NUTS

siklaraSimon Klára2021.02.06. 21:00

Kukkold kamerákkal a természeti kincsekben gazdag Melmoth Forest mókusait, hogy kiderüljön, merre járnak éjjel, hol gyűjtik a mogyorót, és miért viselkednek olyan furcsán, mert ezzel megmentheted az élőhelyüket. Nagyjából így lehetne összefoglalni a mindössze pár ember munkáját dicsérő és végtelenül bizarr NUTS-ot, amely Apple Arcade mellett Steamen és Switchen elérhető.

A Viago Egyetem megbízásából érkezünk terepgyakorlatra, hogy egy high-tech kütyükkel telepakolt lakókocsiban töltsünk el heteket az erdő mélyén mókusok megfigyelésével, ezzel ugyanis megakadályozhatunk egy nagy és gonosz céget abban, hogy a területet beszántva véget vessen a sokévtizedes idillnek. Feladatunk nappal bejárni a terepet és kamerákat elhelyezni, hogy aztán éjjel a felvételeket visszanézve feltérképezzük, merre járnak és miben sántikálnak a kis rágcsálók. Feladatainkat főnökünk, Dr. Nina Scholz adja telefonon és küldi el írásban is faxon, mi pedig a kinyomtatott fotóinkat szintén faxon küldhetjük el neki, hogy lássa, hogy állunk az aktuális kutatófeladattal.

A mindössze 6 fejezetből álló kaland szokatlan, mindig három szín tónusait használó kinézete ellenére hangulatában leginkább a Firewatch és talán az Oxenfree távoli rokonának tekinthető, és bár van benne némi monotonitás, szinte letehetetlen. A feladatok nehezedésével egyre több éjszakánkba telik eleinte vaktában próbálkozva jó helyre letenni a kamerákat és felderíteni a minden éjjel pontosan ugyanúgy viselkedő és ugyanarra haladó mókusok útvonalát és fészkük helyét. Olykor nem várt felfedezéseket teszünk és menet közben változik a feladatunk is (például kiderül, hogy az épp megfigyelt példány nem egyedül ténykedik), a pár órás történetben előre haladva pedig egyre több nyomát látjuk a környezetszennyezésnek és az emberi gonoszságnak. Érdekes ellentmondás, hogy tulajdonképpen mi magunk és a kütyüjeink is tájidegen betolakodók Melmoth-ban, amelynek megmentéséért ilyen szokatlan módszerhez folyamodunk.

A korábban említett letehetetlenség a szokatlan látványból és az olykor megmagyarázhatatlan zörejekből táplálkozó szürreális hangulat mellett a nagyszerű írásnak köszönhető. Elfogultságom csak nőtt, amikor felfedeztem, hogy a Divinity: Original Sin 2-n is dolgozott Charlene Putney titokzatoskodó és bizarr stílusa húzott be ezúttal is. A több csavart követő váratlan befejezés hagyott bennem némi hiányérzetet, aztán elfogadtam, hogy végül a teljesen bizarr Nuts végig több kérdést vetett fel, mint ahányat megválaszolt, miközben az összegyűjthető kazettákból azért össze lehet rakni egy mondanivalót.

Amellett, hogy mindvégig borzasztóan lekötött, több esetben kifejezetten bosszantott is a játék, mert kisebb technikai gondok azért akadtak vele. Switchen játszva például kezdetben finoman szólva nem egyértelmű az irányítás bizonyos esetekben (fotó naplóból kiszedése és elfaxolása). Kézben játszva ráadásul gúvaszthatjuk a szemünket nem csak a gombkiosztás értelmezésekor, hanem mókusles közben is. Ezen túllendülve a váratlan szaggatások és egy-egy esetben a hangbeakadás és kimaradás már jóval zavaróbb volt, de szerencsére egyik probléma sem túl gyakori. A mentésrendszer működése sem volt mindig teljesen egyértelmű: néha a játék mentett fejezet közben, más esetben viszont ha nem csináltam meg egy ültő helyemben a felvonást, akkor kezdhettem elölről.

Bosszantó dolgai ellenére is imádtam a Melmoth erdei mókusok után rohangálást, ahogy azt is értékeltem, hogy nem nyúlt tovább a kelleténél. Egy-két estés futó gamer kalandnak tökéletes a NUTS, amely könnyed fejtörőivel és furcsa történetével kellemes kikapcsolódást nyújt. Természetkedvelők előnyben!

Pontosan
7
Platform: PC, iOS, Switch (tesztelt)
Kiadó: Noodlecake | Fejlesztő: Joon, Pol, Muuutsch, Char & Torfi
Megjelenés: 2021. január 29. | Ár: 19.99 USD

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

3 órája

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

9 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

10 órája
1

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

1 napja
12

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9