Ponpu

kevinyCsángó Kornél2020.12.11. 20:28

Találós kérdés: mi az, fehér sísapkában rohangál és bombákat dobál mindenhova? Hááát persze, hogy a Bomberman! Ééés, melyik játéknak a főszereplője az, aki zöld manósapiban túrja a kazamatákat és gyakran bombákat is dobál? The Legend of Zelda, úgy van. Na még egy utolsót: félresikerült kacsa bombákat (pontosabban: robbanó tojásokat) dobál mindenhova és közben labirintusokat túr? No, ezúttal nem a te videojátékos műveltségeddel van a probléma: Ponpu-nak hívják, a jelen cikkünk tárgya és a két fenti játék egyes elemeiből próbál valamiféle egyveleget varázsolni.

Mindenkit péppé darál.

Szóval Ponpu egy kacsa - és hát ugye azt tudjuk, hogy a kacsák menők. És nem csak azért, mert a csőrét ha önmagában nézed, olyan mint egy kutyafej. Vagy nem azért mert dalokat írtak arról hogyan fürdenek meg mennek a mamához Lengyelbe’. Nekem például a kedvenc fürdőszoba díszem egy sárga gumikacsa. Fehérlófiának hívják. Nade nagyon belementem a kacsakultuszba, annak ellenére, hogy a Ponpu semmilyen körítést, semmilyen kapaszkodót nem ad. Válaszd ki a kacsád, válaszd ki a szimpatikus bombád aztán nesze, itt a játék.

Ami hát finoman szólva sincs túlbonyolítva: tessék, itt egy négyzetrácsos felülettel rendelkező pálya, keresd meg a kulcsot, keresd meg hozzá a zárat, kombináld őket, juhé, mehetsz a következőre. A pályákon vannak különféle ellenségek, csapdák, akadályok - dehát gond egy szál se: annyi bomba tojást kullantasz, amennyit nem szégyellsz. Ezeket pedig melegében tovább is tudod küldeni a számodra nem tetsző dolgok felé, ám vigyázz, mert a falról visszapattanva könnyen az arcodba robbanhat. A világok utolsó szintjén vár rád egy-egy boss, akik elég rafkósak, de nyilván nem annyira, hogy ne mutatnád meg nekik, ki a kacsa a háznál.

Ha rápillantasz a képekre, láthatod, hogy a Ponpu kiemelkedő vonzereje, a látványavilága. Az enyhe szürreálba forduló minimalista dizájn igen hatásos, a képernyőről lemászó, már-már folyékony animációk pedig szemet gyönyörködtetőek. Ilyen téren abszolút nincs mit szégyelnie Purple Tree studionak… kár, hogy a többi területen azért akadnak gondok.

Két dolgot szeretnék kiemelni: az egyik az irányítás, a másik a level design. A grid rendszer okán arra számítottam, hogy akkurátus, jól kiszámítható metódust kapunk, ám az irányítás sajnos kelletlenül barátságtalan. Ponpu mozgatása még úgy hagyján, de a tojások küldözgetése (pláne mozgás közben) nem éppen kézreálló. A level design pedig sajnos nagyon egyszerűcske, az ellenfelek rettentő primitívek a gyűjtögethető tollacskák pedig semmire nem jók. Cserébe legalább a játék jó rövid: a hat világ (darabonként 4-4 pályával és egy boss-al) néhány óra alatt teljesíthető.

Ezt ellensúlyozandóan 3 féle multiplayer lehetőség is rendelkezésünkre áll, ebből az egyik a klasszikus Bomberman-t idéző deathmatch, a másik ennek a módnak az érmékkel megbolondított verziója (öld meg az ellenséges ponput és vedd el a pénzét) valamint egy Splatoon ihlette játékmód: tojásaid ezúttal festéknyomot hagynak maguk után, fesd be te a pálya nagyobb részét és nyersz. Kipróbálgattam őket, jópofák, de valahogy egyik után sem éreztem azt, hogy menni kéne még egy kört…

Összességében tehát inkább érzem a Ponpu-t egy kihagyott ziccernek, semmint jeles darabnak. Pedig fantázia van benne bőven és a grafikusok/animátorok is kitettek magukért. Egy kicsit bátrabb, szabadabb szellemű level designer-rel megáldva, az irányítást kézreállóbbá hangolva egy Ponpu 2 kellemes kis játék lehet. Hajrá, a kacsák ennél többet érdemelnek!

Pontosan
6
Kiadó: Zordix, Green Man Gaming | Fejlesztő: Purple Tree
Platform: PC, PS4, One, Switch(tesztelt)
Megjelenés: 2020. 11. 29. | Ár: 15€

PlayStation Plus: februári trió

Érkezik a Destruction AllStars! De a Sony nem bízta pusztán egy teljesen új PlayStation 5 játékra a következő hónap sikerét.

23 perce
2

The Medium

Médiumként az élők és holtak világa között ragadva legalább olyan nehéz helyzetben vagyunk, mint mikor egyszerre szeretnénk régimódi és modern horrorjátékot fejleszteni. Tesztlaborban a The Medium.

4 órája
5

The Lord of the Rings: Gollum csak 2022-ben!

A Daedalic Entertainment végül a Nacon kiadói részlegével együttműködve fogja tető alá hozni a kalandot. Jövőre.

9 órája
3

Ghosts ‘n Goblins Resurrection trailer

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

9 órája
8

Werewolf: The Apocalypse és az alakváltás

A Styx és a Call of Cthulhu fejlesztőinek új projektje alakváltó vérfarkassal csábít egy dupla "A" kalandra.

10 órája
7

Game Pass: 18 millió előfizető

A szolgáltatás megállíthatatlan. De az üzleti jelentés többi eleme miatt sem kell szégyenkeznie a redmondiaknak.

10 órája
14

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

24 órája
6

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

1 napja
4

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

1 napja
8

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

2 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

2 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

2 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

2 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

2 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

2 napja
17