King Arthur: Knight's Tale

Lothar2021.02.03. 09:30

A magyar NeocoreGames visszatért az Artúr király legendákhoz, ezúttal azonban Sir Mordred szemszögéből, egy körökre osztott, csapatalapú RPG-taktikai hibridet kapunk. A korai hozzáférés a ködös és sötét Albionba invitál, mi pedig elfogadtuk a meghívást.

A fenti, meglehetősen pofás CG trailer látványosan vázolja az alaphelyzetet: Sir Modred és Artúr király párharcban kioltják egymás életét… vagy mégsem. Túlvilági erők közbeavatkozására mindketten kapnak egy második esélyt, hogy befejezzék, amit elkezdtek. Mordred – és egyben a játékos - esetében ez annyit jelent, hogy megpróbálja kielégíteni trónkövetelői (és sötét lovagi) ambícióit.

Ennek következménye, hogy ezúttal nem éppen egy díszpolgár bőrébe bújhatunk. Bár a bűnbánat jegyében, dialógusok és választások mentén jó útra térhetünk, ugyanígy lehetőség adódik egy zsarnoki karakter, és ezzel az életszemlélettel szimpatizáló kerekasztal kiépítése. Játékmechanikai szempontból ez exkluzív képességeket és karaktereket biztosít a moralitás koordináta rendszer vertikális vonalán. Feltett szándékom volt, hogy padlóig nyomom a türhőség gázpedálját, ám sajnos az Early Access még így sem mutatta meg, hogy ez milyen gyakorlati hasznokkal jár.

Momentán ez vonatkozik rengeteg játékelemre. A nagyjából öt órás tartalommal bíró verzió lényegében egy bő lére eresztett demó, így az ötleteken, a prezentáción és a kezdeti játékmeneten túl sokat nem enged láttatni magából. Lássuk, ezek hogy festenek. A harc a körökre osztott zsáner jól bevált eszközeivel operál. Fedezékrendszer, aktív képességek (jelenleg karakterenként maximum kettő, de a kezelőfelület alapján akár hat is lehet), overwatch státusz, ami többször is aktiválódhat, tűzvonal, és annak blokkolásának lehetősége. Semmi olyasmi, amit máshol ne láttunk volna, de a rendszer jól működik. Ami viszont egyedinek mondható, hogy embereink életereje három kategóriára oszlik. A páncél, mint legfelső réteg, valamint az utána következő HP pontok pályákon belül is részben visszanyerhetőek, küldetések között pedig teljesen feltöltődnek. A harmadik, vitalitás azonban már egy kényesebb és érdekesebb terület: csökkenésével maradandó sérüléseket kockáztatunk, amiket csak Camelotban, megfelelő infrastruktúrával, értékes erőforrások és idő fejében gyógyíthatunk ki. Ismerős valahonnan? A közelmúltban a Darkest Dungeonnél láthattunk ilyen szisztémát, és annak ellenére, hogy a jelenlegi keretek között még egy túl költséges és aránytalanul büntető rendszer, a teljes verzióban minden bizonnyal kellemes taktikai ízt ad majd a küldetések közti menedzsment fázisban. Ha ehhez hozzávesszük a tárgyrendszert, a Camelotban felhúzható intézményeket, a kasztrendszert, a karaktereink beállítottságából adódó kompatibilitás faktort, akkor elég egyértelművé válik, hogy a fentebb említett referencia komoly ihletforrás volt a Knight's Tale-nek. Ami egyáltalán nem baj, sőt! Aki pedig a hasonlóság végett a roguelike mechanizmus miatt aggódna, ne tegye: küldetések között engedélyezett a mentés.

A dark fantasy körítés hangulatos, a látványvilágra nem igazán lehet panasz. Hangzás terén a zenei aláfestés külön dicséretet érdemel. A pályák fő objektívái mellett opcionális mellékküldetések is akadnak, valamint némi felfedezés és lootolósdi is teret kapott, bár utóbbiakból mindenképp több és sokszínűbb kell az érdemiséghez. Ám tekintve, hogy még 3-7 hónapra vagyunk a végleges verziótól, különösebben nem aggódnék emiatt. Ahogy a hibák, meg az alkalmi performansz problémák miatt sem. Ugyan nem láttam eleget ahhoz, hogy komolyabb ítéletre, vagy inkább jóslatra adjam a fejem, de azt biztosan ki merem jelenteni, hogy a King Arthur: Knight's Tale-ben nagy potenciál van. Persze sok múlik majd olyan elemeken, amikből most még csak ízelítőt tud adni a játék (ha egyáltalán), de a kirajzolódó összkép láttán nem tudok nem szurkolni a projektnek.

Pokemon Legends: Arceus bejelentés

A Sinnoh régió első Pokedex írásainak történetét meséli el a lénygyűjtögetős szerepjátékok új generációja. Valamikor 2022-ben.

6 órája
1

Pokemon Brilliant Diamond / Shining Pearl

Idén a Nintendo DS konzolokra 2006-ban megjelent gyémánt és gyöngy párost pofozzák ki a hibrid masinára.

6 órája

New Pokémon Snap: friss mozgókép

A Bandai Namco Studios segít feléleszteni a Nintendo 64 Pokémon hajkurászós-fotózós játékát. Húsz év után is változatlanul.

7 órája

Idén is csak digitális formában lesz E3?

Az információ a város rendezvényekért és turisztikáért felelős bizottságának anyagából derült ki. Az ESA megerősítésére várunk.

7 órája
2

Heti megjelenések

Korábbi címek portjai nyitják a naptári tavaszt, nem ezen a héten fog beindulni a tavaszi dömping.

14 órája
1

TOHU

Mindenki tudja, hogy a kalandjátékok halottak – mindenki, kivéve a kalandjátékokat, melyek bár nem feltétlen örvendenek akkora népszerűségnek, mint akkoriban, azért van egy kellően népes vásárlóréteg, mely életben tudja tartani a jobb minőségű alkotásokat. Ezek közé tartozik a TOHU is.

1 napja
3

Astrologaster

Kigyógyult a pestisből, olvas a csillagokból, csodafőzetei gyógyítják az összes betegséget is, most pedig orvosi címre vágyik. A XVI-ik században élt Simon Forman helyett most a játékos dönthet az összes páciense sorsáról - szegény, szerencsétlen lelkek!

2 napja

Halo Infinite: a Spartan új ruhája

Gőzerővel folyik a munka Joseph Staten irányításával. Master Chief következő kalandja ma már teljesen más arcát mutatja.

3 napja
14

Star Wars Pinball: irány a VR!

Mando fejére is VR sisak kerül! Nyolc asztal, köztük két teljesen új leosztás, három fő platform - komoly csomaggal készül a Zen Studios.

3 napja
4

Idén tutira jön a Tormented Souls

A PQube horror játéka idén már minden bizonnyal megjelenik - nextgen és fizikai kiadásokat is kap az indie Resi-Silent HIll követő!

3 napja
3

Space Otter Charlie: hódító űrvidrák

Márciusban a kvantumfizika és az űrakciózás határait egy DOS-os időket idéző kabalfigura, Space Otter Charlie fogja feszegetni.

3 napja

PS Plus: a márciusi kínálat

Ezúttal négy címmel gazdagítja az előfizetőket a Sony. A négy cím között pedig bomba robban, visszafojtott rengéshullámmal.

3 napja
14

Átalakul a Japan Studio

Az Astro kalandokért felelős Team ASOBI lesz a japán részleg középpontja. A támogató csapatokat átmozgatják.

3 napja
1

Mortal Shell: Enhanced Edition bejelentés

4K. 60 FPS. Feljavított textúrák. Kell még indok arra, hogy ismét magadra öltsd egy nagy harcos elesett tetemét?

3 napja

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

A Nintendo hibridje nyitotta fel Arthur lovag sírját 35 év elteltével. A páncél újként csillog, a kérdés, hogy mennyire bűzlik.

3 napja

Bomb Rush Cyberfunk: csak 2022-ben!

A Jet Set Radio szellemi örököse csak jövőre érkezhet, akkor viszont már úgy néz ki konzolokra is begurul!

3 napja
3

Narita Boy: megjelenési dátum

A '80-as évek varázslatos Digitális Királysága egy kedves szerelmi történetet és narratív-központú játékmenetet ígér.

3 napja
3

The Nioh Collection

A Team Ninja hack ’n’ slash öröksége finoman fonódik össze a soulslike formula által elindított újhullámos akció-szerepjáték elemekkel. A kollekció így őrzi meg az utókornak.

3 napja
9

Hot Wheels Unleashed: gyermeki lelkülettel

A Hot Wheels márkanév a Milestone versenyjáték-iparos talján csapattal fonódik össze az új bejelentésben. Trailert is tudunk mutatni.

3 napja
2

Kena: Bridge of Spirits megjelenés!

Három percen keresztül igyekszik elvarázsolni az Ember Lab mesés kalandja, majd a végén bedob egy dátumot is az utolsó képkockákra.

3 napja
14