pláne azért, mert, szemben a fent említett Rhythm Heavennel, itt nem minijátékokat kapunk, hanem karaktereket, történeteket, dialógusokat. De milyeneket! Egyszerre nagyon vicces (onnan indulunk, hogy mi, a játékos, otthon ülünk és egy gombot nyomogatva rakjuk rendbe a páciensek szívritmusát), de ott vannak olyan emberi történetek, kapcsolatok, apró tragédiák, melyek visszaköszönnek az egyes dallamokban. Minden egyes szereplőhöz egy egyéni ritmus van társítva, mikor felbukkannak, akkor előbb-utóbb tudni fogjuk, hogy mire kell készülni, ez pedig valahogy egy mélyebb szinten köt össze velük, mint ahogy egy random digitális karakterrel.

És bár ez a „sztori mód” a játék gerince, dacára a játék korai állapotának már most telitöltötték egyéb tartalommal. Van például kétjátékos mód, lehet benne saját pályákat alkotni, vannak benne titkos és alternatív pályák (egyik jobb, mint a másik), temérdek apró kikacsintás és tisztelgés... Mondom, elképesztő, hogy mi minden van egy nagyjából két kiadósabb gyorséttermi menü árába kerülő Early Access változatban!

És ha most, egy oldalnyi csapongásom végén megnéznél egy videót, kérlek ne tedd! Ha szereted a ritmusjátékokat, akkor bízz bennem, érdemes vakon nekimenni, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy bárki is csalódna benne. Engem annyira elvarázsolt, ahogy kevés másik játék tud – csak remélni tudom, hogy rád is ilyen hatással lesz, és együtt fogunk örülni, mondjuk a 2-X után. Nyugi, ha odaérsz, megérted.

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

Age of Empires: Fan Preview összefoglaló

Az idén megjelenő negyedik rész bemutatója mellett egyéb finomságokat is kap az AoE-közösség!

9 órája
3

Sugiyama 90!

A videojáték történelemnek vannak legendás, megkerülhetetlen alakjai. Koichi Sugiyama vitathatatlanul egyike ezeknek. Az elképesztő karriert befutott komponista, akit a szélesebb videojátékos közönség a Dragon Quest sorozat zeneszerzőjeként ismeri. A 90 éves mester köszöntjük!

9 órája
13

The Fabled Woods

Egy szépséges erdő, egy rejtély, RTX és DLSS - nagyjából ezzel reklámozza magát a The Fabled Woods, amely a horror-sétaszimek közé próbálja magát pozícionálni. Szeretjük a horrort, szeretjük a sétaszimeket - ideális talajon próbál megállni tehát a játék. Teszt!

1 napja

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

1 napja
13

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

1 napja
10

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

1 napja
4

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

1 napja
8

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

1 napja
5

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

2 napja
43

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

2 napja

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

2 napja
2

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

2 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

2 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

2 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

3 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

3 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

3 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

3 napja
7

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

3 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

3 napja
21