[HW] [Teszt] Nagyot mar - Razer Black Widow V3 Pro

Nagyot mar - Razer Black Widow V3 Pro

mcmackoGéczy Attila2021.06.17. 14:20

A Razer márkanevet nem kell különösebben bemutatni. Termékeik az elmúlt években, sőt évtizedekben a magas színvonalat megtartva belőtték magukat a fenti polcokra, áraik is ennek megfelelően alakulnak. Cserébe viszont tartós, a műszaki paramétereiket tekintve kiemelkedő minőségű perifériákkal látják el a gaming életérzésben elmerülő profikat és hobbistákat.

Magam is egy Razer billentyűzetet koptattam idáig. Az Ornata Chroma egyfajta átmenetet képviselt a mechanikus alapok és a fóliás tasztatúrák között. Magyarul a gombok alatt nem tiszta kapcsolókat, hanem egy vastagréteg-technológiával előállított fóliarendszert nyomkodtam, ami kevésbé tűri a gyerekes viselkedést. Lásd például esetemet - miután belelöttyent az üdítőm, nagy lelkesen (és legalább hasonló ügyetlenséggel) izopropil alkoholt nem sajnálva estem neki a belső tisztításnak, amire szépen megmakacsolta magát az egész rendszer. Ezután több napig szárítottam a fóliát, sőt, egy ponton fülpiszkálóval meg is erőszakoltam a vezetéket. Végül méregdrága ezüst tintás tollal rajzoltam újra a huzalok kritikus szakadásait, hogy ismét működjön a klaviatúra. Ez persze nem az Ornata Chroma hibája volt, hanem az én oktondiságomé. Maga a ketyere szépen tette a dolgát, az RGB funkciók közül szinte mindet tudta ez az alacsonyabb árkategóriába belőtt darab is. A készülék felépítése egyébként a márkára jellemzően klassz volt, még ha nem is kakaóbiztos, ráadásul Minden Idők Legkényelmesebb Csuklótámasza (TM) is járt a keyboard mellé.

Mit tud ehhez képest a frissen asztalomra helyezett Black Widow V3 Pro, az első mechanikus gaming billentyűzet vadonatúj leszármazottja? Először is a világ egyik legmegbízhatóbb billentyűzet-kapcsolórendszere helyezkedik el a sapkák alatt. A Razer büszke a saját mechanikus billentyűire, és az is lehet. Minden érintés, minden klikiti-klakk egy élmény. Annak aki nem használt még mechanikus billentyűzetet, annak tökéletes demonstráció lehet egy ilyen készülék. Akár szögben, akár féloldalról lecsúszva nyomod le a billentyűket, azok útja kiszámítható, az aktuáció megbízható, a dinamika pedig olyan, mint amikor tejszínhabot kensz a ropogós csokirétegre. Se nem túl lágy, se nem túl kemény lenyomni a Black Widow V3 Pro kattogóit, és mégis egyszerre feszes és sima az élmény. Emellett a kialakításra is figyeltek, a switchek belseje áttetsző, így az RGB világítás fényeit kivezetik a külvilág felé. Mi a zöld (Green Switch) változattal szerelt kiadást néztük meg, aminek lenyomásához kb. 50 gramm tömeg kell. Az útja 4 mm, az aktuáció pedig kb. félúton történik. Ha valaki puhább hatást szeret, vagy gyorsabb megoldást, az választhatja a yellow kiadást is. A hangtompításhoz Orange Switch kiadást kellene kosárba tenni, de ez a kapcsoló sajnos nem elérhető a fekete özvegyhez. Bármelyik kiadást is választjuk, a 80 millió lenyomás megbízhatósága garantált a Razer részéről. Hogy teszteltük-e ezt a paramétert? Na ne is hergeljük egymást, inkább nézzük mit tud a Black Widow a kötelező mechalapokon túl.

A tesztelt verzió tartalmazta a tenkey-oldalsávot, ami nekem fontos, révén munkám szempontból sokat számolgatok, és kényelmes ezen a részen pöcögtetni a matekozást. Aztán ott van az ergonómiai magasság, amit a szokásos fülekkel tudunk tovább emelni a talpazat felső részén. Van itt is egy csuklótámasz, de sajnos nem olyan jó, mint az Ornata Chroma esetében, amelynél apró mágnesek biztosították a helyen maradást. Itt csúszkál a párna, ha kicsit hevesebben rendezkedünk az asztalon. Persze lehet az apró mágnesek implementálása a kapcsolók érzékelésének minőségén rontott volna, de ez sajnos visszalépés az olcsóbb eszközöm után.

A készülék burkolatának teteje alumíniummal borított, matt fényezésű lemez - ez is hozzátesz a prémium érzethez. Aztán ott van a felső lejátszósor. Ide a médiavezérlés került, amely szokásos nyomógombokkal, play és mute funkciókkal, valamint egy tekerőgombos, wheel-megoldással bővült, hogy lehessen poti-jelleggel hangosítani-halkítani az aktuális audio eszközön. Természetesen ezek a funkciók azért nem jelentik a világ csodáját, már húsz évvel ezelőtti multimedia keyboardok is tartalmaztak ilyen lehetőséget Viszont a poti játéka és a gombok kialakítása is hozza a prémium érzetet. Emellett visszajelző ledeket és az F9-F12-re hangolt funkció lehetőségeket hozza még a kialakítás. Szoftverből pedig az utolsó gomblenyomás is makrózható, a tanítással a lehetőségek tárháza igen szélessé válik.

Lássuk, miért kapta a "pro" alnevet ez a másfél kilós bestia! A sima változathoz képest a készülékbe beépül a Razer Hyperspeed Wireless Technológiája, ami ultra alacsony késleltetést ígér vezeték nélküli módban. Ez a mód a TÜV által is bevizsgált wireless technológián alapul, ehhez pedig az adatprotokollt mókolta "okosra" a fejlesztőbrigád, révén a 2.4 GHz-n alapuló hardveres réteg adott volt. A Hyperspeed módban elvileg 1 ms alatt tartható a késleltetés, ami még mondjuk profi játékban, 120 FPS mellett is észrevehetetlen lagot jelent. A Hyperspeed technológia amúgy, akárcsak egy jobb wifi-router, folyamatosan pásztázza a rendelkezésre álló csatornákat, és a legkevésbé terhelt frekvenciára lövi be a kommunikációt. Egy trükkje van még a megoldásnak - kell hozzá egy USB Dongle (ezt okosan a készülék aljába rejtette a tervező), frissíteni kell az alkalmazáshoz a drivert és a Razer Synapse interfészen keresztül kell párosítani. Ez tud fennakadásokat okozni, mondjuk több eszköz esetén - de nyilván ennek az üzemmódnak a használatára kicsit rákészül az ember, és nem játék közben variálja a profilt.

A készüléknek van Bluetooth módja is, ami szintén jól működik, különösebb gond nélkül játszhatunk alap párosítás után, de a BT talán jobban ki van téve a környezeti hatásoknak. A lag itt bizonyos mérések alapján szintén 10 ms alatt marad. És természetesen ott a vezetékes lehetőség is, amihez egy USB-C kábel jár. Ennek kivezetése nem a legjobb sajnos. Egy dokkra tett notival dolgozom, és sajnos a vezeték könnyen felakad a gépbe, valamint vica-versa, ha a gépet akarom kivenni, szinte mindig beleütközöm a kábelkivezetésbe. Valami fészek-alapú süllyesztett megoldás lehet jobb lett volna, viszont egy ilyen design lehet megtörte volna a készülék robosztus terveit. Apropó, a kábel mellett van egy apró háromállású pöcök a sarkon túl - ezzel lehet működési módot váltani.

Az üzemmód kapcsoló a bal felső sarokban található. (fenti kép)

A kábel becsatlakozás ugyanitt, csak felülről. (lenti kép)

A reklámszlogenek nagyban hirdetik a "doubleshot" billentyűket, melyek lényege, hogy a kapcsolóba illeszkedő formát és a külső ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) műanyag burkot egyben fröccsajtolják - ezzel elvileg stabilabb működést kapunk, és a festés maceráját is elkerüli a gyártó. Így stabilabb marad a szín a sapkák tetején, elvileg nem fog lekopni a billetnyűzet fekete színe. A másik fontos feature a Chroma RGB, ami a megfelelő szoftverrel olyan trükköket tud, mint a képernyő színképének az RGB fényekre való tükrözése, vagy a hullámzó, pörgő-forgó színkavalkád. Ez már eléggé standard a termékpalettán, és a korábbi billentyűzetemhez képest sok változást nem is láttam a BlackWidow mostani megoldásaiban, tehát legfeljebb akkor lepődsz majd meg a sokoldalúságon, ha nem a Razer korábbi eszközét használtad. A gyártó két év garit is vállal a kütyüre, ami teljesen elfogadható, azzal együtt is, hogy ezt a masinát bizony jóval több időre tervezték, mint két esztendő.

Lássuk azokat a pontokat, amelyek további pontosítást igényelnek! A Razer kb. 190-200 órát ígér a működésre wireless üzemmódban, ami derék, viszont többen felhördültek a fórumokon, mikor kiderült, hogy fullos LED-es világítással ez az érték lecsökken 10-15 órára. Nem kell ezen csodálkozni, a billentyűzetbe nyilván nem kell notebook-szintű akkut beleképzelni, és a LED-ek még megfelelő áramkorláttal is 10-20 mA-t pörgetnek át magukon. Nem tudom, hogy pontosan hány és milyen LED modul virít a készülék belsejében, de annyi minimum, ahány billentyűzet. Ezek alapján tényleg elég combos aksi kell a működéshez. Rendben is van ez így, a fizikát necces dolog megerőszakolni. A kütyü 5V-on amúgy 2 A-t képes felvenni, szóval tényleg a mobilos töltők kapacitása környékén járunk…

Aztán ott vannak a további korlátok. A BlackWidow V3 egyszerűen nem való irodába. Open office-ba pedig pláne nem – épp azért, mert eléggé hangos a működése. Teams megbeszélés közben sem tudsz vele „stealth”-pötyörészni, ha bekapcsolva kell tartani a mikrofont. Ha csak a környezeted nem viseli el a klattyogást, akkor könnyen kivívhatod a vassal a kollégák haragját. Ugyanez igaz baba, vagy kisgyerek mellett is – a mechanikus billentyűzetek nem ilyen közegbe valóak. Viszont ha mást nem zavar a klikiti-klakk, akkor hangélményben legalább te jó alaposan megfürdőzhetsz. Mi az hogy! Arra is figyeljetek még, hogy a klasszikus US leosztáson nincs í betű a bal shift mellett, így meg kell szokni az ALT+J használatát. Nekem 2 napba telt még az Ornata idejében az átállás, azóta sincs vágyam másképp gépelni ezt a karaktert, pedig elhihetitek, elég sok betűt leütök egy nap.

Galéria

Összegezve

Kifejezetten igényes és prémium árának megfelelő termék a BlackWidow V3 Pro. Ezen a szinten kicsit olyan a paraméterkészlete, mint a hi-fi lejátszóké. Sokkal gyengébb rendszeren is lehet jól gépelni, lehet frankón játszani, akár a profik. Nem ezen fog múlni a csapatbajnokság, vagy a legjobb kill/death arány a kompetitív játék során. Viszont a készülék kidolgozottsága, a látvány és a használati élmény olyan, amit a prémium kategóriában találhatsz meg csak. A vezetéknélküli módok széles csatlakozási lehetőséget és használati módokat kínálnak. Ez a billentyűzet a prémium felhasználóknak készült, és ahogy a pozíciója, valamint 55-100.000 Ft körüli ára is mutatja – prémium használati élményt is kínál. Szűk keresztmetszetet nem fog nyújtani a BlackWidow V3 Pro, a játék java meg onnantól kezdve csak rajtad múlik…

PRO
- Kifejezetten stabil, megbízható fizikai kialakítás
- Minőségi Razer Switch-ek, élmény rajta gépelni és játszani is
- Wireless sokszínűség, minimális késleltetéssel
- Programozható makrók, RGB-lehetőségek
KONTRA
- A csuklótámasz lehetne rögzíthető
- A kábel kivezetést besüllyeszthették volna
- Nem minden környezetben tűrik a "klikiti-klakk" hangokat.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

21 órája
12

Heti megjelenések

1 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

3 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

3 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

4 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

5 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

5 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

6 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

6 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

7 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

7 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

8 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

8 napja
21

Heti megjelenések

8 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

2024.04.11.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==